Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ανεπαρκής η κλιματική κατάταξη κατά Koppen

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Ανεπαρκής η κλιματική κατάταξη κατά Koppen

Μετά από τις χτεσινές συζητήσεις που είχαμε εδώ προσωπικά κατέληξα ότι η κλιματική κατάταξη των περιοχών κατά Köppen σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερο μπερδεύει και χαλάει τις γνώσεις ενός μετεωρολόγου για τον καιρό παρά ωφελεί και προσθέτει κάτι.

Μου κάνει εντύπωση πως είναι δυνατόν ένα τόσο γενικό και αόριστο σύστημα κλιματικής ταξινόμησης να βρίσκει τόσο ευρεία εφαρμοή στη Wikipedia και να έχει γίνει άγραφος κανόνας σχεδόν σε κάθε πόλη να αναφέρεται η κατά Köppen κατάταξή της. Η μόνη εξήγηση που δίνω είναι ότι συμβαίνει αυτό επειδή δεν υπάρχει κάποιο άλλο σύστημα κατάταξης και το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός λεπτομερέστερου συστήματος είναι μηδενικό.

Πρακτικά καμία εφαρμογή δεν έχει αυτό το σύστημα και πουθενά δεν ωφελεί παρά μόνο για παιχνίδι και φιλολογικές συζητήσεις.

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ανεπαρκές αυτό το σύστημα και έχουν προτείνει διάφορες τροποποιήσεις.

Ωστόσο και στην ίδια τη Wikipedia που τόσο χρησιμοποιείται αυτή η κλιματική κατάταξη αναφέρονται οι ενστάσεις που γράψαμε χτες όσοι δεν δέχονται το σύστημα Köppen να χαρακτηρίζει το κλίμα των περιοχών της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό το θέμα με τον όρο "Υποτροπικό" στην παράγραφο "Criticisms of the Köppen scheme" (http://en.wikipedia.org/wiki/Köppen_climate_classification)

Γράφει λοιπον χαρακτηριστικά:

"Μερικοί κλιματολόγοι υποστηρίζουν ότι το σύστημα Köppen Θα μπορούσε να βελτιωθεί. Μια από τις περισσότερο συχνές ενστάσεις αφορά στην ομάδα "C" που θεωρείται από πολλούς υπερευρεία."

"Ο John F. Griffiths πρότεινε (το 1966) μια καινούργια υποτροπική ζώνη, περιλαμβάνοντας τις περιοχές με τη μέση θερμοκρασία του πιο κρύου μήνα μεταξύ 6°C και 18°C, χωρίζοντας την ομάδα C κατά Köppen σε δύο υποομάδες"

Επίσης κατά "Trewartha climate classification scheme" για να είναι σε υποτροπικό κλίμα μια πόλη θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 μήνες με μέση θερμοκρασία μεγαλύτερη από 10°C.

Βλέπετε λοιπόν ότι έχουμε δίκαιο όσοι χτες διαμαρτυρόμασταν σχετικά με την κατάταξη περιοχών όπως η Φλώρινα, η κεντρική Αγκόλα και το Νοτιο Κονγκό στην ίδια ζώνη (Υγρή Υποτροπική)

Επίσης έχουμε δίκαιο όσοι θεωρούμε τη λέξη "υποτροπικός" ως άκυρη για περιοχές όπως η Ν. Υόρκη, η Φλώρινα, το Μιλάνο κ.λ.π.

Βέβαια εξίσου άκυρος είναι και ο όρος "Υγρό υποτροπικό κλίμα των Βαλκανίων" για πολλές περιοχές των βαλκανίων.

