SORKIS...Ναι το σωστο ειναι αυτο που λες για την αντιδραση του κεντρου ( θα φανει και απο την ανακριση και τις καταθεσεις των μαρτυρων..) αλλα...ο nanga...μιλαει μοναχα για το αν ειχε η εχει χιονι και για το αν θα επρεπε να ανοιξει η αν κανει πετροσκι και ειρωνικα!!!Αυτος ειναι ο λογος που του απαντησα γιατι ημουν επανω την Κυριακη και ξερω καλυτερα...νομιζω.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Ασφαλεια Χιονοδρομικων
Collapse
X
-
Αντε το εξανλησαμε κι αυτο το θεμα, το λυσαμε οπως κι ολα στην Ελλαδα..Ολα οκ....Μιλησαν οι χιονοδρομοι , οι υπευθυνοι των χ.κ... οι υπευθυνοι του σιτε....ολα καλα....αλλα ποιοσ ασχολειται με τετοια ποταπα ζητηματα....ποιο ειναι το επομενο θυμα...? εσυ...???/ εγω,,,,...?????παντως οχι οι ανευθυνουπευθυνοι....εσ.υ....εγωω?/ εσυ..? εγω...?οπου κατσει.....καληνυχταΠαρτε με απάνω στα βουνά τι θα με φάει ο κάμπος!!
Comment
-
Καλησπερα!!!
Ειμαι νεος στο φορουμ και στην ουσια ειναι δευτερη χρονια μου που ασχολουμαι με τις χιονοδρομιες (σανιδα).
το θεμα που ανοιξατε ειναι πολυ σοβαρο και θα ηθελα να βοηθησω κ εγω με μια προσφατη εμπειρια μου...
Ανεβηκαμε προσφατα παρεα στον παρνασσο κ αν εξαιρεσεις την ομιχλη το χιονι μασ ειχε κανει την τιμη να ειναι παρον κ φρεσκο. ολα κομπλε μεχρι που ηρθε μια ατυχια κ χτυπησε η κοπελα μου...
ευτυχως ο τραυματισμος της ηταν ελαφρυς γιατι διαπιστωσα τα εξης...
η μεταφορα της απο τον αιολο κατω εγινε με το λιφτ... (η κοπελα αιμοραγουσε ολη αυτην την ωρα)
η μεταφορα της απο τα λιφτ στ ιατρειο εγινε με τα ποδια
το ιατρειο ειχε τα απολυτως απαραιτητα (για να μην πω λιγοτερα)
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ αλλα ρε παιδια μονος του? ειλικρινα αν δεν εμπαινα μεσα να βοηθησω δεν ξερω αν θα μπορουσε να τα βγαλει περα.
και τελος το ΣΟΣ ΣΟΣ ΣΟΣ
χρειαστηκε να μεταφερθουμε στο νοσοκομειο για ελεγχο κ εχωντας εμπειρια απο τα αθηναικα νοσοκομεια ζητησα αν μπορουμε να καλεσουμε ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ...
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΡΘΕΙ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ καλυτερα να πατε μονοι σας αφου δεν ειναι κ τοσο επειγον...
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
ΑΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΧΕ ΠΑΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΜΕ ΣΟΒΑΡΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ (k ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ βλεπε σπονδυλικη στηλη) ΠΑΕΙ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΤΟ ΛΙΦΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ....
ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ Κ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΤΕ)
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ? (πανω στον αιολο ηρθε ενας με ενα φαρμακειο αυτοκινητου κ απλα μας εστειλε κατω)
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ?
ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ... ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ Κ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΣΤΑ ΑΛΛΑ...
Υ.Γ:κ στο νοσοκομειο της λιβαδειας ο γιατρος θεος!!!Incommodum non servit argumentum
Comment
-
ο πανασσός είναι κορυφή στην ακρίβεια και στο life style!!!
