Announcement

Collapse
No announcement yet.

Θέματα Ιστορίας

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Μαμούθ, τα περί ντεφορμέ κλπ, άστα για το...Κόμμα! Όχι εδώ!

Απάντησα και σε αρίθμηση μάλιστα, στα όποια επιχειρήματά σου. Εσύ όμως προσπαθείς να κάνεις το άσπρο μαύρο κι αντιστρόφως!

Την προσπάθεια να προκαταλάβεις κάποιον θα τη χαρακτήριζα πολύ φτωχή ως τακτική...
    Μην υποτιμάς έτσι, τη νοημοσύνη των συνδαιτυμόνων!

Κάνεις λόγο για...80 παπάδες που χάθηκαν σε 400 χρόνια σκλαβιάς! Παραλίγο να πέσω από το κάθισμα!!! Εάν ήσουν πιο προσεκτικός, θα διαπίστωνες το "80" που ήταν σε παρένθεση, δεν ήταν μετά τα σχετικά με το βαρύ φόρο αίματος της Εκκλησίας, αλλά μετά τα περί επαναστατικών κινήσεων των Ελλήνων, θέλοντας να δείξω ότι ήταν περίπου 80 οι επαναστατικές κινήσεις από τον 15αι έως και τις απαρχές του 19αι.

Για του λόγου το αληθές:

Originally posted by storm View Post
    1) Η Εκκλησία πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος στο σύνολο των επαναστατικών κινήσεων στον ελληνικό χώρο (περίπου 80)
    Η θυσία και των κληρικών περιλαμβάνει πολλές πολλές χιλιάδες, αγαπητέ! Ακόμη και σ'αυτήν προσπαθείς να κολλήσεις ιδιοτέλεια...! Ξέρω ότι οτιδήποτε εθνικό, σας κάνει να βγάζετε σπυριά! Τι να κάνουμε, υπάρχουν ειδικά φάρμακα στα φαρμακεία για την αντιμετώπισή τους! Μην το αμελείτε!

Για τους ήρωες που γράφεις, δεν κατάλαβα! Ζήτησε κανείς πιστοποιητικό αγιότητας;;;
    Πολλοί έκαναν πολλά λάθη. Εάν συνεχίσεις να διαβάζεις τη φυλλάδα που διαβάζεις, θα διαπιστώσεις παρακάτω πολλά περισσότερα τραγικά για ορισμένους από τους ήρωες της επαναστάσεως. ’νθρωποι ήταν, με τα ελαττώματά τους! Υπήρξαν παραλείψεις, σφάλματα και δραματικές αντιθέσεις.
    Αυτό όμως, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη σημαντική συμβολή τους στον μεγάλο και ιερό ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ και ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ!!! (Τα χάπια μην ξεχάσεις...!!! Η πραγματικότητα είναι σκληρή!!! )

Ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματά του αναφέρεται στον ιερό Αγώνα του Έθνους των Ελλήνων! Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της εθνικής Παλιγγενεσίας κι όχι ο τραγικός αδελφοκτόνος πόλεμος που προέκυψε στη συνέχεια. Μην βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος! Κι όλοι οι οπλαρχηγοί, κάνουν λόγο για Αγώνα των Ελλήνων, που σημαίνει ότι είχαν προ πολλού διαμορφωμένη την εθνική συνείδηση (βέβαια, τα έχουμε ξαναγράψει) και δεν μας τη φύτεψαν οι...καπιταλιστές το 19αι, όπως σας παραμυθιάζουν ανερυθρίαστα στο Κόμμα!
    Όσο για την Τριπολιτσά, σας ενοχλεί το ένα που έκαναν οι Έλληνες κι όχι τα 10000000000000000 των εχθρών...
    Εκτός εάν τους τελευταίους, δεν τους θεωρείτε έτσι...

Α! Για να θυμηθούμε, τι μας θεωρούν εμάς τους Έλληνες και κατ'επέκταση τους υπόλοιπους Βαλκάνιους, οι θεμελιωτές του κομμουνισμού που έχουν ως επίκεντρο...τον ’νθρωπο;;;!!!

Originally posted by gakhun View Post
    1)
    Αυτά τα άθλια συντρίμμια πρώην εθνών, Σέρβοι, Βούλγαροι, Έλληνες και ο υπόλοιπος λαοσυρφετός, που εμπνέει ενθουσιασμό στον φιλελεύθερο Φιλισταίο, για να ωφελούνται οι Ρώσσοι, δεν χαρίζουν ο ένας στον άλλον ούτε τον αέρα που αναπνέουν και θέλουν σώνει και καλά να κόψουν τους λαίμαργους λαιμούς τους. Αυτό θα ήταν πολύ ωραίο [δηλαδή να… κόψουν το λαιμό τους!!!] … αν κάθε μια από αυτές τις νανοφυλές δεν αποφάσιζε για ειρήνη ή για πόλεμο στην Ευρώπη»[7].
    Ενγκελς!!!
    Α! Μάλιστα! Κι αυτούς τους έχετε ακόμη ως ευαγγέλιο...

Πάντα επίκαιρος ο Μυριβήλης, δυστυχώς!

Εν κατακλείδι, μου έρχεται στο νου, ασυναίσθητα, ο Στρατής Μυριβήλης με το πολύ σοφό και πάντα επίκαιρο για την Ελλάδα δυστυχώς, που έλεγε: Δεν υπάρχουν Έλληνες κομμουνιστές. Όταν κανείς γίνει συνειδητός κομμουνιστής παύει να είναι Έλληνας....

και θα συμπληρώσω ότι πολεμάει και εις βάρος του Έθνους των Ελλήνων...

Comment

• Originally posted by storm View Post
      Μάλιστα...

Τι άλλα ανιστόρητα και ύποπτα ανακριβή θα διαβάσουμε!

Σχεδόν το σύνολο των απόψεών σου φίλε Μαμούθ (και από αυτών που αντιγράφεις εδώ), απηχούν τις απόψεις και του Μ-Λ ΚΚΕ (Μαρξιστικού-Λενινιστικού ΚΚΕ)!!! Δηλαδή, ακόμη πιο ακραίων από τις απόψεις του κλασικού ΚΚΕ...!!!

Για να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους:

1) Η Εκκλησία πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος στο σύνολο των επαναστατικών κινήσεων στον ελληνικό χώρο (περίπου 80), από την κατάκτησή του από το βάρβαρο τουρκικό ζυγό, έως και τον αγώνα της Παλιγγενεσίας! Στα περισσότερα από αυτά, πρωτοστάτησαν Επίσκοποι και απλοί κληρικοί όπου σε συντριπτικό ποσοστό, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο!
      Γράφει ο Μακρυγιάννης: "………και βρίζουν, οι πουλημένοι εις τους ξένους και τους παπάδες μας, όπου τους ζυγίζουν άναντρους και απόλεμους. Εμείς τους παπάδες τους είχαμε μαζί εις το κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνο για να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και με γιαταγάνι, πολεμώντας ωσάν λεοντάρια. Ντροπή, Έλληνες!!”

