νομίζω η μοναδική κατ εξοχήν αναστροφική περιοχή που έχει σίγουρα χτυπήσει θερμοκρασίες κάτω από -23 και μάλιστα όχι σπάνια είναι το Νευροκόπι....χαρακτηριστικά θυμάμαι τις 6.1.1993 που είχε -27, και τις 20.12.01 που είχε -28!!!άραγε πόσο να έπιασε εκεί το 68 ή το 63? [i]"
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Ελάχιστες χειμώνα 09-10
Collapse
X
-
Η Αττική όπως και γενικά τα ανατολικά προσήνεμα παρά τους ισχυρούς χιονιάδες που τα πλήττουν κατά καιρούς η αλήθεια είναι ότι πολύ σπάνια βλέπουν αναστροφές με θερμοκρασίες -10 ή και πιο κάτω ακόμα και σε περιοχές που έχουν τις προδιαγραφές(λεκανοπεδια κτλ)..αυτό πιστεύω οφείλεται και στο γεγονός ότι όσο κρατάει η ψυχρή εισβολή σε αυτές τις περιοχές συνήθως επικρατεί νέφωση και χιονοπτώσεις οι οποίες συχνά ξεζουμίζουν" την ψυχρή εισβολή αλλά ταυτόχρονα κρατάνε τις θερμοκρασίες όχι πολύ κάτω από το 0..όταν ξαστερώσει συνήθως σημαίνει ταυτόχρονα και τη λήξη της ψυχρής εισβολής(μοναδικές εξαιρέσεις το 2004 και το 2008). Σε Θεσσαλία Μακεδονία κτλ ένας σοβαρός χιονιάς μόλις τελειώσει συνήθως ακολουθείται από ξάστερες νύχτες συνεχόμενες ενώ ακόμα υπάρχουν ψυχρές μάζες και σε λεκανοπέδια σημειώνονται έντονες αναστροφές (βλ 2001) Edited by: geornik "
Comment
-
Εγω πιστεύω οτι εχει να κάνει με τον άνεμο.Σε εσας,σε ψυχρες εισβολές,φυσάει συνέχεια στα περισότερα τμήματα,οποτε δυσκολευει την αναστροφή.Εχει και την συννεφιά οπως πολύ σωστά σημείωσες.Στο λαγκαδα πχ,θα κανει το χιονι με τον βαρδάρη,την επομενη μερα θα επικρατει απνοια και ξαστεριά.Επισης,εσας σας 'θερμαινει' και το Αιγαίο και μεταφέρει και υγρασία,υγρασια η οποια δυσκολευει την αναστροφή.Originally posted by geornikΗ Αττική όπως και γενικά τα ανατολικά προσήνεμα παρά τους ισχυρούς χιονιάδες που τα πλήττουν κατά καιρούς η αλήθεια είναι ότι πολύ σπάνια βλέπουν αναστροφές με θερμοκρασίες -10 ή και πιο κάτω ακόμα και σε περιοχές που έχουν τις προδιαγραφές(λεκανοπεδια κτλ)..αυτό πιστεύω οφείλεται και στο γεγονός ότι όσο κρατάει η ψυχρή εισβολή σε αυτές τις περιοχές συνήθως επικρατεί νέφωση και χιονοπτώσεις οι οποίες συχνά ξεζουμίζουν" την ψυχρή εισβολή αλλά ταυτόχρονα κρατάνε τις θερμοκρασίες όχι πολύ κάτω από το 0..όταν ξαστερώσει συνήθως σημαίνει ταυτόχρονα και τη λήξη της ψυχρής εισβολής(μοναδικές εξαιρέσεις το 2004 και το 2008). Σε Θεσσαλία Μακεδονία κτλ ένας σοβαρός χιονιάς μόλις τελειώσει συνήθως ακολουθείται από ξάστερες νύχτες συνεχόμενες ενώ ακόμα υπάρχουν ψυχρές μάζες και σε λεκανοπέδια σημειώνονται έντονες αναστροφές (βλ 2001)
"http://www.northmeteo.gr/weather/ O καιρός ζωντανά στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης + κάμερα.
Comment
-
σωστό και αυτό που λες meteofok ...βέβαια το Αιγαίο δεν θα έλεγα ότι μας θερμαίνει" ακριβώς, όσο φτιάχνει τη μαγιά για να μας ρίξει καλά χιόνια αξιοποιώντας τις πολύ ψυχρές αλλά ξηρές μάζες που περνάνε από πανω του...ας μας ανεβάζει και 1-2 βαθμούς τη θερμοκρασία...δεν πειράζει
"
Comment
-
<<Θερμοκρασιακή αναστροφή λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος, αντί να μειώνεται όπως κανονικά συμβαίνει. >>με λιγα λογια, οταν χαμηλοτερο υψομετρο χτυπα χαμηλοτερη θερμοκρασια νικο!