πληροφοριακά να σου πω πως αν πάθαινε η κοπέλα σου το ίδιο συμβάν στο σέλι χτύπα ξύλο, θα έστελνες κάποιον να κατέβει την πίστα ως το τέλος να ειδοποιήσει τον λιφτιέρη που έχει κάθε πίστα ότι χτύπησε αυτός με τον ασύρματο να το πει στη βάση, να έρθει σνοουμοβιλ με φορείο να τη φορτώσει να τη μεταφέρει στη βάση και να την πάει στο ιατρείο. αν χρειαζόταν μεταφορά το ασθενοφόρο που είναι κάθε μέρα στο πάρκινκ απλά περιμένει μπας και συμβέι τίποτα. ο δρόμος καθαρός για να χωράνε 2 νταλίκες χωρίς να ακουμπάνε χιόνι. απλά εύκολα γρήγορά και κυρίως ΛΟΓΙΚΑ
επίσης δες στο σαιτ αρχείο ανακοινώσεων <a href=http://www.seli-ski.gr/ins_index.php" target="_blank">Ε.Χ.Κ.Σ.</a>Edited by: dimit "
Comment
-
Loipon exw milisei kai grapsei alloy - kyriws sto forum ths Vasilitsas- gia thn asfaleia twn xionodromikwn ths Elladas. Meta apo 27 xronia sthn xionodromia me polla xiliometra on kai off piste stin ellada kai to exwteriko, mporw na pw oti oi synthikes einai athloies kai tragikes. Ellaxistes veltiwseis ginontai kai den yparxoyn kyrwseis kai kanonismoi litoyrgias. To 2000 eixa atyxhma sto Parnasso, h katastash me thn asfaleia kai thn perithalpsh einai opws perigrafetai prapanw apo ton filo 'vatos locos'. Athia kai epikyndinh twra opws kai prin 10 xronia. Hrthan vevaia sto voyno ta cocktails kai ta whiskeys alla h asfaleia akomh na fanei. Kai den fainetai giati kaneis den antidra. Symfwno me thn idea oti toso to snowreport oso kai alla nea forums kai sites prepei na lavoyn thesh kai na leitoyrgisoyn ws group pieshs. To mellon ths xionodromias einai h asfalhs kai swsth xionodromia kai ayto prepei to snowreport na to kanei shmaia kai na katakrinei anyxta ta asxhma.
Comment
-
επειδή δεν το θέλει το χιόνι την τρίτη θα μπει δοκιμαστικά ενα κανόνι για να εξυπηρετηθούν οι μπέιμπι πίστες. βέβαια από ότι φαίνεται θα πέσει καλό από σήμερα. τέλος πάντων. Αν το κανόνι κάνει δουλειά (γιατί να μην κάνει άλλοστε, κρύο έχει αρκετο) θα γίνει 2εκ ευρώ εγκατάσταση + 5εκ τα κανόνια (χρήματα απο ευρωπαική ένωση)στο αρσούμπασσι και λόγου υψομέτρου θα το κρατάει καλά. 1650-1900μ.Edited by: dimitOriginally posted by apiachasTo EXKΣ το πρωτο με διαφορα μαλλον σε ολα....Δυστυχως δεν το θελει το χιονι...τα τελευταια χρονια,,,,πολλα κριμα...
