Παιδια ολα τα σχολεια ειναι καλα .Εδω ειναι ενα δημοκρατικο Forum καιο καθενας εχει δικαιωμα εκφρασης.Ως εδω παμε καλα.Δημοκρατικο ομως δεν ειναι να πιεζεισ καποιον να μιλησει αν δεν το θελει.Επισης δεν ειναι δημοκρατικο αν καποιοι θεωρουν οτι ολα ειναι χαλια , ντε και καλα Να ειναι αυτη η αληθεια και οΛΟΙ να το ασπαστουμε.
Κυριοι τεΤοιες καταστασεις απαιτουν ηρεμια και οχι μυδρους στον καθενα.Δεν ειμαστε CSI και ουτε προκειται να γινουμε. Ειναι πολυ ευκολο να αναθεματιζουμε ανθρωπους και θεσμους οταν δεν βιωνουμε την ζωη αυτων που κατηγορουμε.
Προς θεου μην νομιζεται οτι προσπαθω να καλυψω καποιουσ.Αμα υπαρχουν εθυνες να αποδωθουν, αλλα μην κανετε σαν την παροιμια ( Ακομα δεν τον ειδαμε Γιαννη τον βαφτισαμε).
Περιμενεται και αν δεν υπαρξει τελικο συμπερασμα για το ατυχημα εγω θα ριξω πρωτος τα πυρα μου( παιδια εχω) αλλα μεχρι τοτε ρε παιδια ,καλυτερα να ειμαστε ποιο νηφαλιοι στις σκεψεισ μας.
Και παλι συλληπητηρια στην οικογενεια του αδικοχαμενου νεου
πριν λιγες μερες δεν ηταν που ενας υπουργος ειπε οτι θα βαλει ε/γ και εφοριοραμπο για να δει πως λειτουργουν εφοσον δηλωνουν μηδενικο εισοδημα? [i]
"
Πραγματι απαραδεκτο αυτο που ειπωθηκε.Ορισμενοι μπορει να το εκλαβουν πιο χλαρα το θεμα και να πουν ενταξει δεν εγινε και τιποτα..αλλα αυτο δειχνει την πληρη αδιαφορια τους, προσπαθουν να απαλλγουν απο καθε ευθυνη και να την ριξουν στον ατυχο νεο,πιστευουν οτι μιλοντας χιουμοριστικα για κατι τοσο τραγικο θα τους απαλλαξει απο ολα.Eπισης στην αναφορα τους για αυτο το συμβαν εγω τουλαχιστον περιμενα κατι περισσοτερο,εδω μιλαμε για μια ανθρωπινη ζωη η οποια χαθηκε μεσα σε λιγες ωρες και τωρα ειναι καθηκον τους να φροντισουν να μην συμβει κατι τετοιο ξανα αν και θα επρεπε να το ειχαν κανει ηδη αυτο.Τι να πω Καλο Ταξιδι να εχει το παλικαρι και κουραγιο στους δικους του διοτι θα το χρειαστουν απο δω και περα.
Π.Τριοβ 130μ.
http://webcam.milos-greece.com/
Μετεωρολογικος Σταθμος Μηλου http://milos.meteoclub.gr2-0-0-4 χαρες που ειδαμε ΑΣΠΡΗ μερα,μετα απο 10 χρονια...το θεωρησα πλεον "Σπανιο".αλλα δεν σταματω να ελπιζω!
Στην αρχή όλοι ήταν συγκλονισμένοι, μετά αρχίσανε κάποιες φωνούλες που τώρα γίνονται δυνατές κραυγές, φταίει λένε το παιδί.....
Σε λίγο καιρό να δείτε τι θα γίνει, θα πέσουν να μας φάνε προκειμένου να μην αποδωθούν ευθύνες και κυρώσεις στο χιονοδρομικό και χάσει ο άλλος την κονόμα του και κάποιοι άλλοι την Κυριακάτικη μόστρα τους.
Δεν θα μακρυγορήσω, δείτε μόνο πως ήταν το χιονοδρομικό την επόμενη μέρα και ο νοών νοείτω....
