Announcement

Collapse
No announcement yet.

Εμφάνιση μεδουσών/ανόδος θερμοκρασίας

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Εμφάνιση μεδουσών/ανόδος θερμοκρασίας

«Εισβολή» έχουν κάνει από τις αρχές Αυγούστου οι μέδουσες σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Oπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, οι πληθυσμοί των μεδουσών εμφανίστηκαν φέτος πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, γεγονός που οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων, αλλά και στη μείωση των θαλάσσιων ειδών (όπως είναι τα «αρπακτικά» ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες) που τρέφονται με τα συγκεκριμένα ασπόνδυλα.

Τις τελευταίες μέρες, σε ακτές της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Καβάλας και της Ξάνθης ψαράδες και λουόμενοι αναφέρουν ότι βλέπουν καθημερινά «κοπάδια» από μέδουσες. Στα κέντρα υγείας των τουριστικών περιοχών δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη προσέλευση περιστατικών από τσιμπήματα μέδουσας, ωστόσο οι γιατροί εφιστούν την προσοχή αυτήν την περίοδο όλων όσοι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα από μέδουσες, αλλά και από μέλισσες.

Τα «αρπακτικά»

«Η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών πιθανόν να οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή τους. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί των “αρπακτικών” ψαριών και της θαλάσσιας χελώνας, θαλάσσια είδη που τρώνε τις μέδουσες. Επίσης, η αύξηση του φυτοπλαγκτού στις παράκτιες περιοχές έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν οι μέδουσες κοντά στις ακτές, για να βρουν τροφή», ανέφερε ο Αθανάσιος Κούκουρας, καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

«Το φαινόμενο δεν είναι φετινό, αφού σχεδόν πάντα τον Αύγουστο εμφανίζονται μέδουσες σε παραλίες της Χαλκιδικής. O κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά να προσέχει», πρόσθεσε ο δήμαρχος Σιθωνίας, Δημήτρης Δαλδογιάννης.

Εκτός από το πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής (Φούρκα, Βουρβουρού, Μεταμόρφωση κ.ά.), μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Oι ψαράδες υπογραμμίζουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά, αλλά και η υποχώρηση των μελτεμιών ευνοούν αυτήν την περίοδο την εμφάνισή τους στις παραθαλάσσιες περιοχές. «Πράγματι, και στην περιοχή μας εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες πολλές μέδουσες. Αυτό οφείλεται στο ότι τον Αύγουστο τα νερά της θάλασσας θερμαίνονται παραπάνω, ενώ σε πολλές περιοχές υποχωρούν τα μελτέμια, με αποτέλεσμα οι μέδουσες να βγαίνουν στα ρηχά», επισήμανε ο Στέλιος Μπαλάσης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλιέων στο Πόρτο Λάγος.

Από:agelioforos.gr
    (Μακεδονική εφημερίδα)
    .................................................. ......

Τί μας λένε πάλι ορέ αδέρφια??
    ΠΑΛΙ άνοδος της θερμοκρασίας??
    ΠΑΛΙ η φύση αλλάζει??
    ΠΟΣΟ θα αλλάζει ακόμα‘!!Edited by: Morpheas
    Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης.
    Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. ~ Ν. Καζαντζάκης

Στην Φούρκα πάντως δεν είδα μέδουσες.
    Κλειστόν

Comment

Σιθωνία έχει πάρα πολλές κι ενώ κανονικά εμφανίζονται τον Αύγουστο, φέτος τις είδαμε από το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου! Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για να κάνεις μπάνιο!
      Συκιές-Επταπύργιο Θεσσαλονίκης
      200μ.
      hhttp://users.otenet.gr/~eptapirg/

Μ.Σ.Χορτιάτη 570μ.
      http://www.hortiatis570.gr/weather

Comment

Και ο Ευβοικος εχει πολλες παιδια και πρεπει να κανεις μπανιο με προσοχη αλλα νομιζω δεν ειναι αυτο το θεμα που ηθελε να θιξουμε ο Μορφεας. Μαλλον για την υπερθερμανση το εγραψε αλλα και τι να γραψεις γιαυτο. Το εχουμε εξαντλησει το θεμα νομιζω

Comment

Γιάννη.. το έβαλα.. για να δείξω ότι μέχρι και στο θέμα με τις μέδουσες μιλάν για υπερθέρμανση!!!έλεος ρε γαμότο!
          Οι μέδουσες εμφανίζονται κάθε χρόνο και συνήθως μετά τα αυγουστιάτικα μελτέμια..
          Μέχρι φέτος δεν είχα κάνει τέτοιο συσχετισμό.. τώρα το θυμήθηκαν όμως!!

Και ας πούμε για το που έχει μέδουσες.. δεν πιράζει.. να προϊδοποιούμε(αν και οι μέδουσες.. δεν σου κάνουν και τίποτα δα)..

Comment

Ασχετο αλλα θα το πω: Παλια οταν ημουν πιτσιρικας και οι μεδουσες ηταν και αυτες σε τεραστια αυθονια θυμαμαι καθομασταν στην παλια γεφυρα της Χαλκιδας και κοιταζαμε απο κατω στην θαλασσα και περναγαν (με βοηθεια το παλοιριακο ρευμα του Ευριπου) χιλιαδες μεδουσες . Ηταν εντυπωσιακο θεαμα.

Comment

Ένα ακόμα άσχετο:Παλία με την παρέα μου στο χωριό(κορινθια)της βουτάγαμε απο την πάνω(λία)μεριά και της βγάζαμε έξω με τα χέρια [i]!!"

Comment

Ποια η διαφορα μεδουσας-τσουχτρας;

Comment

Originally posted by selas777
                  Σιθωνία έχει πάρα πολλές κι ενώ κανονικά εμφανίζονται τον Αύγουστο, φέτος τις είδαμε από το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου! Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για να κάνεις μπάνιο!

Xrysostome gia poy akrivos sti Sithonia anaferese? Toulaxiston sto Marmara pou exo paei teleftea opos episis kai stin paralia tou Agiou Ioanni, den exo paratirisei kati... [i]"
                  Παραδοσιακός Ξενώνας "Χοροστάσι" στον Παρθενώνα (Σιθωνία) και σε υψόμετρο 320μ.Για διακοπές δίπλα στο βουνό και την θάλασσα ταυτοχρόνως.
                  Η Χαλκιδική....στα "πόδια" σας
                  WWW.HALKIDIKIPARTHENON.GR

Comment

omvs αυτα που λενε οτι οι μεδουσεσ εμφανιστικαν λιγο νωριτερα εχει λιγο βαση....αν και δεν πιστευω σε υπερθερμανσεισ τησ γησ και ερημοποιησεισ και τα ρεστα αλλα αυτο με τισ μεδουσεσ και τα ψαρια που αυξανονται και ελαχιστοποιουνται αντιστοιχα ειναι αληθεια...

στο φαναρι τησ ξανθησ-κομοτηνησ ειδα μια μεδουσα σαν τσουβαλι ΤΕΡΑΣΤΙΑ χρωματοσ μπλε και να πω την αληθεια αν και δεν φοβαμε την εκανα με ελαφρα απο εκει!!!!![i]"

Comment

η τσουχτρα οπου και αν την ακουμπησεισ σου φερνει φαγουρα και τσουξιμο ενω η μεδουσα πρεπει να σε τσιμπισει απο το κατω μεροσ τησ και εκει αν ειναι δηλητηριωδησ σε ποναει και τα λοιπα...(νομιζω πωσ ετσι ειναι)

Comment

Σε όλη την ακτογραμμή από Βουρβουρού μεχρι Σάρτη τουλάχιστον!!

Originally posted by jmal
                        Originally posted by selas777

Xrysostome gia poy akrivos sti Sithonia anaferese? Toulaxiston sto Marmara pou exo paei teleftea opos episis kai stin paralia tou Agiou Ioanni, den exo paratirisei kati... [i]
                        "
                        Συκιές-Επταπύργιο Θεσσαλονίκης
                        200μ.
                        hhttp://users.otenet.gr/~eptapirg/

Μ.Σ.Χορτιάτη 570μ.
                        http://www.hortiatis570.gr/weather

Comment

το προβλημα ειναι οτι κ εχουν μειωθει οι κυνηγοι μεδουσων και τελευταια χρονια δεν ειχε κρυο τους χειμωνες οπως παλια...
                          χρειαζομαστε κρυους χεμωνες να ειναι χαμηλες οι θερμοκρασιες στην θαλασσα.
                          το προβλημα περσυ ήταν πολυ έντονο στην Ιταλικη Ριβιερα. Ειχα βρει προσφορα να παω κ ειδα οτι ανα m2 θαλασσας υπηρχαν εκατονταδες μεδουσες..Επισης φετος ειναι εντονο το προβλημα Γαλλια κ Ισπανια, και οπως ειδατε κ Ελλαδα.

Το χειροτερο για μενα ειναι οτι εμφανιστηκε στην ΜΕσογειο και μια φορα κ στα δικα μας νερα, η τσουχτρα της Ερ. Θαλασσας.
                          Ειχα την ατυχια να ακουμπησω μια πριν 8 χρονια, κ ειναι η χειροτερη εμπειρια μου εκτος νερου. Κ ελπιζω μην υπαρξει αλλη. Αν αυτη η μεδουσα εμφανιστει στα νερα μας για τα καλα, ξεχαστε τα μπανια...

Ισως πρεπει ο κοσμος ο απλος, που χαιρεται οταν εχει ζεστη το χειμωνα γιατι πινει καφε ανετα κ πλενει το αμαξι του ανετα, να καταλαβει πλεον οτι ο χειμωνας = κρυο+βροχες+χιονια...αλλιως παει η Μυκονος

Φιλικα...

Snow is on my D.N.A.-ζητειται δουλεια στις Δολομιτικες Αλπεις

Comment

Originally posted by boutas ski
                            η τσουχτρα οπου και αν την ακουμπησεισ σου φερνει φαγουρα και τσουξιμο ενω η μεδουσα πρεπει να σε τσιμπισει απο το κατω μεροσ τησ και εκει αν ειναι δηλητηριωδησ σε ποναει και τα λοιπα...(νομιζω πωσ ετσι ειναι)

Γενικα ολες τσιμπανε. