http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/4161 Οποιος θελει μπορει να κατεβασει τη διπλωματικη εργασια απο αυτο το λινκ.. Ουτως ή αλλως ειναι πολυ ενδιαφερουσα..
Announcement
Collapse
No announcement yet.
ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ
Collapse
X
-
βεβαια,Γιωργο μου, απο τη στιγμη που ειχες αναφερει απο την πρωτη στιγμη τις πηγες του αρθρου σου,δεν ετιθετο θεμα παραπανω επεξηγησεων, αντε μονο αν καποιος ηθελε να μαθει 5 πραγματα κ ρωταγε καλοπροαιρετα..αυτη η τελευταια λεξη ειναι ολα τα λεφτα.και λειπει απο πολλων τα λεξικαcarpe diem - αδραξε την ημερα
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants
Comment
-
Εσένα ποιο είναι το πρόβλημά σου; Ο άνθρωπος συνέλεξε ορισμένα στοιχεία και έγραψε ένα άρθρο, κάνοντας στο τέλος το αυτονόητο: αναφέροντας τις πηγές που χρησιμοποίησε...δηλαδή τώρα θα απαξιώνουμε την προσπάθεια κάποιων που έχουν όρεξη να ασχοληθούν με κάτι πιο ουσιαστικό και ωφέλιμο; και εγώ έχω διαβάσει άπειρα άρθρα στο internet και σε βιβλία μετεωρολογίας για τις καταιγίδες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα μειώσω την προσπάθεια ενός μέλους που αφιέρωσε χρόνο και μας παρουσίασε αυτό το πολύ ωραίο άρθρο.Originally posted by weatherfriend View PostΤο θεωρείτε τόσο δύσκολα να κάνει κάποιος αντιγραφή;Και δεν έχω κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον Γιώργο,ίσα-ίσα που τον έχω επαινέσει για κάποιες επιτυχημένες του προγνώσεις που είχε κάνει τον χειμώνα.Τέλος πάντων.Το κούρασα πολύ το θέμα.
Μπράβο στον κ. Μαζαράκη λοιπόν...sigpic
Comment
-
Δεν μειώνω κανέναν.Λέω απλώς ότι έγινε αντιγραφή.Και ξαναγράφω ότι τον Γιώργο τον θεωρώ έναν αξιόλογο μετεωρολόγο.Όπως με είχαν εντυπωσιάσει οι αναλύσεις και οι προγνώσεις που έκανε όταν πρωτογράφτηκε στο φόρουμ,έτσι και τώρα λέω ότι δεν μου άρεσε ότι πήρε στοιχεία από άλλους για να γράψει το άρθρο.Originally posted by Μεσσήνιος View PostΕσένα ποιο είναι το πρόβλημά σου; Ο άνθρωπος συνέλεξε ορισμένα στοιχεία και έγραψε ένα άρθρο, κάνοντας στο τέλος το αυτονόητο: αναφέροντας τις πηγές που χρησιμοποίησε...δηλαδή τώρα θα απαξιώνουμε την προσπάθεια κάποιων που έχουν όρεξη να ασχοληθούν με κάτι πιο ουσιαστικό και ωφέλιμο; και εγώ έχω διαβάσει άπειρα άρθρα στο internet και σε βιβλία μετεωρολογίας για τις καταιγίδες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα μειώσω την προσπάθεια ενός μέλους που αφιέρωσε χρόνο και μας παρουσίασε αυτό το πολύ ωραίο άρθρο.
Comment
-
Στο παρόν κι ενδιαφέρον άρθρο, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις:
Το καθοδικό ρεύμα στο εσωτερικό του σωρειτομελανία δημιουργείται και από την επίδραση της πτώσης των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων τα οποία παρασύρουν και μέρος του υπερκείμενου αέρα.Originally posted by giorgospelΕπειδή ΄'ομως μια δράση προκαλεί και αντίστοιχη αντίδραση , το ανοδικό ρεύμα έχει ως αποτέλεσμα την εισροή ψυχρού και ξηρού αέρα περιβάλλοντος στο εσωτερικό του νέφους (entrainment) γεγονός το οποίο ψύχει το νεφικό σχηματισμό και τον καθιστά βαρύτερο με απώτερο αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός καθοδικού ρεύματος ( downdraft) .
Συνήθως, τα εναπομείναντα νέφη είναι υψιστρώματα-θυσανοστρώματα και τέλος, κάποιοι μεμονωμένοι θύσανοι.Originally posted by giorgospelΣταδιο διαλυσης : Το καθοδικό ρεύμα έχει υπερισχύσει έναντι του ανοδικού , η ανατροφοδότηση της καταιγίδας σταματά , καθώς αυτό καταλαμβάνει όλη την έκταση του νέφους , ενώ στην επιφάνεια η βροχή εξασθενεί και επικρατεί άπνοια. Ο σωρειτομελανίας διαλύεται και διασπάται σε μικρότερα νέφη.