Comment
-
Καλά ακούγονται όλα αυτά για το Σέλι αλλά να δούμε λίγο και τα προγράμματα και τα σχέδια που έχουν κατατεθεί και οι λόγοι που τέτοια σχέδια είναι υποέγκριση ή έχουν εγκριθεί. Το Σέλι είναι ένα ιστορικό χιονοδρομικό με εξαιρετικό χιονοδρομικό πεδίο. Αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Όμως την ίδια στιγμή φαίνεται ότι έχει χτυπηθεί άσχημα από την αλλαγή του κλίματος όπως και όλα τα χιονοδρομικά τις ευρώπης. Όμως ενώ στην Ευρώπη οι επενδύσεις και τα σχέδια γίνονται σε όλο και υψηλότερα υψόμετρα στην Ελλάδα συνεχίζουμε να επενδύουμε με τοπικά κριτήρια και με κριτήρια τοπικού μικροπολιτικού συμφέροντος. Πριν όποια επένδυση αυτού του μεγέθους πρέπει να γίνει δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση σχετικά με διάφορα ζητήματα: α. πότε θα γίνει η απόσβεση της επένδυσης, β. τι προβλέψεις υπάρχουν σχετικά με την επισκεψημότητα (πόσο θα την αυξήσει), γ. τί έχει δείξει η εμπειρία από την χρήση παρόμοια τεχνολογίας σε άλλα χιονοδρομικά της χώρας, δ. τι περιβαντολογικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γιατί τουλάχιστον στα χιονοδρομικά της Αυστρίας υπάρχουν τέτοιες συνέπειες και διαφωνίες. Ας συζητηθούν όλα αυτά δημόσια και με γνώμονα το καλό του αθλητισμού και όχι μόνο της τοπικής κοινότητας. Η εμπειρία στο εξωτερικό δείχνει ότι δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις πηγαίνουν σε όλο και υψηλότερα υψόμετρα άρα ένας εναλλακτικός σχεδιασμός θα υποστήριζε οι όποιες επενδύσεις να γίνουν στο Καιμακτσαλαν και στην Βασιλίτσα που να λειτουργήσουν σαν βασικά κέντρα στην βορεια ελλάδα. Επενδύσεις όπως στο Μέτσοβο, Ελατοχώρι και μερικώς στο Σέλι μάλλον προκαλούν και δεν βοηθούν την ανάπτυξη του αθλήματος και τις χιονοδρομίας. Το snowreport πρέπει να πάρει και εδώ θέση και αν δεν το επιθυμεί τουλάχιστον να ξεκινήσει το διάλογο για την πολιτική και το σχεδιασμό του αθλήματος στην Ελλάδα.
Comment
-
Το παρακατω ειναι η απαντηση που ελαβα στο ποστ μου απο το χ.κ.παρνασσου<a href="http://www.parnassos-ski.gr/page.aspx?itemID=SPG42" target="_blank">(με κοκκινα σχολιαζω-απανταω εγω)
</a><a href="http://www.parnassos-ski.gr/page.aspx?itemID=SPG42" target="_blank">
</a>Aγαπητέ φίλε vatos locos ,
Καλησπέρα σας! σχετικά με το ατύχημα της κοπελιάς στην αποβίβαση Αίολου, την Δευτέρα 24/01 μεσημέρι , (αν κατάλαβα καλά) προσπάθησα να καταλάβω τι ακριβώς έγινε ρωτώντας τον πιστέρ και το γιατρό.
Ναι, στο σωστό συμβάν αναφέρεστε (στις 21/1 ομωςαν κ δεν καταλαβαίνω την αναγκη για ακριβή αναφορά...) Ο πιστέρ (έμπειρος και εκπαιδευμένος για πρώτες βοήθειες) ήταν παρών στο ατύχημα και προσφέρθηκε για βοήθεια.
Ο πιστέρ ήρθε με ενα παλιό φαρμακείο αυτοκινήτου στο χέρι κ μόλις κατάλαβε το περιστατικό μας είπε κατεβείτε με το λιφτ στο γιατρό... (Δεν αμφιβάλλω οτι λόγω της φύσης του τραυματισμού να μην μπορούσε να κάνει κ πολλά αλλα η κοπελα φαινοταν ετοιμη να λιποθυμησει κ την στελνει με το λιφτ???) κ μολις κατεβηκε από το λιφτ της είπαν βλέπεις εκεί στο βάθος... εκεί είναι το ιατρείο πηγαινε... αν λέμε τώρα αν λιποθυμούσε στο δρόμο δεν μας ένοιαξε φανταζομαι... (εκπαίδευση κ ετοιμότητα λέγεται). Η κοπελιά προτίμησε να κατέβει με τον Αίολο, πήγε στο ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες , έγινε το "ράψιμο" απο το ιατρό
Εξήγησα και παραπάνω ότι η «επιλογή» του λιφτ δεν ήταν της κοπέλας. Ο γιατρός σας ήταν τέλειος άνθρωπος κ επαγγελματίας... αλλά η κοπέλα ήταν πανικοβλημένη κ αιμοραγούσε αρκετά... αν κατά τη διάρκεια των ραμμάτων λιποθυμούσε ποιος θα βοηθούσε το γιατρό (νοσηλευτής ???) που ήταν μόνος του?