Βέβαια όλα αυτά κατά τη δική μου άποψη είναι δευτερεύοντα. Πιστεύω ότι αυτά τα συστήματα κλιματικής κατάταξης είνανι ουσιαστικά "νεκρά" εξαιτίας ακριβώς της δυσκολίας τους να περιγράψουν ικανοποιητικά το κλίμα μιας περιοχής και τις τάσεις τους να δημιουργούν παρανοήσεις. Γι' αυτό από το 1900-1940 που πρωτοφτιάχτηκε το σύστημα Köppen και εξελίχθηκε από τον ίδιο τον Köppen δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά μιας και το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο."
    Λεωσθένης

Μετεωρολογικός Σταθμός Δροσιάς Αττικής: www.pefteixioni.com
    Καιρικό Ιστολόγιο: www.meteodrosia.blogspot.gr

Φυσικά κανένα από τα παραπάνω σχήματα και παραλλαγές δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα.

Η κατά Koppen κατάταξη είναι προφανές ότι αδυνατεί εντελώς να χαρακτηρίσει το κλίμα της χώρας μας αφού τσουβαλιάζει σχεδόν όλες τις περιοχές της στον ίδιο χαρακτηρισμό.

Το Trewartha climate classification scheme", όπως λέει η Wikipedia κατασκευάστηκε για να βελτιώσει την κατάταξη κατά Koppen κυρίως ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ (άρα πάλι καμία σχέση με το ανάγλυφο και τις ανάγκες της Ελλάδας). Αυτό βέβαια έγινε γιατί με το κατά Koppen οι Αμερικάνοι είχαν μπλέξει τα μπούτια τους μιας και περιοχές της Αμερικής με διαφορετικό κλίμα και χλωρίδα έπεφταν στο ίδιο τσουβάλι."
    Λεωσθένης

Comment

Τον πρόδωσε η γουικιπεντια τον Ερευνητή μας τελικα..,,, Σειρά έχει το γκουγκλ υποθετω,,ολο και κάτι θα βρεί,,

to be continued...
      http://www.northmeteo.gr/weather/ O καιρός ζωντανά στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης + κάμερα.

Comment

σιγουρα η καταταξη δεν ειναι ορθη ακριβως επειδη οι κατηγοριες εχουν ευρεια κριτηρια και βαζουν στο ιδιο τσουβαλι περιοχες με εντελως διαφορετικο κλιμα. Επισης δεν λαμβανει ο χαρτης υποψιν του τα υψομετρα. Η υποτροπικη Κρητη εμπεριεχει και βουνα 2450+ μετρων που μονο υποτροπικο κλιμα δεν εχουν. Ακομα και η τροπικη Χαβαη και η Κενυα εχουν περιοχες με ψυχρο κλιμα (Μαουνα Κεα και ορος Κενυα).

Ας υποθεσουμε οτι η καταταξη κατα Κοπεν αφορα μονο πεδινες περιοχες.... Και παλι μπαζει απο παντου. Αλλο Φλωρινα, αλλο Florida. Αλλο Κοζανη και αλλο Λωζανη. Δεν εχουν την παραμικρη σχεση τα κλιματα πολλων περιοχων της υποτροπικης ζωνης, κατα την διαρκεια του χειμωνα.

Comment

Εγώ δεν βλέπω να είναι επαρκής ο διαχωρισμός των ευκρατων κλιμάτων ανάλογα με τις βροχές, δεν μπορεί πχ να μπαίνει Θεσσαλονίκη σε υγρό κλίμα εξίσου με τη Νεα Υόρκη και είναι περιορισμένη πολύ η ζώνη ηπειρωτικού κλίματος τη στιγμή που μεγάλο μέρος της Ελλάδας έχει στοιχεία ηπειρωτικότητας(πχ. Θεσσαλία,εσωτερικό Μακεδονίας).Γιατί να πρέπει να είναι κάτω από το 0 ο μέσος όρος σε ένα μήνα για να είναι ηπειρωτικό ένα κλίμα ενώ έχει τεράστιες διαφορές σε Τ από χειμώνα σε καλοκαίρι?Απο όσο ξέρω δεν μπορείς να λες ότι με 20 C και πάνω διαφορές στο μέσο όρο ανάμεσα στο θερμότερο μήνα του έτους και στον ψυχρότερο έχεις ωκεάνειο κλίμα αφου στο κλασικό ωκεάνειο δεν υφίστανται τέτοιες διαφορές.
          Όταν κατέβει ο ψόφος από τις ’λπεις και αστράψει το Ιόνιο απάκρη σ άκρη, ο κόσμος θα κρατάει την αναπνοή του!