Φιλε ΧΕΙΜΩΝΑ μην ασχολεισε γενικως με παπαρο.....γιες.Ο καθενας γραφει οπως αισθανεται και ειναι δικαιωμα του.Το πως θα τα διυλησεις ολα αυτα αφορα την ψυχη σου και μονο αυτη.Καλο κουραγιο σε αυτη την διαδικασια αλλα νομιζω οτη την ολη φαση την βαζουμε στην ακρη του μυαλου μας ( δεν ξεχναμε)κΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ [i]
ειναι ομως πολυ υποτιμητικο να γραφονται τετοια λογια.και εγω ειμαι γονιος και ο πονος που σπαραζει την ψυχη των γονιων του δεν περιγραφεται.ο καθενας που θα το διαβασει πως θα το εκλαβει?εχει 3 μερες που σκοτωθηκε το παιδι και αντι να υπαρχει ενα αφιερωμα για την μνημη του παιδιου και πιο απλα οδηγιες το πως πρεπει να λαμβανουμε ασφαλεια,αλλα και τη πρεπει να προσεχουμε για την δικια μας την ασφαλεια οταν παμε σε ενα χιονοδρομικο κεντρο,να εξυπηρετουμε τα συμφεροντα και μονο. ΔΕΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΧΟΥΜΕ.αν δεν κατεβει απο το πρωτοσελιδο του σαιτ θα εχω συνεχεια.η να δικαιολογηθει ο τροπος σκεψης του γραπτου αυτου λογου.
ΣΩΣΤΟΣ.
Δε μπορεί να αποδωθεί η ευθύνη για αυτό που έγινε στον άτυχο νέο,χωρίς να έχει γίνει έρευνα,χωρίς να έχει βγεί πόρισμα και τη στιγμή που οι ελλείψεις σε θέματα προσωπικού,ασφαλεία σε αρκετά χιονοδρομικά είναι τραγικές
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να ρίχνουμε με αυτόν τον τρόπο κάθε ευθύνη στον άτυχο νέο και να προσβάλλουμε την μνήμη του, λέγοντας τέτοια πράγματα.
Poy ξέρουμε αν το είχε η δεν το είχε ο χιονοδρόμος και γιατί αποκλείουμε εξαρχής να ήταν επικίνδυνη η συγκεκριμένη πίστα τη στιγμή που έγινε το άτυχημα.
Υστερόγραφο:Aπό την ορειβασία το ξέρω χρόνια και φαντάζομαι θα ισχύει και στη χιονοδρομία πως όσοι χάθηκαν δεν ήταν πάντα ατζαμήδες,άσχετοι η τρελοί..Πολλές φορές υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας το απρόβλεπτο που μπορεί 1 στις 100 να συμβεί και να προκαλέσει ένα ατύχημα.
Αλίμονο αν όλοι όσοι χάθηκαν στα βουνά ήταν άσχετοι ή αγύμναστοι,οι θεότρελοι..Αυτό είναι θράσος να το λέμε.
"
Το success story που επικαλείσαι κ.Σαμαρά και λοιπά λαμόγια της Ν.Δ-ΜΠΑΤΣΟΚ, το βλέπουμε και το νιώθουμε κάθε μέρα... 27% ανεργία , λουκέτα δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων, 1000 καινούριοι άνεργοι κάθε μέρα, κλείσιμο ΕΡΤ προσεχώς ΕΑΣ, μισθοί σε επίπεδο Κίνας και το παρακράτος-''τρομοκρατία'' να αλωνίζει εκεί έξω για σας κάνει πλάτες.
Κε Βατικιωτη βλέπω μιλάτε για θέματα ασφαλείας στο διπλανό θέμα του αδικοχαμένου Εχετε κάποιο πρόβλημα μαζι μου Επειδή Είμαι λίγο αυστηρός ...; Περιμένουμε την θέση σας και τις προτάσεις σας στο θέμα ασφαλείας Χ. Κ
Στην αρχή όλοι ήταν συγκλονισμένοι, μετά αρχίσανε κάποιες φωνούλες που τώρα γίνονται δυνατές κραυγές, φταίει λένε το παιδί.....
