Την περασμένη Παρασκευή εκμεταλλεύομενος τον πολύ καλό καιρό, θύμιζε πιο πολύ μέσα Σεπτεμβρίου παρά αρχές Νοεμβρίου,ξεκίνησα από την Αθήνα με ένα φίλο μου για να ανέβουμε στα Βαρδούσια.Φύγαμε απόγευμα από Αθήνα, κάναμε στάση βράδυ πλέον στις δροσερές[i] -Βρύζες και μετά συνεχίσαμε για Αθανάσιο Διάκο.Αφού φάγαμε καλά στο χωριό,κατά τις 10 το βράδυ πλέον προωθηθήκαμε με το αμάξι μέχρι το λόφο του Προφήτη Ηλία όπου και κοιμηθήκαμε.Την άλλη μέρα ξυπνήσαμε νωρίς,νωρίς με την αυγή και αφού μαζέψαμε τα πράγματα ξεκινήσαμε από τα 1440μ.(την πηγή ακριβώς κάτω από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία) την ανάβαση μας κατά τις 7:20 το πρωί. Ο φίλος μου θα πήγαινε μέχρι το πάνω καταφύγιο οπότε συμπορευτήκαμε μέχρι το μαρμάρινο εικονοστάσι κάπου στα 1650μ. υψόμετρο και εκεί χωρίσαμε καθώς εγω έπιασα το γιδόστρατο που τραβερσάρει προς τις Κοπρισιές.Εύκολα περνώντας μια μικρή ζώνη βράχων βγήκα στο πρώτο πλατώ των Κοπρισιών, το διέσχισα μετά ανέβηκα ενα ψιλοζόρικο λούκι(αυτοσχεδίασα βλέπετε και πήρα το δεξί λούκι και όχι το αριστερό που ήταν το μονοπάτι και με τα πολλά βγήκα στο πανέμορφο 2ο πλατώ των Κοπρισιών.
Τώρα πια είχα μπροστά μου στο βάθος τον Κόρακα κάπου 500μέτρα ψηλότερα και άρχισα πλέον να ανηφορίζω τις διαδοχικές λάκκες με κατεύθυνση προς αυτόν. Σύντομα έφτασα κάπου στα 2200μ. στη βάση μια απότομης αλλά χωμάτινης πλαγιάς γεμάτη υγρά,ξερά χόρτα και την ανέβηκα με κάμποσες στάσεις.Στο τέλος αυτής της πλαγιάς βγήκα κάπου στα 2400μ. υψόμετρο ελάχιστα πάνω από το Μέγα Κάμπο προς Κόρακα. Από εδώ και πέρα ακολούθησα το κλασσικό μονοπάτι και σε 10λεπτά και συνολικά 2.30 ώρες από τον Προφήτη Ηλία ήμουν στην κορυφή στα 2495μ. Το βουνό ήταν τελείως ξέχιονο με εξαίρεση 3'4 στίγματα χιονιού και εναν παγωμένο νερόλακκο ακριβώς κάτω απο τον Κόρακα.
Στη συνέχεια αφού απόλαυσα τη θέα+το scrambling στο τέλος της Κόψης του κόρακα, ξεκίνησα την επιστροφή.
Κατέβηκα στο Μέγα Κάμπο,τον διέσχισα και ανέβηκα και σε 2 από τις κορυφές που δεσπόζουν στα λούκια πάνω από τα καταφύγια και έχουν υψόμετρο 2400-2430 μέτρα.
Μετά βγήκα στις Πόρτες κατέβηκα την απότομη σάρα και έφτασα στο καταφύγιο του ΠΟΑ στα 2000μ. Από εκεί ακολούθησα το κλασσικό μονοπάτι,έκοψα σε ενα σημείο από τους στύλους που σηματοδοτούν τη χειμερινή σήμανση και βγήκαμε με το φίλο μου στα 1680μ. υψόμετρο στο δασικό χωματόδρομο. Από εκεί ακολουθώντας την κλασσική διαδρομή του Ε4 προς τα κάτω βγήκαμε στο αμάξι σχεδόν 6 ώρες μετά το ξεκίνημα της ορειβασίας.
Ακολουθούν φωτογραφίες

