Mεγαλος ΖΙΑΚΟ!!
Ασχολούμενος σαράντα χρόνια με τη μετεωρολογία, αυτό που έμαθα καλύτερα από όλα είναι τι θα πει φυσική μεταβλητότητα του καιρού και του κλίματος, αλλά αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία 15 χρόνια δεν μπορούν να θεωρηθούν «φυσικές» αποκλίσεις. Ας δούμε λίγα από όσα έγιναν στη χώρα μας. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 2010 ήταν το θερμότερο έτος των τελευταίων 113 ετών για την Αθήνα. Δεύτερο πιο ζεστό έτος κατατάσσεται το 2007 και ακολουθούν τα έτη 2008, 2001 και 1999. Με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ, τα πιο ζεστά καλοκαίρια τα τελευταία τουλάχιστον 60 χρόνια στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας ήταν το καλοκαίρι του 2007 και το φετινό εφιαλτικό καλοκαίρι. Αυτό που με τρόμαξε το καλοκαίρι που πέρασε ήταν οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που συνδέονται με τη γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, σε ένα πολύ μεγάλο διάστημα του φετινού καλοκαιριού ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, που κατά κάποιο οριοθετεί την προς τα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη επέκταση των τροπικών αέριων μαζών, βρισκόταν βόρεια της χώρας και αυτή η εικόνα έρχεται από το μέλλον. Με τις ολοένα και πιο συχνές μετατοπίσεις του πολικού αεροχειμάρρου (πηδαλιουχεί τα βαρομετρικά χαμηλά) προς τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη και τις επακόλουθες μετατοπίσεις του υποτροπικού αεροχειμάρρου (συνδέεται με τη ζέστη και την ξηρασία) σε περιοχές γεωγραφικού πλάτους 45 και 50 μοιρών εξηγείται γιατί ο μελλοντικός καιρός θα είναι ξηρότερος στις ξηρές περιοχές και υγρότερος στις υγρές περιοχές. Μετά από τα παραπάνω, θα έλεγα με βεβαιότητα ότι η καμπάνα που αναγγέλλει το λιώσιμο των πολικών πάγων χτυπάει και για μας. Διαφορετικά, θα ήταν σαν να μη μας ένοιαζε για το νεράκι των πηγών μας, τη φρεσκάδα του μελτεμιού μας ή τους ακριβοθώρητους χιονιάδες μας.
Αυτά να τα βλέπουν όσοι νομίζουν οτι άδικα κινδυνολογούμε εδω μέσα όταν λέμε οτι κάτι δεν πάει καλά, και ευχονται να λιώσουν όλοι οι πάγοι και άλλα τέτοια. Και οτι η παγοκάλυψη έχει άμεση σχέση με το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη. Δεν μπορείτε να καταλάβετε οτι έχει διαταρραχτεί η ισορροπία και σε λίγο όχι μόνο τα καλοκαίρια σαν το φετινό θα είναι ολοένα και πιο συχνά, αλλά σε λίγο και οι χειμώνες θα τείνουν προς εξαφάνιση, και τα ακραία επεισόδια ψύχους θα χτυπάνε ολοένα και μικρότερες περιοχές αλλα με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Ο Ζιακόπουλος καλά τα λέει αλλα δυστυχώς βλέπω οτι αρκετοί δεν έχουν καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης. Απλά εύχομαι να μην ειναι η γενιά μας που θα ζει πλέον κλίμα Αίγύπτου τα καλοκαίρια, και τροπικό κλίμα τον χειμώνα, γιατι προς τα εκεί οδεύουμε και ταχέως μάλιστα. Φέτος πάντως το καλοκαίρι γενικά βγήκε στα ίδια η λίγο θερμότερο απο περιοχές της Βόρειας Αφρικής σε μέσες τιμές, τουλάχιστον στις βορειότερες περιοχές της χώρας και τα Βαλκάνια. Να δούμε πόσα ακόμα καμπανάκια θα πρέπει να χτυπήσουν για να αφυπνιστούν μερικοί.
