Announcement

Collapse
No announcement yet.

ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΕΞΠΡΕΣΣ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ - Εορταστική ανάλυση κυκλοφορίας

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Aυτο λεγεται Θρασος.. μακαρι να δοθει η απαντηση απο τον ιδιο τον καιρο... αργα ή γρηγορα.
    eviaweather.gr

1983..2013??

Comment

• Originally posted by giorgospel View Post
      Aυτο λεγεται Θρασος.. μακαρι να δοθει η απαντηση απο τον ιδιο τον καιρο... αργα ή γρηγορα.
      Θρασος απο δικιας μου πλευρας δεν νομιζω να υπηρξε μιας και απο την πλευρα μου η απαντηση μου ηταν πολυ ευγενική και τεκμηριωμένη με επιχειρήματα και ευπρεπή αντίλογο στα λεγομενά σου....
      AMBER ALERT!!!!Αγνοουνται 5-10 ποντοι στο μαρουσι...Αν τους εντοπισει κανεις ας τηλεφωνησει στο 100 στο 200 η στο χαμογελου του χαζου....
      www.northmeteo.gr
      Γνωστος και ως "ιερεας"

Comment

• εισαι πολυ πονηρος γιατι ξερεις τι ωρα να εμφανιστεις,,, εδω ψαχνεις αν επεσα μεσα 100% !! Ευτυχως ολα ειναι γραμμενα.. Αλλα να ξερεις οσο ασχολεισαι μαζι μου τοσο περισσοτερο ανεβαζεις και το θεμα μου εδω !! Και το γουσταρω πολυ αυτο !! Συνεχισε μ αρεσει !!
        eviaweather.gr

1983..2013??

Comment

εισαι πολυ πονηρος γιατι ξερεις τι ωρα να εμφανιστεις,,, εδω ψαχνεις αν επεσα μεσα 100% !! Ευτυχως ολα ειναι γραμμενα.. Αλλα να ξερεις οσο ασχολεισαι μαζι μου τοσο περισσοτερο ανεβαζεις και το θεμα μου εδω !! Και το γουσταρω πολυ αυτο !! Συνεχισε μ αρεσει !!
          Αγαπητε Γιώργο ευτύχως που όλα ειναι γραμμένα και τα εχω κανει παράθεση..Εγω δεν ψάχνω αν επεσες 100% μεσα απλα λογο ευγένιας γράφω οτι δεν επεσες κατα 100% μεσα...Αλλα στην πραγματικότητα η προγνωση σου μεχρι τις 7 του μήνα επαληθεύεται σε ποσοστο μικρότερο του 50% κατα την γνώμη μου.Πρώτον το δευτερο σενάριο σου ειναι τελείως εκτος πραγματικότητας. Δευτερον η κατάβαση των πολυ ψυχρων αεριων μαζων στην χώρα μας που αναφέρεις οτι θα λαβει χωρα το διατημα 5-7 Γεναρη δεν φαινεται να επαληθευεται οπως αναφερα και στο προηγούμενο ποστ μου(διοτι το να φτάνει με το ζόρι η καμπυλη του -5 στο υψος της θεσσαλιας-Α Στερεας δεν ειναι πολύ ψυχρες αεριες μάζες).Και τρίτον οσο αναφορα το πρωτο σου σεναριο το οποιο εχει μια δοση πραγματικότητας και αυτο ακομα με τα σημερινα προγνωστικά στοιχεία δεν φαινεται να επαληθευεται εξολοκλήρου μιας και θα χιονιστουν ημιορεινες προς ορεινές περιοχές της Α Στερεας και οχι καθαρα ημιορεινές περιοχές(δηλαδη 200-500μ).Αρα η προγνωση σου με τα μέχρι τωρα δεδομενα εχει ποσοστο επιτυχιας μικροτερο του 50% και χαρακτηρίζεται απο υπερβολή κατα την γνώμη μου οσο αναφορα οτι μεχρι τις 7 του μήνα θα ερθουν πολυ ψυχρες αέριες μαζες στην χωρα μας.
          Last edited by gkatharopo; 04/01/2013, 03:25 AM.
          AMBER ALERT!!!!Αγνοουνται 5-10 ποντοι στο μαρουσι...Αν τους εντοπισει κανεις ας τηλεφωνησει στο 100 στο 200 η στο χαμογελου του χαζου....
          www.northmeteo.gr
          Γνωστος και ως "ιερεας"