Σε σπανιότερες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί, η πρώτη ηλεκτρική εκκένωση να εκδηλώνεται μεταξύ νέφους και εδάφους (κεραυνός)!Originally posted by giorgospelΑποτέλεσμα αυτών οι προαναφερθείσες εκκενώσεις, από τις οποίες πρώτες εμφανίζονται οι εκκενώσεις μέσα στο νέφος και 15-20 λεπτά αργότερα αρχίζουν να εμφανίζονται και εκκενώσεις νέφους- εδάφους , οι οποίες εξυπηρετούν στην μεταφορά θετικών φορτίων από τη γη προς την ατμόσφαιρα.
Επίσης, ο χρόνος που αναφέρεται παραπάνω περί 15-20 λεπτών προτού εμφανιστούν οι πρώτοι κεραυνοί, προσωπικά, μου φαίνεται υπερβολικός. Στα 39 μου (και παρατηρώντας άπειρες καταιγίδες, μέρα ή νύχτα, απ΄τα 5-6 πρώτα χρόνια της ζωής μου!) έχω παρατηρήσει αναρίθμητες περιπτώσεις, πτώσεων κεραυνών στα πρώτα μόλις λεπτά της εκδήλωσης της καταιγίδας.
Κάπου είχα διαβάσει, εάν θυμάμαι σωστά, που διέκρινε τη στατική αστάθεια απ'τη δυναμική, στο εξής:η στατική αστάθεια εκφράζεται με κατακόρυφες κινήσεις αερίων μαζών ή δε δυναμική, με οριζόντιες κινήσεις αυτών (άνεμος).Ισχύει;Originally posted by giorgospelΣτο σημείο αυτό θα ήθελα να παραθέσω μερικές σημαντικές διαφορές μεταξύ θερμικής και δυναμικής αστάθειας. Να πούμε πρώτα απ όλα ότι η θερμική αστάθεια εκδηλώνεται εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της ημέρας , και όπως το λέει και η λέξη , κατά τις θερμές ώρες δηλαδή από τις 12 μμ ως και τις 7μμ περίπου. Για την εκδήλωση θερμικής αστάθειας δεν απαιτείται η παρουσία επιφανειακού δυναμικού αιτίου ή οργανωμένου χαμηλού , παρά μόνο η ύπαρξη μιας σκαφής χαμηλών υψών στα μέσα τροποσφαιρικά στρώματα χωρίς κάποια εμφανή κυκλωνική οργάνωση .
'Οσον αφορά στη δυναμική αστάθεια , να πω φυσικά πως είναι κάπως αδόκιμος ο όρος. Η σωστή έκφραση είναι "αστάθεια από δυναμικά αίτια" . Η δυναμική αστάθεια μπορεί να εκδηλωθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αφορά κατά αποκλειστικότητα τις θάλασσιες περιοχές, όπου δημιουργούνται τα κατακόρυφα κύτταρα κακοκαιρίας. Για την εκδήλωση της απαιτείται η ύπαρξη ισχυρού δυναμικού αιτίου ( ψυχρή λίμνη με σαφή κυκλωνικό στροβιλισμό στα ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα) καθώς και κάποιο επιφανειακό μέτωπο ή τραφ.
Comment
-
Originally posted by storm View PostΣτο παρόν κι ενδιαφέρον άρθρο, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις:
Το καθοδικό ρεύμα στο εσωτερικό του σωρειτομελανία δημιουργείται και από την επίδραση της πτώσης των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων τα οποία παρασύρουν και μέρος του υπερκείμενου αέρα.
Συνήθως, τα εναπομείναντα νέφη είναι υψιστρώματα-θυσανοστρώματα και τέλος, κάποιοι μεμονωμένοι θύσανοι.
Σε σπανιότερες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί, η πρώτη ηλεκτρική εκκένωση να εκδηλώνεται μεταξύ νέφους και εδάφους (κεραυνός)!
Επίσης, ο χρόνος που αναφέρεται παραπάνω περί 15-20 λεπτών προτού εμφανιστούν οι πρώτοι κεραυνοί, προσωπικά, μου φαίνεται υπερβολικός. Στα 39 μου (και παρατηρώντας άπειρες καταιγίδες, μέρα ή νύχτα, απ΄τα 5-6 πρώτα χρόνια της ζωής μου!) έχω παρατηρήσει αναρίθμητες περιπτώσεις, πτώσεων κεραυνών στα πρώτα μόλις λεπτά της εκδήλωσης της καταιγίδας.
