Announcement

Collapse
No announcement yet.

Αποστολή rosetta

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Αποστολή rosetta

Στις 3 Μαρτίου του 2004 η ESA εκτόξευσε ένα πύραυλο Ariane που κουβαλούσε ένα δορυφόρο τροχιάς και ένα όχημα προσεδάφισης.

Σκοπός της αποστολής ήταν να προσεγγίσει ένα κομήτη και να προσεδαφίσει πάνω σε αυτόν ένα "όχημα" που θα έπαιρνε δείγματα από τον πλανήτη.

Σήμερα, μετά από 10 χρόνια, ο δορυφόρος έχει προσεγγίσει σε απόσταση 10Km (!!!) τον κομήτη και έχει στείλει εκπληκτικές φωτογραφίες.

Η προσεδάφιση του οχήματος έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου.

Μια εκπληκτική αποστολή, τεράστιας δυσκολίας, φαίνεται να ολοκληρώνεται με επιτυχία.

Πραγματικά ζηλεύω τις επόμενες γενιές για τις ανακαλύψεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο διάστημα.

Εκπληκτικό γραφικό της αποστολής:
    http://sci.esa.int/where_is_rosetta/

Φωτογραφία του κομήτη στις 24 Οκτωβρίου:

Originally posted by gordonas
    Η προσεδάφιση του οχήματος έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου.
    Σήμερα είναι η μέρα! Ήδη το Philae έχει εγκαταλείψει επιτυχώς το μητρικό σκάφος και είναι σε φάση αργής πτώσης προς τον κομήτη!

Originally posted by gordonas
    Μια εκπληκτική αποστολή, τεράστιας δυσκολίας, φαίνεται να ολοκληρώνεται με επιτυχία.
    Η αγωνία για την επιτυχία του εγχειρήματος έχει κορυφωθεί. Είναι κάτι που για τα σημερινά δεδομένα ανήκει στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα καθώς ο ένας από τους τρεις προωθητήρες που θα αποτρέψουν πιθανή αναπήδηση δεν "ξύπνησε". Επομένως το Philae μένει με δύο μόνο τέτοια συστήματα. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι αρκετά και ότι όλα θα πάνε καλά.

Ας θυμίσω τέλος ότι ο κομήτης κινείται με ταχύτητα 18 km/sec ενώ το Philae τον προσεγγίζει με περίπου 1 m/sec (σχετική ταχύτητα ως προς τον κομήτη). Όλα αυτά συμβαίνουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 500.000.000 km από τη Γη, κάπου ανάμεσα στις τροχιές ’ρη και Δία, που σημαίνει ότι υπάρχει μια καθυστέρηση περίπου 28 min για την άφιξη της πληροφορίας στη Γη (με την ταχύτητα του φωτός).

Comment

Δείτε LIVE εδώ: http://new.livestream.com/ESA/cometlanding
      Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης.
      Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. ~ Ν. Καζαντζάκης

Comment

Αυτό ήταν! Προσεδαφίστηκε με επιτυχία!

Ορόσημο στην εξερεύνηση του Διαστήματος: Το Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη

Comment

Η χαρα και τα πανηγυρια τους ολα τα λεφτα στο κεντρο επιχειρησεων. Εκπληκτικο και δυσκολο επιτευγμα.Μπραβο τους.
          Φανατικός θαυμαστής ακραίων καιρικών φαινομένων.
          http://gr-news-365.blogspot.gr/
          http://penteli.meteo.gr/stations/perama/

Comment

ΟΚ, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Ενώ η προσεδάφιση έγινε, τα καμάκια που θα σταθεροποιούσαν το Philae στο έδαφος του κομήτη δε λειτούργησαν. Ίσως αυτό να σχετίζεται με την αποτυχία λειτουργίας του προωθητήρα που ανέφερα πριν. Το θέμα είναι ότι τώρα το Philae στέκεται σχεδόν μετέωρο στον κομήτη. Σύμφωνα μάλιστα με όσα λέγονται, δεν αποκλείεται να τον εγκατέλειψε για μια στιγμή και να προσεδαφίστηκε ξανά λίγο πιο πέρα. Το μάζας 100 Kg ρομποτικό σκάφος ζυγίζει στο βαρυτικό πεδίο του κομήτη μόνο όσο ένα γραμμάριο πάνω στη Γη! Παρατηρούνται επίσης διακοπές στην επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων.