Βασικά δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά η κοινωνία ήδη κάνει τεράστια βήματα προς τη μείωση παραγωγής co2 που υποτίθεται ότι φταίει για την αλλαγή κλίματος. Κατ αρχήν λόγω κρίσης στον δυτικό κόσμο η κατανάλωση πετρελαίου και ενέργειας μειώνεται, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξάνεται ραγδαία και παντού οι επιστήμονες συζητάνε για την κλιματική αλλαγή. Δηλ ρε Νίκο τι παραπάνω πρέπει να γίνει; Εγώ προσωπικά πεπεισμένος δεν είμαι για τίποτα, όμως ούτως ή άλλως για το καλό του περιβάλλοντος είμαι υπερ της δραστικής μείωσης παραγωγής ενέργειας που επιβαρύνει το co2. Ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να αφυπνιστούν με τα καμπανάκια του ζιακό;
Ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να αφυπνιστούν με τα καμπανάκια του ζιακό;
Μηπως θα πρεπει να βγω στο δρομο να κατσω να με πατησει κανενα αυτοκινητο για να μη βαραινω τη Γη που καθομαι απο πανω της;Μηπως την επιβαρυνω με το διοξειδιο μου;Αμα θελουν να σταματησω να την επιβαρυνουν ας ερθουν να με σκοτωσουν.Εγω δε θα νιωσω τυψεις που υπαρχω.
Τα καμπανακια και τα μεγαλα καμπανακια (καμπανες) δεν ειναι για μενα.Τα δικα μου αυτια (και του καθενος απο εμας) εχουν εξαιρετικη ακοη για αυτα που πρεπει να ακουσουμε.Τα αυτια που πρεπει να ακουσουν αυτα τα καμπανακια ειναι τα αυτια του George Bush που εχει τις πετρελαιοπηγες στο Τεξας,και τον Σεηχηδων στη Σαουδικη Αραβια που κρεμονται απ τα .... των ΗΠΑ.Εγω δεν εχω να κανω τιποτα.Μηπως πρεπει να εχει αυτοκινητο μονο ο πλουσιος και οι υπολοιποι λογω φορων να μην εχουμε;Μηπως πρεπει να εχω τυψεις που δεν ζω στις φαβελες;η μηπως θα πρεπει να χω φιλοδοξια να ζησω στους υπονομους της Βομβαης για να μην ειμαι ο καταραμενος που επιβαρυνει τη Γη;Η μηπως εγω απο μονος μου θα εφαρμοσω καθαρες τεχνολογιες;Τι να κανω δηλαδη;Εκπεμπω διοξειδιο ενω υπαρχει τροπος να μην εκπεμπω;Μη μου πει κανεις να πληρωσω παραπανω για να μην εκπεμπω.Να προκαλουν παγκοσμιες οικονομικες κρισεις μια χαρα ξερουν,δεν θα πληρωσω εγω απ το υπαρχον χρημα και το κοπο μου για μια υποτιθεμενη "προσπαθεια" μειωσης του διοξειδιου,τη στιγμη που δεν ειναι καν προσπαθεια και μας δουλευουν μες τα μουτρα μας.
Διαφωνω με το Ζιακο οτι μπορει η Γη να γινει Αφροδιτη.Θα χει περισσοτερη ζεστη παντου και τιποτα παραπανω!
Το θεμα αυτο ειναι αρρηκτα δεμενο με τη παγκοσμα εξουσια και το παγκοσμιο χρημα και προσπαθουν να κανουν το κοσμο να νιωσει φοβισμενος για το αβεβαιο καυτο μελλον ενω στην ουσια κανενας δεν τον ρωταει για τιποτα.Τον φοβιζουν με σκοπο να στραφει προς αυτο το κινημα της κλιματικης αλλαγης προβαλωντας το με σκοπο ΜΟΝΟ πολιτικα οφελη.Διοτι τα χαζομετρα που δηθεν παιρνουν ειναι στην ουσια μια μεγαλη υποκρισια.Οταν καθονται και μαζευονται 180 μαντραχαλοι και υπογραφουν συνθηκες μειωσης τους διοξειδιου μονο οι 140 ******* που παριστανουν τους ηγετες των υπαναπτυκτων χωρων στις οποιες παραγεται το 10% του διοξειδιου,κι αρνουνται να το υπογραψουν οι 3-4 αρχι******* που παραγουν το περισσοτερο διοξειδιο τοτε εγω τι να υποθεσω?Οτι μας δουλευουν η οτι δεν μας δουλευουν κι οτι στηνονται εκει για τις καμερες μονο;
At the end (που λενε),εφορμωμενος απ την εικονα που μου ρθε για το σαρκιο μου που ταλαιπωρει τη καημενη Γη,μου ρθε στο μυαλο ενας στιχος ενος τραγουδιου της τρισμεγιστης με φοβερη φωνη (για μενα ) Βιταλη.
