Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ασφαλεια Χιονοδρομικων

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Originally posted by vandonopoulos
    καλησπέρα και καλο χειμώνα -και ασφαλή- να έχουμε όλοι!!

χρόνια παρακολουθώ το forum αυτο και πρώτη φορά γράφω κρίνοντας τη σοβαρότητα του θέματος.
    λοιπόν, ασχολούμε με τη χιονοδρομία (σκι) εδώ και 20 τώρα χρόνια, μάλιστα απο τα 4 μου, και το λέω αυτο γιατί οι απόψεις μου έχουν διαμορφωθεί και σε περιόδους πλήρους ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ (εχουν επαναπροσδιοριστεί ευτυχως) και επομένως μπορώ να ξερω πως σκέφτεται και ο πιο ανώριμος και αρχάριος χιονοδρόμος -χωρίς βέβαια να θέλω να θήξω ή να υποδείξω κανέναν παρά τον εαυτό μου, απλά κάποιες φορές είναι καλό να συμπεριλαμβάνεται και η εξαίρεση θέλω να ελπίζω- και για αυτό έχω σχηματίσει κάποιους κανόνες, αναφερόμενους όχι στα κέντρα χιονοδρομίας αλλά στον χιονοδρόμο, που πάντα μοιράζομαι με φίλους νέους στο χώρο και θα ήθελα να μοιραστώ και εδω.

1η ασπίδα θεωρώ τον εξοπλισμό, και όχι μόνο πεδιλο-σανιδα-δεστρα-μποτες αλλά και ΜΑΣΚΑ και ΚΡΑΝΟΣ-ΚΡΑΝΟΣ-ΚΡΑΝΟΣ!!
    -κανείς δε νομίζω να ξέρει κάθε κρυμμένη πέτρα στο βουνό.. ποτέ δεν ξέρεις.. ούτε πότε θα πέσει με τη μούρη και θα τον κατασημαδέψει μιας πολύ χαμηλής ποιότητας μάσκα..
    -για το σκι ειδικότερα η δέστρα έιναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα και ΠΑΝΤΑ πρέπει να ρυθμίζεται απο ειδικούς και ανα σεζόν να ελέγχεται. κανείς φαντάζομαι εμπειρος η αρχάριος δε μπορεί να ξέρει που και πως θα πέσει μετά απο ένα prelealese ή ακομά χειρότερα πως θα συμπεριφερθεί το πέδιλο αν δε απελευθερωθεί κατά την πτώση ΌΣΟ ομαλή και να είναι, πόσο μάλλον ανώμαλη.

2η ασπίδα είναι η γνώση του επιπέδου του χιονοδρόμου συναρτήση του βαθμού δυσκολίας της κάθε πίστας ή και μη πίστας (βλεπε πούδρες-δέντρα κλπ). τα όρια δε θεωρώ ότι είναι για να τα ξεπερνάς αλλά για να τα κάνεις να φαντάζουν όλο και πιο μακρυά σιγά σιγά.

3η ασπίδα είναι η αντίληψη του καθενός. αυτο που λέμε χιονοδρομική παιδεία. πάντα πρέπει κάποιος να γνωρίζει τη έχει τόσο γύρω του όσο και τι πατάει" -π.χ ανώμαλο χιόνι, πάγος κλπ-. η πίστα είναι για όλους για αυτό πάντα κινούμαστε εν γνώση του τι υπάρχει πίσω μας και μπροστά μας όσο αφορά τους συν-χιονοδρόμους μας. επομένως αντιληπτό γίνεται πως αν θα έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί 1 φορά σε καλές συνθήκες τότε 1000 φορές πιο προσεκτικοί σε ομίχλη κλπ -ούτε χιόνι διαβάζεις ούτε το τι γίνεται πίσω μπρος-.

4η ασπίδα πάντα στα απάτητα δυο δυο.. πάμε που πάμε, στη στραβή να μας μαζέψει κάποιος, δίχως κάποιν τραυματισμό εύχομαι.

Όσο αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα δε.. ναι.. Όλοι ξέρουμε πιστεύω τα θετικά και αρνητικά του εκάστοτε κέντρου και επομένως δε θα ήθελα να γενικολογήσω γιατί πιστεύω πως λάθος θα ήμουν.
    συγχαρητήρια...τα πες όλα με τον καλύτερο τροπο.
    Εκτύπωση!!!!και ανάρτηση σε κάθε χιονοδρομικο σε εμφανές σημείο..."

Comment

Working...
    X