Η αδυναμία σταθεροποίησης στην επιφάνεια του κομήτη σημαίνει ότι πιθανόν η εξόρυξη και επί τόπου ανάλυση δείγματος από την επιφάνειά του να είναι αδύνατη. Αν το σκάφος δεν είναι εντελώς στερεωμένο, η πίεση του τρυπανιού θα το εκτινάξει στο διάστημα. Στην ESA εξετάζουν αν μπορεί να επιχειρηθεί δεύτερη απόπειρα σταθεροποίησης με τα καμάκια. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κάποια λύση και ότι το Philae θα προλάβει να στείλει τουλάχιστον μέρος των αναλύσεων που έχει αρχίσει ήδη να πραγματοποιεί.

Comment

Εντωμεταξύ, η ESA έδωσε στη δημοσιότητα τους ήχους που κατέγραψε η Rosetta στην περιοχή του κομήτη. Οι κανονικές συχνότητες είναι στην περιοχή των υποήχων και έχουν μετατοπιστεί ώστε να γίνουν ακουστές από το ανθρώπινο αυτί. Φυσικά αποτελεί μυστήριο τι και πώς παράγει αυτούς τους ήχους. Το μόνο συμπέρασμα για την ώρα είναι ότι υπάρχει κάποιο ελαστικό μέσο (αέριο, με κάποια γενικότερη ίσως έννοια) γύρω από τον κομήτη που επιτρέπει τη διάδοση του ήχου.
              Last edited by Vox_Balenae; 12/11/2014, 11:35 PM.

Comment

Originally posted by Vox_Balenae View Post
                Εντωμεταξύ, η ESA έδωσε στη δημοσιότητα τους ήχους που κατέγραψε η Rosetta στην περιοχή του κομήτη. Οι κανονικές συχνότητες είναι στην περιοχή των υποήχων και έχουν μετατοπιστεί ώστε να γίνουν ακουστές από το ανθρώπινο αυτί. Φυσικά αποτελεί μυστήριο τι και πώς παράγει αυτούς τους ήχους. Το μόνο συμπέρασμα για την ώρα είναι ότι υπάρχει κάποιο ελαστικό μέσο (αέριο, με κάποια γενικότερη ίσως έννοια) γύρω από τον κομήτη που επιτρέπει τη διάδοση του ήχου.
                Σε τι συχνότητα ήταν ο αρχικός ήχος, ξέρουμε;

Comment

Originally posted by Morpheas View Post
                  Σε τι συχνότητα ήταν ο αρχικός ήχος, ξέρουμε;
                  Ναι, ήταν στα 40-50 mΗz (χιλιοστά του Hertz). Μιλάμε δηλαδή για εξαιρετικά αργές ταλαντώσεις.

Comment

Ναι, ήταν στα 40-50 mΗz (χιλιοστά του Hertz). Μιλάμε δηλαδή για εξαιρετικά αργές ταλαντώσεις.
                    Πω.. απίστευτο! Ανακοινώσαν τίποτα άλλο σχετικά με το τι υποθετουν ότι ήταν αυτό που ακούστηκε;;

Comment

Δε ξερω αλλα ποτε δεν με εντυπωσιαζε το διαστημα.
                      Με εντυπωσιαζει η κατασκευη ενος μεγαλου κτιριου,τα γκατζετακια και οι επικοινωνιες , η βιοχημεια και η μοριακη βιολογια αλλα το διαστημα ποτε δεν με εντυπωσιαζε.

Πετρες πετρες πετρες μαυρε πετρες παντου.Ετσι το βλεπω.

Comment

Originally posted by Morpheas View Post
                        Πω.. απίστευτο! Ανακοινώσαν τίποτα άλλο σχετικά με το τι υποθετουν ότι ήταν αυτό που ακούστηκε;;
                        Υπάρχει όντως μια υπόθεση εδώ, πολύ γενικόλογη βέβαια. Σύμφωνα με αυτή, ο κομήτης απελευθερώνει στο διάστημα ηλεκτρικώς ουδέτερα σωματίδια τα οποία, μέσω μιας διαδικασίας ιονισμού, παράγουν τους ηχητικούς παλμούς που κατεγράφησαν. Το μέσο στο οποίο διαδίδονται οι ταλαντώσεις πρέπει να είναι πλάσμα (η τέταρτη κατάσταση της ύλης). Οι φυσικοί μηχανισμοί εκπομπής και ιονισμού αυτών των σωματιδίων είναι βέβαια άγνωστοι για την ώρα.