δεν κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή με ασθενοφόρο,
Η διακομιδή δεν κρίθηκε απαραίτητη αλλά η μεταφορά για έλεγχο κρίθηκε...
Αν κρινόταν σε πόση ώρα θα ηταν το ασθενοφόρο εκεί?
ελέγχθηκε στην συνέχεια απο Νοσοκομείο Λειβαδιάς,
Μας εξυπηρέτησαν άμεσα και άψογα...
ευρέθη σε καλή κατάσταση και τωρα ελπίζουμε και ευχόμαστε όλα να εξελιχθούν το καλύτερο δυνατό.
Ευτυχώς η κοπέλα ειναι καλά. Το ΧΚΠ βεβαίως και διαθέτει τα στοιχειώδη για παροχή ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ,
Τα εντελώς στοιχειώδη όμως... 2 ιατρεία, 2 ιατρούς (ένας τουλάχιστον ορθοπεδικός ή τραυματιολόγος),
2 βάρδιες ή σε 2 διαφορετικά ιατρεία να υποθέσω...
κάλυψη ασθενοφόρου κ.λπ
Εκείνη τη μέρα ασθενοφόρο δεν είδαμε πουθενά. Και από ότι μου είπαν παιδιά που μίλησα αυτό είναι συχνό φαινόμενο... Υπάρχει λοιπόν μόνιμα ασθενοφόρο στο βουνό? Στη φετεινή περίοδο έχουν καταγραφεί 62 περιστατικά εκ των οποίων τα 10 χρήζαν και περαιτέρω επέμβαση Νοσοκομειακή και έγιναν οι σχετικές διακομιδές ( σοβαρά κατάγματα κ.λπ) . Στην συντριπτική πλειοψηφία (90%) τα περιστατικά ήταν σε snowborder ....(καρποί σπασμένοι, πλάτες βγαλμένες, άσχημα σχισίματα .....)
Συγχαρητήρια εύχομαι πάντα όλα να πηγαίνουν έτσι κ να έχω εγώ λάθος. Πραγματικά το ευχομαι!
Δυστυχώς σε πολλά περιστατικά δεν υπήρχε καλός έλεγχος ταχύτητας, καλός εξοπλισμός ,καλή γνώση-εκπαίδευση χιονοδρομίας ή χρήσης αναβατήρα ή συνθηκών πίστας απο πλευράς του χιονοδρόμου
Αν αυτό ειναι αναφορά για εμάς φυσικά δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ οτι είμαστε αρχάριοι αλλά ο λόγος που έγινε το ατύχημα ειναι γιατί κάποιος συγκεκριμένος εκπαιδευτής θεώρησε ότι το να αφήνει ένα παιδάκι να σηκώνεται κ να πέφτει στην έξοδο του αιόλου ήταν πολύ εκπαιδευτικό... πράγμα που οδήγησε την κοπέλα στο να πέσει άτσαλα... Μακάρι στο κάθε ΧΚ να υπήρχε και ένα νοσοκομειακό ιατρείο με δυνατότητα επεμβάσεων πέραν των πρώτων βοηθειών.
Το ιατρείο σας πρέπει να αναβαθμιστεί σοβαρά...
Μακάρι να υπήρχε και ένας στόλος ασθενοφόρων ή δυνατότητα αεροδιακομιδής με ελικόπτερο , αλλά .....
