Announcement

Collapse
No announcement yet.

συζητησεις για παλιους/ες χιονιαδες-κακοκαιριες

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Δημήτρη, όσους Γιαννιώτες ρωτάω για το χιόνι εδώ μου λένε τα χειρότερα, μου λένε ότι τα Γιάννενα βλέπουν σπάνια κάποιο σοβαρό χιόνι, και ότι τα τυπικά χιόνια είναι αυτά που έπεσαν τον χειμώνα φέτος... Τι έχεις να πεις?
    Το φθινόπωρο τελείωσε πριν καν αρχίσει. Οπότε ο στόχος για τον χειμώνα είναι ένας φυσιολογικός χειμώνας. [χαιρέτα μας τον πλάτανο δηλαδή:croc:]
    Έσπασε η 6ετία χωρίς 30ποντο. Να ξαναμηδενίσουμε?:cool:

Comment

• Originally posted by [weathermaniac] View Post
      Δημήτρη, όσους Γιαννιώτες ρωτάω για το χιόνι εδώ μου λένε τα χειρότερα, μου λένε ότι τα Γιάννενα βλέπουν σπάνια κάποιο σοβαρό χιόνι, και ότι τα τυπικά χιόνια είναι αυτά που έπεσαν τον χειμώνα φέτος... Τι έχεις να πεις?
      Γελοιοτητες..Λογικα θα ειναι ασχετοι με το θεμα..
      Γιαννης,Γιαννενα και τα μυαλα στα...χιονια!

Comment

• Originally posted by Gianniwtis View Post
        Γελοιοτητες..Λογικα θα ειναι ασχετοι με το θεμα..
        όλοι τους όμως ? Μέχρι και καθηγητές ρώτησα. Αλλά τι να πω, δεν ξέρω. Τι είναι το συνηθισμένο για τα Ιωάννινα, πόσες μέρες χιονιού, αλλά και κάθε πόσο κάνει ένα χιόνι 10-20 εκατοστών?
        Το φθινόπωρο τελείωσε πριν καν αρχίσει. Οπότε ο στόχος για τον χειμώνα είναι ένας φυσιολογικός χειμώνας. [χαιρέτα μας τον πλάτανο δηλαδή:croc:]

Comment

Δημήτρη, όσους Γιαννιώτες ρωτάω για το χιόνι εδώ μου λένε τα χειρότερα, μου λένε ότι τα Γιάννενα βλέπουν σπάνια κάποιο σοβαρό χιόνι, και ότι τα τυπικά χιόνια είναι αυτά που έπεσαν τον χειμώνα φέτος... Τι έχεις να πεις?
          Ε καλά το ότι δεν είναι χιονομάνα είναι γνωστό... Μισό μέτρο έχει να ρίξει από το 1999... Τη δεκαετία του 90 είχε ρίξει 4 φορές 40ποντο...

Αλλά ένα 10-15ποντο δεν είναι σπάνιο... Σε συνδυασμό και με τόσες βροχές, παγωνιές, συννεφιές και ομίχλες εμένα δν με χαλάει καθόλου... Αλλά πλέον και το 10ποντο έχει γίνει ζητούμενο.. Αυτό με χαλάει πολύ...
          "Σ' όλο τον κόσμο ξαστεριά , σ' όλο τον κόσμο ήλιος και στα καημένα Γιάννενα μαύρη βροχή και αντάρα" Χριστόφορος Μηλιώνης

Comment

• Originally posted by dimitris_ioannina View Post
            Ε καλά το ότι δεν είναι χιονομάνα είναι γνωστό... Μισό μέτρο έχει να ρίξει από το 1999... Τη δεκαετία του 90 είχε ρίξει 4 φορές 40ποντο...

Αλλά ένα 10-15ποντο δεν είναι σπάνιο... Σε συνδυασμό και με τόσες βροχές, παγωνιές, συννεφιές και ομίχλες εμένα δν με χαλάει καθόλου... Αλλά πλέον και το 10ποντο έχει γίνει ζητούμενο.. Αυτό με χαλάει πολύ...
            Salonica disease δηλαδή...Ελπίζω να μην έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αλλιώς καήκαμε.

