Announcement

Collapse
No announcement yet.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΓΝΩΣΗ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΓΝΩΣΗ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Καλησπέρα σε όλους! Η καλοκαιρινή περίοδος συνεχίζεται με φυσιολογικά και λίγο παρακάτω επίπεδα θερμοκρασιών, χωρίς να λείπουν οι κατά τόπους καταιγίδες από ανώτερα ψυχρά τμήματα που δρουν σαν «απορροφητήρες» αερίων μαζών, με ψύξη αυτών καθώς ανέρχονται ψηλότερα, και συμπύκνωση καταιγιδοφόρων νεφών με τα γνωστά αποτελέσματα..

Μια παρόμοια διαταραχή μας πλησιάζει και θα βρίσκεται εδώ από το απόγευμα της Κυριακής που θα δώσει κυρίως στα ηπειρωτικά μας βροχές και σποραδικές καταιγίδες..Μάλιστα λόγω της διάταξης στα 500hPa , η ροή σε αυτό το επίπεδο θα είναι από ΔΒΔ διευθύνσεις, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένας ευνοϊκός παράγοντας για πιθανή εκδήλωση καταιγίδων και στα ανατολικά πεδινά Ηπειρωτικά .

Πιο αναλυτικά, αντικυκλώνας που βρίσκεται στο ύψος μεταξύ Μ. Βρετανίας και Σκανδιναβικής, συνοδευόμενος από σημαντική υποστήριξη καθ ύψος, θα αναγκάσει σκάφη χαμηλών γεωδυναμικών υψών να ακολουθήσει πορεία λίγο νοτιότερη προς τα νότια κράσπεδα της Ρωσικής πεδιάδας.

Το ridge του αντικυκλώνα φαίνεται να ισχυροποιείται στις περιοχές της Σκανδιναβικής χερσονήσου και να καταφέρνει να αποκόψει σε δεύτερη φάση την short-wave trough από την γενική κυκλοφορία… Στρεφόμενη με την σειρά της εκείνη με θετική φορά (αντίστροφα από τους δείκτες του ρολογιού) , θα καταφέρει να μας επηρεάσει με τις ΔΝΔ παρυφές της δίνοντας δυναμική αλλά και θερμική αστάθεια από την Κυριακή με περιθώριο δράσης ακόμα και ως την Τρίτη ξημερώματα.

Οι θερμοκρασίες μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αυξηθούν σε επίπεδα 35οC και τοπικά 36+οC σε περιοχές που δεν επιδρά το μελτέμι ως δροσερή ανάσα κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην αντίπερα όχθη, στο Αιγαίο και σε περιοχές πλησίον αυτού από Χαλκιδική ως και Αττική κυρίως η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34οC σε μερικές περιπτώσεις κυρίως την Κυριακή που αναμένεται να είναι και η πιο ζεστή μέρα.

Όσον αφορά τις καταιγίδες, για αύριο Σάββατο αναμένονται κάποιες σποραδικές καταιγίδες κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και το τμήμα της κεντροδυτικής Μακεδονίας, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ τις νυχτερινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση τοπικής καταιγίδας στα παραθαλάσσια τμήματα της Πιερίας ερχόμενη από Θερμαϊκό.

Την Κυριακή η μέρα θα ξεκινήσει με καλό καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας , με κάποιες αραιές τοπικές νεφώσεις μέσης διαστρωμάτωσης λίγο πυκνότερες στο τμήμα της Θεσσαλίας. Όσο βαδίζουμε όμως προς το μεσημέρι, θα αρχίσουν να πυκνώνουν νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης, δίνοντας αργά προς το απόγευμα, βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, κυρίως σε ορεινά τμήματα, κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, την Κ Στερεά, την ΒΔ ηπειρωτική χώρα, αλλά και την Κ Μακεδονία. Οι περιοχές αυτές θα επηρεάζονται από τοπικές καταιγίδες μέχρι και νωρίς το βράδυ. Από εκεί και έπειτα θα υπάρξει μια σχετική βελτίωση του καιρού όσον αφορά τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές που προαναφέραμε.

Την Δευτέρα, ήδη από την έναρξη της και μέσα στην νύχτα θα συνεχίσει να υφίσταται η βελτίωση έπειτα από τις απογευματινές – βραδινές καταιγίδες της Κυριακής, αλλά όσο βαδίζουμε στο ξημέρωμα, θα αρχίσει νέος κύκλος γένεσης πυρήνων αρχικά τοπικού χαρακτήρα σε περιοχές της Χαλκιδικής και πέριξ του στρυμονικού κόλπου με επέκταση αργότερα προς τα ΝΔ και τις Σποράδες αλλά και την Ανατολική Θεσσαλία, την Β Εύβοια έως και την Κεντρική , αλλά και τμήμα της Ανατολικής Στερεάς. Στο διάστημα αυτό (ξημέρωμα –πρωινό Δευτέρας)πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας έχει και η Αττική κυρίως στα Β – ΒΔ του νομού. Τις μεσημεριανές ώρες θα υπάρξει και πάλι θερμική αστάθεια κυρίως κατά μήκος της Πίνδου αλλά και σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς κυρίως της Κεντροδυτικής, της Β Πελοποννήσου αλλά και της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά τώρα τη Τρίτη, υπάρχει διαφωνία στα μοντέλα… Η κατάσταση παρακολουθείται γιατί υπάρχει ενδεχόμενο η διαταραχή αυτή να δράσει και το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη ξημέρωμα με βροχές και καταιγίδες ξανά κυρίως στα Ανατολικά Ηπειρωτικά με ερωτηματικό και για την Αττική.