Δεν χρειάζεται στόλος ας ξεκινήσουμε με ένα μόνιμα εκεί!!! Και αν γίνουν μια δυο ασκήσεις αεροδιακομιδής δεν θα πειράξει κανέναν, θα κάνετε κ τη μόστρα σας... Αλήθεια ελικοδρόμιο που υπάρχει? Ποιά είναι η λύση? Το κάθε ΧΚ πρέπει να φροντίζει να βελτιώνει την πρόληψη ατυχημάτων (ενημέρωση , σήμανση κ.λπ) αλλά και την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών του (πιστέρ, snowmobil, διαστρωτικό ασθενοφόρο, ιατρείο, εξοπλισμός, ιατρικό προσωπικό ....) και μάλιστα χωρίς να περιμένει τον νομοθέτη να πεί τι απαιτείται ή την αρχή ελέγχου να το ελέγξει . Συμφωνούμε απόλυτα! Ο κάθε χιονοδρόμος πρέπει να προσέχει , να προσέχει , να προσέχει , για να αποφεύγει ο ίδιος και να μην προκαλεί και σε άλλους ταλαιπωρίες ιατρικής φύσεως . Θυμηθείτε το δυστύχημα στα 3-5 Πηγάδια , όπου τα χιονοπέδιλα μετατράπηκαν σε φονικό εργαλείο και μετέτρεψαν σε μια στιγμή μια όμορφη μέρα στο βουνό σε τραγωδία . Κανείς δεν το ήθελε ...απλά κάτι πήγε ή σωστότερα το πήγαμε στραβά !
Δεν θεωρώ σωστό χωρίς να ξέρω να σχολιάσω μια τοσο δραματική περίπτωση! Αγαπητοί φίλοι και συμμέτοχοι στην χαρά του βουνού , πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για τον περιορισμό των ατυχημάτων στο βουνό , αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί . Να μην ψάχνουμε τόσο για ένοχο . Να ψάχνουμε κυρίως για λύση . Αυτή έχουμε άλλωστε ανάγκη .
Δεν είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι αερολογίες κ οι αναστατώσεις αλλά στην προκειμένη περίπτωση θεώρησα οτι κάποια πράγματα θα έπρεπε να τα μοιραστώ στο φόρουμ για να γίνει ενα βήμα προς τη βελτίωση, προς τη λύση!
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά το γιατρό του κέντρου!!!"Incommodum non servit argumentum
Comment
-
Προφητικό δυστυχως....Παρολα αυτα εμεις συνεχιζουμε....να σφυριζουμε κλεφτικά...ΕΕ μάλλον παλι ο χιονοδρόμος εφταιγε.....Ποιος ο επόμενος εσυ...? εγω...? εσυ...? εγω...??/Originally posted by apiachas
Αντε το εξανλησαμε κι αυτο το θεμα, το λυσαμε οπως κι ολα στην Ελλαδα..Ολα οκ....Μιλησαν οι χιονοδρομοι , οι υπευθυνοι των χ.κ... οι υπευθυνοι του σιτε....ολα καλα....αλλα ποιοσ ασχολειται με τετοια ποταπα ζητηματα....ποιο ειναι το επομενο θυμα...? εσυ...???/ εγω,,,,...?????παντως οχι οι ανευθυνουπευθυνοι....εσ.υ....εγωω?/ εσυ..? εγω...?οπου κατσει.....καληνυχταΠαρτε με απάνω στα βουνά τι θα με φάει ο κάμπος!!
Comment
-
Καλησπερα σας!!!
Με το τελος της σαιζον μηπως ηρθε η ωρα για απολογισμο?
Φετος δυστυχως ειχαμε 2 τραγικες απωλειες... Ασχετως με το ποιος ειχε την ευθυνη νομιζω οτι οφειλουμε να αναρωτηθουμε τι μπορουμε να κανουμε για αυτο?
Απο πλευρας μου προτεινω να ανοιχτει καινουργιο θεμα με πρωτοβουλια καποιου πιο εμπειρου που να εχει σκοπο την συσταση μιας επιστολης προς τον αρμοδιο φορεα (Ε.Ο.Τ ???) και να ζηταει αναθεωρηση διαδικασιων και εξοπλισμων σε θεματα ασφαλειας...
στην συνεχεια να μαζεψουμε υπογραφες και να το στειλουμε...
Ξερω μπορει να ακουγετε γελιο... σιγα μην ιδρωσουν τα αυτια τους.. αλλα κατι δεν πρεπει να κανουμε???
Ξερω οτι πολλοι απο μας εχουν εντωπισει κενα μηπως μπορουμε να διαμαρτυρηθουμε πιο οργανωμενα?Incommodum non servit argumentum
Comment
-
καλησπέρα και καλο χειμώνα -και ασφαλή- να έχουμε όλοι!!
