Announcement

Collapse
No announcement yet.

Εσφιξα πολύ τις μπότες

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Εσφιξα πολύ τις μπότες

Γεια χαρά σε όλο το forum. Ελπίζω εσείς να είστε στις πίστες και να τσουλάτε και να μην κάθεστε όπως εγω μπροστά στην οθόνη και να προσπαθείτε να υποκαταστήσετε την αγάπη για το σκι με περιήγηση στο snowreport.
    Την Παρασκευή μετά από έξι ολόκληρες εβδομάδες απραξίας στην καρδιά της σαιζόν για επάγγελματικούς λόγους κατάφερα να αποδράσω για την φοβερή και ακαταμάχητη Βασιλίτσα με πρόγραμμα να κάνω σκι και Σάββατο και Κυριακή αλλά και Δευτέρα. Ξεκινάω το σάββατο πρωί, ήμουν το ένατο μόλις αυτοκίνητο στο parking του τριθέσιου, λίγος κόσμος, απάτητη η πίστα γιατι το χίονι ήταν λέει λίγο και από κάτω είχε πάγο. ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ !!! Προς το μεσημέρι άρχισε να με ενοχλεί η μπότα και συγκεκριμένα η καμάρα στο δεξί πόδι. Όταν τελείωσε η μέρα και έβγαλα τις μπότες τι να δώ :
    Στο εσωτερικό του δεξιού μου ποδιού είχε σχηματιστεί ένα πρήξιμο στο μέγεθος λίγι μεγαλύτερο από μπαλάκι του ping-pong και είχε αρχίσει να γίνεται μπλε. Με την συμβουλή γιατρού έβαλα πάγο και το πρήξιμο υποχώρησε.
    Από την αρχή που πήρα τις μπότες έχω την υποψία ότι μου έρχονται λίγο στενές γιατι με σφίγγουν στα πόδια αλλά το χτεσινό παράγινε. Φοράω παπούτσι Νο 41 και οι μπότες είναι ROSSIGNOL COCPIT μαλακές. Το νούμερο της μπότας στο πλαστικό του πέλματος γράφει 26.5 και σε χαρτάκι κολλημένο από πίσω γράφει 26. Όταν τις πήρα στον Κλαουδάτο στην Θεσσαλονίκη μου μέτρησε το πόδι (στο μήκος) τις φόρεσα και φαινόταν εντάξει. Μετά όμως στο σπίτι και όλη την σαιζόν είχα την υποψία ότι ήταν μικρές. Νομίζω ότι το πόδι μου έχει κοντόχοντρη φόρμα και μάλλον γιαυτό έγινε το λάθος (ο πωλητής μέτρησε το μήκος που είναι εντάξει αλλά οι μπότες είναι μάλλον στενές. Τώρα δεν μορώ να κάνω σκι σίγουρα για μια εβδομάδα και πιθανότατα για δύο και δεν ξέρω αν πρέπει να πάρω άλλες μπότες ή τι να κάνω ...

Περαστικά σου..εγώ την Κυριακή πριν την Καθαρή Δευτέρα έπαθα δηλητηριάση (από κυδώνια, τα όστρακα) με αποτέλεσμα να χάσω την Πέμπτη για σκι. Τελικά ευτυχώς μπόρεσα να πάω χθες σάββατο. Είναι και Μάρτιος και νιώθεις ότι η χιονοπερίοδος πλησιάζει στο τέλος τηςς..

Comment

Αστα Chris χάλια. Εχεις καμμιά ιδέα τι έκανα λάθος ; Υπήρχαν φορές που όταν έβγαζα τις μπότες στο τέλος της ημέρας έβρισκα το ένα κλιπσάκι ανοιχτό (προφανώς ήταν χαλαρό και σε κάποιο πέσιμο ξεκούμπωσε) και δεν καταλαβαίνω μέχρι ποιού σημείου πρέπει να σφίγγω τις μπότες και αν τελικά οι μπότες που έχω είναι μικρές οι όχι

