Announcement

Collapse
No announcement yet.

καποια πραγματακια....

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

νομίζω οτι το 2001 ήταν σε γενικές γραμμές κλασεις ανώτερο από το 91-95 και 99 και μπορει να συγκριθεί μόνο με το 88.μην βλεπουμε μονο πόσα εκατοστά έστρωσε σε συγκεκριμένες περιοχές..να δουμε και τους χαρτες επιφανείας για αυτές τις κακοκαιρίες και κυριως τις θερμοκρασίες εδάφους που σημειώθηκαν...αν λαβουμε υπόψη αυτά τοτε το 2001 μπαίνει στο πανθεον των μεγαλων χιονιάδεων της κεντρικής και βόρειας ελλαδας με θερμοκρασίες ρεκόρ για Δεκέμβρη στη Θεσσαλία και όχι μονο και ολική χιονοστρωση σε ολοκληρο το ανατολικά της Πίνδου κομμάτι της Ελλάδας με μοναδική εξαίρεση το λεκανοπεδιο της Αθηνας..από το 25ο χιλιομετρο της Ε.Ο. Αθηνών Λαμιας και πανω (μεχρι τα συνορα με τα Σκοπια)ειχε πολυ χιονι για πολλές μερες....εξαιρετικά σπανιο

Comment

θα ειχε μεγαλο ενδιαφέρον να δουμε μια δορυφορική της Ελλάδας από τις 19 ή 20 Δεκέμβρη 2001..πιστεύω οτι το μεγαλυτερο κομματι της Ελλάδας θα ηταν εκτυφλωτικά ασπρο....κατι που δεν το εχουμε ξαναδει σε δορυφορικη...

Comment

Ναι φυσικά τo 2001 το είχε στρώσει και λόγω έντασης και λόγω θερμοκρασιών φυσικά. Και το εντυπωσιακό ήταν οτι χιόνισε απο άκρη σε άκρη στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον, μιας και στους περισσότερους χιονιάδες τα τελευταία χρόνια δεν χιονίζει σε όλες τις περιοχές. Εδώ είδαμε στον τελευταίο χιονιά που η Σαλόνικα κόπηκε και πάλι στα 2 και στα δυτικά είχε ολική χιονόστρωση και στα ανατολικά εριχνε χιονόνερο. Και δεν ήταν μόνο αυτός ο χιονιάς, οι περισσότεροι χιονιάδες τα τελευταία είναι επιλεκτικοί και χτυπάνε συγκεκριμένες περιοχές. Ο τελευταίος καθολικός χιονιάς που άσπρισε μεγάλο μέρος της χώρας ήταν το 2001 και άντε και το 2006 αν και τότε δεν έριξε πολύ χιόνι παντού.

Κατα τα άλλα απο άποψη ποιότητας χιονιού το 2001 δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, θυμάμαι χαρακτηρηστικά οτι οι νιφάδες δεν ήταν ιδιαιτέρου μεγέθους και το ότι έβαλε το έβαλε καθαρά και μόνο λόγω θερμοκρασίας και έντασης. Το 1988 ήταν ανώτερο μιας και είχαμε και πολύ καλή στούπα γιαυτό είχε βάλει και περισσότερα εκατοστά τότε παρόλο που ο χιονιάς είχε κρατήσει λιγότερο απο το 2001. Το 1991 ηταν ένας χιονιάς 12ώρου θυμάμαι απλά έριχνε όλη μέρα πυκνά και στουπάτα και είχαμε τότε εξίσου χαμηλές θερμοκρασίες, και το 1995 αν και δεν θυμάμαι και πολλές λεπτομέρειες ήταν πάνω κάτω όπως και το 2001 απλά με μικρότερη διάρκεια και ένταση.
        http://www.youtube.com/watch?v=FsLwAsmHH_0

Comment

το 2001 ειχε και τρελη στουπα ειδικα το βραδυ της δευτερας με απνοια...Απιστευτη στουπα..
          Εγω θυμαμαι και το 99 σαν πολυ καλο χιονια..3 μερες ειμασταν στην πριζα.Σαββατο χιονι πολυ απο τα ξημερωματα μεχρι τις 5 το απογευμα,Κυριακη ψιλοχιονο και συννεφια και δευτερα παλι χιονι!
          Απλα δεν ειχε -4 στο κεντρο οπως το 2001 αλλα -1 περιπου

Comment

To 2001 ουδέποτε είχε άπνοια πάντως. Συνέχεια φυσούσε ένας βαρδάρης γύρω στα 5-6 μποφώρ, καθόλη την διάρκεια της κακοκαιρίας, φαίνεται και απο το metar του αεροδρομίου εξάλλου:
            <a href=http://www.wunderground.com/history/airport/LGTS/2001/12/16/DailyHistory.html?req_city=NA&amp;req_state=NA&amp ;req_statename=NA" target="_blank">http://www.wunderground.com/history/airport/LGTS/2001/12/16/DailyHistory.html?req_city=NA&amp;req_state=NA&amp ;req_statename=NA</a>
            http://www.wunderground.com/history/...q_statename=NA
            http://www.wunderground.com/history/...q_statename=NA