Comment

Φυσικα κ ειναι ανεπαρκες αυτο το ξερουμε,παρολα αυτα παραμενει το πιο σημαντικο που εχουμε σε διεθνες επιπεδο κ ειναι εντελως χρηστικο να γνωριζουμε που ειναι η Ελλαδα σε αυτο.Μεχρι να βρεθει κατι καλυτερο σε διεθνες επιπεδο δεν εχουμε αλλη επιλογη ομως

Comment

Originally posted by Mesogeiakos
              Φυσικα κ ειναι ανεπαρκες αυτο το ξερουμε,παρολα αυτα παραμενει το πιο σημαντικο που εχουμε σε διεθνες επιπεδο κ ειναι εντελως χρηστικο να γνωριζουμε που ειναι η Ελλαδα σε αυτο.Μεχρι να βρεθει κατι καλυτερο σε διεθνες επιπεδο δεν εχουμε αλλη επιλογη ομως

Φίλε μου ειλικρινά εσύ θέλεις να μας τρελάνεις όλους. Λες δλδ ότι επειδή μια καιρική απεικόνιση είναι μοναδική στο είδος της εν γένει (παγκοσμίως), πρέπει να την ευλογήσουμε" κι ας είναι ανεπαρκής ή ό,τι νάναι...τσουβαλιάρικη όπως λέμε. Δλδ εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε πχ πολικό ή ηπειρωτικό το κλίματης Φλώρινας, επειδή κάποιος Κοππεν είπε ότι η Φλώρινα έχει κλίμα στέπας;;; Και το αστείο τελικά είναι ότι αποκαλείς χρηστικό για μας να ξέρουμε, μια προσεγγιστική ανοησία ενός τύπου, ο οποίος πολύ απλά δεν γνωρίζει το ανάγλυφο της Ελλάδος. Ε λοιπόν προσωπικά σηκώνω τα χέρια ψηλά!!! Edited by: beach-snow "

http://weatherparty.blogspot.gr/
              Η καλύτερη εποχή μετά το χειμώνα, είναι απλά ο επόμενος χειμώνας!!!

Comment

Originally posted by beach-snow
                Originally posted by Mesogeiakos

Φίλε μου ειλικρινά εσύ θέλεις να μας τρελάνεις όλους. Λες δλδ ότι επειδή μια καιρική απεικόνιση είναι μοναδική στο είδος της εν γένει (παγκοσμίως), πρέπει να την ευλογήσουμε" κι ας είναι ανεπαρκής ή ό,τι νάναι...τσουβαλιάρικη όπως λέμε. Δλδ εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε πχ πολικό ή ηπειρωτικό το κλίματης Φλώρινας, επειδή κάποιος Κοππεν είπε ότι η Φλώρινα έχει κλίμα στέπας;;; Και το αστείο τελικά είναι ότι αποκαλείς χρηστικό για μας να ξέρουμε, μια προσεγγιστική ανοησία ενός τύπου, ο οποίος πολύ απλά δεν γνωρίζει το ανάγλυφο της Ελλάδος. Ε λοιπόν προσωπικά σηκώνω τα χέρια ψηλά!!!

