Announcement

Collapse
No announcement yet.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Επιβεβαιώνω για το χιονιά του 83 στην Αθήνα.

Ξεκίνησε να χιονίζει μια Πέμπτη μεσημέρι παρακαλώ, ως το απόγευμα στις 5 είχε 5-10 πόντους στο Χαλάνδρι. Τις επόμενες 10+ μέρες απλά από το πουθενά άρχιζε να χιονίζει και το έπιανε ΑΜΕΣΩΣ. Απαλές, ήρεμες, όχι έντονες χιονοπτώσεις βορείου ευρώπης.

Δεν θυμάμαι θερμοκρασίες, αλλά αν κρίνω από το ότι μια ελαφριά χιονόπτωση έστρωνε σε κανα μισάωρο ένα ικανοποιητικό ταπέτο, μάλλον θα έκανε κρύο!. Μάλιστα δεν χάναμε καν σχολείο, γιατί θυμάμαι ένα πρωί το χιόνι άρχισε αφού είχαμε κατέβει για το σχολικό, και μέχρι να έρθει το σχολικό είχε στρώσει, και καθώς πηγαίναμε στο σχολείο ήταν όλα άσπρα (σχολείο πήγαινα στην Πεντέλη, Γαργητό).
    Over and out.

Comment

ΕΠίσης, η τελευταία χιονόπτωση του Μαρτίου του 87, ίσως είναι η ισχυρότερη που έχω δει (και όπως καταλαβαίνετε έχω δει πολλές σε πολλά διαφορετικά μέρη), αυτό που στην κλίμακα μέτρησης της έντασης χιονόπτωσης ονομάζουμε F5.

Θυμάμαι με πήρε ένας φίλος μου στις 7 το πρωί και μου λέει: θα πας σχολείο? του λέω γιατί να μην πάω? Χιονίζει πάλι? και μου λέει...-Σα βροχή το ρίχνει!!!"

Ανοίγω λοιπόν το παράθυρο και τι να δω! Έπαθα πλάκα! Όντως, η χιονόπτωση έμοιαζε με ραγδαία βροχόπτωση. Μεγάλες, βαριές νιφάδες, απίστευτα πυκνές, φαίνονταν άριστα στο σκούρο καφέ φόντο της διπλανής πολυκατοικίας. Η οποία απείχε περίπου 15 μέτρα, αλλά παρόλαυτα σχεδόν δεν φαινόταν. Κάτω υπήρχε ένα στρώμα χιονιού περίπου 30 εκατοστών.

Ξύπνησα λοιπόν τη μάνα μου και της λέω, μαμά χιονίζει, δεν πάω σχολείο (γ' γυμν. τότε). Εκείνη σηκώθηκε, άνοιξε το δικό της παράθυρο, κοίταξε έξω και λέει... "πω πωωω!!! ...(σιωπή)... Αυτό είναι χιόνι...! Τις προηγούμενες μέρες απλά το κλωθογύρναγε...!"

Δυστυχώς τη μέρα εκείνη το χιόνι σταμάτησε νωρίς, γύρω στο μεσημέρι. Αλλιώς θα είχαμε χιονόστρωση ρεκόρ.

Τα λόγια αυτά, όπως και τα λόγια του φίλου μου από το τηλέφωνο, έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήνη μου σαν να ήταν χτες... κι ας έχουν περάσει 21 χρόνια από τοτε.Edited by: zink_titanum "
      Over and out.

Comment

Εγώ προσωπικά έχω φωτογραφίες από το 81,83,87,92 Πρωτοχρονιά και Μάρτιο με στουπάτο χιόνι.

Comment

Ε βάλε τίποτα να δούμε ρε Γιώργο!!! [i]

Κι ε΄γω έχω από το 87 όμως μόνο. Τις έχω βάλει περσυ. Έχω και πολύ υλικό σε βίντεο, πρέπει να κανω δουλειά κάποια στιγμή...Edited by: zink_titanum "
          Over and out.

Comment

zink titanum αυτο που εγραψες ως προσωπικη εμπειρια για την μερα της μεγαλης χιονοπτωσης το μαρτη του 87 (9 μαρτιου Δευτέρα) θα μπορουσα να το γράψω και εγώ ακριβώς το ιδιο!! ειναι αστειο αλλά εκεινο το πρωι και εγω ακριβώς το ίδιο με σενα εζησα...δηλαδη πρωι πρωι χτυπησε το τηλεφωνο και ηταν ενας συμαθητης μου (πηγαινα Β γυμνασίου)που με ρωτησε αν θα παω σχολειο..του ειπα γιατι να μην παω? και μου ειπε ειδες εξω τι γινεται? και ανοιξα τις κουρτινες του παραθυρου και ειδα αυτο το χαμο που περιεγραψες πολυ πυκνη χιονοπτωση αγριεμενη και εντελως απροβλεπτη και ολική χιονοστρωση παντου..την προηγούμεη μερα ειχε λιακαδα και η ΕΜΥ μας ελεγε οτι ο καιρος πια βελτιωνεται!! αλλη μια φορα που η αττική κοροιδεψε τους μετεωρολόγους όπως κανει συνήθως δηλαδη!!