Comment

Originally posted by pagourman
        Φοράω παπούτσι Νο 41 και οι μπότες είναι ROSSIGNOL COCPIT μαλακές. Το νούμερο της μπότας στο πλαστικό του πέλματος γράφει 26.5 και σε χαρτάκι κολλημένο από πίσω γράφει 26. Όταν τις πήρα στον Κλαουδάτο στην Θεσσαλονίκη μου μέτρησε το πόδι (στο μήκος) τις φόρεσα και φαινόταν εντάξει. Μετά όμως στο σπίτι και όλη την σαιζόν είχα την υποψία ότι ήταν μικρές. Νομίζω ότι το πόδι μου έχει κοντόχοντρη φόρμα και μάλλον γιαυτό έγινε το λάθος (ο πωλητής μέτρησε το μήκος που είναι εντάξει αλλά οι μπότες είναι μάλλον στενές.
        Με την (πενιχρή) εμπειρία μου , μάλλον δεν ήταν σωστό νούμερο. Πρόσφατα αγόρασα μπότες για πρώτη φορά και διαπίστωσα οτι ακόμα και ίδιας μάρκας μποτες (rossi) αλλά διαφορετικά μοντέλα τις ένοιωθα διαφορετικά στο πόδι. Ενδεικτικά αναφέρω οτι ενώ φοράω 41 και οι μπότες που πήρα είναι 26.5 σε κάποια μάρκα το 27.5 με έπνιγε" ασφυκτικά στο πόδι. Νομίζω οτι μπορείς να τις κάνεις πίο "ανετες" αλλάζοντας το κάτω μαλάκωμα (πάτουσα) αλλά ίσως τα πιο έμπειρα μέλη του forum σου δώσουν μια πιο έμπειρη γνώμη.

Περαστικά,"

Comment

Γεγονος ειναι οτι διαφορετικα μοντελα, ακομα και της ιδιας εταιρειας εχουν διαφορετικες φορμες. Φιλε Pagourman, θα σου προτεινα τα εξης:

α) Στο σπιτι, φορεσε τις καλτσες που φορας για σκι, και τις μποτες. Τα κλιπς τα ρυθμιζεις ωστε να μην σηκωνεται η φτερνα οταν προσπαθεις να σταθεις στις μυτες", και να κρατανε την γαμπα σχετικα ακινητη (να μην εχει κενο, αλλα οχι να σου κοβει και την κυκλοφορια). Με αυτες τις ρυθμισεις, περπατα μεσα στο σπιτι, κανε οσο μπορεις παρομοιες κινησεις με αυτες του σκι. Αν μετα απο μια ωρα εχεις σημεια πιεσης, πονους κλπ που δεν μπορεις να αποφυγεις με ρυθμισεις στα κλιπς, μαλλον θα χρειαστεις μποτες (δοκιμασε παντως και λεπτοτερες καλτσες αν φορας πολυ χοντρες.

β) Αν στο σπιτι δεν βρισκεις προβλημα, εχε υπ οψιν οτι κανοντας σκι τα ποδια πρηζονται και μεγαλωνουν τα πιθανον υπαρχοντα προβληματα σε σημεια πιεσης. Οταν ΔΕΝ κατεβαινεις (στα λιφτ, στο σαλε κλπ) ανοιγε τα κλιπς για να αποκαταστησεις την κυκλοφορια στα σημεια πιεσης.

Εγω εχω ψηλο κου ντε πιε και μου ερχονται καλυτερα τα καλουπια της Salomon. Τις μποτες μου τις πηρα Χριστουγεννα 2004 και μου ερχοτουσαν γαντι. Προς το τελος της σαιζον περσι και ολη τη σαιζον φετος εχω κυκλοφοριακα προβληματα (μουδιαζουν τα δαχτυλα και πονανε τα μαξιλαρακια της πατουσας πισω απο τα δαχτυλα) Ξεκουμπωνοντας τα κλιπς με ανακουφιζει 100%. Εχω δει παρα πολλους χιονοδρομους που το κανουν στα λιφτ.

Φιλικα

ΜακηςΜ"
          Φτερουγα; Τι...φτερουγα;;

Safety is no accident!!