Η Εκκλησία πρωτοστάτησε στη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης του υπόδουλου Γένους στα 400-500 σκοτεινά χρόνια σκλαβιάς. Οι απλοί κληρικοί και μοναχοί, όντας από τους ελάχιστους Έλληνες που γνώριζαν γραφή και ανάγνωση (μέσω των λειτουργικών βιβλίων της εκκλησίας), ήταν αυτοί που μεταλαμπάδευαν τα εθνικά ιδεώδη στους υπόδουλους και μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά, διατηρώντας τη φλόγα της Ελευθερίας στον ελληνικό λαό.

Ορισμένοι Πατριάρχες, κάτω από το σπαθί των σουλτάνων ακολούθησαν ως ένα βαθμό παρελκυστική πολιτική ως προς την επανάσταση, προσπαθώντας να σώσουν τους Έλληνες από τις σφαγές, όπως απειλούσε κι εκβίαζε η Πύλη.
      Επίσης ενδεικτικά από επιστολή του Υψηλάντη προς τον Κολοκοτρώνη: ο Πατριάρχης βιαζόμενος υπό της Πορτας, σας στέλλει αφοριστικά και Εξάρχους, παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρταν. Εσείς, όμως να τα θεωρείτε αυτά ως άκυρα καθότι γίνονται με βίαν και δυναστείαν και άνευ της θελήσεως του Πατριάρχου” (Ιστορία του Ελλ.’Εθνους, τομ. ΙΒ’, σ.130β)

Είναι εντελώς μυωπικό και ύποπτο, να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά σε τέτοιες περιπτώσεις που ήταν ελάχιστες και να μην λαμβάνουμε υπόψη την απόλυτη πλειοψηφία του κλήρου (ανώτερου και κατώτερου), που απέδειξε με το ίδιο του το αίμα, ποια ήταν η ξεκάθαρη θέση και στάση του στον Αγώνα!
      Λόγω αυτών των ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όντας εγκλωβισμένο κάτω από την αφόρητη πίεση του Σουλτάνου, αποφασίστηκε το λεγόμενο Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιούνιος 1850).

Αν είναι δυνατόν, οι κομμουνιστές να αμφισβητούν αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα αλλά να κάνουν πως δεν ξέρουν όταν αναφερόμαστε στον προδοτικό ρόλο τους στη μικρασιατική υπόθεση, όπου μάλιστα οι ίδιοι καμαρώνουν για το καταστρεπτικό εις βάρος της Ελλάδος αποτέλεσμα και μάλιστα, να επαίρονται ότι το επεδίωξαν κιόλας...!!!
      Χώρια για το ρόλο τους στον Β΄Π.Π. αλλά και κατά τη διάρκεια της κατοχής (και κατ'επέκταση στον εμφύλιο), όπου αντικειμενικός σκοπός τους δεν ήταν μια ανεξάρτητη Ελλάδα (στο βαθμό που είναι εφικτό...) αλλά η πλήρης υποδούλωσή της, σε ένα ολοκληρωτικό, απάνθρωπο, δικτατορικό, κομμουνιστικό καθεστώς (παρόμοιο των φασιστικών και ναζιστικών) όπως αυτό της Σοβιετικής Ενώσεως...

2) Μας "ανεβάζεις" κείμενα του Νίκου Δήμου...
      Μάλιστα...

Πώς και δεν μας ανάρτησες και τα παρόμοια της Μαρίας Ρεπούση, Χρ. Κουλούρη κι άλλων εθνομηδενιστών κι απάτριδων, θλιβερά δείγματα μαρξιστικών και λενινιστικών ιδεοληψιών, ενδεδυμένα με διαφορετικό μανδύα;
      Αυτών, που χαρακτηρίζουν τη σφαγή στη Σμύρνη ως "συνωστισμό", αυτών που αρνούνται την Ποντιακή Γενοκτονία, (θα τρίζουν τα κόκαλα εκατοντάδων χιλιάδων), κλπ, κλπ, αυτών που αλλοιώνουν με θράσος την ιστορική πραγματικότητα εξυπηρετώντας με φανατισμό, τις ανθελληνικές τους πεποιθήσεις; Αυτούς θα λάβουμε σοβαρά υπόψη για να...μορφωθούμε; Ευχαριστούμε Μαμούθ, τα αφήνουμε σε σένα! Εμείς δε θα πάρουμε!

3) Ταξική η επανάσταση του 1821; Η Γη είναι τετράγωνη! Το είπε το Κόμμα!

Για να δούμε όμως, τι έλεγαν (ενδεικτικά πάντα, διότι αλλιώς θα έπρεπε να φτάσουμε τις 500 σελίδες...!) οι πρωταγωνιστές Έλληνες της εποχής, όπου είναι και το πλέον αξιόπιστο και συνετό να λάβουμε υπόψη κι όχι τις καινοφανείς, μαρξιστικές-λενινιστικές αρλούμπες ορισμένων: ″Την επανάστασιν εκίνησαν και ενεψύχωσαν οι κληρικοί….άνευ των οποίων ο λαός δεν ήθελε κινηθή……” Εμμανουήλ Ξάνθος

"Είναι καιρός να κρημνίσωμεν απ’ τα νέφη την ημισέληνο και υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν, λέγω το Σταυρόν, και ούτω να εκδικήσωμεν την πατρίδα και την ορθόδοξον ημών πίστιν από τα ασεβή των ασεβών καταφρόνησιν” Αλεξ. Υψηλάντης

Από τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη: ''Οσον ημπορεσα εκαμα το χρεος μου εις την πατριδα και εγω και ολη
      η φαμελια μου..Ειδα την πατριδα μου ελευθερη,ειδα εκεινο οπου ποθουσα
      και εγω και ο πατερας μου και ο παπος μου και ολη η γενεα μου,καθως και ολοι οι Ελληνες''

''Η επαναστασις η εδικη μας δεν ομοιαζει με καμμιαν απ οσαις γινονται
      την σημερον εις την Ευρωπην..Της Ευρωπης αι επαναστασεις εναντιον των
      διοικησεων των ειναι εμφυλιος πολεμος..Ο εδικος μας πολεμος ητον ο πλεον
      δικαιος,ητον ΕΘΝΟΣ με αλλο ΕΘΝΟΣ..."

Ορμώμενοι από τους ίδιους τους επαναστατημένους Έλληνες, είναι το πλέον ασφαλές, να εξαχθεί συμπέρασμα για το εθνικό και θρησκευτικό κίνητρο των Ελλήνων για επανάσταση! Θρησκεία και εθνική συνείδηση, καταμαρτυρούν τη συνέχεια της αυτοσυνειδησίας που άρχισε να εδραιώνεται από τον 11αι, όπως ήδη έχουμε γράψει και αποδεικνύονται από τις δεκάδες, αποτυχημένες ωστόσο, επαναστατικές κινήσεις των Ελλήνων, πριν το 1821.

Για την άλωση της Τριπολιτσάς από τον Κολοκοτρώνη, βλέπω ότι κάποιοι ενοχλούνται, δεν βλέπω όμως το ίδιο για τα εκατομμύρια θυμάτων καθ'όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ούτε για τα εκατομμύρια μικρά παιδιά, θύματα του απάνθρωπου παιδομαζώματος...!

Εν κατακλείδι, μου έρχεται στο νου, ασυναίσθητα, ο Στρατής Μυριβήλης με το πολύ σοφό και πάντα επίκαιρο για την Ελλάδα δυστυχώς, που έλεγε: Δεν υπάρχουν Έλληνες κομμουνιστές. Όταν κανείς γίνει συνειδητός κομμουνιστής παύει να είναι Έλληνας....