Comment

Θα τις βάλω Μάκη θα τις μαζέψω και θα τις βάλω!!

Comment

Ξεχνιουνται αυτες οι εποχες.......το καλυτερο χιονι εκεινο το χειμωνα

το ειχε ριξει οντως το Μαρτη!

Comment

Originally posted by kostas2004thes
                  Originally posted by MountExplorer
                  χιονιας 1983.... εναμισυ μετρο στο πανοραμα, 2 μετρα στον χορτιατη!
                  exei symvei tetoio prama?
                  ασφαλως. μονο που το υλικο το εχουν λιγοι και προσπαθουμε να το βρουμε....

Comment

<TABLE cellPadding=2 width=133 align=right> <T> <TR> <TD>

[i]</TD></TR></T></TABLE>Στις 4 Μαρτίου του 1987 σημειώθηκε ίσως η χειρότερη κακοκαιρία, αφού εκτός από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη χώρα, 13 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι από αυτούς καρδιοπαθείς. Η Αθήνα είχε ντυθεί και τότε στα άσπρα, ενώ η χιονόπτωση στην πρωτεύουσα είχε κρατήσει 7 μέρες, με αποτέλεσμα να παραλύσει η οικονομική και εμπορική ζωή της πόλης. Το θερμόμετρο στην πόλη έδειξε -3,6 βαθμούς. Χιόνι έπεσε σε Κυκλάδες και Κρήτη. Ρεκόρ είχαν σημειώσει οι αρνητικές θερμοκρασίες, αφού ακόμα και μέσα στην πόλη της Τρίπολης το θερμόμετρο κατέβηκε στους -16. Σοβαρά προβλήματα είχαν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο της χώρας και δεκάδες χωριά είχαν αποκλειστεί για πολλές μέρες. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αγρινίου λόγω του παγετού είχε ανατραπεί λίγο έξω από το Μεσολόγγι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 23 ανθρώπων.

πηγη enet.gr"

Comment

Οπως έχω πεί και σε άλλο ποστ, το καλύτερο χιόνι σαν άμεση χιονόστρωση το είδα από τις 7 και μετά το απόγεμα της 28/1/1981 και δεν θα ξεχάσω το ...θόρυβο που έκανε σαν ρύζι σε χαρτί ένα πράμα όπως στρωνότανε στην άσφαλτο κατευθείαν!! Χιόνιζε ως τις 11-12 το πρωι της επομένης 29/1 και έχωσε στον Καρέα 40+ αλλά μετά τις 12 έβγαλε ήλιο και έλιωνε γρήγορα...οι θερμοκρασίες ήταν τότε το πρόβλημα όπως βλέπω μετά τόσα χρόνια...πλέον έχουμε και καλές χαμηλές temp αλλά και καλά χιόνια!!

Τότε στο βραδυνό δελτίο των 9 στην ΕΡΤ η παρουσιάστρια με τη μπάσα φωνή - τη θυμούνται κάποιοι? - Εύη Δεμίρη είχε πεί χαρακτηριστικά ότι από το 1964 έχει να χιονίσει τόσο πολύ ως τις βάρκες της Γλυφάδας με την οποία είχε και link εκείνη την ώρα!!

Αρα, από το 1964 πέρασαν 17 χρόνια - ναι, κι άλλοτε χιόνισε Αθήνα, έχω και του 1968 φωτό με λίγο όμως χιόνι και σε υψόμετρο 270μ μάλιστα! - οπότε το 1981 έμεινε ιστορικό και μετά άρχισαν οι μονές" χρονιές με καλά χιόνια (1983, 1985, 1987) και ...πάπαλα ως το εντυπωσιακό 1991-1992.

Μετά πάλι 2002-2004-2006-2008, είναι περίεργο πώς αλλάζουν τα δεδομένα ενώ γενικά περνά μια περίοδο έλλειψης υετού ολόκληρη η Ευρώπη! "

Comment

Οπως έχω πεί και σε άλλο ποστ, το καλύτερο χιόνι σαν άμεση χιονόστρωση το είδα από τις 7 και μετά το απόγεμα της 28/1/1981 και δεν θα ξεχάσω το ...θόρυβο που έκανε σαν ρύζι σε χαρτί ένα πράμα όπως στρωνότανε στην άσφαλτο κατευθείαν!! Χιόνιζε ως τις 11-12 το πρωι της επομένης 29/1 και έχωσε στον Καρέα 40+ αλλά μετά τις 12 έβγαλε ήλιο και έλιωνε γρήγορα...οι θερμοκρασίες ήταν τότε το πρόβλημα όπως βλέπω μετά τόσα χρόνια...πλέον έχουμε και καλές χαμηλές temp αλλά και καλά χιόνια!!