Comment

• Επαληθευεται δεν επαληθευεται εξ ολοκληρου ειλικρινα προσπαθω να καταλαβω που το πας !! Εδω λες και μονος σου οτι θα χιονιστουν και ημιορεινες περιοχες μαλιστα διαφωνω ως προς τον προσδιορισμο που δινεις για τα υψομετρα ημιορεινων περιοχων , προσωπικα θεωρω ημιορεινες τις περιοχες μεχρι και τα 600μ εκτος αν η Φλωρινα και η Κοζανη θεωρουνται ξαφνικα ορεινα( οταν ακομα και ο Σακης και ολοι τα αναφερουν ως ημιορεινα) και τα 600μ της Αττικης θεωρουνται επισης ορεινα ???!! Υπο αυτην την εννοια οχι απλα θα χιονισει σε ορεινες προς ημιορεινές περιοχές αλλά σε καθαρά ημιορεινές και με προυποθέσεις για χιονοπτώσεις μέχρι και τα 400μ στην ανατολική Στερεά ( θερμοκρασιακά ευρωπαικό και αμερικάνικο είναι διαφορετικά στα 12ζ τους αλλά έχει καλή υποστήριξη( έως -30) και 532 παχος προσκαιρα) , καθως επισης μεχρι και τα 500μ μέσα στην Αττική και τα 400-500 στην Ευβοια... Ειναι βελτιωμενος ο αυλωνας ως προς την υποστηριξη σε σχεση με πριν και αυτο θα κανει τη διαφορα εστω και για λιγες ωρες + η κυκλογενεση. Το μόνο κακό είναι ότι τα καλύτερα χαρακτηριστικά του αυλώνα φαίνεται να σκάνε τις θερμότερες ώρες της ημέρας αλλά έχει λίγο ψάξιμο ακόμα το θέμα και αύριο για να καταλήξουμε στα υψόμετρα..
            eviaweather.gr

1983..2013??

Comment

Aυτο λεγεται Θρασος.. μακαρι να δοθει η απαντηση απο τον ιδιο τον καιρο... αργα ή γρηγορα.

κΑΛΑ το θρασος που το ειδες????Ο ανθρωπος σε μιλαει ευγενικοτατα και αντιπαραθετει την αποψη του.Οποιος διαφωνει μαζι σου ειναι θρασυς?????Δεν καταλαβα δηλαδη.
              Πως θελεις να σου φαιρονται δηλαδη??????Νομιζεις οτι εισαι ο Παπας του φορουμ και εχεις το αλαθητο???Δεν πατας καλα παιδακι μου εσυ να το ξερεις εισαι σαν την αγελαδα που βγαζει ενα κιλο γαλα και αμεσως μετα δινει μια κλωτσια τον κουβα και το χυνει ολο.
              ΤΟ ΞΕΡΩ ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ αλλα εσυ βγαζεις τον οποιοδηποτε απο τα ρουχα του.
              Συνεχισε τισ προγνωσεις σου σκασιλα μου και αν πεφτεισ μεσα η οχι (η προσπαθεια μετραει) αλλα απλως εμενα δεν με ενδιαφερει οχι για κανενα αλλο λογο αλλα γιατι οποιος ασχολειται μαζι σου το μπελα του βρισκει.
              Αντε και πολλα ειπαμε.
              mountain

Comment

• Originally posted by gkatharopo View Post
                Θρασος απο δικιας μου πλευρας δεν νομιζω να υπηρξε μιας και απο την πλευρα μου η απαντηση μου ηταν πολυ ευγενική και τεκμηριωμένη με επιχειρήματα και ευπρεπή αντίλογο στα λεγομενά σου....
                Γιάννη πρόσεχε τη συμπεριφορά σου... Και μην ακούσω μα μου σου του...

Ξέρεις πολύ καλά τι λέω.

Τέλος εδώ!
                Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης.
                Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. ~ Ν. Καζαντζάκης

Comment

• Originally posted by Morpheas View Post
                  Γιάννη πρόσεχε τη συμπεριφορά σου... Και μην ακούσω μα μου σου του...