"Σοφοι τη Γη ρωτησανε τι εχεις και ραγιζεις;Μη σε βαραινουν τα βουνα κι ολα μας τα γκρεμιζεις;
Δε με βαραινουν τα βουνα,κι αλλα τοσα να ναι.Κλαιω γιατι στη πλατη μου κοροιδα περπατανε".
Να προσυπογραψω 100% το παραπανω post του γιατρου και να προσθεσω οτι οσο ολη η ανθρωπινη κοινωνια και παραγωγη περιστρεφεται γυρω απο την εννοια "κερδος" και οσο δεν βρισκουμε τροπο να την κανουμε να εστιασει στις εννοιες "ανθρωπος" και "πλανητης" τοσο περισσοτερο οι παγοι θα λιωνουν κι εμεις θα σιχτιριαζουμε που ο τζιφος και ο παιος ****τουμπιαζουν την τελευταια στιγμη και στελνουν τις ψυχρες εισβολες Τουρκια μερια. Αυτα.
ΜΑΡΤΗΣ (ΓΔΑΡΤΗΣ) 1987 - ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ- Ποτέ δεν είναι αργά για έναν ιστορικό "Καταπιόνα Ταφοπλακίδη" DrKaizer-REUTERS και Coppertone για τροπικό μαυρισμα. Μια χαρα ειναι ο χειμωνας.
Βασικά δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά η κοινωνία ήδη κάνει τεράστια βήματα προς τη μείωση παραγωγής co2 που υποτίθεται ότι φταίει για την αλλαγή κλίματος. Κατ αρχήν λόγω κρίσης στον δυτικό κόσμο η κατανάλωση πετρελαίου και ενέργειας μειώνεται, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξάνεται ραγδαία και παντού οι επιστήμονες συζητάνε για την κλιματική αλλαγή. Δηλ ρε Νίκο τι παραπάνω πρέπει να γίνει; Εγώ προσωπικά πεπεισμένος δεν είμαι για τίποτα, όμως ούτως ή άλλως για το καλό του περιβάλλοντος είμαι υπερ της δραστικής μείωσης παραγωγής ενέργειας που επιβαρύνει το co2. Ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να αφυπνιστούν με τα καμπανάκια του ζιακό;
Φίλε skier γενικά μίλησα. Μπορεί βήματα όντως να έγιναν, αλλά στην καθημερινότητα δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι δυστυχώς. Ο απλός κόσμος δυστυχώς δεν βλέπω να πολυσυγκινείται με όλα αυτά, απλά το μόνο που κάνει ειναι να παραπονιέται για την ζέστη, κατα τα άλλα για μπανάκια και για παραλίες όλοι πρώτοι και καλύτεροι είναι και ας εμφανίστηκαν τροπικά είδη στη θάλασσα. Όμως γιατι φτάσαμε ως εδώ άραγε έχει αναρωτηθεί κανείς; Και εννοώ να πιέσει ο κόσμος τις κυβερνήσεις να λάβει δραστικά και άμεσα μέτρα για αυτά τα θέματα. Απλά πολλοί δεν το έχουν πάρει στα σοβαρά το θέμα και νομίζουν οτι όλα είναι φυσιολογικά. Μην βλέπεις εμας εδώ που είμαστε πιο ψαγμένοι, ο απλός ο κόσμος έχει μαύρα μεσάνυχτα σε αυτά τα θέματα. Πρέπει με πιο δραστικούς τρόπους να πιεστούν οι κυβερνήσεις να δουν σοβαρά αυτά τα θέματα. ’ραγε έχουν γίνει πουθενά συλλαλητήρια για το κλίμα; Στο εξωτερικό γνωρίζω οτι έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλα εμείς εδώ μάλλον ασχολούμαστε με άλλα πράγματα.
Κώστα σύμφωνοι σε όλα αυτά που λες, μπορει να μην φταίμε εμείς άμεσα, αλλά δεν κάνουμε και τίποτα για να το αλλάξουμε αυτο λέω. Να πιεστούν οι ισχυροί της γης να λάβουν πιο δραστικά μέτρα, γιατι με αυτά και προφανώς δεν γίνεται κάτι, ας μην δουλευόμαστε. Αν δεν υπάρξουν δραστικές και ραγδαίες αλλαγές σε κάποια πράγματα, αυτη η κατάσταση δεν θα αναστραφεί εύκολα. Και δυστυχώς για μια ακόμη φορά κάποιοι λίγοι στον πλανήτη παίζουν με τις τύχες όλης της ανθρωπότητας, αφού γνωρίζουμε οτι αυτα που υπογράφονται δεν τηρούνται απο όλους. Αλλα δυστυχώς όπως και σε άλλους κλάδους και εδώ δύσκολα θα αλλάξουν κάποια πράγματα, οπότε να ετοιμάζεστε στο μέλλον για όλο και πιο ακραία φαίνομενα.
