Originally posted by Meteolarissa
Βασίλη, θα σου ξαναπώ οτι, "κλιματική ζώνη βορείου Ελλάδας" δεν υπάρχει. Είναι δική μας εφεύρεση και δεν ξέρω πού ακριβώς στηρίζεται. Εάν δηλαδή βάζεις και την Καρδίτσα μέσα, τότε ο Δομοκός, λιγο πιο κάτω τί είναι? Που ειναι η νοητή γραμμή να χτισω ενα σπιτι εκεί, να βλέπω τη βορεια Ελλάδα απ το ένα παράθυρο και τη νοτια απ το άλλο? :-)
Και αν μου πεις οτι "βάλε και τον Δομοκό μέσα", τότε τα χωριά της Λαμίας τί είναι? (κι έτσι μπορούμε να παιζουμε την κολοκυθιά όλη μέρα!) . Δεν υπάρχουν τέτοια όρια Βασίλη και σε κανένα βιβλίο κλιματολογίας δεν θα δεις να οριζονται έτσι, εκτός από καραμπινάτες περιπτώσεις, όπου μεσολαβούν μεγάλα και σοβαρά βουνά που οντως αλλάζουν το κλιμα. Η μετάβαση από την μία κλιματική ζώνη στην άλλη, γινεται συνήθως σταδιακά, ενώ το κλίμα μιας περιοχής δεν ειναι μονοδιάστατο αλλά οριζεται απο πολλούς παράγοντες που για διαφορετικές περιοχές συνυπάρχουν. Για παράδειγμα, μπορεί το κλίμα της Λάρισας, ουδεμία σχέση να μην έχει με το κλίμα της Κέρκυρας, όμως και στις δύο περιοχές η υγρασία είναιλιγοτερη το καλοκαιρι. Εάν θέλουμε οντως να μιλήσουμε σοβαρά, τα πράγματα οριζονται με διαφορετικό τρόπο όσον αφορά τις μικροκλιματικές ζώνες, με κύριο χαρακτηριστικό την διάκριση σε υγρα/ξηρά κλιματα, σε παράκτια/ηπειρωτικά και τέλος στα ορεινά/ημιορεινά/πεδινά. Ειδικά τα ορεινά, όπου κι αν βρισκονται (ειτε στη Κρήτη, ειτε στην Ροδοπη) αποτελούν σχεδον ενιαια κλιματική ζώνη. Ας μην το κουράσουμε ομως περισσοτερο. Η μόνη διαφορά που έχει μια πεδινή παράκτια περιοχή της βορειας Ελλάδας με μια της Νότιας ειναι η ελαφρως μικροτερη περιοδος καλοκαιριού (κατά μέσο ορο), και οι 3-4 βαθμοί χαμηλοτερες ετήσιες θερμοκρασιες. Αντιστοιχα και ολες οι άλλες κλιματικές ζώνες. Όλες ομως, εντάσσονται σε τύπους Μεσογειακού κλιματος.
Αν εσύ θεωρείς περισσότερο αξιοπιστα τα δεδομένα της ΕΜΥ
πάω πάσο.Ακόμα και με βάση αυτά, βλέπω βροχή 25.6mm τον Ιούνιο (ειχες 10 -> ξηρός μήνας), 19mm τον Ιούλιο (είχες 23 -> σχετικά βροχερότερος), 16.4mm τον Αύγουστο (υπολειπεσαι 12mm που άνετα θα μπορούσες να τα συμπληρώσεις).
’ρα, για Ιούλιο και Ιούνιο το άθροισμα είναι 44.6mm και ειχες 33mm δηλαδή πολύ χοντρικά το 73% της κλιματικής τιμής. Νομίζω πως δεν ειναι "αρκετά πιο κάτω οι βροχές", όπως γράφεις, ή ο χαρακτηρισμός "ημίξηρο" που λες, πολυ περισσοτερο αναφέρεται στα κρασιά, και οχι στο πώς χαρακτηριζεις ένα καλοκαιρι. Λίγο μειωμένος ο υετός και οριακά αυξημένη η θερμοκρασία ΑΛΛΑ, συγκρινουμε δεδομένα του αστικού ιστού με τα δεδομένα του αεροδρομίου, τα οποία είναι μέχρι το 1997 κιόλας! Εδώ βρες μου αυγά, για να κουρέψω!
Οι πηγές που έχω εδώ πάντως, δινουν άλλη εικόνα, λίγο καλύτερη, αλλά και πάλι....σου λεώ πως ειναι πολύ πολύ φυσιολογικές αυτές οι μικροδιακυμάνσεις, και σίγουρα αν το καλοκαιρι δεν ήταν τέλειο για τη Λάρισα, ήταν μέτριο και κοντά στα φυσιολογικά, με αποκλισεις μικρές. Αλήθεια έχουμε ένα παράδειγμα "τέλειου καλοκαιριου" στη Λάρισα ? Απ την άλλη πλευρά, για τα δικά σας δεδομένα θα χαρακτηριζα άνυδρο ενα καλοκαιρι, αν ειχες 8 και 10 χιλιοστά σύνολο βροχής, ή ακομα και λιγότερα, ή "υετικά φτωχο", ή "ημίξηρο", "υπέρξηρο", ή "μισοξερο", όπως θες πες το.Όσο για τις θερμοκρασίες τα "επισημα" ειναι για 25.0C τον Ιούνιο (ειχες σχεδον το ιδιο), 27.2C τον Ιούλιο (είχες 28, δηλαδή +1), 26.2 τον Αύγουστο (έχεις μεχρι σήμερα 26.9, ελάχιστη διαφορά). ’ρα, εντελώς οριακά, θερμοτερος του κανονικού είσαι....
Δεν ξέρω...ειναι μετρημένα κουκιά αυτά τα πράγματα."

Comment