Ξέρεις πολύ καλά τι λέω.

Τέλος εδώ!

ΟΚ ΟΚ
                  mountain

Comment

• Μηπως το πολικο ΕΞΠΡΕΣΣ έρχεται τελικά ???? Πάντως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο!! Ας δούμε πως θα κυλήσει ο καιρός αύριο καθώς και μια προσέγγιση που έκανα το πρωί για την Δευτέρα , την Τρίτη και την Τετάρτη.. Να πω σε αυτο το σημείο ότι τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί και άλλο( πτώση της υποστήριξης και των θερμοκρασιών στα χαμηλά στρώματα)

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ

Από το βράδυ του Σαββάτου και για μέχρι τα μέσα της νέας εβδομάδας, βαδίζουμε ολοταχώς για ένα χειμωνιάτικο σκηνικό, που σταδιακά μέρα με την μέρα θα το καταλαβαίνουμε ακόμη περισσότερο, από την ψύχρανση του καιρού αλλά και από τις χιονοπτώσεις που αρχικά θα σημειωθούν μέσα στο διήμερο Κυριακής και Δευτέρας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ προς την Τρίτη και ενδεχομένως και την Τετάρτη, τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέφτουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές. Οι 2 διαδοχικές ψυχρές εισβολές, με την δεύτερη πιο έντονη συγκριτικά από εκείνη που ξεκινά από το ξημέρωμα της Κυριακής, θα αφορούν κατά κύριο λόγω περιοχές που βρίσκονται στα Ανατολικά κράσπεδα του Ηπειρωτικού μας κορμού. (Αν. Θεσσαλία, Εύβοια , Αττικοβοιωτία, Αν. Πελοπόννησο), αλλά και τα νησιά του Αιγαίου!

Ακολουθεί αναλυτική πρόγνωση για επιμέρους περιοχές για την πρώτη light ψυχρή εισβολή από αύριο βράδυ προς ξημέρωμα Κυριακής έως και Δευτέρα πρωί.( Δημητρης Σ. – Γιωργος Πλ)

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
                    Πρακτικά ανεπηρέαστη από αυτή τη διαταραχή , με εξαίρεση το πολύ κρύο από το πρωί της Κυριακής και την πνοή ισχυρού Βαρδάρη ήδη από σήμερα στην κοιλάδα του Αξιού. Μέχρι και την Κυριακή το βράδυ το μοτίβο του καιρού δε φαίνεται να αλλάζει σε όλη τη βόρεια χώρα, ωστόσο τα μεσάνυχτα και τα ξημερώματα της Δευτέρας αναμένεται μεταβολή του καιρού στη Θράκη με τοπικές χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα. Τα φαινόμενα θα είναι πιο αξιόλογα στον Έβρο. Πολικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε όλη τη βόρεια χώρα από τη Δευτέρα. Αναλυτικότερα για τη Δευτέρα θα τα πούμε και στο επόμενο άρθρο μας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
                    Ίσως η πιο αδιάφορη περιοχή το επόμενο διάστημα με λίγες μόνο νεφώσεις , πιο αυξημένες θερμοκρασίες και κάποια πιθανότητα για τοπικές βροχές μέσα στο Ιόνιο αύριο και την Κυριακή.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
                    Για το Σάββατο θα υπάρχουν κάποιες νεφώσεις κυρίως υψηλών μέσων στρωμάτων που από το βράδυ θα έχουν τη τάση να πυκνώνουν. Μέσα στην νύχτα προς Κυριακή δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο, ωστόσο προς το ξημέρωμα θα υπάρξουν φαινόμενα στην Ανατολική Προσήνεμη στον ΒΑ άνεμο πλευρά του Πηλίου. Αυτά θα έχουν την μορφή χιονοπτώσεων κατά τόπους πρόσκαιρα πυκνών , από τα 500μ και άνω …Στην συνέχεια ο καιρός και εκεί θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Βελτιωμένος ο καιρός την Δευτέρα. Οι άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις τοπικά θυελλώδεις. Χαμηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Κυριακή και την Δευτέρα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ- ΕΥΒΟΙΑ
                    Αύριο Σάββατο λίγες νεφώσεις που βαθμιαία τη νύχτα θα πυκνώσουν και από τις πρωινές ώρες της Κυριακής θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα ανατολικότερα τμήματα της Στερεάς ( ανατολική Βοιωτία και Φθοιώτιδα ) καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας. Τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν παροδικά έντονο χαρακτήρα στην Εύβοια , κυρίως στην κεντρική και βόρεια. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά της Στερεάς καθώς και στην ορεινή , ανατολική και νότια Εύβοια και τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και εκεί. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Βοιωτίας και της Φθοιώτιδας , πρόσκαιρα θα κατέλθουν και χαμηλότερα , έως και τα 400μ , προτού σταματήσουν. Στην Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο αξιόλογες και μετά το μεσημέρι θα κατέλθουν έως και τα 400-500μ στα κεντρικότερα τμήματα και τα 600 στα ανατολικά και νότια . Αργά το βράδυ οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια του νησιού θα απασχολούν και περιοχές με υψόμετρο 400-450μ.
                    ’νεμοι από βόρειες- βορειοανατολικές διευθύνσεις, αρκετά ενισχυμένοι από το βράδυ του Σαββάτου, στα 5-6 μποφόρ και τοπικά στον ν. Ευβοικό 7-8. Η θερμοκρασία σε πτώση.

ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ
                    Στη δυτική Πελοπόνησσο τίποτα το ιδιαίτερο , αντίθετα στην ανατολική και τη βόρεια ( Κορινθία , Αργολίδα, Λακωνία) νωρίς το πρωί της Κυριακής θα έχουμε κάποιες τοπικές βροχές , ασθενούς κατά βάση έντασης(ίσως πιο αξόλογες στη Λακωνία) καθώς και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν αργότερα και σε ημιορεινά τμήματα (600-700μ). Τη Δευτέρα ο καιρός θα βελτιωθεί ,ωστόσο το κρύο θα είναι αρκετό.

ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
                    Ίσως η περιοχή με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες. Από αύριο βράδυ και από τα βορειοανατολικά θα ξεκινήσουν κάποιες παροδικές βροχές οι οποίες τις πρώτες ώρες της Κυριακής στις Σποράδες, τις β . Κυκλάδες, τη Χίο και τη Λήμνο θα αποκτήσουν πρόσκαιρα και έντονο χαρακτήρα. Πιο σοβαρή μεταβολή αναμένεται για την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα , με βροχές αξιόλογων εντάσεων και καταιγίδες στα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια της Κυριακής, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης που το βράδυ της Κυριακής θα κατέλθουν έως και τα 800μ , πρόσκαιρα ίσως και παρακάτω. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται στα νότια νησιωτικά τμήματα μετά το πρωινό της Δευτέρας. Νέα επιδείνωση από αργά το βράδυ με πιθανότητα χιονοπτώσεων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
                    ’νεμοι από βόρειες- βορειοανατολικές διευθύνσεις , ιδιαίτερα ενισχυμένοι την Κυριακή , φτάνοντας τοπικά τα 7-8 μποφόρ και πρόσκαιρα ίσως και 9 . Η θερμοκρασία φυσικά σε πτώση και εδώ.