το τελος της Ελλαδας φερνετε βρε παιδες..ενταξει εκανε ενα γερο καλοκαιρι....για ερημοποιηση περιοχων της Πελοποννησου κ της Κρητης ειχα διαβασει πριν καμια δεκαετια κ φυσικα αυτο, αν κ δεν αποκλειεται να συμβει καποτε, φανταζει πααααρα πολυ μακρινο..συμφωνω οπως φανταζομαι ολοι εδω μεσα οτι το κλιμα μας εχει αλλαξει σε σχεση με πριν 20-30 χρονια..καιρικη μεταβλητοτητα?? ανθρωπινη παρεμβαση?? μπορει συνδυασμος κ των δυο..απλα δεν νομιζω οτι ενα δυσκολο καλοκαιρι θα φερει την καταστροφη..αυτες οι θεωριες καταστροφολογιας με οριζοντα 10-20 χρονων για κατι τοσο "ογκωδες" οπως ειναι το κλιμα, φανταζουν πολυ επιπολαιες στα ματια μου..και γινονται βεβαια στα πλαισια εντυπωσιασμου κ τρομοκρατιας..να θυμισω μια χρονια, που τα αποθεματα νερου στην Αθηνα μας φτανανε για πολυ λιγο διαστημα κ ηταν σε ιστορικα χαμηλα..τι ειχα ακουσει κ διαβασει τοτε δεν λεγεται..κ σημερα ,νομιζω 20κατι χρονια μετα (μην λεω κ λιγα??) οι ταμιευτηρες ειναι φουλ..
δεν θελω να υποβαθμισω το γεγονος της υπερθερμανσης, η μαλον καλυτερα της μεταβολης του κλιματος (γιατι αλλου μπορει κ να δροσισει πχ..)..απλα δεν μ αρεσει να πηγαινω στο αλλο ακρο..ο χρονος θα δειξει..παντως, ως τωρα, οι κινδυνολογοι εχουν πεσει εξω..
carpe diem - αδραξε την ημερα
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants
το τελος της Ελλαδας φερνετε βρε παιδες..ενταξει εκανε ενα γερο καλοκαιρι....για ερημοποιηση περιοχων της Πελοποννησου κ της Κρητης ειχα διαβασει πριν καμια δεκαετια κ φυσικα αυτο, αν κ δεν αποκλειεται να συμβει καποτε, φανταζει πααααρα πολυ μακρινο..συμφωνω οπως φανταζομαι ολοι εδω μεσα οτι το κλιμα μας εχει αλλαξει σε σχεση με πριν 20-30 χρονια..καιρικη μεταβλητοτητα?? ανθρωπινη παρεμβαση?? μπορει συνδυασμος κ των δυο..απλα δεν νομιζω οτι ενα δυσκολο καλοκαιρι θα φερει την καταστροφη..αυτες οι θεωριες καταστροφολογιας με οριζοντα 10-20 χρονων για κατι τοσο "ογκωδες" οπως ειναι το κλιμα, φανταζουν πολυ επιπολαιες στα ματια μου..και γινονται βεβαια στα πλαισια εντυπωσιασμου κ τρομοκρατιας..να θυμισω μια χρονια, που τα αποθεματα νερου στην Αθηνα μας φτανανε για πολυ λιγο διαστημα κ ηταν σε ιστορικα χαμηλα..τι ειχα ακουσει κ διαβασει τοτε δεν λεγεται..κ σημερα ,νομιζω 20κατι χρονια μετα (μην λεω κ λιγα??) οι ταμιευτηρες ειναι φουλ..
δεν θελω να υποβαθμισω το γεγονος της υπερθερμανσης, η μαλον καλυτερα της μεταβολης του κλιματος (γιατι αλλου μπορει κ να δροσισει πχ..)..απλα δεν μ αρεσει να πηγαινω στο αλλο ακρο..ο χρονος θα δειξει..παντως, ως τωρα, οι κινδυνολογοι εχουν πεσει εξω..
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!