Comment

όλοι τους όμως ? Μέχρι και καθηγητές ρώτησα. Αλλά τι να πω, δεν ξέρω. Τι είναι το συνηθισμένο για τα Ιωάννινα, πόσες μέρες χιονιού, αλλά και κάθε πόσο κάνει ένα χιόνι 10-20 εκατοστών?
              Από το 2005 και μετά που θυμάμαι, 10 και παραπάνω πόντους είχε κάνει το 2005 (πολλές φορές όμως), το 2008, το 2010 και το 2012.. Το 2009 είχε πάρα πολλές μέρες χιονόπτωσης αλλά όλο πέτσες και 5ποντα έκανε...

Τώρα αυτοί που σου λένε ότι τα τυπικά χιόνια είναι αυτά που έπεσαν φέτος, με ψιλοεκπλήσσει.. Εγώ με όσους μιλάω όλοι συμφωνούμε στο πόσο έχει μειωθεί το χιόνι στα Γιάννενα... όχι ότι παλιά θαβόμασταν αλλά η μείωση είναι αισθητή...

Βέβαια το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στα Γιάννενα, ήταν και είναι οι βροχές, η μουντάδα, η υγρασία και οι παγωνιές και λιγότερο το χιόνι...
              "Σ' όλο τον κόσμο ξαστεριά , σ' όλο τον κόσμο ήλιος και στα καημένα Γιάννενα μαύρη βροχή και αντάρα" Χριστόφορος Μηλιώνης

Comment

• Originally posted by dimitris_ioannina View Post
                Από το 2005 και μετά που θυμάμαι, 10 και παραπάνω πόντους είχε κάνει το 2005 (πολλές φορές όμως), το 2008, το 2010 και το 2012.. Το 2009 είχε πάρα πολλές μέρες χιονόπτωσης αλλά όλο πέτσες και 5ποντα έκανε...

Τώρα αυτοί που σου λένε ότι τα τυπικά χιόνια είναι αυτά που έπεσαν φέτος, με ψιλοεκπλήσσει.. Εγώ με όσους μιλάω όλοι συμφωνούμε στο πόσο έχει μειωθεί το χιόνι στα Γιάννενα... όχι ότι παλιά θαβόμασταν αλλά η μείωση είναι αισθητή...

Βέβαια το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στα Γιάννενα, ήταν και είναι οι βροχές, η μουντάδα, η υγρασία και οι παγωνιές και λιγότερο το χιόνι...
                Μάλιστα. Στατιστικά είναι καλό, αλλά η σταστιστική αποτυχαίνει συνέχεια οπότε το αφήνουμε. Εγώ ρώτησα καμιά 10αριά άτομα , από τελείως άσχετα μεταξύ τους, ταξιτζίδες καθηγητές, συμφοιτητές, έναν από ένα μίνι μάρκετ δίπλα, από φούρνο, τα πάντα!
                Τέλος πάντως, ευχαριστώ για τις απαντήσεις, να ξέρω περίπου τι να αναμένω. Μάλλον πρέπει να ρίξουμε το Μιτσικέλι τελικά, κάνει μεγάλη ζημιά....

Comment

Μάλιστα. Στατιστικά είναι καλό, αλλά η σταστιστική αποτυχαίνει συνέχεια οπότε το αφήνουμε. Εγώ ρώτησα καμιά 10αριά άτομα , από τελείως άσχετα μεταξύ τους, ταξιτζίδες καθηγητές, συμφοιτητές, έναν από ένα μίνι μάρκετ δίπλα, από φούρνο, τα πάντα!
                  Τέλος πάντως, ευχαριστώ για τις απαντήσεις, να ξέρω περίπου τι να αναμένω. Μάλλον πρέπει να ρίξουμε το Μιτσικέλι τελικά, κάνει μεγάλη ζημιά....
                  Το ότι τα βουνά και η λίμνη δημιουργούν μικροκλίμα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι δεδομένο... Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το σημείο χτίστηκε η σπουδαιότερη πόλη της ΒΔ Ελλάδας, τα Γιάννενα..