Κάπου είχα διαβάσει, εάν θυμάμαι σωστά, που διέκρινε τη στατική αστάθεια απ'τη δυναμική, στο εξής:η στατική αστάθεια εκφράζεται με κατακόρυφες κινήσεις αερίων μαζών ή δε δυναμική, με οριζόντιες κινήσεις αυτών (άνεμος).Ισχύει;
Ωραιος storm.. Να σταθω στην τελευταια παρατηρηση διοτι οι αλλες ειναι πολυ σωστες... Οι οριζοντιες κινησεις των αεριων μαζων οφειλονται σε πολλα αιτια.. Ενα απο αυτα ειναι και το ψυχρο μετωπο , στο οποιο ψυχρος αερας κινειται πισω απο θερμο , με τη διαφορα ομως οτι η κινηση δεν ειναι καθαρα οριζοντια απλως εχει και μια οριζοντια συνιστωσα.. Προφανως σε αυτη τη περιπτωση η 'πλαγια' αυτη κινηση του αερα οφειλεται σε δυναμικη ασταθεια , καθως το ψυχρο μετωπο νοειται ως δυναμικο αιτιο.. Ομως οριζοντιες κινησεις του αερα , οπως ψυχρος πανω απο θερμο ή και θερμος πανω απο ψυχρος συμβαινουν εν γενει σε συνθηκες ευσταθειας και ΟΧΙ ασταθειας της ατμοσφαιρας(βλεπε τον τροπο που δημιουργειται η ομιχλη τα πρωινα σε μια περιοχη με αντικυκλωνικες συνθηκες ).
Αυτο που θελεις να πεις εσυ ειναι οτι η θερμικη ασταθεια ειναι ουσιαστικα στατικη ασταθεια , αυτο ομως δε σημαινει οτι και η δυναμικη ασταθεια δεν περιλαμβανει κατακορυφες κινησεις του αερα ! Ομως , οπως προειπα , ο ορος "δυναμικη ασταθεια" ειναι αδοκιμος---> το σωστο ειναι ασταθεια απο δυναμικα αιτια. Ο πιο σωστος ορος για την υπο συνθηκην ασταθεια , που ειναι η 2η περιπτωση που γραφω στο κομματι που αναφερομαι στα ειδη ασταθειας στην αρχη του αρθρου, ειναι ΔΥΝΗΤΙΚΗ ή ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ασταθεια και ονομαζεται ετσι , επειδη η αερια μαζα γινεται ασταθης οταν οι υδρατμοι της καθιστανται κορεσμενοι και αρχιζουν να υγροποιουνται , οποτε η εκλυση λανθανουσας θερμοτητας απο τους υδρατμους προς την αερια μαζα, την καθιστα σταδιακα θερμοτερη του περιβαλλοντος της με αποτελεσμα αυτη να συνεχιζει να ανερχεται.eviaweather.gr
1983..2013??
Comment
-
27678_1600x1200-wallpaper-cb1287607374.jpg
Mια απιστευτη εικονα που βρηκα στο ιντερνετ και με εντυπωσιασε, απο supercell καταιγιδα στην Μοντανα.. Supecell ειναι οι μεγαλες καταιγιδες που σχηματιζονται οταν το ανοδικο ρευμα ειναι περιστροφικο και συνηθως διαρκουν πανω απο 2 ωρες.eviaweather.gr
1983..2013??
Comment
-
Σαν ανεμοστρόβιλος ένα πράγμα,αλλά με βροχή;Originally posted by giorgospel View Post[ATTACH=CONFIG]2526[/ATTACH]
Mια απιστευτη εικονα που βρηκα στο ιντερνετ και με εντυπωσιασε, απο supercell καταιγιδα στην Μοντανα.. Supecell ειναι οι μεγαλες καταιγιδες που σχηματιζονται οταν το ανοδικο ρευμα ειναι περιστροφικο και συνηθως διαρκουν πανω απο 2 ωρες.
Comment
-
Αυτό θα πει πως άνοιξαν οι καταρράκτες του ουρανού!Originally posted by giorgospel View Post[ATTACH=CONFIG]2526[/ATTACH]
Mια απιστευτη εικονα που βρηκα στο ιντερνετ και με εντυπωσιασε, απο supercell καταιγιδα στην Μοντανα.. Supecell ειναι οι μεγαλες καταιγιδες που σχηματιζονται οταν το ανοδικο ρευμα ειναι περιστροφικο και συνηθως διαρκουν πανω απο 2 ωρες.
Λόγω του στροβιλιζόμενου, ανοδικού, θερμού κι ιδιαίτερα ασταθούς ρεύματος, περιστρέφεται ολόκληρο το νέφος όπως μαρτυρείται, εν μέρει, κι από την ίδια τη μορφή του! Τα supercells αποτελούν έκφραση ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.Originally posted by weatherfriend View PostΣαν ανεμοστρόβιλος ένα πράγμα,αλλά με βροχή;
Η πιθανότητα εμφάνισης tornado (οι ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ) αυξάνεται σε τέτοιου είδους νέφη.