18/02/08 - 10/1/17
9ετία, Στα τσακίδια και να μην ξανάρθεις
Η πλάκα είναι ότι οι κινδυνολόγοι μου δημιουργούν την εντύπωση ότι τελικά λυπούννται που οι ταμιευτήρες δεν άδειασαν. Είναι τόσο εμμονικοί στις απειλές τους που νομίζεις ότι τις εύχονται απλώς και μόνο για να βιώσουν την ηδονή της επιβεβαίωσης. Το θέμα βέβαια είναι γενικότερο. Όλες οι απειλές φέρνουν κέρδος.
Σωτήρη και όμως δεν νομίζω να κινδυνολογούμε. Με στοιχεία μιλάμε τα οποία και είναι αμείλικτα. Και φυσικά δεν ειναι μονο εδώ το πρόβλημα, το φαινόμενο ειναι γενικότερο. Το φετινό καλοκαίρι μαζί με αυτό του 2007, του 2010 κτλ πρεπει να χτυπήσουν πολλά καμπανάκια. Δεν ειναι δυνατόν θερμά ρεκόρ δεκαετιών ή και εκατονταετιών να καταρρίπονται μέσα σε 3-4 χρόνια και όλα μαζι, και όλα αυτά επειδή απλά η θέρμανση ειναι ραγδαία. Μπορεί να μην φτάσαμε ακόμα στην ερημοποίηση αλλά εγώ πριν καμια 15-20αριά χρόνια άκουγα κάποιες έρευνες που λέγαν χαρακτηριστικά για την Ελλάδα, τα καλοκαίρια θα γίνουν πολύ πιο θερμά, οι μέρες καύσωνα θα πολλαπλασιαστούν και τα επεισόδια βροχής θα λιγοστέψουν, αλλα θα είναι πιο ακραία. Και νομίζω οτι τα τελευταία χρόνια τα βλέπουμε όλα αυτά σε υπερθετικό βαθμό, σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Και όλα αυτά μόνο κινδυνολογίες δεν ειναι πλέον αλλα υπαρκτά σενάρια. Και για το νερό ας έπαιρνε ακόμα νερό απο την Υλίκη η Αθήνα και να δούμε αν θα υπήρχε πρόβλημα ή όχι... Απλά δεν φτάσαμε ακόμα σε τέτοια επίπεδα, αν συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση, δεν θα χρειαστεί και πολύ.
Σωτήρη και όμως δεν νομίζω να κινδυνολογούμε. Με στοιχεία μιλάμε τα οποία και είναι αμείλικτα. Και φυσικά δεν ειναι μονο εδώ το πρόβλημα, το φαινόμενο ειναι γενικότερο. Το φετινό καλοκαίρι μαζί με αυτό του 2007, του 2010 κτλ πρεπει να χτυπήσουν πολλά καμπανάκια. Δεν ειναι δυνατόν θερμά ρεκόρ δεκαετιών ή και εκατονταετιών να καταρρίπονται μέσα σε 3-4 χρόνια και όλα μαζι, και όλα αυτά επειδή απλά η θέρμανση ειναι ραγδαία. Μπορεί να μην φτάσαμε ακόμα στην ερημοποίηση αλλά εγώ πριν καμια 15-20αριά χρόνια άκουγα κάποιες έρευνες που λέγαν χαρακτηριστικά για την Ελλάδα, τα καλοκαίρια θα γίνουν πολύ πιο θερμά, οι μέρες καύσωνα θα πολλαπλασιαστούν και τα επεισόδια βροχής θα λιγοστέψουν, αλλα θα είναι πιο ακραία. Και νομίζω οτι τα τελευταία χρόνια τα βλέπουμε όλα αυτά σε υπερθετικό βαθμό, σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Και όλα αυτά μόνο κινδυνολογίες δεν ειναι πλέον αλλα υπαρκτά σενάρια. Και για το νερό ας έπαιρνε ακόμα νερό απο την Υλίκη η Αθήνα και να δούμε αν θα υπήρχε πρόβλημα ή όχι... Απλά δεν φτάσαμε ακόμα σε τέτοια επίπεδα, αν συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση, δεν θα χρειαστεί και πολύ.