Σε λίγο καιρό να δείτε τι θα γίνει, θα πέσουν να μας φάνε προκειμένου να μην αποδωθούν ευθύνες και κυρώσεις στο χιονοδρομικό και χάσει ο άλλος την κονόμα του και κάποιοι άλλοι την Κυριακάτικη μόστρα τους.
Δεν θα μακρυγορήσω, δείτε μόνο πως ήταν το χιονοδρομικό την επόμενη μέρα και ο νοών νοείτω....
Αλλά είπαμε, στην Ελλάδα ζούμε, τη χώρα του Ποτέ, που ο χρόνος έχει σταματήσει εδώ και εκατό χρόνια....
Μαλιστά....
Δηλαδή αυτό το τεράστιοοο χιόνι ήταν την επόμενη του ατυχήματος;;;;
Allh φορά να το λειτουργούν οι κύριοι το χιονοδρομικό με ακόμα λιγότερο χιόνι....Αυτά που βλέπω στη φώτο είναι χιόνια Απριλίου...
Την επόμενη φορά να το λειτουργήσουν και με πέτρες για να κάνει ο κόσμος πετροσκι"
Το success story που επικαλείσαι κ.Σαμαρά και λοιπά λαμόγια της Ν.Δ-ΜΠΑΤΣΟΚ, το βλέπουμε και το νιώθουμε κάθε μέρα... 27% ανεργία , λουκέτα δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων, 1000 καινούριοι άνεργοι κάθε μέρα, κλείσιμο ΕΡΤ προσεχώς ΕΑΣ, μισθοί σε επίπεδο Κίνας και το παρακράτος-''τρομοκρατία'' να αλωνίζει εκεί έξω για σας κάνει πλάτες.
Κε Βατικιωτη βλέπω μιλάτε για θέματα ασφαλείας στο διπλανό θέμα του αδικοχαμένου Εχετε κάποιο πρόβλημα μαζι μου Επειδή Είμαι λίγο αυστηρός ...; Περιμένουμε την θέση σας και τις προτάσεις σας στο θέμα ασφαλείας Χ. Κ
ααα ..καλα γιατρε περιμενε λιγο ειναι ακομα νωρίς ,μολις ξεχασθη το θεμα δεν θα υπαρχη λογος για να πουμε τιποτα ..δυστηχως
Κύριε Αγαθέ όχι βέβαια.
Και αυτό το θέμα μεταφέρεται στις Γενικές Ειδήσεις επιπλέον όπως προανέφερα
η παρούσα κατάθεση απόψεων θα συνεχισθεί και θα καλέσουμε τους πιο αρμόδιους να
μας πουν και αυτοί την γνώμη τους.
Χαιρομαι για την συμμετοχη σας και το ανοιγμα του Θεματος οσο γινεται περισσοτερο...ας καταθεσουμε λοιπον ολοι τις αποψεις μας εδω για τα προβληματα αλλα και τις προτασεις μας για ασφαλεστερη χιονοδρομια στην Ελλαδα...
Για να κανω μια αρχη εγω απο την εμπειρια μου 15 ετων στα ελληνικα και ξενα Χ.Κ εχω σε πρωτη φαση να σημειωσω τα εξης:
1.ποιοτητα και ποσοτητα χιονιου καποιες φορες δεν ειναι καταλληλα για ασφαλη χιονοδρομία.
Συχνα ανοιγουν πιστες και χιονοδρομικα μονο για οικονομικο οφελος ενω οι συνθηκες ειναι ακαταλληλες εως επικινδυνες
2.Μεγαλα προβληματα και ελλειψεις πολυ επικινδυνες κατέμε στον τομεα σημανσης πιστων και επικινδυνων σημειων. πολλες φορες σε πολυ επικινδυνα σημεια και με κακη ορατοτητα ο κινδυνος πτωσης ηταν κατι παραπανω απο τραγικος
3.Πλημελεστατη εως επικινδυνη διαστρωση πιστων σε πολλα χ.κ.Συνηθως προχειρη και βιαστικη.Επισης ποτε δεν στρωνεται πιστα γυρω στις 12.00-13.00 που απο τον πολυ κοσμο η επικινδυνοτητα εχει αυξηθει γεωμετρικα...
4.Ελλειπεστατη εκπαιδευση προσωπικου σε θεματα ασφαλειας,, ελλειψεις μεσων διασωσης, και ατομων (διασωστες,γιατροι,κλπ)
5.Ελλειπης συντηρηση αναβατηρων
6.Σχεδον παντελης απουσία πιστερ στις πιστες
7.Ελλειπης ελεγχος καταλληλοτητας χιονοδρομικου εξοπλισμου ενοικιασης στα Χ.Κ.πολλες φορες ακρως επικινδυνος ο εξοπλισμος...Υπαρχουν καντινες που νοικιαζουν εξοπλισμο χωρις την παραμικρη γνωση του αντικειμενου και χωρις φυσικα τεχνογνωσια ρυθμισης-συντηρησης
Πολλοι ανθρωποι εχουν τραυματιστει απο δεστρες παλιες που δεν ανοιξαν ποτε.... απο παλιες μποτες σκι που δεν κρατησαν σε συσκολα σημεια κλπ....
ένα θέμα που ίσως πολλοί δε γνωρίζουν είναι το θέμα ασφάλειας στους αναβατήρες
φρένα : αν η πέδηση εξαρτάτε μόνο από τον ηλεκτροκινητήρα σε περίπτωση βλάβης αυτού ξέρετε τι σημαίνει ενδεχόμενη ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ (...υπαρκτό σενάριο)
βλάβη / χρόνος αναμονής : πόση ώρα νομίζετε ότι μπορεί ν αντέξει άνθρωπος ιδρωμένος με παγωμένο αέρα πάνω στον αναβατήρα και τι σκέψεις του περνάν (ειδικά αν φορά ελαφριά)
απεγκλωβισμός : ακόμη και αν οι γεννήτριες λειτουργούν σε περίπτωση βλάβης του μοτέρ δεν υπάρχει δυνατότητα περιστροφής. η μόνη λύση είναι ο εναέριος απεγκλωβισμός. ποιοι και πότε θα κινητοποιηθούν καταλαβαίνουμε (οι γεννήτριες χρησιμεύουν μόνο στην περίπτωση διακοπής ρεύματος. στην ουσία αντικαθιστούν κατά ενα μικρό ποσοστό το ρεύμα της ΔΕΗ. όμως βλάβη = εγκλωβισμός)
εκτροχιασμός : έχουν οι αναβατήρες προστατευτικά στα ράουλα ?
ας απαιτήσουμε να μπουν στις σελίδες των χιονοδρομικών απαντήσεις σαφείς στα ερωτήματα που θα θέσουμε σαν ομάδα. να αναγράφονται οι προδιαγραφές ασφαλείας κάθε χιονοδρομικού των αναβατήρων τους στην πρώτη σελίδα με τους υπεύθυνους υπογράφοντες (όχι πουλημένες πιστοποιήσεις εβεταμ κτλ) - με φωτογραφίες ... μόνοι μας θα επιλέξουμε το χ.κ που θα πηγαίνουμε, δεν εμπιστευόμαστε πλέον κανέναν - οι υπογραφές κ οι πιστοποιήσεις είναι για τα δικαστήρια, για την ζωή μας έχουμε το δικαίωμα της επιλογής και της προσωπικής μας έστω κρίσης
αλλά επειδή είμαστε κορόιδα μας έχουν ήδη γραμμένους και γελάνε με τις βλακείες που γράφετε/ουμεενα μποικοντάζ την εορταστική περίοδο και θα τους ερχόταν κουστούμι ... όλη την εορταστική που είναι αυξημένα τα τιμολόγια και μετα καθημερινές για σκι με 12-15ε
Nanga βλεπω ειρωνεια...χωρις καν να ξερεις πως δουλευε το ΧΚ...Αυτο που βλεπεις ειναι η εικονα του ΧΚ απλως απο την καμερα και δεν φαινεται καθολου η πιστα Παραδεισος...που σε πληροφορω επειδη ημουν την Κυριακη επανω ειχε αρκετο χιονι για σκι και ολοι κατεβαιναμε διχως κανενα προβλημα...οποιον και να ρωτησεις που ητανε επανω...και σε πληροφορω ειμασταν πολλοι...και απο ολη την Ελλαδα!!!