Τέλος, όσον αφορά την εξέλιξη στο τέλος του μήνα, φαίνεται να υπάρχει τάση εξασθένησης του ridge στην Δυτική μεσόγειο που φτάνει αρκετά ψηλά όπως αρχικά αναφέραμε, δίνοντας την θέση του σε χαμηλότερες πιέσεις, που θα αναγκάσουν την κίνηση του Ανατολικότερα προς την χώρα μας, ανεβάζοντας στα τέλη του μήνα τις θερμοκρασίες σε υψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα…

Νεότερα σε νέο άρθρο!

(ωρα έκδοσης: Παρασκευή 19/7/13, 15:00)

Σαγιάκος Δημήτρης

ΘΕΛΩ ΧΙΟΝΙΑΑΑΑ..ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!!
    2008-2002-2004-2006

Καλη επιτυχια Δημητρη για ακομη μια φορα στην αναλυτικη και εμπεριστατωμενη σου προβλεψη οπως παντα !!!!
    Γιωργος-Σπατα- καμπια Διρφυων Ευβοιας

Comment

Καλη επιτυχια δημητρη,μακαρι να πεσεις μεσα και να δουμε καπια καταιγιδα και εμεις εδω.

Comment

καλη επιτυχια...και μακαρι και στην ατικη.....!!

( σπαρταν...εγω φωτοs θα ανεβασω,,,οπως και να χει!!!)
        Απο Μαρτη...Μαρτης-γδαρτης..........κι απο Αυγουστο χειμωνα!!!!!

Comment

Originally posted by INUIT View Post
          καλη επιτυχια...και μακαρι και στην ατικη.....!!

( σπαρταν...εγω φωτοs θα ανεβασω,,,οπως και να χει!!!)
          Εσυ εισαι τυχερη κουφαλα για αυτο!!!η σαλλονικα ειναι μανα σε καταιγιδες καθε καλοκαιρι.

Comment

Originally posted by Spartan View Post
            Εσυ εισαι τυχερη κουφαλα για αυτο!!!η σαλλονικα ειναι μανα σε καταιγιδες καθε καλοκαιρι.
            εγω ειμαι στα ανατολικα ορια του νομου,,,,σε σχεση με θεσσαλονικη,,,,εχω καμια 100στη μμ περισσοτερα,, φετος το καλοκαιρι!!!!
            Απο Μαρτη...Μαρτης-γδαρτης..........κι απο Αυγουστο χειμωνα!!!!!

Comment

Originally posted by INUIT View Post
              εγω ειμαι στα ανατολικα ορια του νομου,,,,σε σχεση με θεσσαλονικη,,,,εχω καμια 100στη μμ περισσοτερα,, φετος το καλοκαιρι!!!!
              Δηλαδη με λιγα λογια εισαι σε καταιγιδοπεριοχη?

Comment

Να σαι καλα Δημητρη ευχαριστουμε πολυ!
                Γιαννης,Γιαννενα και τα μυαλα στα...χιονια!

Comment

εγω εδω στη περιοχη Κιλις - Γιαννιτσα Πελλας θα εχω καταιγιδες?????

θελω σαν τρελος να αστραποβρονταει επι δυο με τρεις μερες οπως αναφερεις:d
                  ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΧΙΟΝΟΚΤΟΝΟΙ!!!!

Comment

Originally posted by Gary View Post
                    εγω εδω στη περιοχη Κιλις - Γιαννιτσα Πελλας θα εχω καταιγιδες?????

θελω σαν τρελος να αστραποβρονταει επι δυο με τρεις μερες οπως αναφερεις:d
                    τη δευτέρα λογικά θα έχεις όπως και εμείς
                    μηδενίσαμε,αλλά δεν τελειώσαμε...

Comment

Ωραιος ο Δημητρης! Αντε να δουμε τι θα γινει
                      sigpic

Comment

ο υετος για το λεκανοπεδιο αττικης παντα..ιουλιο μηνα αλλα και αυγουστο το αποφευγει οπως ο διαβολος το λιβανι...κοντα ειναι ο σεπτεβρης:d

Comment

Originally posted by DIMITRISPAP View Post
                          ο υετος για το λεκανοπεδιο αττικης παντα..ιουλιο μηνα αλλα και αυγουστο το αποφευγει οπως ο διαβολος το λιβανι...κοντα ειναι ο σεπτεβρης:d
                          Κατσε μπορει αυριο να φαμε καμια ξεμπαρκη γιδα.

Comment

Καλησπέρα σε ολα τα παιδια! Για Αττικη το κρίσιμο διάστημα οπως αναφερω το περιμένω ξημερωμαμε πρωι Δευτέρας...οσο θα έχουμε ακομα για μικρό διάστημα ΒΔ στα κατώτερα στρωματα μαζι με ΔΒΔ στα 500hpa...οταν μπει το μελτέμι τελος!

2008-2002-2004-2006

Comment

Κυριως ΒΔ και Β τμήματα φυσικα..

2008-2002-2004-2006

Comment

Working...
                              X