χρόνια παρακολουθώ το forum αυτο και πρώτη φορά γράφω κρίνοντας τη σοβαρότητα του θέματος.
λοιπόν, ασχολούμε με τη χιονοδρομία (σκι) εδώ και 20 τώρα χρόνια, μάλιστα απο τα 4 μου, και το λέω αυτο γιατί οι απόψεις μου έχουν διαμορφωθεί και σε περιόδους πλήρους ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ (εχουν επαναπροσδιοριστεί ευτυχως) και επομένως μπορώ να ξερω πως σκέφτεται και ο πιο ανώριμος και αρχάριος χιονοδρόμος -χωρίς βέβαια να θέλω να θήξω ή να υποδείξω κανέναν παρά τον εαυτό μου, απλά κάποιες φορές είναι καλό να συμπεριλαμβάνεται και η εξαίρεση θέλω να ελπίζω- και για αυτό έχω σχηματίσει κάποιους κανόνες, αναφερόμενους όχι στα κέντρα χιονοδρομίας αλλά στον χιονοδρόμο, που πάντα μοιράζομαι με φίλους νέους στο χώρο και θα ήθελα να μοιραστώ και εδω.
1η ασπίδα θεωρώ τον εξοπλισμό, και όχι μόνο πεδιλο-σανιδα-δεστρα-μποτες αλλά και ΜΑΣΚΑ και ΚΡΑΝΟΣ-ΚΡΑΝΟΣ-ΚΡΑΝΟΣ!!
-κανείς δε νομίζω να ξέρει κάθε κρυμμένη πέτρα στο βουνό.. ποτέ δεν ξέρεις.. ούτε πότε θα πέσει με τη μούρη και θα τον κατασημαδέψει μιας πολύ χαμηλής ποιότητας μάσκα..
-για το σκι ειδικότερα η δέστρα έιναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα και ΠΑΝΤΑ πρέπει να ρυθμίζεται απο ειδικούς και ανα σεζόν να ελέγχεται. κανείς φαντάζομαι εμπειρος η αρχάριος δε μπορεί να ξέρει που και πως θα πέσει μετά απο ένα prelealese ή ακομά χειρότερα πως θα συμπεριφερθεί το πέδιλο αν δε απελευθερωθεί κατά την πτώση ΌΣΟ ομαλή και να είναι, πόσο μάλλον ανώμαλη.
2η ασπίδα είναι η γνώση του επιπέδου του χιονοδρόμου συναρτήση του βαθμού δυσκολίας της κάθε πίστας ή και μη πίστας (βλεπε πούδρες-δέντρα κλπ). τα όρια δε θεωρώ ότι είναι για να τα ξεπερνάς αλλά για να τα κάνεις να φαντάζουν όλο και πιο μακρυά σιγά σιγά.
3η ασπίδα είναι η αντίληψη του καθενός. αυτο που λέμε χιονοδρομική παιδεία. πάντα πρέπει κάποιος να γνωρίζει τη έχει τόσο γύρω του όσο και τι πατάει" -π.χ ανώμαλο χιόνι, πάγος κλπ-. η πίστα είναι για όλους για αυτό πάντα κινούμαστε εν γνώση του τι υπάρχει πίσω μας και μπροστά μας όσο αφορά τους συν-χιονοδρόμους μας. επομένως αντιληπτό γίνεται πως αν θα έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί 1 φορά σε καλές συνθήκες τότε 1000 φορές πιο προσεκτικοί σε ομίχλη κλπ -ούτε χιόνι διαβάζεις ούτε το τι γίνεται πίσω μπρος-.
4η ασπίδα πάντα στα απάτητα δυο δυο.. πάμε που πάμε, στη στραβή να μας μαζέψει κάποιος, δίχως κάποιν τραυματισμό εύχομαι.
Όσο αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα δε.. ναι.. Όλοι ξέρουμε πιστεύω τα θετικά και αρνητικά του εκάστοτε κέντρου και επομένως δε θα ήθελα να γενικολογήσω γιατί πιστεύω πως λάθος θα ήμουν.
"silas
Comment

Comment