Νικο παρεξηγησες, δεν αναφερομουν σε εσενα βεβαια αλλα σε πολυ πιο οργανωμενα κεντρα κινδυνολογιας..οπως εγραψα, δεν αμφισβητω αυτα που αναφερεις, εγω απλα εχω μια αμφιβολια οσον αφορα την ενταση κ την ταχυτητα εξελιξης αυτων των φαινομενων..μιλαγανε για καταστροφες Νησων-Κρατων, τις προαλες το ξαναπροεβαλαν κ τωρα για αλλαγη εδωσαν οριζοντα 20ετιας, ενω πριν 10 χρονια ελεγαν αλλα..ναι φετος ηταν απο τα πιο θερμα καλοκαιρια, αλλα μηπως δεν ειχαμε εναν αξιολογοτατο για τα δεδομενα της χωρας χειμωνα?? πολλες περιοχες εζησαν ιστορικους χιοναδες..γιατι να μην κολησω σε αυτο κ να κολησω στο ζεστο καλοκαιρι??αν κανει ιδιο καλοκαιρι κ τα επομενα 2-3-5χρονια , τοτε ναι, θα συμφωνησω οτι η εξελιξη ειναι ραγδαια για τα δεδομενα της φυσης..
Η προασπιση του περιβαλλοντος απο τον καθενα μας, ειναι για μενα επιβεβλημενη..και εγω με τη σειρα μου προσπαθω να βαλω ενα λιθαρακι σε αυτο το εγχειρημα, σκεπτομενος οτι ειναι μια κληρονομια που απλα τη μεταφερουμε στα παιδια μας..
carpe diem - αδραξε την ημερα
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants
Νίκο οι προβληματισμοί σου είναι δεκτοί. Προσωπικά από τη στιγμή που είμαι εντελώς ακατάρτιστος στο θέμα μετεωρολογία, καιρός, κλίμα κλπ δεν μπορώ να πάρω θέση και να πιστέψω τους μεν επιστήμονες που επισημαίνουν σαφή κλιματική αλλαγή ή τους δε που δεν τη δέχονται (γιατί υπάρχουν και αρκετοί τέτοιοι). Το ότι έκανε 2-3 καλοκαίρια καυτά στα κοντά ή δυο χειμώνες μάπα, ή έχει να χιονίσει στη Θεσσαλονίκη σοβαρά 7 χρόνια δε μου λένε τίποτα, τέτοιες περίοδοι στον κλιματικό χρόνο είναι μηδαμινές.
Βεβαίως από την άλλη με τίποτα δεν θα απορρίψω τη θεωρία περί αλλαγής που υποστηρίζεις κι εσύ. Είναι μια θεωρία σοβαρή και με επιχειρήματα. Απλά παραμένω σκεπτικιστής.
Όσο για το τι κάνουμε; Όντως από πλευράς συνειδητοποίησης στο θέμα εξοικονόμησης ενέργειας στον απλό πληθυσμό είμαστε πάααααρα πολύ πίσω, ειδικά στην Ελλάδα. Αλλά η κρίση στο δυτικό κόσμο και ειδικά εδώ έχει κι ένα θετικό. Θέλοντας και μη η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται αναγκαστικά. Από Χαριλάου που μένω κατεβαίνω κέντρο τις περισσότερες φορές με λεωφορείο. Και γιατί δεν θα βρω πάρκιγκ αλλά και γιατί η βενζίνη καίει. Από διακοπές φέτος ούτε τις μισές δεν έκανα σε σχέση με άλλες χρονιές-πολύ λιγότερες δηλ. μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Το ίδιο και πολύς πολύς άλλος κόσμος και στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, λόγω κρίσης. Βεβαίως τα τεράστια προβλήματα είναι αλλού, στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες: Κίνα-Ινδία κλπ όπου οι αυξήσεις στις καταναλώσεις ενέργειας είναι τεράστιες και δεν υπάρχει και καμιά περιβαλλοντική συνείδηση.