Comment

Originally posted by Χλεμπονιαρης View Post
                          Δε ξερω αλλα ποτε δεν με εντυπωσιαζε το διαστημα.
                          Με εντυπωσιαζει η κατασκευη ενος μεγαλου κτιριου,τα γκατζετακια και οι επικοινωνιες , η βιοχημεια και η μοριακη βιολογια αλλα το διαστημα ποτε δεν με εντυπωσιαζε.
                          Μα την απαρχή της μοριακής βιολογίας ψάχνουμε στους κομήτες. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που καλείται να εκτελέσει το Philae είναι η εξόρυξη και η επί τόπου ανάλυση δείγματος από το υλικό του κομήτη. Πιστεύεται ότι πρέπει να υπάρχουν οργανικά μακρομόρια πάνω στους κομήτες γενικά. Αν το Philae δεν καταφέρει να αγκιστρωθεί πάνω στον 67P δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει αυτή την ιστορική ανάλυση.

Μιλώντας όμως γενικά για το διάστημα, πρέπει να ξέρεις ότι χωρίς τα άστρα δε θα είχαμε τα υλικά ούτε για κτίρια ούτε για γκατζετάκια. Για να είμαι ακριβής δε θα υπήρχαν ούτε τα υλικά για να υπάρξει ζωή.

Originally posted by Χλεμπονιαρης View Post
                          Πετρες πετρες πετρες μαυρε πετρες παντου.Ετσι το βλεπω.
                          Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στο ηλιακό σύστημά μας και μόνο υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από απλά μαύρες πέτρες. Το πρόβλημα με το διάστημα είναι ότι ο μεσοαστρικός και, ακόμα περισσότερο, ο μεσογαλαξιακός χώρος είναι κάτι παραπάνω από αχανείς για τα ταπεινά μέσα που διαθέτει ο άνθρωπος. Επίσης συχνά επικρατούν συνθήκες στις οποίες καμιά ανθρώπινη κατασκευή δεν μπορεί να αντέξει. Και δε μιλάω μόνο για υψηλές θερμοκρασίες και πίεση αλλά και για συντριπτική βαρύτητα που δεν έχουμε ούτε στην επιφάνεια του Ήλιου.

Δεν προσπαθώ να σε (μετα)πείσω για κάτι, ας σου αρέσουν αυτά που σου αρέσουν. Απλά καλό είναι να ξέρουμε και τι υπάρχει γύρω μας.

Comment

Υπάρχει όντως μια υπόθεση εδώ, πολύ γενικόλογη βέβαια. Σύμφωνα με αυτή, ο κομήτης απελευθερώνει στο διάστημα ηλεκτρικώς ουδέτερα σωματίδια τα οποία, μέσω μιας διαδικασίας ιονισμού, παράγουν τους ηχητικούς παλμούς που κατεγράφησαν. Το μέσο στο οποίο διαδίδονται οι ταλαντώσεις πρέπει να είναι πλάσμα (η τέταρτη κατάσταση της ύλης). Οι φυσικοί μηχανισμοί εκπομπής και ιονισμού αυτών των σωματιδίων είναι βέβαια άγνωστοι για την ώρα.
                            Πράγματι πολύ ενδιαφέρον!

Comment

Το διάστημα είναι η ζωή. Το σπίτι που ζούμε. Είναι ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Και εκεί είναι και το μεγάλο μυστήριο της ύπαρξης. Πως μπορεί κάτι τέτοιο να είναι αδιάφορο;

Όσο αφορά την αποστολή, το ευχάριστο είναι ότι το σκάφος είναι πάνω στον κομήτη. Για το αν αγκιστρώθηκε τελικά δεν μου είναι ξεκάθαρο. Κάπου διάβασα ότι τελικά πέτυχε αλλά δεν έχω διαβάσει επίσημη ανακοίνωση που να το επιβεβαιώνει.

Comment

Working...
                              X