Η λυκαυγή απλώνεται πάνω στην κορυφογραμμή της Γκιώνας

Σκόρδα Μουσουνίτσας λουσμένα με το φώς της λυκαυγής

Του Γκιώνη το Πλάι δεξιά και ο Κόρακας στο κέντρο και βάθος το χάραμα

Ο Αθανάσιος Διάκος φωτογραφημένος απο τον Προφήτη Ηλία 500μέτρα ψηλότερα

Απίστευτοι γεωλογικοί σχηματισμοί στο γιδόστρατο για τις Κοπρισιές

Στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας φαίνονται τα 2 λούκια που οδηγούν στο 2ο πλατω των Κοπρισιών

Το 1ο πλατώ των Κοπρισιών

Το λούκι που με οδήγησε στο 2ο πλατώ των Κοπρισιών

Το λούκι από το τελείωμα του

Του Γκιώνη το πλάι από το 2ο πλατώ των Κοπρισιών

Ο Κόρακας από το 2ο πλατώ των Κοπρισιών

Στα 2200μέτρα πλέον,στο βάθος η οίτη

Κόψη Κόρακα
συνεχίζεται..."
Τώρα πια είχα μπροστά μου στο βάθος τον Κόρακα κάπου 500μέτρα ψηλότερα και άρχισα πλέον να ανηφορίζω τις διαδοχικές λάκκες με κατεύθυνση προς αυτόν. Σύντομα έφτασα κάπου στα 2200μ. στη βάση μια απότομης αλλά χωμάτινης πλαγιάς γεμάτη υγρά,ξερά χόρτα και την ανέβηκα με κάμποσες στάσεις.Στο τέλος αυτής της πλαγιάς βγήκα κάπου στα 2400μ. υψόμετρο ελάχιστα πάνω από το Μέγα Κάμπο προς Κόρακα. Από εδώ και πέρα ακολούθησα το κλασσικό μονοπάτι και σε 10λεπτά και συνολικά 2.30 ώρες από τον Προφήτη Ηλία ήμουν στην κορυφή στα 2495μ. Το βουνό ήταν τελείως ξέχιονο με εξαίρεση 3'4 στίγματα χιονιού και εναν παγωμένο νερόλακκο ακριβώς κάτω απο τον Κόρακα.
Στη συνέχεια αφού απόλαυσα τη θέα+το scrambling στο τέλος της Κόψης του κόρακα, ξεκίνησα την επιστροφή.
Κατέβηκα στο Μέγα Κάμπο,τον διέσχισα και ανέβηκα και σε 2 από τις κορυφές που δεσπόζουν στα λούκια πάνω από τα καταφύγια και έχουν υψόμετρο 2400-2430 μέτρα.
Μετά βγήκα στις Πόρτες κατέβηκα την απότομη σάρα και έφτασα στο καταφύγιο του ΠΟΑ στα 2000μ. Από εκεί ακολούθησα το κλασσικό μονοπάτι,έκοψα σε ενα σημείο από τους στύλους που σηματοδοτούν τη χειμερινή σήμανση και βγήκαμε με το φίλο μου στα 1680μ. υψόμετρο στο δασικό χωματόδρομο. Από εκεί ακολουθώντας την κλασσική διαδρομή του Ε4 προς τα κάτω βγήκαμε στο αμάξι σχεδόν 6 ώρες μετά το ξεκίνημα της ορειβασίας.
Ακολουθούν φωτογραφίες

Η λυκαυγή απλώνεται πάνω στην κορυφογραμμή της Γκιώνας

Σκόρδα Μουσουνίτσας λουσμένα με το φώς της λυκαυγής

Του Γκιώνη το Πλάι δεξιά και ο Κόρακας στο κέντρο και βάθος το χάραμα

Ο Αθανάσιος Διάκος φωτογραφημένος απο τον Προφήτη Ηλία 500μέτρα ψηλότερα

Απίστευτοι γεωλογικοί σχηματισμοί στο γιδόστρατο για τις Κοπρισιές

Στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας φαίνονται τα 2 λούκια που οδηγούν στο 2ο πλατω των Κοπρισιών

Το 1ο πλατώ των Κοπρισιών

Το λούκι που με οδήγησε στο 2ο πλατώ των Κοπρισιών

Το λούκι από το τελείωμα του

Του Γκιώνη το πλάι από το 2ο πλατώ των Κοπρισιών

Ο Κόρακας από το 2ο πλατώ των Κοπρισιών

Στα 2200μέτρα πλέον,στο βάθος η οίτη

Κόψη Κόρακα
συνεχίζεται..."

,χαιρετηθήκαμε κιόλας.Κανένα πρόβλημα να ανεβάσεις και δικές σου φώτος.’λλωστε την ίδια μέρα ανεβήκαμε με διαφορά μερικών ωρών. "
"

Edited by: JM21 "
Comment