Comment

Αν και με την πρώτη εκτίμηση μπορώ να πω ότι οι μπότες σου φίλε pagourman είναι μάλλον ακατάληλες (αυτό το 41 - 26,5 ή 26) κάτι μου κάνει θα συμφώνήσω σχεδόν σε όλα με τον Μάκη εκτός από το κενό γάμπας - μπότας. Από την δική μου εμπειρία με μπότες Tecnica (Rival RX) περσινό μοντέλο οι οποίες έχουνε τις τρελές ρυθμίσεις ακόμα και για την καμάρα και ρωτόντας ειδικούς για το πως θα τις ρυθμίσω καλύτερα στο πόδι μου μου είπανε ότι το κενό μεταξύ γάμπας και μπότας πρέπει να είναι τόσο ώστε να χωράει το μικρό το δάχτυλο του χεριού μεταξύ μπότας και γάμπας. Όσο για το ξεκούμπομα της μπότας σε κάθε σταμάτημα (Chalet, λιφτ κλπ.) είναι καλό σε όλες τις περιπτώσεις άλλα στην προκυμένη δεν νομίζω ότι κάνει και πολλά αν είναι να τον ενοχλεί σε όλη την διέρκεια της κατάβασης.

Αυτά τα ολίγα με κάθε επιφύλαξη!!!

Φιλικά

Χρήστος

Comment

Ο Χρηστος elgreco ειναι σωστος στο σχολιο γα τη γαμπα, το εχω ακουσει και εγω. Με το βαρος στις γλωσες της μποτας, οχι τιποτα τραγικες δυναμεις-απλα να τις πιεζεις, πρεπει να χωραει το μικρο δαχτυλο πισω.

Στις διαφορες λιφτομουρμουρες (κουβεντα στο λιφτ, καθως σερνεται να ανεβει το καρεκλακι) και με κουβεντες με φιλους, το προβλημα της μποτας ειναι τεραστιο, ισως η πλειοψηφια εχει προβληματα, αλλα συνηθως στα φορουμ περι εξοπλισμου ολοι μιλανε για τα σκι, η το φλεξ. Και εκ των υστερων μαθαινουμε οτι ο κοσμος μαρτυραει.

Να σου πω και γω φιλε pagourman υποθετω οτι οι μποτες σου ειναι ακαταλληλες, αλλα επειδη ειπες (η ετσι καταλαβα)οτι δεν σε χτυπανε απο την αρχη, γι' αυτο σου συνεστησα αυτα τα τεστ. Ειναι και παναριβες οι ρημαδες οι καλες... , για να τις αλλαζουμε στο ετσι.

Αν καποιος ξερει περισσοτερα και εχει τη θεληση, καλα θα ηταν να γραψει ενα εμπεριστατωμενο ποστ.

Φιλικα

ΜακηςΜ"
              Φτερουγα; Τι...φτερουγα;;

Safety is no accident!!

Comment

Καλημέρα
                Το μήκος - μέγεθος φαίνεται άψογο στα νούμερα. Το 41 νούμερο παπούτσι αντιστοιχεί σε 26 νούμερο mondopoint γιά μπότες του σκι. Το 26,5 που γράφει από κάτω αναφέρεται στο μέγεθος του εξωτερικού της μπότας και το 26 με αυτοκόλητο στο μέγεθος του εσωτερικού μποτακιού. Εκτός από τις Custom μπότες όλες οι άλλες αλλάζουν εξωτερικό σε ολόκληρα νούμερα και όχι κάθε μισό, γιά οικονομία στα καλούπια. Τα μισά τα προσαρμόζουν με διαφορετικά εσωτερικά μποτάκια. Στη συγκεκριμένη σειρά απ ότι φαίνεται το εξωτερικό αλλάζει στο ,5 δηλ. 26,5 27,5 κοκ. Γιά να φτιάξει το 26 λοιπόν παίρνει ένα εξωτερικό (outer shell) 26,5 και του βάζει ένα εσωτερικό μποτάκι λίγο χονδρότερο ώστε να μένει εσωτερικα λιγότερος χώρος, που να αντιστοιχεί στο 26.
                Θεωρητικά λοιπόν έχεις ένα συνδυασμό που σίγουρα δεν θα έπρεπε να σε προβληματίζει στο μήκος, μιά καί το εξωτερικό που είναι και το σημαντικότερο, γιατί είναι σκληρό και δεν τροποποιήται εύκολα , είναι μισό νούμερο μεγαλύτερο από το δικό σου. Ο συνδυασμός αυτός θεωρητικά κινδυνεύει να είναι πιό ευρύχωρος" απ'ότι θα ήθελες παρά να σε στενεύει.
                Η φόρμα όμως μιάς μπότας είναι ένας παράγοντας πιό απρόβλεπτος και πιθανόν η συγκακριμένη φόρμα να μην είναι συμβατή με το σχήμα του ποδιού σου.
                Σε πιό ακριβώς σημείο σε χτυπάει?"
                Μη το χτυπάς το σαλάμι

Comment

Ευχαριστώ πάρα πολύ όλα τα μέλη του forum που απάντησαν στο post μου και προσπαθούν να βοηθήσουν.
                  Απ΄ ότι φαίνεται το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αρκετός κόσμος υποφέρει. Captain Powder το σημείο στο οποίο εμφανίστηκε τι αιμάτωμα είναι το κέντρο του τριγώνου που σχηματίζεται από τα εξής τρία σημεία :
                  1. Τον αστράγαλο εσωτερικά
                  2. Την φτέρνα εσωτερικά
                  3. Την καμάρα του ποδιού
                  Επίσης μικροκάκωση δημιουργήθηκε αντιδιαμετρικά στην εξωτερική πλευρά του πέλματος, στο κόκκαλο που η προέκτασή του είναι το μικρό δάχτυλο του ποδιού.
                  Υποθέτω ότι το πολύ σφίξιμο έξινε στο δεύτερο κλιπάκι, αυτό που σφίγγει το κου-ντε-πιε.
                  Αυτό με τις μπότες Salomon το άκουσα και από άλλον και έχω αρχίσει να το ψάχνω. Βέβαια είναι πολύ κρίμα να αφήσω αχρησιμοποίητες μπότες φορεμένες μόλις πέντε φορές αλλά άμα δεν σου κάθονται στο πόδι τι να κάνεις. Για το επόμενο Σ/Κ (αν το πόδι επανέλθει) σκέφτομαι να νοικιάσω και θα δώ.
                  Πολύ σημαντική επίσης είναι απ' ότι κατάλαβα και η διαδικασία σφιξίματος μιας μπότας.
                  Κάποιος μου είπε ότι ξεκινάς από κάτω, άλλος από πάνω πας κάτω και ξαναμαζεύεις επάνω κ.λ.π. χαμός !!

Comment

Δεν είμαι ειδικός στο boot fitting αλλά από αυτά που λες φαίνεται ότι το πόδι σου είναι πολύ φαρδύ σε σχέση με την φόρμα της συγκεκεριμένης μπότας. Πριν πας γιά καινούργιες μπότες και αφού το πόδι έχει ηρεμήσει κάνε μιά προσπάθεια ακόμη. Βρες κάλτσες πολύ λεπτές (λεπτότερες από αθλητικές, σαν καλοκαιρινές πολιτικές" σχεδόν). Αν δεις ότι η ενόχληση συνεχίζει προχώρα σε εγχείρηση Βγάζεις το εσωτερικό μποτάκι μαρκάρεις τα σημεια πίεσης και με κοφτερό ξυράφι χαράζεις προ-σε-κτι-κά το εξωτερικό ύφασμα σε σχήμα σταυρού με κέντρο το προβληματικό σημείο. Ανασηκώνεις σιγά σιγά το εξωτερικό ύφασμα και αφαιρείς αφρολέξ από το σημείο που σε πιέζει. Προσοχή θέλει να αφαιρείς λίγο και ομοιόμορφα ώστε τελικά η περιοχή να γίνεται λεπτότερη αλλά ομαλά χωρίς "γρουμπούλια" και λακούβες . Είναι καλίτερο να επαναλάβεις τη διαδικασία πολλές φορές αφαιρώντας μικρή ποσότητα αφρολέξ κάθε φορά παρά να πας να το κάνεις με την πρώτη και να αφαιρέσεις πολύ μεγάλο κομμάτι κάνοντας ζημιά.Αφου αφαιρέσεις το υλικο κλείνεις την τομή με υφασματοταινία, ξαναβάζεις το μποτάκι μέσα και δοκιμάζεις .Αν υπάρχει ακόμα πίεση επαναλαμβάνεις τη διαδικασία.Προσοχή με το ξυράφι μην κοπείς και μην κόψεις πολύ βαθειά και φτάσεις να κόψεις και το εσωτερικό ύφασμα από το μποτάκι.
                    Καλή τύχη "
                    Μη το χτυπάς το σαλάμι