και θα συμπληρώσω ότι πολεμάει και εις βάρος του Έθνους των Ελλήνων...

+1000000000000000000000000000, για όλη την ανάρτηση

Είναι προφανές ότι τον Μαμούθ δεν τον ενδιαφέρουν οι απαντήσεις.

Αυτό που συνήθως κάνει είναι όταν ανεβάζουμε κάτι που δεν το συμφέρει, να αναρτά κάτι άσχετο που μπορεί να πιάνει και μία σελίδα και συνήθως χωρίς να αναφέρει την πηγή ή να αναρτά κάποια δικά του σχόλια,πάντα όμως με τον ίδιο σκοπό, ο οποίος είναι να αλλάξει την κουβέντα.

Μετά, όταν του απαντάμε στη δικιά του ανάρτηση με ατράνταχτες αποδείξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν φωτογραφικό υλικό, βίντεο, έγγραφα ακόμα και από πηγές που δεν τολμά να αμφισβητήσει καθώς ανήκουν στον ιδεολογικό του χώρο, τότε αναρτά κάποιο τραγούδι ή ποίημα κτλ και την ατάκα ακόμα περιμένω απαντήσεις ή αποδείξεις κτλ
      Last edited by gakhun; 02/03/2017, 12:14 PM.

Comment

• Originally posted by storm View Post
        Μαμούθ, τα περί ντεφορμέ κλπ, άστα για το...Κόμμα! Όχι εδώ!

Απάντησα και σε αρίθμηση μάλιστα, στα όποια επιχειρήματά σου. Εσύ όμως προσπαθείς να κάνεις το άσπρο μαύρο κι αντιστρόφως!

Την προσπάθεια να προκαταλάβεις κάποιον θα τη χαρακτήριζα πολύ φτωχή ως τακτική...

Κάνεις λόγο για...80 παπάδες που χάθηκαν σε 400 χρόνια σκλαβιάς! Παραλίγο να πέσω από το κάθισμα!!! Εάν ήσουν πιο προσεκτικός, θα διαπίστωνες το "80" που ήταν σε παρένθεση, δεν ήταν μετά τα σχετικά με το βαρύ φόρο αίματος της Εκκλησίας, αλλά μετά τα περί επαναστατικών κινήσεων των Ελλήνων, θέλοντας να δείξω ότι ήταν περίπου 80 οι επαναστατικές κινήσεις από τον 15αι έως και τις απαρχές του 19αι.

Για του λόγου το αληθές:

Η θυσία και των κληρικών περιλαμβάνει πολλές πολλές χιλιάδες, αγαπητέ! Ακόμη και σ'αυτήν προσπαθείς να κολλήσεις ιδιοτέλεια...! Ξέρω ότι οτιδήποτε εθνικό, σας κάνει να βγάζετε σπυριά! Τι να κάνουμε, υπάρχουν ειδικά φάρμακα στα φαρμακεία για την αντιμετώπισή τους! Μην το αμελείτε!

Για τους ήρωες που γράφεις, δεν κατάλαβα! Ζήτησε κανείς πιστοποιητικό αγιότητας;;;
        Πολλοί έκαναν πολλά λάθη. Εάν συνεχίσεις να διαβάζεις τη φυλλάδα που διαβάζεις, θα διαπιστώσεις παρακάτω πολλά περισσότερα τραγικά για ορισμένους από τους ήρωες της επαναστάσεως. ’νθρωποι ήταν, με τα ελαττώματά τους! Υπήρξαν παραλείψεις, σφάλματα και δραματικές αντιθέσεις.
        Αυτό όμως, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη σημαντική συμβολή τους στον μεγάλο και ιερό ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ και ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ!!! (Τα χάπια μην ξεχάσεις...!!! Η πραγματικότητα είναι σκληρή!!! )

Ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματά του αναφέρεται στον ιερό Αγώνα του Έθνους των Ελλήνων! Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της εθνικής Παλιγγενεσίας κι όχι ο τραγικός αδελφοκτόνος πόλεμος που προέκυψε στη συνέχεια. Μην βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος! Κι όλοι οι οπλαρχηγοί, κάνουν λόγο για Αγώνα των Ελλήνων, που σημαίνει ότι είχαν προ πολλού διαμορφωμένη την εθνική συνείδηση (βέβαια, τα έχουμε ξαναγράψει) και δεν μας τη φύτεψαν οι...καπιταλιστές το 19αι, όπως σας παραμυθιάζουν ανερυθρίαστα στο Κόμμα!
        Όσο για την Τριπολιτσά, σας ενοχλεί το ένα που έκαναν οι Έλληνες κι όχι τα 10000000000000000 των εχθρών...
        Εκτός εάν τους τελευταίους, δεν τους θεωρείτε έτσι...

Α! Για να θυμηθούμε, τι μας θεωρούν εμάς τους Έλληνες και κατ'επέκταση τους υπόλοιπους Βαλκάνιους, οι θεμελιωτές του κομμουνισμού που έχουν ως επίκεντρο...τον ’νθρωπο;;;!!!

Α! Μάλιστα! Κι αυτούς τους έχετε ακόμη ως ευαγγέλιο...

Πάντα επίκαιρος ο Μυριβήλης, δυστυχώς!
        Αυτό με τους "80" θα ήταν το επόμενο σχόλιό μου.

Επίσης μην το παρεξηγείς. Μάλλον τον πείραξε πολύ η χθεσινή νέα ανάρτησή μου, για τον Ενγκελς , το πατέρα του κομμουνισμού , που αποκάλεσε με τον άκρως εμετικό και ρατσιστικό χαρακτηρισμό γουρουνο-λαό, ένα ολόκληρο Έθνος (τους Βούλγαρους).

" Είναι εντυπωσιακός ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αναφέρεται, ο Ένγκελς, στους λαούς της βαλκανικής, γράφοντας: «Είμαι αρκετά αυταρχικός, ώστε να θεωρώ ως αναχρονισμό την ύπαρξη αυτών των κατά φύσιν λαϊσκων καταμεσίς στην Ευρώπη»[4] .Χαρακτηρίζονται επίσης «τα άθλια συντρίμμια πρώην εθνών», «ληστοσυρφετός» και «νανοφυλές»[5]. Για τους Βούλγαρους γράφει «Που αλλού στον κόσμο θα βρείτε τέτοιον γουρουνολαό;»[6] Τους δε Κρητικούς τους χαρακτηρίζει ως «προβατοκλέφτες».[7]

από :http://koutroulis-spyros.blogspot.gr/2012/10/1985.html

Αρχική πηγή:
        https://www.politeianet.gr/books/978...o-zitima-79306

Σχετικό άρθρο για τον συντάκτη του βιβλίου:http://www.aixmi.gr/index.php/aristeros-diavgeia/

(Σημ:. Να ήταν η ανάρτηση που τον πείραξε περισσότερο, από τις μέχρι τώρα αναρτήσεις μου για τον Ένγκελς,τον πατέρα του κομμουνισμού; Δε γνωρίζω...

Πάντως κάθε φορά που διαβάζω αυτά που γράφει , μου περνά από το μυαλό εκείνη η εμετική του ανάρτηση , περί βαλκανικού λαού των ... "Μακεδόνων" που ίσως και να έχουν λίγο... μπασταρδεμένο ελληνικό αίμα μέσα τους #686 )
        Last edited by gakhun; 02/03/2017, 12:50 PM.

Comment

• Gakhun,αυτό που λέει ο Έγκελς ότι οι Κρητικοί ήταν προβατοκλέφτες,είναι πράγματι το μεγαλύτερο ψέμα που έχω ακούσει απ' όσα είπε.Δεν έχω να απαντήσω τίποτε από τα γραφόμενά σου,που είναι μιά συνεχείς ανακύκλωση.

Κρήτη: Ζωοκλοπές- ένα Κρητικό φαινόμενο που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Ξεκίνησαν ως πράξη αντίδρασης απέναντι στους Τούρκους αλλά στην πορεία των χρόνων έχασαν το δρόμο τους και έγιναν κλεψιές. Ο λόγος για τις ζωοκλοπές ένα κατ εξοχήν Κρητικό φαινόμενο. Κτηνοτρόφοι, επιστήμονες και πολιτικοί μιλούν στην εκπομπή «Ρεπορτάζ», την ερχόμενη Τρίτη (13/12-21.30) και στην Ευτυχία Πενταράκη, για το φαινόμενο το οποίο στα ορεινά χωριά της Κρήτης έως και σήμερα δίνει και παίρνει.ΠΗΓΗ http://www.nantiareport.gr/kriti-zoo...tes-diastasis/
          Στα ριζίτικα τραγούδια, ο ζωοκλέφτης δεν κάνει διάκριση στα θύματά του:
          -Σύντεκνε, και δεν ηύρηκες αλλού σφαχτά να κλέψεις,
          μονό ‘βρηκες κι απόβρηκες, σύντεκνε, τα δικά μου
          κι επήρες του φιλιότσο σου το πρώτον του αμπολιάρι;
          -Σύντεκνε, σκοτεινά ‘τανε και τη σαμά δεν είδα,
          μ’ απήτις είδα τη σαμά, εχεροδιάλεξάν τα.
          ή σύμφωνα με μια άλλη παραλλαγή:
          Σύντεκνε, σκοτεινά ‘τονε και τη σαμιά δεν είδα,
          κι απής την καλογνώρισα, μόνο εξήντα ‘πήρα.
          ή το ριζίτικο που μεταφέρει το μονόλογο του ζωοκλέφτη:
          Κοιμούμαι κι ονειρεύγομαι τη νύχτα στ’ όνειρό μου,
          γιδόλερο καταχτυπά εις το προσκέφαλό μου.
          Και σφιχτανεμπουκώνομαι και παίρνω τα κουμπούργια,
          στη στράτα μου παντήξανε τράοι με τα κουδούνια.
          -Αν πάω στου συντέκνου μου, πάω και στ’ αδερφού μου,
          μα το ‘να μ’ αναγόρασε και τ’ άλλο ‘ν’ του κυρού μου…….

Και το ριζίτικό σου.

Last edited by Μαμούθ; 02/03/2017, 12:46 PM.
          11/01/2017

Comment

• Storm Οκ γιά το 80,δεκτό.Σε ξαναρωτώ λοιπόν,ξεκίνησε μιά..εθνική επανάσταση κατ' εσέ,ωραία το 1821.Πως μιά...εθνικη παλιγεννεσία κατέληξε μετά από μόλις δύο χρόνια σε μιά εμφύλια αιματοχυσία,δίχως προηγούμενο,παράτησαν τους Τούρκους και σφάζονταν μεταξύ τους.Τέτοια ενότητα,τέτοια εθνική ομόνοια....
            Ο Φ. Φωτάκος, στα «Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής επαναστάσεως», που κυκλοφόρησαν το 1962, αναφέρει στις σελίδες 300 και 549 του Α΄ τόμου: «Υπέφεραν μύρια κακά, επειδή οι στρατιώται του Εκτελεστικού δεν έβαλαν σύνορον δια να διακρίνουν διατούτου τον φίλον και τον εχθρόν της Διοικήσεως. Ήρκει μόνον ότι όλοι ησαν Μωραϊται και όλους τους εγύμνωσαν και τους εκαταφρόνουν. Δεν άκουε τις τότε άλλο τίποτα, παρά στεναγμούς, χουχουλητά και κλάθματα. Οι δε στρατιώται, δια να βασανίσουν τον κόσμον περισσότερον, εις τα σπίτια όπου κατέλυον εζήτουν από υους οικοδεσπότας σουσάμι ψητόν εις την σούβλαν, αυγά ψητά εις την σούβλαν, γάλα εις την σούβλαν, ψητόν και ζάχαρι, ελιαίς τηγανισμέναις, χαβιάρι έγκαιρον δια την όρεξιν και άλλα τοιαύτα αλλόκοτα και ασυνήθιστα φαγητά, τα οποία οι χωρικοί δεν ήτο δυνατόν να έχουν και πολύ υπέφερον. Τα στρατεύματα του Γκούρα και των λοιπών της Διοικήσεως εδόθησαν εις την μέθην και τας άλλας ηδονάς. Δεν αφήκον καμμιάς γυναικός σκουλαρίκια ούτε κασέλλαν κλειδωμένην. Οι στρατιώται δε ούτοι ΄σαν κακοήθεις και βλάσφημοι εις τον Θεόν και αυτοί και οι καπεταναίοι των, δια τούτο όχι μόνο από τους ανθρώπους, αλλά και τας εκκλησίας εγύμνωσαν, διότι πολλοί από αυτούς ήσαν μαζώματα, αλλόφυλοι και αλλόθρησκοι. Δεν ήσαν μέλη Ελληνικά, αλλά μάλλον θηρία…».
            Και αυτό....

Ο σημαντικός κληρικός, ιστορικός και πολιτικός Αμβρόσιος Φραντζής, γράφει στη σελίδα 215 του Β’ τόμου της «Επιτομής της Ιστορίας της αναγεννηθείσης Ελλάδος 1715-1837», που εξεδόθη το 1841: «Έδραμον εις την Πελοπόννησον αγεληδόν,,, ως εχθροί άσπονδοι… τα όσα εποίησαν εις τους αθώους κατοίκους είναι απερίγραπτα… δεν δύναται ο ιστορικός κάλαμος να σιωπήσει, έφθανον να ζητώσιν γάλα εξιγμένον από τας όρνιθας και τυρόν από λαγωούς… απεγύμνωσαν απάσας τας οικίας, με τον πλέον σκληρότερον (παρά τον πθωμανικόν) τρόπον… όσα εις την επαρχίαν εκείνην επράχθησαν εναντίον των κατοίκων αυτής από αδικίας, αρπαγάς κλπ είναι μέγιστον αίσχος τα πραχθέντα παρά των Στερεοελλαδιτών, διαμένοντος του Κωλέττη…το να εξιστορήσει κάλαμος ανθρώπινος τας αρπαγάς, τας κακώσεις, τας βιαιοπραγίας, τας παραβιάσεις (σ.σ. δηλαδή βιασμούς) υπάνδρων και παρθένων γυναικών τας οποίας διέπραξαν ο Γκούρας, ο Τζαβέλας, ο Καραϊσκάκης και συντριφία εις τας επαρχίας… μήτε αυτοί οι Τούρκοι επί της επαναστάσεως μας έπραξαν τοιαύτας αθεματουργίας τα οποία αυτά εφόβισαν τους δυστυχείς κατοίκους των επαρχιών όλων της Πελοποννήσου, όθεν διέβαινον τα κωλέττικα στρατεύματα και έφευγον με τας οικογενείας των εις τα όρη, εις τα δάση και εις τα σπήλαια εν καιρώ χειμώνος δια σωθώσιν από τας ανοσιουργίας αυτών των ανθρωπομόρφων τεράτων…».