Τεσπα... μεγάλο θέμα, σέβομαι όλες τις απόψεις και προβληματίζομαι. Πάντως για να μην αγχωνόμαστε και για να ευθυμήσουμε λίγο. Το 68 ή 88 το 'χουμε στο τσεπάκι τα επόμενα 2-3 χρόνια... το νιώθω :d
Σωτήρη ναι δεν ειπα για σένα, απλά λέω οτι οι κινδυνολογίες τελικά που ακούγαμε πριν 10-15 χρόνια δείχνουν να επιβεβαιώνονται και να έχουν βάση. Φυσικά όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, την τρίχα την κάνουν τριχιά, αφού η υπερβολή είναι πάντα μέσα. Φυσικά αυτά για λιώσιμο πάγων, αύξηση σταθμης της θάλασσας, κατα 1 μέτρο και άλλα τέτοια πολλά ήταν στην ημερησία διάταξη. Αυτά δεν νομίζω να τα πίστευε και κανείς οτι θα συνέβαιναν τόσο γρήγορα, όμως οτι η παγοκάλυψη μειώνεται ραγδαία, τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα και πιο θερμά, και αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι πλέον αναμφισβήτητο γεγονός. Και σου είπα για τα καλοκαίρια δες τι συνέβηκε την τελευταία 10ετία, καύσωνας κεντροδυτικής Ευρώπης το 2003, καύσωνας Μεσογείου το 2007, καύσωνας Ρωσίας το 2010, και μετά έρχεται το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2012, που κατέκαψε Ευρώπη και Αμερική. Και στον αντίποδα οι χειμώνες χτυπάνε πλέον επιλεκτικά κάποιες περιοχές και ο υπόλοιπος πλανήτης φλέγεται, και παραδείγματα έχουμε παρα πολλά την τελευταία 6-7ετία. Αν τα βάλεις όλα αυτά στην σειρά θα δεις οτι γενικά τα πράγματα έχουν αποσταθεροποιηθεί. Πάντα είχαμε ακραία επεισόδια, αλλα ποτέ τόσα πολλά και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Παλιά σαφώς και δεν είμασταν έτσι, οταν είχαμε χειμώνες είχαμε παντού, και τα καλοκαίρια ήταν ενίοτε πιο δροσερά και φυσιολογικά, και οι θερμές εξάρσεις ήταν περιορισμένες. Τώρα βλέπουμε πόσο ευκολα ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες ακόμα και σε βόρεια πλάτη, και στον αντίποδα τον χειμώνα ποσο εύκολα κατεβαίνει το ψύχος σε νότια πλάτη.
Skier νομίζω οτι τα λεγόμενά μου να σε κάλυψαν. Δεν μιλάω ούτε για την Θεσσαλονίκη ούτε για συγκεκριμένες περιοχές, γενικά βλέπω τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά αν θες και την προσωπική μου άποψη οτι δεν χιόνισε στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια ειναι και αυτό ενα σημάδι οτι κάτι διαταρράχθηκε. Εξάλλου αυτές οι μικροαλλαγές φαίνονται σε τέτοιες περιοχές και όχι στα βουνά ή σε περιοχές που παραδοσιακά χιονίζει συχνά. Τους λόγους δεν του ξέρουμε ακόμα, φταίει η θέρμανση, διαταρράχθηκαν οι πορείες των χαμηλών, οι αντικυκλώνες κτλ, κανείς δεν ξέρει. Αλλα όταν έχουμε ξεφύγει τόσο πολύ απο τα στατιστικά των τελευταίων 130 ετών, αυτό κάτι θα σημαίνει. Φυσικά το δείγμα για να πεις οτι κάτι άλλαξε κλιματικά ειναι ακόμα μικρό, θα πρέπει να περάσουν καμια 10-20 χρόνια ακόμα για να πούμε με σιγουριά οτι άλλαξε το κλίμα, αφού τα 5-6 και 10 χρόνια ειναι όντως πολύ λίγα. Για τα άλλα που λες συμφωνώ σε όλα, απο την μια όντως η κρίση έχει και τα καλά της σε αυτά τα θέματα, αφου αναγκαζόμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επιστρέψουμε σε πιο παραδοσιακές μεθόδους ενέργειας, θέρμανσης κτλ. Αλλα τα κουμάντα δυστυχώς ή ευτυχώς δεν τα κάνουμε εμείς, αλλα μεγάλες χώρες στον πλανήτη.
Το νεο 68 ή 88 πάντως έρχεται γοργά, θέλοντας ή μη αυτή η κατάσταση αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε κάποιο τέτοιο ακραίο επεισόδιο, και στατιστικά ήδη όσο περνάει ο καιρός οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας...
Σωτήρη ναι δεν ειπα για σένα, απλά λέω οτι οι κινδυνολογίες τελικά που ακούγαμε πριν 10-15 χρόνια δείχνουν να επιβεβαιώνονται και να έχουν βάση. Φυσικά όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, την τρίχα την κάνουν τριχιά, αφού η υπερβολή είναι πάντα μέσα. Φυσικά αυτά για λιώσιμο πάγων, αύξηση σταθμης της θάλασσας, κατα 1 μέτρο και άλλα τέτοια πολλά ήταν στην ημερησία διάταξη. Αυτά δεν νομίζω να τα πίστευε και κανείς οτι θα συνέβαιναν τόσο γρήγορα, όμως οτι η παγοκάλυψη μειώνεται ραγδαία, τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα και πιο θερμά, και αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι πλέον αναμφισβήτητο γεγονός. Και σου είπα για τα καλοκαίρια δες τι συνέβηκε την τελευταία 10ετία, καύσωνας κεντροδυτικής Ευρώπης το 2003, καύσωνας Μεσογείου το 2007, καύσωνας Ρωσίας το 2010, και μετά έρχεται το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2012, που κατέκαψε Ευρώπη και Αμερική. Και στον αντίποδα οι χειμώνες χτυπάνε πλέον επιλεκτικά κάποιες περιοχές και ο υπόλοιπος πλανήτης φλέγεται, και παραδείγματα έχουμε παρα πολλά την τελευταία 6-7ετία. Αν τα βάλεις όλα αυτά στην σειρά θα δεις οτι γενικά τα πράγματα έχουν αποσταθεροποιηθεί. Πάντα είχαμε ακραία επεισόδια, αλλα ποτέ τόσα πολλά και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Παλιά σαφώς και δεν είμασταν έτσι, οταν είχαμε χειμώνες είχαμε παντού, και τα καλοκαίρια ήταν ενίοτε πιο δροσερά και φυσιολογικά, και οι θερμές εξάρσεις ήταν περιορισμένες. Τώρα βλέπουμε πόσο ευκολα ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες ακόμα και σε βόρεια πλάτη, και στον αντίποδα τον χειμώνα ποσο εύκολα κατεβαίνει το ψύχος σε νότια πλάτη.
Skier νομίζω οτι τα λεγόμενά μου να σε κάλυψαν. Δεν μιλάω ούτε για την Θεσσαλονίκη ούτε για συγκεκριμένες περιοχές, γενικά βλέπω τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά αν θες και την προσωπική μου άποψη οτι δεν χιόνισε στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια ειναι και αυτό ενα σημάδι οτι κάτι διαταρράχθηκε. Εξάλλου αυτές οι μικροαλλαγές φαίνονται σε τέτοιες περιοχές και όχι στα βουνά ή σε περιοχές που παραδοσιακά χιονίζει συχνά. Τους λόγους δεν του ξέρουμε ακόμα, φταίει η θέρμανση, διαταρράχθηκαν οι πορείες των χαμηλών, οι αντικυκλώνες κτλ, κανείς δεν ξέρει. Αλλα όταν έχουμε ξεφύγει τόσο πολύ απο τα στατιστικά των τελευταίων 130 ετών, αυτό κάτι θα σημαίνει. Φυσικά το δείγμα για να πεις οτι κάτι άλλαξε κλιματικά ειναι ακόμα μικρό, θα πρέπει να περάσουν καμια 10-20 χρόνια ακόμα για να πούμε με σιγουριά οτι άλλαξε το κλίμα, αφού τα 5-6 και 10 χρόνια ειναι όντως πολύ λίγα. Για τα άλλα που λες συμφωνώ σε όλα, απο την μια όντως η κρίση έχει και τα καλά της σε αυτά τα θέματα, αφου αναγκαζόμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επιστρέψουμε σε πιο παραδοσιακές μεθόδους ενέργειας, θέρμανσης κτλ. Αλλα τα κουμάντα δυστυχώς ή ευτυχώς δεν τα κάνουμε εμείς, αλλα μεγάλες χώρες στον πλανήτη.
Το νεο 68 ή 88 πάντως έρχεται γοργά, θέλοντας ή μη αυτή η κατάσταση αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε κάποιο τέτοιο ακραίο επεισόδιο, και στατιστικά ήδη όσο περνάει ο καιρός οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας...
Σταματα ρε ΝΙΚΟ ουε και αλοιμονο αν επιβαιβεωθεις ,θα πεθανει κοσμακης ετσι οπως ειμαστε.Αλλα συμφωνω οτι η αποφυγη ενος τετοιου επεισοδιου μεσα στο χρονο ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ και μονο οδηγει στην επαναλειψη του ( και οπως ειπα παραπανω ο θεοσ να βαλει το χερι του).Οσο ποιο πολυ χρονο εχει κατι να συμβει τοσο ποιο πολυ κοντα μας ειναι η πιθανοτητα να συμβει ξανα,απλα μαθηματικα (πιθανοτητες)
Comment