Announcement

Collapse
No announcement yet.

Esp και οδήγηση στο χιόνι

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Esp και οδήγηση στο χιόνι

Έχω την εξής ερώτηση:

Σενάριο:
    Αυτοκίνητο συμβατικό με μπροστινή κίνηση, ESP μόνιμα ενεργοποιημένο (που δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί) και χιονολάστιχα.
    Οδηγούμε σε χιονισμένη ήπια ανηφόρα με χαμηλή ταχύτητα και πάνω στη φουρκέτα μας κόβει ο μπροστινός.

Ερώτηση:
    Υπάρχει κανένα tip για να μην κολλήσουμε; Ρωτάω γιατί μου συνέβη πέρυσι (δεν είχα ξαναοδηγήσει αυτοκίνητο με ESP) και στην ανηφόρα σπήνιαραν λίγο οι τροχοί, και το αμάξι καθηλώθηκε, γιατί καθώς σπινιάρωντας για να σκάψει το χιόνι πλαγιολίσθενε λίγο (λογικό) οπότε έμπενε το ESP και έμενα στο ίδιο σημείο..

Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, αλλά αυτό το θέμα με το άλλο αυτοκίνητο που δεν έχει ESP δεν το έχω..

δυστυχως η ευτυχως.....δεν εχω οδηγησει αμαξι με ηλεκτρονικα στο χιονι.....
    θεωρειται οτι γενικα βοηθουν.....λογικα πιο πολυ βοηθουν εν κινησει....και οταν το παρακανεις
    σε επαναφερουν......
    αλλα στην πιο δυσκολη φαση ισως σε προδωσουν και σε ακινητοποιησουν!!
    οπως και εγινε...
    παντως ενδιαφερον το θεμα σου!!
    αυτο ειναι ενα ζητημα με το esp/tcs που το εχω ξανα-ακουσει οντως!!
    δεν ξερω τι να πω....ισως καποιοι κατοχοι πιο "μοντερνων" αμαξιων.....
    δοκιμασες να παιξεις λιγο με φρενο-γκαζο...αν ειναι φυσικα εφικτο.....
    Σκοπιανοί και άλλοι διαβάστε ιστορία! ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
    ΟΡΟΣ ΤΟΜΑΡΟΣ (ΟΛΥΤΣΙΚΑ) 1974 μ. / 28-12-11

Comment

ΤΙ ΑΜΑΞΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ?
      (θελω να πιστευω οχι αυτα που σου ειχα στειλει......)
      :d:d:d:d:d:d
      αλλα και αυτα να ηταν...συμβαινει καμμια φορα!!

Comment

παντως τα πιο πολλα manuals (τουλαχιστον οταν σου δινεται αυτη η δυνατοτητα)
        νομιζω λενε για ολικη η μερικη απενεργοποιηση σε τετοιες συνθηκες.....

Comment

Και εγώ που έχω tiguan που έχει αυτόματη τετρακίνηση νομίζω ότι σε τέτοιες συνθήκες θα πρέπει να απενεργοποιήσω το esp . Η αλήθεια είναι ότι δεν απενεργοποιείται πλήρως-πάντοτε μένει ενεργό σε κάποιο ποσοστό, τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση αλλά νομίζω ότι αυτό ισχύει γενικά.

Comment

παιδες διαβαστε το manual.

σε τετοιες περιπτωσεις επειδη το esp κοβει πολυ το μοτερ καλο ειναι να το απενεργοποιουμε και να ειμαστε πολυ μαλακοι με το γκαζι.
            μετα το δυσκολο σημειο μπορουμε να το ξαναενργοποιουμε

προσοχη θελει μεγαλη για τα αυτοκινητα που το tcs (traction control system) δεν κοβει το μοτερ αλλα παταει φρενο στον τροχο που σπινιαρει. συνηθως ειναι τα πιο μικρα και πιο φτηνα. στο χιονι επειδη θα επεμβαινει συνεχως παταει συνεχως φρενο με αποτελεσμα να φαγωνονται τα τακακια και να ζεσταινονται τα φρενα.
            το δικο μου ετσι ειναι και στο Manual λεει για απενεργοποιηση στο χιονι

Comment

ΝΑΙ ΑΛΛΑ στην περιπτωση του σπυρου (αν θυμαμαι καλα) απο τον πυργο δεν απενεργοποιειται!!!

Comment

για τι αυτοκινητο μιλαμε ? σιγουρα δεν απενεργοποιειται το esp? μονο το smart απο οσο ξερω δεν απενεργοποιειται

Comment

Στο πατημένο, παγωμένο κλπ χιόνι το αφήνουμε πάντα στο on, καθώς είναι και δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν μηχανικά lsd σε τέτοια αμάξια ώστε να μας βοηθήσουν αυτά με το esp απενεργοποιημένο.
                  Στο παχύ χιόνι, πάντα στο off γιατί αλλιώς θα κόψει το μοτέρ στροφές και θα κολλήσουμε, ενώ στο on δεν θα ξεκινήσουμε ποτέ.....
                  www.foresterclub.gr

Comment

Originally posted by sbird
                    Έχω την εξής ερώτηση:

Σενάριο:
                    Αυτοκίνητο συμβατικό με μπροστινή κίνηση, ESP μόνιμα ενεργοποιημένο (που δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί) και χιονολάστιχα.
                    Οδηγούμε σε χιονισμένη ήπια ανηφόρα με χαμηλή ταχύτητα και πάνω στη φουρκέτα μας κόβει ο μπροστινός.

Ερώτηση:
                    Υπάρχει κανένα tip για να μην κολλήσουμε; Ρωτάω γιατί μου συνέβη πέρυσι (δεν είχα ξαναοδηγήσει αυτοκίνητο με ESP) και στην ανηφόρα σπήνιαραν λίγο οι τροχοί, και το αμάξι καθηλώθηκε, γιατί καθώς σπινιάρωντας για να σκάψει το χιόνι πλαγιολίσθενε λίγο (λογικό) οπότε έμπενε το ESP και έμενα στο ίδιο σημείο..

Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, αλλά αυτό το θέμα με το άλλο αυτοκίνητο που δεν έχει ESP δεν το έχω..
                    Το tip είναι να μην κολλάς στον μπροστινό σου. Κράτα μια απόσταση ώστε να μπορείς να πάρεις την απαιτούμενη φόρα σε περίπτωση που κόψει ή ακινητοποιηθεί ο μπροστινός σου, ώστε να μην μείνεις κι εσύ στον τόπο.
                    Το ESP έστω και μερικώς να μπορέσει να απομονωθεί, πάλι μπορεί να σου ''την κάνει'' σε σύνθηκες πολύ ολισθηρού οδοστρώματος, οπότε μάλλον πρέπει να προσαρμόσεις την οδήγηση σου σύμφωνα με το συγκεκριμένο ηλεκτρ. βοήθημα.
                    Μετεωρολογικός Σταθμός Αγ.Στεφάνου - Οικ. Αγ.Παρασκευής:
                    http://www.weatherlink.com/user/aris/
                    Κάμερα Σταθμού:
                    http://www.metar.gr/ws/stefanos/astefanos000.jpg

Comment

Originally posted by JIM FORD View Post
                      ΝΑΙ ΑΛΛΑ στην περιπτωση του σπυρου (αν θυμαμαι καλα) απο τον πυργο δεν απενεργοποιειται!!!
                      Καλά θυμάσαι Δημήτρη! Οχι δεν μιλάω για τα snowtrack3 που είχες στείλει. Αυτά τα έχω στο corsa (δεν έχει esp) και πετάνε! Δεν είχα ποτέ πρόβλημα ακόμα και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις! super λέμε..

To πρόβλημα το έχω με ένα Opel Zafira B (diesel) με λάστιχα Barum polaris3. Αν θυμάσαι σου είχα ζητήσει και προσφορά για αυτό το αμάξι, αλλά τελικά μου έδωσε αυτά ένας ταξιτζής φίλος φίλου που άλλαξε αμάξι για 150 euro (5-6000 χλμ σε πολύ καλή καράσταση). Δεν είχα τότε λεφτά βλέπεις.. (και ένα σχόλιο πάντως για τα συγκεκριμένα λάστιχα χρήσιμο θα ήταν )

@Stavros: Ναι Σταύρο σίγουρα δεν απενεργοποιείται, ρώτησα και στην opel... τουλάχιστον όχι έτσι απλά με ένα κουμπί. Γίνεται μου λένε με πατέντα, μόνιμα, αλλά φυσικά δεν το συζητάω (ούτε και εκείνοι βέβαια το προτείνουν)..

@stolis: Αυτό ακριβώς το πρόβλημα είχα! Μου έδεινε την εντύπωση ότι πάταγα γκάζι χωρίς να δίνει στροφές και ακινητοποιήθηκα. Οταν δοκίμασα να ξεκινήσω μετά φυσικά ήταν αδύνατον. Εκανα λίγο πίσω πήρα φόρα και έφυγα...

@Arisnow:

Comment

ειναι καλο ρε συ σπυρο το ελαστικο απο τους σλοβακους!
                        barum polaris 3.....
                        ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΡΕΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΛΠ.....

ΟΚ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ VREDESTEIN SNOWTRAC 3....
                        φαινεται κιολας

αλλα δεν μπορω να σου πω με σιγουρια και να βαλω πχ το χερι μου στην φωτια οτι θα ξεκολλουσες με αυτο......πχ οπως λες με το κορσα φευγεις αερα!! απλα λογω φιλοσοφιας πελματος θα εκανε πιο καλο σκαψιμο και ισως εφευγε!!
                        προφανως ειναι ο συνδυασμος βαρους-ογκου αμαξιου, φαρδους και πιο χαμηλου προφιλ ελαστικων και φυσικα εν τελει ηλεκτρονικων που σου κανει την ζημια!!

Comment

Καλό είναι το λάστιχο Δημήτρη, δεν έχω κανένα παράπονο. Στο χιόνι είναι πολύ καλό, στο βρεγμένο είναι όμως κατώτερο από το snowtrack. Επίσης είναι και εντελώς αθόρυβο (το snowtrack το ακούω λίγο).
                          Μόνο στη περίπτωση που κουβεντιάζουμε δεν τα κατάφερε.. Βέβαια από ότι καταλαβαίνω είναι συνδυασμός καταστάσεων, με τη μεγαλύτερη ευθύνη στα ηλεκτρονικά (esp).
                          Με τα πρώτα χιόνια θα βγω να κάνω κάποιες δοκιμές με το esp, και θα επανέλθω στο θέμα αυτό..
                          Last edited by sbird; 07/11/2012, 12:53 PM.

Comment

Working...
                          X