Γράφει ο Κωλλέτης: «Οι Μοραΐτες ελύσαξαν από τα πολλά πλούτη, τα οποία ήρπασαν από τους Τούρκους της Τριπολιτσάς, του Ναυπλίου, του Λάλα, της Κορίνθου, της Μονεμβασιάς, του Νεοκάστρου και των λοιπών μερών και έγιναν ντερμπέηδες και προσπαθούν να αντικαταστήσουν τον Κιαμήλ Μπέη,(συμφορμίτες ο εν λόγω ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Πελοπονήσου τον καιρό εκείνο) και τους λοιπούς μπέηδες και αγάδες. Και εσείς τρέχετε αυτού, χωρίς ψωμί, χωρίς τσαρούχι, χωρίς φορέματα, με μια παλιοκάπα, καταβασίνεζσθε. Τι λοιπόν περιμένετε; ’λλην αρμοδιωτέραν και ευτυχεστέραν δια σας περίστασιν δεν θέλει εύρητε ποτέ δια να πλουτίσετε μικροί και μεγάλοι. Τώρα άνοιξαν δια εσάς δυο πηγαί πλούτου, οι λίρες του δανείου και τα πλούσια λάφυρα του Μωρέως. Τι άλλο πλέον επιθυμείτε;»
            Ο δε Μακρυγιάννης...
            γράφει στη σελίδα 226 των απομνημονευμάτων του: «…διόρισε η κυβέρνηση τον Κωλλέτη διευθυντή και εμένα φρουρά του να φυλάμε τα χρήματα οπούχε μαζί του για μιστούς…Και γιόμωσε τον Γκούρα ο Κωλέττης λίρες».
            Storm,βλέπεις πουθενά σ' αυτά που γράφω...εθνική παλιγεννεσία???
            Στάσου να σου βάλω και το σαιτ που τα γράφει,δεν είναι από το...κόμμα.Γράφει και άλλα γιά τους ήρωές μας,καλό να τα διαβάσετε μόνοι σας,εγώ είμαι ύποπτος...https://antichainletter.wordpress.co.../03/24/1821-2/

Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές – Δ.Σολωμός
            11/01/2017

Comment

• Χωρίς να θέλω να πάρω μέρος στην συζήτηση που έχετε, να πω μόνο ότι, είναι γνωστό στη Κρήτη ότι το κλέψιμο των προβατοκατσικιων πάει σύννεφο

Comment

• Σου ζήτησα να γράψεις τι λέει ο Μακρυγιάννης γιά τον Κολοκοτρώνη storm...να μερικά ωραία που βρήκα...εθνική ενότητα δεν το λες αυτό.
                Ήταν τέτοιο το πάθος του Κολοκοτρώνη εναντίον του που ήθελε να τον πιάσει ζωντανό να τον γδάρει, όπως είπα και παραπάνω και γι’ αυτό ο Μακρυγιάννης σχολιάζει ότι ο Κολοκοτρώνης ήξερε από γδάρσιμο, γιατί «ήταν χασάπης εις την Ζάκυθο και γνώριζε την τέχνη αυτήνη· κι αφού ήρθε γυμνός εις την Ελλάδα και πλούτυναν κι έγιναν Κιαμιλμπέηδες αυτός και οι συντρόφοι του, καθημερινώς δουλεύουν την πατρίδα μ’ εφύλιους πολέμους και νέες φατρίες». Αναφέρει μάλιστα το θάνατο του γιου του Κολοκοτρώνη, Πάνου, σε μια μάχη του πρώτου εμφύλιου πολέμου και τονίζει ότι «αυτό είναι το αίμα οπού χύθηκε Κολοκοτρωναίικον διά την λευτεριά της Ελλάδας»!
                Πολύ του στοίχισαν του Μακρυγιάννη οι εμφύλιοι πόλεμοι του 1824 και του 1825. Σε κάποιο σημείο στο βιβλίο του συλλογίζεται πόσα δεινά είχε υποστεί η πατρίδα του, η Ρούμελη, και πόση περιουσία και ζωές θυσίασαν γνωστοί Ρουμελιώτες, ενώ ο Κολοκοτρώνης γυρεύει καθημερινά εμφύλιους και φατρίες: «(η Ρούμελη) κι αδικημένη είναι κι αφανισμένη. Νόμους γυρεύει και σύστημα να πάγη η πατρίς ομπρός. Ο Κολοκοτρώνης όμως και ο Μεταξάς και οι άλλοι οι τοιούτοι καθημερινούς εφύλιους πολέμους θέλουν και φατρίες». Τα παραπάνω κάνουν το στρατηγό να ανησυχεί για την έκβαση της επανάστασης, αφού ο στρατός του Ιμπραήμ είχε ήδη αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο.
                ΠΗΓΕΣ...
                Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη, Εκδόσεις Μέρμηγκα, Αθήνα. Douglas Dakin «Η ενοποίηση της Ελλάδας (1770-1923)», εκδόσεις Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Αθήνα 1982.
                http://eranistis.net/wordpress/2014/03/21/
                11/01/2017

Comment

• Συνφορμίτες μου,θα μου πει κάποιος τη γνώμη τους γιά τον οπλαρχηγό Βάσο Μαυροβουνιώτη τελικά!!!Δεν έχετε άποψη???Δεν μπορείτε να κρίνετε εσείς προσωπικά εάν ο εν λόγω στρατιωτικός της επανάστασης ήταν ήρωας ή όχι???Περιμένω μιά έρμη άποψη.Μάρτιος είναι και η Επανάσταση του 1821 πρέπει να έχει την τιμητική της,γνωρίζοντας κάποιους από τους πρωταγωνιστές της...που η ιστορία τους ξέχασε.
                  Δείτε απόσπάσματα της απελευθέρωσης του Μαρτίνου από τον Μαυροβουνιώτη το...1829.
                  Γιατί οι μάχες συνεχίστηκαν και πέρα της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
                  Στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους το Μαρτίνο έχει να δώσει στην πατρίδα μια λαμπρή νίκη στη Μάχη του Μαρτίνου στην καρδιά του χειμώνα του 1829. Στις 29 Ιανουαρίου του 1829 οι κάτοικοι του Μαρτίνου υπερασπιζόμενοι το χωριό σύσσωμοι με τους οπλαρχηγούς και τη χιλιαρχία του Βάσου Μαυροβουνιώτη κτίζοντας τους δρόμους και τις πόρτες των σπιτιών τους ταμπουρωμένοι έδωσαν τη μάχη συντρίβοντας τον Μαχμούτ πασά και αφήνοντας 300 νεκρούς και 3 πολεμικές τούρκικες σημαίες στους αιματοβαμμένους δρόμους του Μαρτίνου. Στις 29 Ιανουαρίου κάθε χρόνο τιμάται η επέτειος της μάχης με λαμπρή εορτή.
                  11/01/2017