ΑΤΤΙΚΗ
                    Μεταβολή του καιρού από την Κυριακή τα ξημερώματα κυρίως στα β- βα και βδ τμήματα του νομού με τοπικές βροχές αρχικά στη βορειοδυτική Αττική καθώς και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά (Πάρνηθα- Κιθαιρώνας). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν και ανατολικότερα , προς την πλευρά της βορειοανατολικής Αττικής , ενώ ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται και μέσα στο Λεκανοπέδιο χωρίς κάτι το πολύ αξιόλογο. Έξαρση των φαινομένων προβλέπεται προς το απόγευμα κυρίως σε βόρεια- βορειοανατολική Αττική , με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε ημιορεινές περιοχές του νομού Αττικής , στα 500μ αρχικά στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα και τα 600 στην Πεντέλη και πρόσκαιρα προς το βράδυ και χαμηλότερα(400 και 500μ αντίστοιχα). Έτσι αναμένεται να χιονίσει και σε κατοικημένες περιοχές της Β. Αττικής, όπως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τους Θρακομακεδόνες αλλά και τον Διόνυσο. Σε Πάρνηθα και Πεντέλη αναμένεται να παρατηρηθεί και χιονόστρωση από αρκετά χαμηλό υψόμετρο , ενδεχομένως έως και τα 600 και 700 περίπου μέτρα αντίστοιχα.
                    Ύφεση των φαινομένων αναμένεται από αργά το βράδυ , ενώ την Δευτέρα ο καιρός θα βελτιωθεί , ωστόσο αυτό θα είναι αρκετά πρόσκαιρο , καθώς περιμένουμε νέα μεταβολή του καιρού από το βράδυ της Δευτέρας , με τα χιόνια να έχουν τις προυποθέσεις να κατέβουν πολύ χαμηλά στο νομό. Παρακάτω θα παρατεθεί μια πρώτη προσέγγιση αυτής της νέας μεταβολής , η οποία φαίνεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσα ακόμα και για περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ( Γιωργος Πλ) …
                    Όπως σας είχαμε προιδεάσει, οι ψυχρές αέριες μάζες όχι απλά θα επιμείνουν πάνω από την περιοχή μας αλλά φαίνεται να ενσκίπτουν και ακόμα ψυχρότερες από το βράδυ της Δευτέρας . Στην πρωτοχρονιάτικη εκτίμηση μας , τονίστηκε η ύπαρξη συνεχούς μεσημβρινής ροής στα ανατολικά κράσπεδα του δευτερεύοντως αναπτυσσόμενου αντικυκλώνα στην κεντροδυτική Ευρώπη, που θα τροφοδοτούσε με ψυχρότερες αέριες μάζες τον κατερχόμενο αυλώνα και ανάλογα με την τελική θέση του αντικυκλώνα και του ατλαντικού μετώπου , θα καθοριζόταν και η κίνηση αυτού του αυλώνα.. Στο άρθρο τονίστηκε το σενάριο οπισθοδρόμησης, δηλαδή κίνησης του αυλώνα αντίθετα με τη φυσιολογική ροή των συστημάτων( δλδ από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά) και η πιθανότητα να μας επισκεφτούν ψυχρότερες αέριες μάζες στο πρώτο τμήμα του διαστήματος 8-15 Ιανουαρίου.
                    Στους τελευταίους προγνωστικούς χάρτες αυτός ο αυλώνας αποτυπώνεται ως στροβιλιζόμενη ψυχρή λίμνη πολύ ψυχρών(πολικών) χαρακτηριστικών ( -15 οC στα 850 mb , κέντρου υποστήριξης -40 oC στα 500 mb και 510 dam ) στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ενδεικτικoί χάρτες :

http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn961.png
                    http://www.wetterzentrale.de/pics/Recm962.gif

Και πάμε τώρα να δούμε πως φαίνεται ότι θα κινηθεί αυτή η λίμνη στη συνέχεια.. Με τα τελευταία λοιπόν προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται το δευτερεύων ridge να επιβιώνει , εισχωρόντας αρχικά λίγο βορειοανατολικά προς τη Σκανδιναβία , προτού το αντικυκλωνικό πεδίο πιεστεί από το Ατλαντικό χαμηλό και καταρρεύσει προς την περιοχή μας , και οδηγώντας την λίμνη σε περιστροφική και οπισθοδρομούσα κίνηση, με αποτέλεσμα τα δυτικά της κράσπεδα να εισέρχονται στο Αιγαίο και να μεταφέρουν αξιόλογα ποσά θετικού στροβιλισμού , τα οποία θα επιδεινώσουν τον καιρό το διήμερο που προαναφέρθηκε στα ανατολικά προσήνεμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει νέα ψυχρή εισβολή , η οποία αυτή τη στιγμή αποτυπώνεται στους παρακάτω χάρτες ως μια ψυχρή εισβολή της τάξης των -7 με -8 oC στα 850 mb (περίπου 1460-1480 m από την επιφάνεια της Θάλασσας) και στη βορειοανατολική χώρα -10 με -12 oC στην ίδια στάθμη.

