Announcement

Collapse
No announcement yet.

Αναφορές μεταβολής καιρού 09-10-11/08/2008

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Εγώ το έχω πει πάμπολες φορές οτι οι καταιγίδες της Χαλκιδικής δεν συγκρίνονται με καμιά άλλη περιοχή. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον ’γγελο ή κανένα άλλο παιδί για την περιοχή του, αλλά είχα ζήσει και γω κάτι παρόμοιο και ομολογώ οτι ήταν απο τις λίγες φορές που είχα τρομάξει με τον καιρό.

Μιλάω για την αξέχαστη βραδιά της 13ης Ιουλίου του 1993 που βρισκόμουν στο χωριό μου στην Χαλκιδική λίγο πριν τα Ν. Μουδανιά. Εκείνος ο Ιούλιος αξίζει να πούμε οτι ήταν ο πιο ασταθής μήνας, μιας και κυριολεκτικά μέρα παραμέρα είχαμε καταιγίδα, τότε ήταν που μου μπήκε και η τρέλλα με τις καταιγίδες γενικότερα, μιας και ερχόνταν σχεδόν στην ώρα τους κάθε φορά.

Όμως εκείνη η καταιγίδα που έζησα τότε άνετα μπορούσε να ονομαστεί Perfect Storm. Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 7-8 το απόγευμα οπου ξαφνικά βλέπω όλο τον ΒΑ ορίζοντα να μαυρίζει με ένα μαύρο που στη ζωή μου πρώτη φορά έβλεπα. Να βλέπεις τον ουρανό να γίνεται πραγματική πίσσα. Και μετά απο λίγο να πέφτουν κάτι κεραυνοί τεράστιοι σε διάμετρο. Εκεί κατάλαβα οτι κάτι μεγάλο ερχόνταν. Μέσα σε λίγα λεπτά έρχεται κ ο άνεμος που αρχικά ήταν στα 6-7 μποφώρ. Και στο καπάκι άρχισαν και οι σταγόνες σε μέγεθος μπάλα του τέννις. Ήδη είχε βραδιάσει πριν την ώρα του, και ενώ ακόμα ο ήλιος δεν είχε δύσει, είχε ήδη σκοτεινιάσει κανονικά.

Η βροχή γρήγορα ενισχύεται σε τρομακτική ένταση, και οι κεραυνοί να πέφτουν σε συχνότητα 4-5 το δευτερόλεπτο!!! Μιας και πέφταν βροντές και κεραυνοί ταυτόχρονα και πολλές φορές, οι βροντές δεν προλάβαιναν τους κεραυνούς μιας και βροντούσε προτού να πέσει ο κεραυνός!!! Πραγματικά αν τολμούσες να κυκλοφορούσες έξω, είχες πάνω απο 95% πιθανότητα να χτυπηθείς απο κεραυνό. Το υπόγειο του σπιτιού ήδη άρχισε να πλημμυρίζει και τα νερά να μπαίνουν και μέσα στο σπίτι. Το ρεύμα φυσικά κόβεται μετά απο λίγο και όπως μάθαμε ο άνεμος και οι κεραυνοί είχα ρίξει πολλές κολώνες της ΔΕΗ. Στο καπάκι άρχισε να ρίχνει και χαλάζι αρκετά μεγάλου μεγέθους ενώ οι κεραυνοί κάναν την νύχτα μέρα. Ο άνεμος έφτανε κατα περιόδους τα 8-9 μποφώρ μιας και τα δέντρα έξω κινδύνευαν να πέσουν. Υπήρξε γενική διακοπή του ρεύματος σε όλη την περιοχή, ακόμα και ο Πολύγυρος είχε βυθιστεί στο σκοτάδι, μετα απο λίγη ώρα.

Η καταιγίδα κράτησε με αμείωτη ένταση επι 2 ώρες, σχεδόν μέχρι τα μεσάνυχτα ενώ συνεχίστηκε με μικρότερη ένταση μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι αστραπές και οι βροντές δεν έπαψαν ολη την νύχτα.

Ο απολογισμός τελικά, 15 ώρες χωρίς ρεύμα το χωριό, πάμπολα κατεστραμένα χωράφια λόγω του χαλαζιού, πλημμυρισμένα σπίτια και γκρεμισμένοι τοίχοι απο το νερό, και αποκλεισμός του χωριού μιας και το ποτάμι είχε φουσκώσει τόσο που μόνο τρακτέρ μπορουσε να περάσει και αυτό με το ζόρι. Εμπερικά πρέπει να έριξε πάνω απο 150-200mm εκείνη την νύχτα, αλλά τότε δυστυχώς δεν υπήρχαν τα μέσα.
    Ανάλογη κατάσταση έζησα και τον Αύγουστο του 2005, με την κακοκαιρία που είχε επηρρεάσει την Βόρεια Ελλάδα τότε με πολλές καταιγίδες που και τότε έριξε πάνω απο 100mm στο χωριό, αλλά τότε οι καταιγίδες ερχόνταν κατα κύμματα και όχι συνεχόμενα όπως ήταν τότε. Πάντως το νερό που έριξε και τότε ήταν πάρα πολύ, και συγκρίνονταν άνετα με την καταιγίδα του Ιουλίου του 93.
    Δεν ξέρω αλλά γενικά στην Χαλκιδική έχω ζήσει 2 απο τις καλύτερες καταιγίδες στη ζωή μου, δεν πρεπει να είναι τυχαίο αυτό...
    http://www.youtube.com/watch?v=FsLwAsmHH_0

Comment

• Νικο εχω δει καταιγιδα Χαλκιδικης σε βιντεο και εχω τρομαξει ρε φιλε. Δεν ειμαστε μαθημενοι σε τετοιες καταστασεις γιαυτο και το δεος για προχθες.