"Σκοπιανοί και άλλοι διαβάστε ιστορία! ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
ΟΡΟΣ ΤΟΜΑΡΟΣ (ΟΛΥΤΣΙΚΑ) 1974 μ. / 28-12-11
Comment
-
αυτο παρατηρειται ειδικα σε λεκανες οταν καταβατες ανεμοι, ειδικα τις ξαστερες νυχτες με σχετικη απνοια, ριχνουν κατακορυφα την τ. εξ'ου και τα αξιοσημειωτα μειον πχ του καμπου της εορδαιας (πτολεμαιδα) η του θεσσαλικου καμπου κ.ο.κ.Σκοπιανοί και άλλοι διαβάστε ιστορία! ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
ΟΡΟΣ ΤΟΜΑΡΟΣ (ΟΛΥΤΣΙΚΑ) 1974 μ. / 28-12-11
Comment
-
Ευχαριστώ Jim.
Κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνει και στην περιοχή των Καμένων Βούρλων. Το χειμώνα τυχαίνει να περνάω και να είναι παγωμένος ο δρόμος (ιδίος από την Παλαιά Εθνική), και στην διαδρομή που για Καρπενήσι κλπ να φτάνω μέχρι την κορυφή του Δομοκού πχ για να βρω ανάλογη θερμοκρασία και καιρική κατάσταση"
"www.braters.gr
Comment
-
οι εντυπωσιακότερες αναστροφές λαμβάνουν χώρα συνήθως σε ξάστερες νυχτες με άπνοια και χιονοσκεπές έδαφος σε λεκανοπέδια ή κοιλάδες...πάντα όταν ακούμε θερμοκρασίες της τάξης των -20 και κάτω (Φλώρινα-Νευροκόπι-Λάρισα κτλ) είναι προϊόν έντονης αναστροφής...
Comment
-
Originally posted by geornik
νομίζω η μοναδική κατ εξοχήν αναστροφική περιοχή που έχει σίγουρα χτυπήσει θερμοκρασίες κάτω από -23 και μάλιστα όχι σπάνια είναι το Νευροκόπι....χαρακτηριστικά θυμάμαι τις 6.1.1993 που είχε -27, και τις 20.12.01 που είχε -28!!!άραγε πόσο να έπιασε εκεί το 68 ή το 63? [i]
Νικητα αν πιασουμε παλιοτερες χρονιες δυστυχως ενδεχομενως να χανουμε σε αξιοπιστια! Δηλαδη το -27 το 93 και το -28 το 01 μπορει απλα καποιος να τα φουσκωσε (εφοσον δεν υπηρχε σταθμος)! Το 2001 σε μας στα Γρεβενα λεγανε οτι εκεινο το πρωινο που το θερμομετρο στο μπαλκονι μου εδειχνε -24, οτι το θερμομετρο της πολης ελεγε -28! Καποιοι μιλουσαν οτι τα αμαξια τους εγραψαν -30 εξω απο την πολη (που ειναι ακομα πιο αναστροφικα)! Τους πιστευουμε ολους αυτους τωρα????? Εγω παντως κραταω επιφυλαξη...
Στα φετινα στοιχεια που εχουμε σταθμους εγω ξερω οτι ελαχιστες ετους ειναι:
Πτολεμαϊδα -16.9
Γρεβενα -16.1
Νευροκοπι -13.7
Φετος ομως να σημειωθει οτι αυτες οι ελαχιστες εγιναν με τη θερμοκρασια στα 850 στο -2 με -1!!!!! Αν αυτο το χειμωνα θυμηθει να κατεβασει κρυο της προκοπης, τοτε θα δουμε τις θερμοκρασιες κατω απο -20
Επισης να προσθεσω οτι η Φλωρινα δεν κανει φουλ φουλ αναστροφη! -15.3 εχει ελαχιστη ετους!Για τα αλλα συμφωνω: ξαστερια, απνοια, χιονοσκεπες εδαφος, σωστη υποστηριξη στα 850 και......αστο να βαραειOriginally posted by geornik
οι εντυπωσιακότερες αναστροφές λαμβάνουν χώρα συνήθως σε ξάστερες νυχτες με άπνοια και χιονοσκεπές έδαφος σε λεκανοπέδια ή κοιλάδες...πάντα όταν ακούμε θερμοκρασίες της τάξης των -20 και κάτω (Φλώρινα-Νευροκόπι-Λάρισα κτλ) είναι προϊόν έντονης αναστροφής...
παντα φιλικα, ΤεοEdited by: vasilitsa freak "
Comment
-
Originally posted by geornikαν δεν χτυπήσει -20 η Φλώρινα ή το Νευροκόπι δεν είναι Χειμώνας της προκοπής...[i]
Ετσι
Παρεπιπτοντως σημερινες ελαχιστες της τριγυρω περιοχης μου(για να μην ξεφευγουμε και απο το θεμα)
Γιαννενα Ανατολη 7.4
Κονισκος Τρικαλων 7.0
Γρεβενα 8.4
Νευροκοπι 4.7
Καστορια 7.5
Πτολεμαιδα 6.7
Φλωρινα 8.3"
Comment
-
Στους 8 σημερα το οροπεδιο των Καλαβρυτων...
Για οσους γνωριζουν το μερος η περιοχη που βρισκεται στο κατω μερος απο τον οδοντωτο χτυπαει δυνατες αναστροφες ....Εκει λοιπον στο σπιτι μου ο αισθητηρας που εχω τοποθετησει εγραψε +8 στις 7 το πρωι.
Comment

Comment