Comment

• Originally posted by yakutia View Post
                    Ιστορικά λάθος πινακίδα:

Ιστορικά σωστή πινακίδα:

"Οι προφήτες του μαρξισμού-λενινισμού υπέγραψαν το 1821 τον ταξικό-κοινωνικό αγώνα της ελευθερίας των Βαλκανίων
                    που τελικά ήταν ελεεινά απομεινάρια πρώην εθνών και θα ήταν θαυμάσιο να είχαν κόψει μεταξύ τους τους λαιμούς τους"

Βλαντιμηρέσκου, Ρεπούση, Δήμου, Ένγκελς
                    1821-2017

Βρε yakutia που είσαι εσύ φίλε μου...Δεν γνωρίζεις μάλλον τόσο καλά την Επανάσταση του 21' κι έκατσες στον...πάγκο.Δεν έχεις άποψη γιά τα όσα συζητάμε εδώ μέσα???Μου έβαλες την φράση στο μνήμα του Θοδωράκη Κολοκοτρώνη και...καθάρισες.Ωραίος.
                    11/01/2017

Comment

• Originally posted by KAPTEN View Post
                      Χωρίς να θέλω να πάρω μέρος στην συζήτηση που έχετε, να πω μόνο ότι, είναι γνωστό στη Κρήτη ότι το κλέψιμο των προβατοκατσικιων πάει σύννεφο
                      KAΡΤΕΝ απορώ με τον Έγκελς,που το γνώριζε κι αυτό γιά τους Κρητικούς?
                      11/01/2017

Comment

• βρε Μαμούθ μας τα'χεις κάνει τσουρέκια με τον Μαυροβουνιώτη! ΟΚ ήρωας ήταν και κάτι παραπάνω:

Ο κορυφαίος γκόμενος του 1821

Παίδαρος ο στρατηγός Βάσος Μαυροβουνιώτης. Ψηλός, πανέμορφος, ιπποτικός στους τρόπους εκτός γηπέδου.

Δεν χρειαζόταν να φλερτάρει με γυναίκα, ήταν τόσο μπάνικος, τόσο ερωτικός, που την κατακτούσε εύκολα.Στη μάχη επάνω μην τον βρεις αντίπαλο. ’φοβος και τολμηρός. Πολεμιστής ικανός.
                        ..........
                        Τελικά, μετά από αμέτρητες ερωτικές περιπέτειες ο Μαυροβουνιώτης φόρεσε την κουλούρα με την Ελένη Βάσσου, που εξελίχθηκε σε μια πολιτικοποιημένη κοσμοπολίτισσα των Αθηνών, που έκανε ιππασία, δεξιώσεις στο σπίτι τους, φορούσε φουστάνια και καπελίνα ευρωπαϊκά.Ο παλαιομοδίτης Βάσος δεν έβγαλε μέχρι το θάνατό του τη φουστανέλλα. Η Ελένη βαρέθηκε τον άξεστο Μαυροβουνιώτη, τον χώρισε κι αυτός παντρεύτηκε για δεύτερη φορά.

http://www.sdna.gr/monimes-stiles/san-simera/article/209310/o-koryfaios-gkomenos-toy-1821

Στο τέλος παντρεύτηκε μιά αστή και ησύχασε ο άνθρωπος.

Εγώ ομολογώ δεν τον ήξερα. Αλλά Θες κατι άλλο απ την ιστορία; Λεγε τα απ την αρχή γιατί για να πεις αυτό που θέλεις γεμίζουμε 10 σελίδες στο τοπικ. Και μετά όταν πάρεις τις απαντήσεις σου το γυρνάς στον καλαματιανό. Ποιήματα, τραγούδια του Σαβόπουλου, ζωοκλοπές στην Κρήτη και άλλα άσχετα.

Comment

σορυ βρε Μαμούθ αλλά αυτή η φάση που έστησες με το που άρχισε η Ελληνική επανάσταση προσφερόταν για τρολάρισμα. Δηλαδή ρε φίλε τι να κάνουμε να σταματήσουμε να θεωρούμε ήρωες της επανάστασης τον Παπαφλέσσα και τον Ανδρούτσο και να γιορτάζουμε τον ... Βλαντιμιρέσκου;;;
                          Όλες οι ιστορικές αναφορές περιγράφουν την υποκίνηση των εξεγέρσεων σε γειτονικούς λαους απ τους Φιλικούς και από άλλους εθνικούς ηγέτες και αυτά όλα έγιναν για να εξασφαλιστούν συμμαχίες όταν θα έπαιρνε φωτιά και η Ελλάδα. Προφανώς ήθελαν να γίνει γενικευμένη εξέγερση και άλλων λαών. Είναι βασική στρατηγική. Δεν ξεκινάς έναν πολεμικό αγώνα εναντίον υπέρτερου εχθρού αν δεν έχεις αξασφαλίσει τα νώτα σου και στήριξη από συμμάχους και ιδίως γείτονες.

από εκεί μέχρι να πλασάρεις την επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα σα μιά εξέγερση χωρίς εθνική ταυτότητα γενικά των βαλκανικών λαών που υποτίθεται δεν είχαν σύνορα κλπ όλα αυτά είναι χονδροειδή λάθη και απίστευτη παραποίηση της ιστορίας.

το ΠΑΜΕ βέβαια το τερμάτισε στο ποστ που έβαλα πιό πίσω, αυτοί δε μιλάνε καν για εθνική επανάσταση κατά των κατακτητών αλλά για ταξική-κοινωνική επανάσταση.

Δηλαδή μιλάμε ότι πας να φορέσεις μαρξιστικό-διεθνιστικό μανδύα σε μιά ιστορική περίοδο που ο Μάρξ ήταν 3 ετών και ο Ενγκελς 1 έτους και μόλις είχε αρχίσει να λεει μα-μα, μπα-μπα?

Έλεος
                          Ακριβώς!!!

Comment

• Originally posted by Μαμούθ View Post
                            Gakhun,αυτό που λέει ο Έγκελς ότι οι Κρητικοί ήταν προβατοκλέφτες,είναι πράγματι το μεγαλύτερο ψέμα που έχω ακούσει απ' όσα είπε.Δεν έχω να απαντήσω τίποτε από τα γραφόμενά σου,που είναι μιά συνεχείς ανακύκλωση.

