Χθες δοκίμασα για πρώτη φορά φέτος τις κάλτσες κι έχω να κάνω μια παρατήρηση σε σχέση με πέρσι. Καθώς ανέβαινα στο Τρόοδος κι έριχνε αρκετά, κι αφού το εκχιονιστικό είχε περάσει, στο νέο χιόνι που καθόταν στο δρόμο ψιλογλυστρούσε το αυτοκίνητο.
Με πόσα km/h πήγαινες; Κλίση δρόμου; Πήρα κι εγώ κάλτσες αλλά δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμα.
Σίγουρα όχι παραπάνω από 30-35χλμ και η κλίση ξεκίναγε μικρή αλλά αυξανόταν.
Μην σε τρομάζει, με μικρές διορθώσεις στο τιμόνι όλα ήρθαν οκ και ήταν μικρό το φαινόμενο.
ερώτηση κρίσεως,αν οι αλυσίδες είναι ελάχιστα πιο μικρές από το λαστιχο θα έχω προβλημα??μου έδωσε ο πεθερός μου κάτι αλυσίδες όπου έγραφαν ότι κάνουν μέχρι 195/45/16 και εγώ έχω 195/45/17.θα έχω πρόβλημα???
ερώτηση κρίσεως,αν οι αλυσίδες είναι ελάχιστα πιο μικρές από το λαστιχο θα έχω προβλημα??μου έδωσε ο πεθερός μου κάτι αλυσίδες όπου έγραφαν ότι κάνουν μέχρι 195/45/16 και εγώ έχω 195/45/17.θα έχω πρόβλημα???
Αυτά που σου δώσανε είναι για 16άρα ζάντα και εσύ φοράς 17άρα ζάντα (μεγαλύτερη). Εάν εφάρμοζαν κανονικά στα λάστιχα του πεθερού σου, στα δικά σου δεν θα κουμπώνουν. Είχα αντίστοιχη εμπειρία.
θα ελεγα οχι μονοδρι.....για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. σκεψου το απλα, κανονικα εσυ φορας παπουτσι νουμερο πχ λεμε 43 και εγω σου δινω 45 πες....θα το βαλεις και θα περπατησεις, ειδικα αν σφειξεις λιγο τα κορδονια, αλλα κατι δεν θα πηγαινει καλα...φαντασου να σου ελεγα κιολας τρεξε στο χιονι και στον παγο με τα νο.45, σταματα και αλλαξε πορεια γρηγορα.....κλπ.....φαντασου τα σε δυσκολες συνθηκες...
ναι, οκ ισως με σφιξιμο οπως λεει ο γιωργος αλλα....η διαμετρος των δυο κυκλων των συγκεκριμενων ελαστικων εχει 26 χιλ. διαφορα!!! δηλαδη 2,6 εκατοστα (195/45/16=682 και 195/45/17=708).Edited by: JIM FORD
Σκοπιανοί και άλλοι διαβάστε ιστορία! ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
ΟΡΟΣ ΤΟΜΑΡΟΣ (ΟΛΥΤΣΙΚΑ) 1974 μ. / 28-12-11
Καλύτερα αγόρασε τις σωστές αλυσίδες γιατί και να καταφέρεις να τις κουμπώσεις σίγουρα θα αυξήσεις πάρα πολύ την πιθανότητα να σπάσουν επειδή θα είναι παραπάνω τεντωμένες από το όριο που έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές τους.
Χιονολάστιχα παιδιά και καθαρίσατε. Είχα και¨κάλτσες έχω και αλυσίδες. Προχθές έβαλα χιονολάστιχα και ησύχασα. Το αυτοκίνητο κινείται στο χιόνι όπως το τρένο πάνω στις γραμμές. Μετάνοιωσα που δε τα βαλα απο πέρσι."
Χιονολάστιχα παιδιά και καθαρίσατε. Είχα και¨κάλτσες έχω και αλυσίδες. Προχθές έβαλα χιονολάστιχα και ησύχασα. Το αυτοκίνητο κινείται στο χιόνι όπως το τρένο πάνω στις γραμμές. Μετάνοιωσα που δε τα βαλα απο πέρσι.
Ηλια μια απο τα ιδια ........Χιονολαστιχα....τιποτα αλλο...!!!!!!!!!"
...Skiing is not a hobby.....Its a way of life.....
fotini_kostoglou@yahoo.gr
Facebook: Fotini Kostoglou
1) πρεπει να μπαινοβγαινουν συνεχεια, οταν ο δρομος δεν εχει παγο και χιονι ανα τακτα χρονικα διαστηματα.