Τώρα για στούπα δεν μπορώ να ξέρω τι έκανε σε διάφορα σημεία της πολης, πάντως στην περιοχή μου επειδή το παρακολουθούσα συνέχεια, καθαρή στούπα έριχνε κατα περιόδους και μόνο όταν υπήρχε μεγάλη ένταση. Μπορεί σε άλλα σημεία να έριξε καλύτερα, απλά η ένταση ήταν πολύ μεγάλη και έτσι ακόμα και το ψιλό χιόνι το έστρωνε πολύ γρήγορα. Πάντως στην μεγαλύτερη διάρκεια της κακοκαιρίας το χιόνι ήταν σχετικά ψιλό. Φυσικά καθροριστικό ρόλο παίξαν και οι θερμοκρασίες που είχαμε και ήτανε αρκετά χαμηλές. Αν είχαμε 2-3 βαθμούς μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα είχαμε πολύ καλύτερη ποιότητα χιονιού.

Πραγματική στούπα εγώ τελευταία φορά είδα τον Μάρτη του 2005, που τότε έριχνε πραγματικά χαρτοπετσέτες χωρίς άνεμο, και έστρωσε 20cm μέσα σε ένα 3ωρο, ενώ το 2001 έστρωσε 50cm μέσα σε 60 ώρες. Αν το 2001 είχαμε έστω και για λίγο την ποιότητα χιονιού του 2005 η πόλη θα μετρούσε πάνω απο 1 μέτρο χιόνι ακόμα και πάνω στο κύμα. Το 2005 συγκρίνεται μόνο με το 1988 αν και τότε ήμουν μικρός και δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, απλά ξέρω οτι είχε βάλει διπλάσια ποσότητα χιονιού απο το 2001 σε μια κακοκαιρία που είχε λίγο μικρότερη διάρκεια απο το 2001.
            Edited by: NikosThes "

Comment

Το 2001 απλά είχε πολύ κρύο γι'αυτό και ίσως μας έκανε περισσότερο εντύπωση. Τώρα όσον αφορά την σύγκρισή του με τους άλλους μεγάλους χιονιάδες 1991, 1995, τα πράγματα είναι σχετικά και έχει να κάνει και με το ποιά περιοχή επηρέασε ο καθένας περισσότερο/λιγότερο. Σε ύψος χιονιού εδώ στο κέντρο μπορώ να πώ οτι το 1995 ήταν ανώτερο, για το 1991 δεν είμαι σίγουρος ενώ στην Καλαμαριά ή στη Σίνδο πχ μπορεί να είναι αλλιώτικα τα πράγματα.

Έχεις απόλυτο δίκιο για το 2005 Νίκο, απλά δε το ανέφερα γιατί είχε λίγη διάρκεια και λίγα τμήματα της πόλης είχαν χιόνι >20 cm. Πάντως στις 22 Δεκεμβρη του 1999 θυμάμαι την πιο απίστευτη στούπα που έχω ζησει, αυτός ο χιονιάς σίγουρα έμοιαζε με το 2005 αλλά ανώτερο φυσικά αφού ήταν πιο γενικευμένο και είχε διάρκεια. Εδώ που τα λέμε πάντως Νίκο οι κλασσικοί χιονιάδες είναι πιο σπάνιοι απο τους μή κλασσικούς [i] Ακόμα και το 88 πιο πολύ με το 95 μοιάζει σαν διάταξη.

Το 1999 (Γενάρη-Φλεβάρη) βασικά δεν ήταν ένας χιονιάς αλλά 2 άν σκεφτείς οτι χιόνισε Σάββατο και μετά απο το κυριακάτικο διάλλειμα την Δευτέρα.Φυσικά δε συγκρίνεται με το 2001 ούτε για πλάκα, δείτε μερικά snapshots απο 99 και 01:

1999

2001

Edited by: snowearth "
              Κλειστόν

Comment

Xαχα ναι έχεις δίκιο, πλάκα στην πλάκα οι περισσότεροι χιονιάδες μη κλασσικοί είναι τα τελευταία χρόνια, μιας και ο τελευταίος κλασσικός χιονιάς ήταν το 2001. Απο τους μη κλασσικούς βλέπουμε και τα καλύτερα χιόνια μερικές φορές όμως...
                Το 1999 όντως ήταν χιονιάς σπασμένος στα 2, όπως είχε γίνει και το 88 εξάλλου, που ήταν 2 χιονιάδες σε 1. Αυτοί οι χιονιάδες όμως ρίχναν παντού εκατοστά ομοιόμορφα, με μικρες διαφοροποιήσεις, όχι όπως τώρα τελευταία που χιονίζει στην μισή πολη, στην άλλη μισή ριxνει χιονόνερο, ή ρίχνει 20cm και στην άλλη μισή ρίχνει 2-3cm. Tι να λέμε, περιμένουμε ακόμα έναν σοβαρό χιονιά που να ρίξει πανω απο 10cm σε ολή την πόλη...

Comment

Working...
                X