Comment
-
Επαναφερω το θεμα για να εξετασουμε αν το σημερινο συμπλεγμα καταιγιδων που επηρεασε την Αττικη ηταν απλη squall line ή ΜCS.. Θα μπορουσε να ηταν MCS ? Θελω τη γνωμη σας... στον ορισμο αναφερεται οτι το MCS ειναι κυκλικου σχηματος και θερμικης φυσεως .. Δεδομενου ομως οτι στη σημερινη περιπτωση επαιξε μεγαλο ρολο η ασταθεια της θαλασσας υπο συνθηκες νεφοσκεπους εδαφους ( ο μηχανισμος μοιαζει αρκετα με αυτον της θερμικης ασταθειας παροτι δεν μιλαμε για θερμανση λογω ηλιακης ακτινοβολιας αλλα λογω παγιδευσης θερμοτητας κατω απο το νεφος) και δεδομενου οτι το συμπλεγμα των καταιγιδων φευγοντας ανατολικα προς το Αιγαιο ελαβε καπως κυκλικο σχημα , θα μπορουσε η γραμμη λαιλαπας να πουμε οτι εξελιχθηκε σε MCS.. Διαπιστωνω και παραλληλα το θετω ως απορια για οσους ενδιαφερονται να πουν μια γνωμη...eviaweather.gr
1983..2013??
Comment
-
Θεωρω οτι ηταν πολυκυτταρικη καταιγιδα θερμικης φυσεως λογω μεγαλης ασταθειας απο την sst της νοτιου μεσογειου αλλα χειμερινου τυπου αφου υπηρξε εγλωβισμος ψυχους στα χαμηλα στρωματα της ατμοσφαιρας(συνθηκες που εμφανιζονται τον χειμωνα σε τετοιο γεωδυναμικο υψος και αυτες τις θερμοκρασιες..).που ευνοησαν τα εντονα ανοδικα ρευματα και την συνεχη ανατροφοδοτηση τους.Για το εγλωβισμο ψυχους προφανως ευθυνονταο τοπικοι παραγοντες και oi ψευτοαποκοπες αεριων μαζων του ψυχρου μετωπου στα χαμηλα στρωματα της τροποσφαρας κλπ...
Τωρα παιζει ρολο και αυτο λες περι παγιδευσης θερμοτητας λογω νεφους που ολα μαζι τα ανωτερω δινουν χαρακτηριστικα μετωρολογικης βομβας...
Δεν ξερω πιο τυπο επιστημονικο θα εδινα ...Γιωργος-Σπατα- καμπια Διρφυων Ευβοιας
Comment
-
αυτα τα γραφει και το μετεο στην πρωτη σελιδα παντωςOriginally posted by doumas View PostΘεωρω οτι ηταν πολυκυτταρικη καταιγιδα θερμικης φυσεως λογω μεγαλης ασταθειας απο την sst της νοτιου μεσογειου αλλα χειμερινου τυπου αφου υπηρξε εγλωβισμος ψυχους στα χαμηλα στρωματα της ατμοσφαιρας(συνθηκες που εμφανιζονται τον χειμωνα σε τετοιο γεωδυναμικο υψος και αυτες τις θερμοκρασιες..).που ευνοησαν τα εντονα ανοδικα ρευματα και την συνεχη ανατροφοδοτηση τους.Για το εγλωβισμο ψυχους προφανως ευθυνονταο τοπικοι παραγοντες και oi ψευτοαποκοπες αεριων μαζων του ψυχρου μετωπου στα χαμηλα στρωματα της τροποσφαρας κλπ...
Τωρα παιζει ρολο και αυτο λες περι παγιδευσης θερμοτητας λογω νεφους που ολα μαζι τα ανωτερω δινουν χαρακτηριστικα μετωρολογικης βομβας...
Δεν ξερω πιο τυπο επιστημονικο θα εδινα ...καμερα στον ευξεινο 420m τις ημερες με ενδιαφερον μονο http://dionisos.pblogs.gr/
Comment
-
Δεν ξερω με ποιο αλλο τροπο θα δημιουργουνταν τετοιυ μεγεθους και αριθμου ανατροφοδοτησεις ...προφανως υπαρχει σημαντικο δυναμικο αιτιο ...θαθελα να ακουσω και αλλες αποψεις...Originally posted by ΓΙΑΝΝΗΣ View Postαυτα τα γραφει και το μετεο στην πρωτη σελιδα παντωςΓιωργος-Σπατα- καμπια Διρφυων Ευβοιας
Comment

Comment