Announcement

Collapse
No announcement yet.

Εξελιξη του κλιματος

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Εξελιξη του κλιματος

Ειναι γνωστο σε ολους πως το κλιμα μας εχει αλλαξει.Ακομη δεν ειναι τιποτε σιγουρο για το πως θα διαμορφωθει το κλιμα σε παγκοσμιο επιπεδο.Στην Ελλαδα η αλλαγη κυριως ηρθε απο το 2000 και μετα.Το 2000 ειχαμε μια μεγαλη περιοδο αρκετα ξερη και απο το 2001 και επειτα αρχισανε ακραια φαινομενα οπως πολλες καταιγιδες.Ειναι χαρακτηριστικο οτι την δεκαετια του 90 καθε χρονο αντε να χαμε 2-3 καταιγιδες τον χρονο στην Αθηνα και αν.Τουλαχιστον απο οσο θυμαμαι εγω.Πλεον εχουμε 20 μερες καταιγιδας κατα μεσο ορο τον χρονο.

Παρολο που εχουνε αυξηθει οι μερες καταιγιδας,τα ποσα υετου γενικοτερα παραμενουν ιδια.Ισως και να τεινουν προς μειωση.Ειχαμε μαλιστα και το καλοκαιρι του 2004 οπου για 4-5 μηνες ειχαμε σχεδον ανομβρια.

Αυτη η αλλαγη εδω στην Αθηνα τουλαχιστον αρχισε αποτομα και οχι σταδιακα,περιπου το 2001-2002.Απο τοτε εχουνε περασει 4 χρονια.Θεωρειτε οτι το κλιμα θα ξαναλλαξει γυρνωτας στα παλαιοτερα (πιο ηπια) μοτιβα?Πως βλεπετε την εξελιξη απο δω και περα?Περιμενω τις γνωμες σας.

Υ.Γ Γινεται μια μεγαλη συζητηση τον τελευταιο καιρο σε διαφορα ξενα φορουμ με θεμα την αλλαγη του κλιματος.Καποιοι υποστηριζουν οτι παμε για πιο θερμα πραγματα ενω αλλοι για πιο ψυχρα.Αυτα οσον αφορα την ευρωπη.Και αλλοι παλι λενε οτι αυτη η θερμανση ειναι φυσιολογικη και δεν οφειλεται στον ανθρωπινο παραγοντα,μιας και κατι τετοιο ειχε ξαναγινει τον μεσαιωνα.

Μάλλον πάμε για πιο ψυχρά στη Β. και κυρίως ΒΔ. Ευρώπη και πιο θερμά στα μέρη μας, με πιο έντονα όμως φαινόμενα. Όσο για το αν αλλάζει το κλίμα, αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Εν συντομία λέω πως πιστευώ ότι το κλίμα για μια ακόμα φορά κάνει τον κύκλο που κάνει από καταβολής κόσμου.
    Over and out.

Comment

Μέχρι στιγμής με βάση τα δικά μου στοιχεία βαδίζουμε προς πιο κρύο καιρό, τουλαχιστον για το χειμώνα, τα χρόνια από το 2002 και μετά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το χειμώνα 2004-2005 η μέση θερμοκρασία στα Γιάννενα ήταν 4,3 C και το 2005-2006 4,5 C, ενώ η κλιματική μέση για το χειμώνα είναι 5,9 C. Παρατηρώ τους τελευταίους χειμώνες οι κακοκαιρίες εδώ να είναι πολύ πιο εκτεταμένες σε διάρκεια και ο υετός να είναι αυξημένος.Σε αντίθεση με την Αθήνα,οι καταιγίδες είναι λιγότερες. Για τα χιόνια δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα,καθώς ήταν άφθονα το 2004-2005 και ελάχιστα φέτος. Εδώ όμως ο χιονιάς απαιτεί ένα συγκεκριμένο συνδυασμό μετεωρολογικών συνθηκών επειδή η Πίνδος κόβει τους ανατολικούς χιονιάδες. Οπότε το χιόνι παίζει πολύ από χρονιά σε χρονιά.
      Εγώ πιστεύω ότι οι χειμώνες θα συνεχίσουν να είναι βαρύτεροι και γενικώς θα πάμε σε πιο ακραία φαινόμενα. Δύσκολα θεωρώ πως θα αλλάξει πάντως το κλίμα στην Ευρώπη, καθώς η εξασθένηση του ρεύματος του κόλπου θα ισορροπήσει την παγκόσμια θέρμανση.
      Όταν κατέβει ο ψόφος από τις ’λπεις και αστράψει το Ιόνιο απάκρη σ άκρη, ο κόσμος θα κρατάει την αναπνοή του!

Comment

Η δική μου γνώμη οτι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν μικρή επίδραση στην κλιματική πραγματικότητα. Η αύξηση του CO2 συνεισφέρει θετικά στο θερμικό ισοζύγιο αλλά δεν είναι αποδεκτό να χρεωθεί στο co2 η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε τον 20 αιώνα. Ένα στοιχείο που στήριζει αυτήν την γνώμη είναι το γεγονός οτι από το 1940 εως το 1960 η συγκέντρωση του co2 αυξανόταν αλλά η μέση θερμοκρασία σημείωσε αισθητή πτώση.
        http://www.weatherlink.com/user/koem1977/

Comment

Πάντως εγώ αμφιβάλλω αν ο μέσος όρος είναι 2-3 καταιγίδες τον χρόνο στην Αττική, οκ δεν είναι 20 αλλά 2-3 μου φαίνονται λίγες.

Από εκεί και πέρα, η άποψή μου είναι ότι το κλίμα και ο καιρός είναι χαώδη πράγματα κάτι που σημαίνει ότι μία μεταβολή σε κάποιες παραμέτρους μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες-εντυπωσιακές μεταβολές σε άλλες οπότε είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς αν και τι αλλαγές κλίματος υπάρχουν και αν επηρρεάζει η ανθρώπινη δραστηριότητα ή κάτι άλλο (π.χ. ηλιακός κύκλος).
          Η γνώση είναι το υλικό, η σοφία είναι να ξέρεις πως να το χρησιμοποιήσεις..

http://users.ntua.gr/ge02172/kairos.htm

Comment

2-3 μιλαω για την δεκαετια 90 Γιωργο.Τουλαχιστον εγω ετσι θυμαμαι.

Comment

Working...
            X