Originally posted by Μαμούθ
View Post
Ιστορία έχουμε διαβάσει κε Μαμούθ. Για αυτό έγραψα ότι στην περίοδο γύρω στο 1880 και πριν τον ΑΠΠ οι ξένες δυνάμεις ήταν επιφυλακτικές με την γρήγορη ανεξαρτικοποίηση της Ελλάδας και φρέναραν για ένα διάστημα έτσι την ταχύτερη διάλυση των Οθωμανών. Γιατί αυτοί είχαν συντριβεί σους Ρωσοτουρκικούς πολεμους και οι Αγγλογάλλοι φοβοντουσν την ραγδαία επέκταση των Ρώσων στα Βαλκάνια. Για αυτό το λόγο οι ξένοι πλην Ρώσων έμειναν απαθείς στον πόλεμο της Μελούνας τον οποίο κακώς κάναμε χωρίς να εξασφαλίσουμε κάλυψη. Ωστόσο η Θεσσαλία και άλλες περιοχές απελευθερώθηκαν με το ΝΑΙ των ίδιων δυνάμεων (έγινε και μιά συνθήκη νομίζω), αυτών των ίδιων που πολύ πριν στο Ναυαρίνο τελείωσαν του Τούρκους και έκλινε αποφασιστικά η επανάσταση προς την ελευθερία μας.
Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός, αλλά όποιος έχει μελετήσει στοιχειωδώς ιστορία θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν πρώτα απ όλα τα (μεγάλα) συμφέροντά τους. Αυτό ισχύει διαχρονικά απ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και αλλάζει μονο ως προς τις μεθόδους. Ισχύει και για τους Ρώσους, ισχύει και για την ΕΣΣΔ και για τις ΗΠΑ, τους Αγγλους κλπ.
Ως εκ τούτου το να κατηγορεί κάποιος ως ιμπεριαλιστικές μόνο συγκεκριμένες υπερδυνάμεις και να αποθεώνει μία, π.χ. την ΕΣΣΔ σημαίνει είτε ότι δεν έχει διαβάσει ιστορία, ειτε ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα απ αυτήν, είτε ότι είναι εντελώς διαβρωμένος από κομματικές προπαγάνδες.
Με περιστασιακά πισωγυρίσματα λόγω τεράστιων γεωπολιτικών συμφερόντων οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις αλλά και η μεγάλη Ρωσία ήταν υπερ της πλήρους απελευθέρωσης της Ελλάδα απ τους Τούρκους, νομίζω... Αλλά ο Ένγκελς, όχι πολιτικός, όχι στρατιωτικός αλλά φιλόσοφος (!!) που εβαζε τα θεμέλια του μαρξισμού, υποτίθεται θεωρίας με κέντρο ανθρώπινα δικαιώματα που καταπιέζονται, καταφερόταν με άθλιο τρόπο για τους Βαλκανικούς λαούς και τους θεωρούσε "σε ελεεινά απομεινάρια πρώην εθνών".
ακόμα και οι ναζί ειχαν κάποιο σεβασμό στην ελληνικη ιστορία και στον ελληνικό λαό. Ο Ένγκελς όμως όχι...

Comment