Δεν είχαν άδικο πάντως σε αυτό που σου είπαν... Όντως τα σοβαρά χιόνια, από 30-40 πόντους και πάνω, είναι σπάνια στα Γιάννενα... Δεν είμαστε ούτε Φλώρινα ούτε Στενή Ευβοίας... Υπάρχει μια δυσκοιλιότητα στις μεγάλες ποσότητες χιονιού... Η λίμνη, η Πίνδος και η υγρασία συμβάλλουν σ αυτό..

Τα χιόνια όμως της τάξης των 10-20 πόντων είναι - ήταν μάλλον - κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο για τα Γιάννενα...

Προσωπικά δεν θα άλλαζα με τίποτα την καιρική ποικιλία των Ιωαννίνων απλά και μόνο για να μας κάνει συχνότερα 30+ πόντους... Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και απο 10-15 ποντα όταν αυτά συνοδεύονται από τέτοια ποικιλία... Το κακό είναι ότι εκλείπουν και αυτά σιγά σιγά..

Comment

• ένα τυπικό χιόνι στην προ 2006 εποχή για τη θεσσαλονίκη. 15 εκατοστά στο ST(System Thessaloniki),40-50 εκατοστά στο SA(System Athens)

λίγο πριν τα χριστούγεννα του 99. η φώτο δεν είμαι 100% σίγουρος ότι είναι από τότε. το συγκεκριμένο χιόνι το θυμάμαι όχι λόγω του χιονιού,αλλά γιατί είχε μπει ο πατέρας μου στο νοσοκομείο και απλά θυμάμαι την συγκυρία που χιόνιζε εκείνο το βράδυ

και μερικά ακόμα τυπικά χιόνια μετά το 2001 και πριν το 2006
                    γενάρης 2004

το περίεργο χιόνι του 2005(που το έβαλε σε 2-3 ώρες όλο με την τρομερή χιονοθύελλα εκείνο το βράδυ που το έστρωνε απευθείας μόλις περνούσαν τα εκχιονιστικά στην τσιμισκή και το πήρε όλο σε μια μέρα)

και το τέλος τον φεβρουάριο 2006 με την τελευταία κανονική χιονόστρωση στην πόλη
                    μηδενίσαμε,αλλά δεν τελειώσαμε...

Comment

• αν εξαιρεσουμε την Φλωρινα την χιονομανα,δεν υπαρχει πολη σαν τα Γιαννενα για εναν καιροφιλο...
                      1.οι λιγοτερες μερες ηλιοφανειας που παραπεμπουν σε κεντροευρωπαικη πολη
                      2.οι παρα πολλες ομιχλες
                      3.οι παρα πολλες βροχες
                      4.οι αναστροφες και τα παγωμενα πρωινα τον χειμωνα
                      5.οι πανεμορφες βουναρες(Μιτσικελι,Λακμος,Τζουμερκα,Τομαρος)γυρω απο το λεκανοπεδιο που προσδιδουν ενα χειμωνιατικο σκηνικο στην πολη για τρεις και πλεον μηνες αφου ειναι τιγκα στο χιονι ολο το χειμωνα και ως το Μαϊο(εκτος απο το Μιτσικελι στη νοτια πλευρα του)
                      6.καταιγιδαρες ολο το καλοκαιρι και οχι το σιχαμα με σχεδον 120 μερες σερι ηλιφανειας εδω...
                      7.τα δροσεροτατα πρωινα ολο σχεδον το καλοκαιρι...
                      8.στο δε χιονι ειναι αδικημενα λογω θεσης,αλλα και παλι εχεις ατελειωτες επιλογες σε πολυ κοντινη αποσταση να απολαυσεις πολυ χιονι σε πανεμορφα μερη και να κανεις εξορμησεις σε βουναρες οπως η Τυμφη,ο Σμολικας και ο Γραμμος...