Μην βιαζεσαι λοιπον απο τοσο μακρια να κρινεις επειδη βλεπεις μια καμεαρ ( οντως ασχημη γενικα ). και να δημιουργεις εντυπωσεις...!!!
Το θέμα δεν είναι μόνο αν είχε χιόνι ή δεν είχε. Εγώ σε πιστεύω που λες ότι είχε. Το θέμα είναι η αντίδραση του προσωπικού του χκ μετά το ατύχημα. Έγιναν όλα όπως έπρεπε; Δεν νομίζω. ’ρα δεν είναι ο Nanga που δημιουργεί εντυπώσεις. Το ίδιο το χκ έχει δημιουργήσει εντυπώσεις!!!
If skiing was easy they would call it snowboarding.
μόλις γύρισα απο σκί στην Ελβετία (wengen και grindelwald).
έχοντας κάνει σκί και σε άλλα σημεία του κόσμου έχω να πω ότι στην Ελλάδα είμαστε 100 χρόνια πίσω στο θέμα ασφαλείας...
δεν θα μιλήσω για λιφτ κτλ, αυτά είναι γνωστά..
Στο εξωτερικό:
-Το 70% των σκιέρ φοράει κράνος. Οι περισσότεροι snowboarders φοράνε και προστασία σπονδυλικής στήλης. Εδώ θεωρείται ντροπή...
-Υπάρχουν ski marshals παντού. Ανεβοκατεβαίνουν τις πίστες και κάνουν παρατηρήσεις σε άτομα που κάνουν σκί επικίνδυνα. Είναι ντυμένοι με έντονα χρώματα (συνήθως φωσφοριζέ πορτοκαλί γιλέκα) και είναι εύκολο να τους εντοπίσεις για βοήθεια, παράπονα κτλ.
-Συνήθως τους marshals τους βλέπεις να κουβαλούνε πινακίδες!!! Όπου υπάρχουν επικίνδυνες συνθήκες (πάγος, λίγο σκί, μεγάλο bump) πηγαίνουν και βάζουν πινακίδα για να προετοιμάσουν τους σκιέρ... μέσα σε 4 ώρες είχαν κλείσει και είχαν ξανα-ανοίξει διάφορα σημεία της πίστας για μικρο-λεπτομέρειες (πχ πάγο)...
-Μετά το κλείσιμο των λιφτ πετάνε ελικόπτερα για να δουν αν ξέμεινε κανείς. Μάλιστα για να βγάλουν λεφτά έχουν και επιβάτες για βόλτα που πληρώνουν.
-Και οι marshals κατεβαίνουν τελευταίοι για να ψάξουν για άτομα που ξέμειναν λίγο πριν νυχτώσει.
-Όλα τα λιφτ έχουν φορεία-έλκυθρα σε εμφανές σημεία
-Σε διάφορα σημεία υπήρχαν ελικοδρόμια που μάλιστα είναι σημειωμένα και στον χάρτη.
Having said all that,
-πληρώσαμε 230CHF για το πάσο 4 ημερών...
-το χιονοδρομικό και οι πίστες είναι 50 φορές μεγαλύτερες (σύνολο 110κμ πίστες), οπότε χρειάζονται όλα αυτά...
-πολύ περισσότερος κόσμος (μαζεύουν χρήμα για να δώσουν σε marshals, εξοπλισμό) Edited by: mapas "
Comment