Τότε στο βραδυνό δελτίο των 9 στην ΕΡΤ η παρουσιάστρια με τη μπάσα φωνή - τη θυμούνται κάποιοι? - Εύη Δεμίρη είχε πεί χαρακτηριστικά ότι από το 1964 έχει να χιονίσει τόσο πολύ ως τις βάρκες της Γλυφάδας με την οποία είχε και link εκείνη την ώρα!!

Αρα, από το 1964 πέρασαν 17 χρόνια - ναι, κι άλλοτε χιόνισε Αθήνα, έχω και του 1968 φωτό με λίγο όμως χιόνι και σε υψόμετρο 270μ μάλιστα! - οπότε το 1981 έμεινε ιστορικό και μετά άρχισαν οι μονές" χρονιές με καλά χιόνια (1983, 1985, 1987) και ...πάπαλα ως το εντυπωσιακό 1991-1992.

Μετά πάλι 2002-2004-2006-2008, είναι περίεργο πώς αλλάζουν τα δεδομένα ενώ γενικά περνά μια περίοδο έλλειψης υετού ολόκληρη η Ευρώπη! "

Comment

4 μαρτιου 1987 ήταν τεταρτη...η προβλεψη της ΕΜΥ ελεγε για αττική..νεφώσεις με βροχές και στη γυρω ορινή ζώνη χιονοπτώσεις θερμοκρασια από 4-9 c..το πρωι στον πειραιά όντως εβρεχε..πηγα σχολειο και γυρω στις 10 το πρωί η βροχή ελαττώθηκε πολυ αλλά αρχισε να φυσαει κρυος βοριας...στο δευτερο διαλλειμμα ολοι ειμασταν ενθουσιασμενοι που βλεπαμε πια νιφαδες να πεφτουν κοιτα κοιτα και αλλη θυμαμαι να λεω με ενα συμμαθητη μου .....οταν σχολασα στις 1:30 το μεσημερι χιονιζε εντονα και βγαινοντας απο την πορτα του σχολειου θυμαμαι τις αντιδρασεις και το σοκ ολου του κοσμου γιατι ήταν εντελως απρόβλεπτο..πολυ πυκνή χιονοπτωση(στουπα) στον πειραιά και σε μερικά αυτοκινητα ειχε πιασει κρουστα ηδη......ολη μερα χιονιζε και την αλλη μερα το πρωι ηταν ολα καταλευκα αλλα για πολυ λιγο...ελιωσε νωρις το χιονι και αρχισε αμεσως παλι να χιονιζει μεχρι αν το ξαναστρωσει παλι την νυχτα,,

Comment

...και ούτω καθεξής επί 8 μέρες!! Στον Καρέα είχαμε πάθει πλάκα αφού αποκλειόμασταν κάθε βράδυ και καθαρίζαμε το πρωί της επομένης! Μέχρι χιόνι με ΝΝΑ είδα την τελευταία εκείνη ημέρα (12/3 ίσως...)καθώς από χιόνι το γύριζε σιγά-σιγά σε χιονόνερο όσο άλλαζε ο αέρας...

Σε λίγες μέρες θα ανεβάσω φωτό από το άλμπουμ της συζύγου που είναι βέρα Τριπολιτσιώτισα με ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ τοπία της πόλης στην οποία όντως καταγράφηκε το ιστορικό -16 και το χίονι έλειωσε το ...Πάσχα στα πάρκα!!

Comment

scubasnow ναι οντως το 81 ειχε ποσοτητα χιονιου μεγαλη αλλά ακριβώς όπως το ειπες ελιωσε πολυ γρηγορα..για αυτο αν και το παραλληλίζω για τον πειραια με το 2008 εντουτοις θεωρώ πολυ ποιοτικοτερο τον χιονια του 2008 γιατι ειχε χαμηλότερες θερμοκρασιες και κρατησε ολικη χιονοστρωση μια μερα με λαμπρη λιακαδα χωρις να λιωσει σχεδον καθολου..για αυτο το λογο θεωρώ οτι ο πειραιας ίσως και να ειδε τη χιονοθυελλα του αιώνα περσυ.

Comment

<a href=http://imageshack.us" target="_blank"></a>

το λιμανι του πειραια στις 18.2.08!!!!"

Comment

Working...
                                X