Για τα δικα μου γουστα ειναι ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ υπαρχει στη Ελλαδα...
                      ΧΙΟΝΙΑ Ε?????

Comment

• Originally posted by GEORGE SNOWMAN View Post
                        αν εξαιρεσουμε την Φλωρινα την χιονομανα,δεν υπαρχει πολη σαν τα Γιαννενα για εναν καιροφιλο...
                        1.οι λιγοτερες μερες ηλιοφανειας που παραπεμπουν σε κεντροευρωπαικη πολη
                        2.οι παρα πολλες ομιχλες
                        3.οι παρα πολλες βροχες
                        4.οι αναστροφες και τα παγωμενα πρωινα τον χειμωνα
                        5.οι πανεμορφες βουναρες(Μιτσικελι,Λακμος,Τζουμερκα,Τομαρος)γυρω απο το λεκανοπεδιο που προσδιδουν ενα χειμωνιατικο σκηνικο στην πολη για τρεις και πλεον μηνες αφου ειναι τιγκα στο χιονι ολο το χειμωνα και ως το Μαϊο(εκτος απο το Μιτσικελι στη νοτια πλευρα του)
                        6.καταιγιδαρες ολο το καλοκαιρι και οχι το σιχαμα με σχεδον 120 μερες σερι ηλιφανειας εδω...
                        7.τα δροσεροτατα πρωινα ολο σχεδον το καλοκαιρι...
                        8.στο δε χιονι ειναι αδικημενα λογω θεσης,αλλα και παλι εχεις ατελειωτες επιλογες σε πολυ κοντινη αποσταση να απολαυσεις πολυ χιονι σε πανεμορφα μερη και να κανεις εξορμησεις σε βουναρες οπως η Τυμφη,ο Σμολικας και ο Γραμμος...

Για τα δικα μου γουστα ειναι ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ υπαρχει στη Ελλαδα...
                        Και όχι μόνο αυτό Γιώργο...Είναι και πανέμορφη πόλη με την λίμνη, το νησάκι και με συνδυασμό τα καιρικά φαινόμενα σκέτη απόλαυση!!!

"Πάντα στα χρόνια της ξηρασίας οι άνθρωποι ξεχνούσαν τα πλούσια χρόνια, και στα χρόνια της βροχής ξεχνούσαν τα χρόνια της ξηρασίας. Πάντα έτσι γινόταν"
                        John Steinbeck

Comment

• Originally posted by weatherextreme View Post
                          Και όχι μόνο αυτό Γιώργο...Είναι και πανέμορφη πόλη με την λίμνη, το νησάκι και με συνδυασμό τα καιρικά φαινόμενα σκέτη απόλαυση!!!
                          εννοειται,απλα αναφερω τα καιρικα προτερηματα...
                          ΧΙΟΝΙΑ Ε?????

Comment

• Originally posted by GEORGE SNOWMAN View Post
                            εννοειται,απλα αναφερω τα καιρικα προτερηματα...
                            Έλα μιλάς και εσύ... Κομπλέ είσαι εκεί πάνω... Ειδικά φέτος είχες πολύ καλό χειμώνα.. Μακάρι να δούμε και εμείς κάτι ανάλογο το χειμώνα που έρχεται... 4 χρόνια κοντεύουν να περάσουν από το Φλεβάρη του 12

Comment

• Originally posted by weatherextreme View Post
                              Να και λίγα χιόνια μέχρι τις βάρκες στις 3 Φλεβάρη φέτος...

Λίγο ψηλότερα στο χωριό Λιγγιάδες, πάνω από τη Λίμνη, την ίδια μέρα..

Comment

• το χαρακτηριστικό τότε του καιρού, ήταν τα πολύ χαμηλά σύννεφα, έφταναν μέχρι το έδαφος. τα συγκεκριμένα άφηναν την παπλαμούδα, ενώ όταν ήσουν σε μέρη με συννεφιά άλλης διαστρωμάτωσης έριχνε χιονόνερο...

Comment

Working...
                                X