Καλα οσο σηκωνεις τα χερια ψηλα ψαξε να βρεις καποιο αλλο μοντελο κλιματικης καταταξης που να εχει την διεθνη απηχηση αυτου.Αμα καποιος απο τους κριτικους του Koppen μου δωσει μια βελτιωμενη εκδοση να δουλεψω τοτε το εξεταζουμε,μεχρι τοτε σε διεθνες επιπεδο για να βαραμε μια υποτυπωδη συννενοηση υπαρχει αυτοEdited by: Mesogeiakos "

Comment

Εμένα μου κάνει εντύπωση ότι αυτές τις ημέρες στη wikipedia κάποιος πειράζει το αγγλικό θέμα της στέππας και ειδικά στο Subtropical Steppe" όπου έχει προστεθεί η Αττική, οι κυκλάδες και η Νότια Κρήτη. Ποιος άραγε να είναι αυτός; "
                  Λεωσθένης

Comment

Originally posted by LeoP
                    Εμένα μου κάνει εντύπωση ότι αυτές τις ημέρες στη wikipedia κάποιος πειράζει το αγγλικό θέμα της στέππας και ειδικά στο Subtropical Steppe" όπου έχει προστεθεί η Αττική, οι κυκλάδες και η Νότια Κρήτη. Ποιος άραγε να είναι αυτός;

Δεν καταλαβες εγω φυσικα κ εβαλα την Νοτια Αθηνα μονο!!Δεν ξερω ποιος εβαλε κατι αλλο.Μαλιστα στο αλλο θεμα προειδοποιησα οτι αυτη την φορα εχει μπει ως πηγη η ΕΜΥ διοτι την περασμενη φορα ειχε σβηστει.Οποτε οποιος το σβησει ξανα απλα θα του κανω report αμεσα.Εγω ψηλε δεν παιζω κ ειμαι τυπικοτατος.Επαναλαμβανω οποιος βαλει κατι χωρις πηγη η διαγραψει επισημη πηγη των Ελληνικων κρατικων αρχων θα αναφερθει αμεσως απο μενα στην wikipedia.Ξεκαθαρα πραγματα

http://forum.snowreport.gr/forum_pos...23971&PN=8Edited by: Mesogeiakos "

Comment

Μαλιστα βλεπω οτι εχει πειραχτει ξανα!!!Ελεος!!!Λοιπον προστιθεται αμεσα κ την επομενη που σβηστει φευγει επισημο report απο μενα στην wikipedia

Comment

Attica Subtropical Steppe και με πηγή την ...ΕΜΥ [i] Να δούμε τι άλλο θα δούμε σ' αυτή τη ζωή."
                        Λεωσθένης

Comment

Εγώ δε βλέπω να έχει πειραχτεί τίποτα

Subtropical steppeIn Europe, some Mediterranean areas have a steppe-like vegetation, such as central Sicily,south eastern Greece in the areas of Attica, Cyclades and southern Crete,and central-eastern Spain, especially the southeastern coast (around Murcia), and places cut off from adequate moisture due to rain shadow effects such as Zaragoza."
                          Πολύ πλάκα έχει"
                          Λεωσθένης

Comment

Originally posted by LeoP
                            Attica Subtropical Steppe και με πηγή την ...ΕΜΥ [i] Να δούμε τι άλλο θα δούμε σ' αυτή τη ζωή.

Φυσικα διοτι η ΕΜΥ ειναι επισημη αρχη,ενω εσυ δεν εισαι.Απλα τα πραγματα!!

Οσο για το Attica Subtropical Steppe δεν υπαρχει τετοιο θεμα αλλα οπως παντα για να κερδιζουμε εντυπωσεις λεμε οτι μας ερθει.

Στο θεμα semi-arid climate και steppe προστιθεται αμεσα η νοτια Αθηνα απο πηγη των επισημων Ελληνικων αρχων.Ειπαμε ειμαι τυπικοτατος "

Comment

Μιας και έχει αρχίσει τέτοια ιστορία στη Wikipedia κάποια στιγμή θα γίνουν πιο σωστές κατατάξεις στα κλίματα και κυρίως αν ασχοληθούν άνθρωποι γνώστες και όχι αμαθείς και κολλημένοι. Ελπίζω να γίνει σύντομα. Διαφορετικά σε λίγο καιρό όλοι θα μιλάνε για τις απέραντες στέπες του Λαυρίου! [i]"
                              Λεωσθένης

Comment

Working...
                              X