Βεβαια οι φυσικες υποδομες (ας μου επιτραπει ο ορος φυσικες υποδομες) να δεχετε ο τοπος απιστευτα χιλιοστα υπαρχουν καθως και προπερσυ τον Οκτωβριο αλλα και φετος τον Φλεβαρη επεσαν 280+ και 450+ αντιστοιχα χιλιοστα στα βουνα και δεν πλυμηρησε τπτ απολυτως.
      Edited by: dirfi

Comment

• Ε ναι σίγουρα Γιάννη, ειδικά στα μέρη σου πέφτουν πολλά χιλιοστά, αν και νομίζω οτι πέφτουν κυρίως τους χειμερινούς μήνες, και όχι τόσο με καταιγίδες. Μιας και τέτοιας έντασης καταιγίδες σαν αυτή που περιέγραψες είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο στην Χαλκιδική [i]
        Πιστεύω οτι στις καλοκαιρινές καταιγίδες τόσο ακραίας έντασης οτι φυσική υποδομή να υπάρχει είναι δύσκολο να αντισταθεί σε τέτοια μανία. Γιατί εδώ μιλάμε για 100 και 150 χιλιοστά μέσα σε 3 ώρες, οχι αστεία δλδ.
        Φυσικά τα πράγματα έχουν βελτιωθεί μιας και στο χωριό μου το 2005 οι καταστροφές ήταν σχετικά ελάχιστες με τον χαμό που είχε γίνει, μιας και έχουν γίνει και κάποια έργα, αλλά δεν παύει η Χαλκιδική να έχει καταιγίδες τέτοιας έντασης αρκετά συχνά.Edited by: NikosThes "

Comment

• Περα απο ολα αυτα εμενα η καταιγιδα μου εκατσε ταμαμ καθως ξεδιψασε το γκαζονακι μου γιατι φετος αντι για 2 φορες την ημερα που θελει κανονικα ποτισμα για να παραμεινει πρασινο το καλοκαιρι λογω ευαισθητοποιησης μου το ποτιζα μια φορα καθε 3 μερες και ειχε μαραζωσει το καημενο.

Comment

• Καλα ο Αυγουστος του 2005 ειναι αξεχαστος..ακομη και στην Καβάλα είχαν πέσει 100 χιλιοστα τότε, ενώ στα ηπειρωτικα του νομού πάνω από 150....
            Dieu est un comédien jouant devant un public trop effrayé pour rire...

Comment

• Ε ναι Βασίλη τότε είχε δώσει σε πολλές περιοχές τρελλά χιλιοστά εκείνη η διαταραχή. Αλλά όμως δεν παυει να είναι μεμονωμένη μιας και κράτησε 2-3 ημέρες και ότι έριξε το έριξε εκείνο το 3ήμερο. Ενώ ο Ιούλιος του 93 σχεδόν όλος ο μήνας είχε βγει με καθημερινές καταιγίδες στην περιοχή. Χαλαρά αμα είχαμε βροχόμετρα τότε, σίγουρα τα 300-400mm θα τα είχαμε φτάσει για τον μήνα, μιας και εκτός απο κείνη την καταιγίδα που έριξε τα πάνω απο 150mm, οι σχεδόν καθημερινές καταιγίδες που έκανε βάζαν τουλάχιστον 10-15mm κάθε φορά.

Comment

• Originally posted by dirfi
                Περα απο ολα αυτα εμενα η καταιγιδα μου εκατσε ταμαμ καθως ξεδιψασε το γκαζονακι μου γιατι φετος αντι για 2 φορες την ημερα που θελει κανονικα ποτισμα για να παραμεινει πρασινο το καλοκαιρι λογω ευαισθητοποιησης μου το ποτιζα μια φορα καθε 3 μερες και ειχε μαραζωσει το καημενο.
                Μακάρι να ακολουθούσαν το παράδειγμα σου και οι υπόλοιποι αναίσθητοι της Ελλάδας..
                Dieu est un comédien jouant devant un public trop effrayé pour rire...

Comment

• και εγω εχω τοποθετησει 4-5 μπεκ και τον ποτιζω μια στις 3-4 μερες,ειναι βεβαια πολυ μεγαλος και δεν γινεται δουλεια αλλα απ'το να διψαμε καλυτερα αυτο...
                  Το blog μου για καιρικες εκτιμησεις και οχι μονο:
                  http://westmacedoniaweather.blogspot.com/
                  WEST MACEDONIA POWER...

Comment

• Αγγελε πραγματικά οι τελευταίες φωτος σου είναι για βραβείο! Καταπληκτικά χρώματα, ήταν όντως έτσι ή έκανες κανένα μυστήριο σετάρισμα στην κάμερα??

Μπράβο φίλε, τις αποθήκευσα, ΦΟΒΕΡΕΣ φωτος!!! [i] Edited by: zink_titanum "
                    Over and out.

Comment

• Απολυτως τιποτα φιλε Μακη...αλλωστε και ο φιλος Αλεξανδρος που εχει τον σταθμο στο κεντρο της πολης, εχει βγαλει αντιστοιχες φωτος!

[i]

Ηταν ενα απογευμα, που τα χρωματα του τα συναντας μια φορα στα 10 χρονια! Μιλαμε για τρομερη ατμοσφαιρα και ο λογος για τα χρωματα αυτα, ηταν οτι την ωρα που εδυε ο ηλιος, βγαινει και την ωρα που βγηκε εβρεχε...οποτε ολη η πολη ηταν καλημενη με βροχοκουρτινες, που με τις ακτινες του ηλιου, εδιναν μια πρωτογνωρη εικονα σε ολη την πολη!"
                      Αγγελος...Χαλκιδα!!!!

Comment

Working...
                      X