Κρήτη: Ζωοκλοπές- ένα Κρητικό φαινόμενο που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Ξεκίνησαν ως πράξη αντίδρασης απέναντι στους Τούρκους αλλά στην πορεία των χρόνων έχασαν το δρόμο τους και έγιναν κλεψιές. Ο λόγος για τις ζωοκλοπές ένα κατ εξοχήν Κρητικό φαινόμενο. Κτηνοτρόφοι, επιστήμονες και πολιτικοί μιλούν στην εκπομπή «Ρεπορτάζ», την ερχόμενη Τρίτη (13/12-21.30) και στην Ευτυχία Πενταράκη, για το φαινόμενο το οποίο στα ορεινά χωριά της Κρήτης έως και σήμερα δίνει και παίρνει.ΠΗΓΗ http://www.nantiareport.gr/kriti-zoo...tes-diastasis/
                            Στα ριζίτικα τραγούδια, ο ζωοκλέφτης δεν κάνει διάκριση στα θύματά του:
                            -Σύντεκνε, και δεν ηύρηκες αλλού σφαχτά να κλέψεις,
                            μονό ‘βρηκες κι απόβρηκες, σύντεκνε, τα δικά μου
                            κι επήρες του φιλιότσο σου το πρώτον του αμπολιάρι;
                            -Σύντεκνε, σκοτεινά ‘τανε και τη σαμά δεν είδα,
                            μ’ απήτις είδα τη σαμά, εχεροδιάλεξάν τα.
                            ή σύμφωνα με μια άλλη παραλλαγή:
                            Σύντεκνε, σκοτεινά ‘τονε και τη σαμιά δεν είδα,
                            κι απής την καλογνώρισα, μόνο εξήντα ‘πήρα.
                            ή το ριζίτικο που μεταφέρει το μονόλογο του ζωοκλέφτη:
                            Κοιμούμαι κι ονειρεύγομαι τη νύχτα στ’ όνειρό μου,
                            γιδόλερο καταχτυπά εις το προσκέφαλό μου.
                            Και σφιχτανεμπουκώνομαι και παίρνω τα κουμπούργια,
                            στη στράτα μου παντήξανε τράοι με τα κουδούνια.
                            -Αν πάω στου συντέκνου μου, πάω και στ’ αδερφού μου,
                            μα το ‘να μ’ αναγόρασε και τ’ άλλο ‘ν’ του κυρού μου…….

Και το ριζίτικό σου.

Πάντως χαίρομαι που για εκατομμυριοστή φορά με επιβεβαιώνεις #767 και νομίζω ότι επιβεβαιώνονται και στα σχόλια μου στο#768 )

Το γουρουνό -λαό των Βουλγάρων, τον έκανες "γαργάρα" και πέταξες την μπάλα στους Κρητικούς..
                            Θα μου πεις ότι το να βρίσει κάποιος τον ελληνικό λαό , όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα για σένα αλλά το επικροτείς,είτε σιωπηρά είτε φωναχτά, όπως έκανες μόλις τώρα με τους Κρητικούς.

Αλλά θα πάρω το ρόλο του ball-boy,θα μαζέψω την μπάλα και θα τη ρίξω πάλι μέσα στο γήπεδο.

Το να χαρακτηρίζεις τους κατοίκους ενός νησιού ως προβατοκλέφτες είναι ρατσιστικό ή δεν είναι;

Γιατί άλλο είναι να λες ότι στην Κρήτη υπάρχουν πολλοί ζωοκλέφτες ή ότι στην Κρήτη έχει καταντήσει μάστιγα η ζωοκλοπή και άλλο να αποκαλείς τον κάθε κρητικό ζωοκλέφτη.

Και εντάξει, καμία φορά οι κοινοί θνητοί,στο καθημερινό λόγο, μπορεί να κάνουμε το λάθος και να πούμε και κάποια κουβέντα παραπάνω, αλλά να το κάνει ο μεγάλος Ένγκελς;

Βέβαια η αλήθεια για τον Ένγκελς , είναι ότι ήταν πολύ μεγάλος ρατσιστής. Αλλά αυτό δεν το σχολιάζεις καθόλου.

Θέλεις να ανοίξουμε θέμα για τον .... Μαυροβουνιώτη ( λές και είναι τόσο σημαντική προσωπικότητα όπως ο Κολοκοτρώνης ή ο Καραισκάκης),για τον οποίον , όχι πως έχει σημασία τόσο για εμάς, αλλά έχει σημασία για εσένα , έκοψες από το άρθρο που ανέβασες την καταγωγή του, γιατί μπορεί να σου χαλούσε την μανέστρα:

Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης (στα σέρβικα λεγόταν Βάσο Μπράγιοβιτς-Васо Брајовић) ήταν Σερβικής καταγωγής[1] Έλληνας στρατηγός του 19ου αιώνα.
                            https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92...84%CE%B7%CF%82

Comment

• Ρε Μαμούθ, καταντά κουραστικό...

Είπε κανείς ότι υπήρχε εθνικη ενότητα μέχρι τέλους; Κάθε φορά, όποτε το Έθνος κλήθηκε υπό τα όπλα, πάντα εμφιλοχώρησε ο εθνικός διχασμός. Δυστυχώς.
                              Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξεκίνησε ο αγώνας του 1821 ως εθνικοαπελευθερωτικός, όπως ατράνταχτα το αποδεικνύουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Τώρα όσον αφορά το ποιόν του καθενός, επαναλαμβάνω:

Αυτό όμως, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη σημαντική συμβολή τους στον μεγάλο και ιερό ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ και ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ!!!
                              Αυτό το τελευταίο και σημαντικότερο τιμούμε και τους ευχαριστούμε για τη θυσία τους, παρά το γεγονός ότι σήμερα κάποιοι λίγοι τους στέλνουν στο πυρ το εξώτερον...!!!

Για αυτούς τους λίγους, παραπομπή στον Μυριβήλη!!!

Comment

βρε Μαμούθ μας τα'χεις κάνει τσουρέκια με τον Μαυροβουνιώτη! ΟΚ ήρωας ήταν και κάτι παραπάνω:

Ο κορυφαίος γκόμενος του 1821

Παίδαρος ο στρατηγός Βάσος Μαυροβουνιώτης. Ψηλός, πανέμορφος, ιπποτικός στους τρόπους εκτός γηπέδου.

Δεν χρειαζόταν να φλερτάρει με γυναίκα, ήταν τόσο μπάνικος, τόσο ερωτικός, που την κατακτούσε εύκολα.Στη μάχη επάνω μην τον βρεις αντίπαλο. ’φοβος και τολμηρός. Πολεμιστής ικανός.
                                ..........
                                Τελικά, μετά από αμέτρητες ερωτικές περιπέτειες ο Μαυροβουνιώτης φόρεσε την κουλούρα με την Ελένη Βάσσου, που εξελίχθηκε σε μια πολιτικοποιημένη κοσμοπολίτισσα των Αθηνών, που έκανε ιππασία, δεξιώσεις στο σπίτι τους, φορούσε φουστάνια και καπελίνα ευρωπαϊκά.Ο παλαιομοδίτης Βάσος δεν έβγαλε μέχρι το θάνατό του τη φουστανέλλα. Η Ελένη βαρέθηκε τον άξεστο Μαυροβουνιώτη, τον χώρισε κι αυτός παντρεύτηκε για δεύτερη φορά.

http://www.sdna.gr/monimes-stiles/san-simera/article/209310/o-koryfaios-gkomenos-toy-1821

Στο τέλος παντρεύτηκε μιά αστή και ησύχασε ο άνθρωπος.

Εγώ ομολογώ δεν τον ήξερα. Αλλά Θες κατι άλλο απ την ιστορία; Λεγε τα απ την αρχή γιατί για να πεις αυτό που θέλεις γεμίζουμε 10 σελίδες στο τοπικ. Και μετά όταν πάρεις τις απαντήσεις σου το γυρνάς στον καλαματιανό. Ποιήματα, τραγούδια του Σαβόπουλου, ζωοκλοπές στην Κρήτη και άλλα άσχετα.
                                Τις ζωοκλοπές τσι Κρήτης στον φίλο σου τον gakhun.
                                Χαχαχα,που το βρήκες αυτό βρε θηρίο!!!Ομολογώ πως δεν το ήξερα...Τα δύο από τα τέσσερα του αγόρια γίναν στρατιωτικοί,πήραν το επίθετο Βάσσος.Είχαν συγγένεια με τους Παγκάλους γιατί η αδερφοί τους η μεγάλη ήταν παντρεμένη με Πάγκαλο.τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Βάσσο (1831- 1913) και τον αντιστράτηγο Τιμολέοντα Βάσσο (1836-1929), νονό του δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο.
                                Γιατί τώρα εγώ ο υποχθόνιος Μαμούθ στάθηκα στον Μαυροβουνιώτη,ε!!!.Και σας τα ζάλισα ομολογουμένος.
                                Γιαυτό που έγραψες yakutia...Δηλαδή ρε φίλε τι να κάνουμε να σταματήσουμε να θεωρούμε ήρωες της επανάστασης τον Παπαφλέσσα και τον Ανδρούτσο και να γιορτάζουμε τον ... Βλαντιμιρέσκου;;;
                                Nα σου πω λοιπόν πως ο οπλαρχηγός και στρατηγός της Ελληνικής Επανάστασης,δεν ήταν Έλληνας,Ρωμιός βρε παιδί μου.
                                Σέρβος είναι...στα σέρβικα λεγόταν Βάσο Μπράγιοβιτς-Васо Брајовић στα Κυριλλικά,Vaso Brajevic στα Λατινικά,όπως θες το γράφεις.
                                Γεννήθηκε το 1797, στην πεδιάδα Bjelapavlici στο κεντρικό Μαυροβούνιο. Σε ηλικία 20 ετών το 1817 εγκατέλειψε τη γενέτειρά του μαζί με τα αδέλφια του Ράντο, Σπύρο, Λάζαρο και Θεόδωρο λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.Τα υπόλοιπα τα ξέρετε τα έγραψα πιό πάνω.
                                Πάρτε και την προτομή του στην πρωτεύουσσα του Μαυροβουνίου,Ποντγκόριτσα,παλιά Τίτογκραντ.

Και ο αδερφός του ο Ράντο πολέμησε και πέθανε εδώ...Συμμετείχε στις συγκρούσεις εναντίον των Τούρκων στην Εύβοια για τρία χρόνια. Το καλοκαίρι του 1824 βρίσκεται υπερασπιστής με τον Λάμπρο Κασσανδρινό των Ψαρών. Στην τοποθεσία Φτελιό της νήσου απέκρουσε τρία κύματα επιθέσεων Τούρκων στις 21 Ιουνίου 1824, αλλά καθώς πολιορκήθηκε στενά κατέφυγε στο φρούριο του νησιού. Διαπιστώνοντας το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη παρασέρνοντας στο θάνατο τους συντρόφους του και 3.000 Τούρκους.
                                Ακόμα...Ο Χατζή Χρήστος (Κρίστε) Ντάγκοβιτς (1783 - 19 Μαρτίου 1856ήταν Σέρβος με βουλγαρική καταγωγή αγωνιστής της επανάστασης του 1821 και πολιτικός. Είχε αποκτήσει την προσωνυμία Βούλγαρης, λόγω της καταγωγής του, και σε αρκετές ελληνικές πηγές αναφέρεται και σαν Χατζή Χρήστος Βούλγαρης, ο ίδιος υπέγραφε και με τα δύο ονόματα.
                                Γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1783, ο πατέρας του Πέτρος και ο αδελφός του Σταύρος ήταν αγωνιστές της Σερβικής επανάστασης και σκοτώθηκαν στη πολιορκία του Βελιγραδίου το 1806. Κυνηγημένος από τους Οθωμανούς διέφυγε μαζί με την μητέρα του ’ννα αρχικά στη Βοσνία, Βενετία, Ρόδο και Κύπρο για να καταλήξει στην Αίγυπτο. Εκεί μπήκε σαν ιπποκόμος στις υπηρεσίες του Χουρσίτ πασά που διορίστηκε το 1820 Βαλής της Πελοποννήσου.

Στην ελληνική επανάσταση όταν άρχισε η πολιορκία της Τριπολιτσάς από τα ελληνικά στρατεύματα εγκατέλειψε τη πόλη και προσχώρησε στο ελληνικό στρατόπεδο. Έφτιαξε δικό του στρατιωτικό σώμα αποτελούμενο από Σέρβους και Βούλγαρους με το οποίο πήρε μέρος σε πολλές μάχες και διακρίθηκε ιδιαίτερα στα Δερβενάκια.

Τον Απρίλιο του 1825 πιάστηκε αιχμάλωτος των Οθωμανών μετά τη μάχη του Πετροχωρίου για να απελευθερωθεί το 1828. Με το τέλος της επανάστασης προήχθη σε στρατηγό, έγινε υπασπιστής του Όθωνα και τιμήθηκε με το ανώτατο αριστείο.

Χρημάτισε πληρεξούσιος Σέρβων, Βουλγάρων και Θρακών στην εθνοσυνέλευση του 1843. Πέθανε το 1856 από αποπληξία.
                                Αλλά και κάποιοι Σέρβοι πολέμησαν στην έναρξη της επαναστάσεως στην Μολδοβλαχία όπως ο...Μλάντεν Μιλοβάνοβιτς (Σερβικά Младен Миловановић), (Μποτιούνε 1760 - Ζλάτιμπορ 1823) ήταν Σέρβος ένας από τους ηγέτες της Α' Σερβικής επανάστασης και πρωθυπουργός της χώρας το 1807-1810 και 1813-1814 και ο πρώτος Σέρβος Υπουργός ’μυνας (1811-1813).

Πριν την επανάσταση του 1804 ήταν έμπορος βοοειδών και πολύ πλούσιος και μορφωμένος. Αργότερα κατά την επανάσταση φυλακίστηκε και έπειτα συντάχτηκε με τους εξεγερμένους και στο πλευρό του Καραγιώργης. Σταδιακά λόγω και του ότι ήταν μορφωμένος, σπάνιο χαρακτηριστικό της εποχής, ανέβηκε σταδιακά στα αξιώματα ανάμεσα στους εξεγερμένους για να γίνει τέλος υπουργός άμυνας και πρωθυπουργός. Του πιστώνεται η απελευθέρωση του Κρούσεβατς το 1806 αλλά και η ήττα στο ανατολικό μέτωπο το 1809 που συνέβαλε στην κατάρρευση της εξέγερσης το 1813.

Μετά την αποτυχία της επανάστασης το 1814 πήγε στο Σρεμ της τότε Αυστροουγγαρίας και έπειτα στην Βεσσαραβία όπου παρέμεινε μέχρι το 1821. Στο Ιάσιο γνώρισε τον Δημήτριο Υψηλάντη και τον υπηρέτησε ως οπλαρχηγός. Το 1822 Βρέθηκε κρυφά στο Κρούσεβατς όπου έγινε αντιληπτός από τον Οθωμανό πασά, προσπαθώντας να διαφύγη στο Μαυροβούνιο σκοτώθηκε στο Ζλάτιμπορ το 1823.
                                Αυτά τα ολίγα παλικάρια,καλό σας απόγευμα....
                                Last edited by Μαμούθ; 02/03/2017, 04:15 PM.
                                11/01/2017

Comment

Working...
                                X