Comment

Μιας και η εμπειρια μου ειναι προσφατη κατα τη δοκιμη μποτας με μεγαλο φλεξ....
                      Κίνηση 1: χαλάρωνε τις μπότες όταν είσαι στα λιφτ.
                      Κίνηση 2: όταν ξανασφίγκεις τα κλιπς πρόσεξε μήπως έχουν αλλάξει ρύθμιση (ένα κλικ πιο σφιχτά αρκεί για να σου κάνε πρόβλημα). Αυτό είναι που δημιουργεί το πρόβλημα τις περισότερες φορές καθώς ενώ το εξωτερικό κέλυφος δεν αλλάζει εύκολα μορφή, τα κλιπς (όταν τα έχεις χαλαρά) παίζουν.
                      Περαστικά (4 μερούλες θα κάνει) και καλες καταβασεις
                      Theo

Comment

Καλά να ξεσφίγγεις τις μπότες στα lift αλλά άν ξεχαστείς και ξεκινήσεις την κατάβαση με τις μπότες χαλάρές τι γίνεται ;

Comment

"

Comment

Το έχω πάθει εγώ....
                            Απλά δεν μπορείς να σταματήσεις .... κατέβηκα σε χρόνο dt την περιφερειακή του Μαινάλου!!!
                            Τυχερή ήμουν που δεν έπεσα σε κάνα δέντρο!!!!
                            "
                            ’ζωτο

Comment

Η γνώμη μου είναι ότι η μποτα περνάει πολύ καιρός για να στρώσει καθώς εμείς στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κάνουμε τέσσερεις - πέντε μέρες συνέχεια, ώστε να στρώσει η μποτα και να συνηθήσει το πόδι. Αν έχεις τέσσερα κλιπάκια χαλάρωσε το πρώτο προς την μύτη και άφησε το δεύτερο σχεδόν ανοικτό. Αυτό θα αφήσει την μποτα και το πόδι να αναπνέει λιγάκι και δεν χάνεις και τίποτα μέχρι να στρώσουνε.
                              Εχω Lance οι οποίες πήραν πολύ καιρό να στρώσουν αλλά είναι πολύ καλές στο οδήγημα των σκι(από την αρχή). Τώρα πλέον είναι φανταστικές (στενές αλλά σαν γάντι στο πόδι) αλλά επειδή έχω μεγάλο κουντουπιέ θα με ακούσετε να σκούζω στο πάρκιγκ μέχρι να περάσει από την γλώσσα (καρα-ανοιγμένη) το πάνω μέρος του ποδιού. Βάζω πολλές φορές και άγνωστους να με βοηθάνε. Αν είσαστε άγνωστοι που με βοηθάτε θέλω να σας ευχαριστήσω άλλη μία φορά.
                              Το πάνω κομμάτι πρέπει να είναι καλά κλεισμένο όπως λέει και ο MakisM. Οταν πέσεις λίγο προς τις γλώσσες να πέφτει ένα δάκτυλο πίσω.
                              !!! Mind the Beginners & Children !!! The pain is enormous !!! O Καλός σας ο Καιρός

Comment

Working...
                              X