2) φθειρουν ελαστικα, αμορτισερ ενω σε πολλες περιπτωσεις εχουν προκαλεσει ζημιες οπως κοψιμο τα σωληνακια των φρενων μετα απο σπασιμο τους
3) σε φαινομενικα καθαρους δρομους που εχουν ανηλια σημεια με παγο δεν βοηθουν καθως δεν τις εχεις φορεσει απο πριν.... που να το ηξερες αλλωστε?
4) δεν μπορεις να τις φορας συνεχεια, ενω το χειμωνα με τα χιονολαστιχα εχεις καλυτερο κρατημα σε δρομους βρεγμενους με θερμοκρασια κατω απο 5 βαθμους κελσιου.
οι αλυσιδες λοιπον δεν μπορουν να υποκαταστησουν τα χιονολαστιχα... εξαλλου ενα 4Χ4 με χιονολαστιχα πηγαινει πιο γρηγορα απο ενα συμβατικο δικινητο Ι.Χ. με αλυσιδες.
Tα χιονολάστιχα δεν είναι μόνο για να ανεβαίνουμε στα χ.κ.Είναι για να κινούμαστε με ασφάλεια όλο το χειμώνα και σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω του μηδενός.Με ένα καλό χιονολάστιχο είμαστε ασφαλείς τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι οδηγοί και ίσως να μην χρειαστούν ποτέ αλυσίδες ή autoshocks όσο συχνά και αν ανεβαίνουμε σε χ.κ.
Tα χιονολάστιχα δεν είναι μόνο για να ανεβαίνουμε στα χ.κ.Είναι για να κινούμαστε με ασφάλεια όλο το χειμώνα και σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω του μηδενός.Με ένα καλό χιονολάστιχο είμαστε ασφαλείς τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι οδηγοί και ίσως να μην χρειαστούν ποτέ αλυσίδες ή autoshocks όσο συχνά και αν ανεβαίνουμε σε χ.κ.
χιονολαστιχα και τετρακινηση... σε πανε και στους 20 ποντους χιονι χαλαρα...
Και ακόμη παραπάνω αν χρειαστεί...
Και θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό.
Το Σ/Κ σπρώχναμε 10 λεπτά ένα LC για να το ξεκολλήσουμε. Βρε τι μπλοκέ, τι αργά είχε βάλει ο άνθρωπος, τίποτε....Και μιλάμε για ένα από τα κορυφαία 4κίνητα που κυκλοφορούν, με γνήσιες και σκληροπυρηνικές λύσεις για off road και τέτοιες συνθήκες. Φορούσε τα STR της Pirelli. Μόλις το είδαμε αντιληφθήκαμε το γιατί. Εν συνεχεία, εκεί που είχε κολλήσει είχα παρατημένο το δικό μου και λίγο ποιο κάτω ο γιατρός (js69) το δικό του. Να σας πω την αλήθεια ανησύχησα ότι δεν θα βγω. Το επιχείρησα λοιπόν όσο είχα τους ''εργάτες'' εκεί αν χρειαστεί βοήθεια. Το Χ3 με σαφώς υποδεέσετρη τετρακίνηση και δυνατότητες από το LC, βγήκε με τη μία χάρη στα χιονολάστιχα (Νοκιαν). Το ίδιο έγινε και με το Οutlander του γιατρού χάρη στα Cooper.
O ίδιος φίλος με το Λαντ, μας έλεγε ότι μέχρι πέρυσι με το Ραβ και χιονολάστιχα δεν είχε κολλήσει ποτέ. Πίστευε ότι λόγω καλύτερης τετρακίνησης με το Λαντ, δεν θα χρειαζόταν χιονολάστιχα αλλά αναθεώρησε......
Το χιονολάστιχο ή έλλειψή του μεταμορφώνει και το ποιο καλό αυτοκίνητο σε τέτοιες συνθήκες.
Το μόνο ερώτημα που θα πρέπει να σε απασχολεί είναι πόσο συχνά κινείσαι σε τέτοιες συνθήκες. Αν είναι για 2-3 φορές το χρόνο δεν αξίζει. Αν κινείσαι συχνά, είναι εκ των ουκ άνευ....
\...ουκ εν το πολλώ το ευ...\ ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά
Πότε τα αλλάζετε τα χιονολάστιχα, διότι απότι καταλαβαίνω δεν είναι για όλο το χρόνο.
Για ένα συμβατικό αυτοκίνητο που θα κάνει 2 χειμερινές εκδρομές το χρόνο, και μέχρι 10 αναβάσεις σε ΧΚ, νομίζετε ότι συμφέρει ή θα ήταν προτιμότερο να προτιμηθεί μία ενδιάμεση all weather λύση για όλο το χρόνο (π.χ. Goodyear Vector 4 seasons);
Comment