Μένει λοιπόν να δούμε τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά στο εν λόγω σύστημα.. Καταρχάς να τονίσουμε ότι δεδομένου του μεγέθους της ψυχρής εισβολής , χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα της Τρίτης έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης που το δυναμικό αίτιο θα απομακρυνθεί σταδιακά, θα δύνανται να σημειωθούν ακόμα και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Ελλάδος . H περιστροφική κίνηση της λίμνης λειτουργεί σαν ψυχρό μέτωπο , το οποίο θα εμπλουτιστεί με σημαντικά ποσά υγρασίας καθώς θα εισέλθει στο Αιγαίο και αναμένεται να διασχίσει την ανατολική χώρα από βορρά προς νότο. Παρότι δε φαίνεται να οργανώνεται κάποιο βαρομετρικό χαμηλό εντός του ελλαδικού χώρου , η συνακόλουθη μεταφορά υγρασίας αλλά και θετικού στροβιλισμού προς τις περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας φαίνεται να είναι ικανές ώστε να δώσουν κατά τόπους αξιόλογα φαινόμενα. Παράλληλα , η σύγκλιση του αντικυκλωνικού πεδίου που καταρρέει στα Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην νοτιοανατολική Μ. Ασία αναμένεται να αποκαταστάσει επιφανειακή πνοή βορείου – βορειοανατολικού ρεύματος στην περιοχή του Αιγαίου, κατάσταση η οποία θα ενισχύσει την μεταφερόμενη προς τις προσήνεμες θέσεις υγρασία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις πέρα από τη δράση της λίμνης σαν μετωπικής επιφάνειας , η οποία θα δώσει ζώνες αξιόλογης νεφοποίησης και υετού , εκτεταμένες ζώνες νεφοποίησης αναμένεται να παρατηρηθούν κατά μήκος του τόξου της ν. Χαλκιδικής- Σποράδων , οι οποίες συνδυαζόμενες με την ορογραφία δίνουν κατά περίπτωση ισχυρές χιονοπτώσεις στις προσήνεμες θέσεις των ορεινών όγκων . Βεβαίως η κατανομή των ισχυρών φαινομένων , δηλαδή το αν αυτά θα είναι ισχυρά και στα ανατολικά ηπειρωτικά ή μόνο μέσα στο Αιγαίο , καθώς και η ακριβής ένταση της ψυχρής εισβολής θα εξαρτηθούν από την τελική θέση της λίμνης . Όσο πιο δυτικά καταφέρει να εισχωρήσει αυτή , τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να έχουμε σημαντικές χιονοπτώσεις, κυρίως στην Εύβοια και την Αττικοβοιωτία.
                    Στα τελευταία προγνωστικά στοιχεία η θέση φαίνεται ευνοική κυρίως για την Εύβοια και την Αττική, ενώ πιο πρόσκαιρες σε αυτή τη περίπτωση θα είναι οι χιονοπτώσεις στην υπόλοιπη ανατολική Στερεά και την Μαγνησία. Ωστόσο επειδή η κατάσταση ως προς τον ακριβή προσδιορισμό της κίνησης του συστήματος παραμένει λίγο ρευστή , δε μπορούμε να προβούμε από τώρα σε σαφή εκτίμηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμα καλύτερα σενάρια από αυτά που παρουσιάζονται τώρα στα κύρια τρεξίματα των μοντέλων και τα οποία αν τελικά επικρατήσουν , τότε περιοχές ακόμα και μέσα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής ενδέχεται να ντυθούν στα λευκά .

ΓΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ( Γιωργος Πλ)..
                    Πριν κλείσω, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω μια μίνι πιο εξειδικευμένη ανάλυση για όσους ενδιαφέρονται. Θα σχολιάσω την προγνωστική εικόνα όπως αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή στα κύρια τρεξίματα των μεγάλων αριθμητικών μοντέλων. Βλέπουμε τη στροβιλιζόμενη λίμνη στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας , τα δυτικά κράσπεδα της οποίας διασχίζουν το Αιγαίο κατά τη διάρκεια της Τρίτης. Πάνω από το τόξο των Σποράδων ( Σποράδες- Εύβοια – Αττική – βα Πελοπόνησσος) κινούνται ψυχρές αέριες μάζες της τάξεως των -26 με -29 oC στα 500 mb , -18 με -20 oC στα 700 mb και -7 με -9 οC στα 850 mb. Λίγο ανατολικότερα μέσα στο Αιγαίο και προς το κέντρο της λίμνης έχουμε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλες τις στάθμες. Παράλληλα , σε Εύβοια -Αττική το πάχος ατμόσφαιρας 1000-500 mb κατά τη διάρκεια της Τρίτης ( κυρίως από το ξημέρωμα έως και το απόγευμα όπου είναι ο κύριος όγκος της κακοκαιρίας) κυμαίνεται μεταξύ 524 και 526 dam . Το πάχος 1000-850 mb τις αυτές ώρες είναι 1270-1280 μ . Οι άνεμοι στα ανώτερα στρώματα(500 – 700 mb) είναι βδ και ενισχυμένοι , με σταδιακή όμως εξασθένιση , και στα κατώτερα β – βα. Σχετική υγρασία αρκετά αξιόλογη έχουμε σε όλες τις κατώτερες και μέσες στάθμες, και στα 700 mb ( 80-90%).

Ως εκ τούτου , παρότι η ανώτερη υποστήριξη δεν είναι πολύ χαμηλή , η μέση υποστήριξη είναι αρκετά αξιόλογη και αυτή η διαφορά των 10-11 και πλέον βαθμών κελσίου μεταξύ 700 και 850 mb ίσως αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη νεφών μέσης κατακόρυφης ανάπτυξης , εφόσον η αναπτυσσόμενη θερμοβαθμίδα υποδηλώνει μάλλον δυνητική αστάθεια μεταξύ αυτών των στάθμεων . Αξιόλογη θερμοβαθμίδα εμφανίζεται και στα επιφανειακά στρώματα, ωστόσο μιας και το σημείο ελεύθερης ανωμεταφοράς είναι συνήθως μεταξύ 850 και 700 mb μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να υπάρχει αστάθεια μεταξύ αυτών των στρωμάτων. ΄Αρα λοιπόν , με την παρουσία και του δυναμικού αιτίου και της ανώτερης υγρασίας , προυποθέσεις για ανάπτυξη νεφών μέσης κατακόρυφης ανάπτυξης, άρα πιο υετίσιμων νεφών , υπάρχουν και για μέσα στο Αιγαίο αλλά και για τα ορεινά της Εύβοιας. Από την άλλη , η έντονη διάτμηση καθ ύψος δεν διευκολύνει γενικά το σχηματισμό τέτοιων νεφών , ωστόσο με την πάροδο των ωρών φαίνεται και το ανώτερο ρεύμα να εξασθενεί. Παράλληλα, στην επιφάνεια , εμφανίζεται η γνωστή σύγκλιση των Σποράδων ( κατερχόμενος Βαρδάρης με βορειοανατολικό ρεύμα εξ Λήμνου ) που δημιουργεί τις ζώνες χαμηλών νεφών , μάλιστα στα σημερινά στοιχεία είναι μετατοπισμένη προς την περιοχή της Αττικο – Εύβοιας ( χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορεί και να αλλάξει είτε λίγο προς τα ανατολικά είτε λίγο προς τα δυτικά) .

Ενδεικτικά για την Αττική , να τονίσω ότι με τις αυτές τιμές πάχους ατμόσφαιρας 1000-500 και 1000-850 και αν και εφόσον κάτσει το -8 στα 850mb , μπορεί να χιονίσει μέχρι και σε παραθαλάσσια τμήματα( χωρίς χιονόστρωση). Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διεύθυνση του επφανειακού ανέμου ( ο βδ άνεμος είναι πιο ξηρός, ο β ουδέτερος και ο βα πιο υγρός και ανεβάζει τα υψόμετρα και μάλλον δείχνει να έχουμε β-βα) αλλά και από το αν θα καταφέρουμε να έχουμε έντονα φαινόμενα τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες. Υπολόγισα και ένα ενδεικτικό υψόμετρο παγοποίησης μέχρι το πρωί της Τρίτης και είναι περίπου στα 400-450μ ( στη συνέχεια ανεβαίνει στα 520-550μ). Σε καιρό ψυχρών λιμνών παρατηρείται συχνά στην Αττική καιρός εξάρσεων τις νυχτερινές και πρωινές ώρες , δηλαδή κλεισιμάτων και ανοιγμάτων με πρόσκαιρα ξεσπάσματα που όσο πιο βόρεια κινούμαστε μέσα στο νομό Αττικής είναι και πιο έντονα. Είναι θετικό το γεγονός ότι ο επιφανειακός άνεμος δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος( όχι πάνω από 4 μποφόρ στα ενδότερα), ευνοώντας την καλύτερη οργάνωση των νεφών στην Αττική. Επίσης δεδομένης της περίπτωσης της 29ης Φεβρουαρίου πέρσι , όπου μια αντίστοιχη ψυχρή λίμνη ( αλλά με θερμότερα κατά 4-5 βαθμούς κελσίου χαρακτηριστικά) έκανε παρόμοια κίνηση και εκδηλώθηκε καταιγίδα το απόγευμα εκείνης της ημέρας σε μεγάλο μέρος του νομού και του Λεκανοπεδίου , θεωρώ αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο , εφόσον τα στοιχεία παραμείνουν ευνοικά, να έχουμε μια έντονη έξαρση των φαινομένων στο πρώτο μισό της Τρίτης .
                    eviaweather.gr

1983..2013??

Comment

• με τα σημερινα δεδομενα εμεις εδω κανουμε παρτυ..αγαπαμε βανατολικο.αλλα ακομη εχει δρομο..
                      καμερα στον ευξεινο 420m τις ημερες με ενδιαφερον μονο http://dionisos.pblogs.gr/

Comment

• Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί μια κριτική που έγινε στην πρόγνωσή σου, Γιώργο, πρέπει να καταλήξει σε κλειδώματα θεμάτων, απειλές εκ μέρους σου για ...δυσφήμιση του φόρουμ (!), απαντήσεις απο τον καιρό ( ?) και πολλές άλλες εκφράσεις που σίγουρα δεν σε τιμούν, ειδικά όταν δεν ειπώθηκε τίποτα εναντίον σου. Σημερα που είχα χρονο, διαβασα προσεκτικά τα ποστ, και δεν βλέπω τίποτα μεμπτό στην κριτική που σου ασκείται. Μάλιστα, βλέπω οτι ο Γιάννης σου απαντάει με επειχηρήματα πολύ σωστά. Προτείνω περισότερη εγκράτεια την επόμενη φορά.
                        http://www.northmeteo.gr/weather/ O καιρός ζωντανά στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης + κάμερα.

Comment

• Originally posted by meteofok View Post
                          Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί μια κριτική που έγινε στην πρόγνωσή σου, Γιώργο, πρέπει να καταλήξει σε κλειδώματα θεμάτων, απειλές εκ μέρους σου για ...δυσφήμιση του φόρουμ (!), απαντήσεις απο τον καιρό ( ?) και πολλές άλλες εκφράσεις που σίγουρα δεν σε τιμούν, ειδικά όταν δεν ειπώθηκε τίποτα εναντίον σου. Σημερα που είχα χρονο, διαβασα προσεκτικά τα ποστ, και δεν βλέπω τίποτα μεμπτό στην κριτική που σου ασκείται. Μάλιστα, βλέπω οτι ο Γιάννης σου απαντάει με επειχηρήματα πολύ σωστά. Προτείνω περισότερη εγκράτεια την επόμενη φορά.
                          φωκ ας μη το συνεχισουμε το θεμα φιλε μου,, ας επικεντρωθουμε στα επερχομενα καιρικα.. το εξαντλησαμε χθες νομιζω!
                          eviaweather.gr

1983..2013??

Comment

• Το χθεσινό θέμα, θεωρείται λήξαν! Τέλος!

Comment

• Το πολικο εξπρες τελικα σταματησε να καραδοκει κ ξεκινησε .......προορισμος......προσηνεμα! Περιπου σαν επιθεωρηση δικτυου για την μεγαλη επελαση γυρω στα μεσα του μηνα. Κρατησεις γινονται δεκτες.
                              Last edited by phanis777; 05/01/2013, 09:33 PM.
                              sigpic

Comment

• προνοησα και εκλεισα Α' θεση απο νωρις. βεβαια ειναι ριψοκινδυνο ταξιδι και μπορει να τσακιστουμε και εγω απο τους πρωτους.
                                <<Υγιειαν τε γαρ τοις σωμασι παρασκευαζει και οραν και ακουειν μαλλον, γηρασκειν δε ηττον>>

Comment

Working...
                                X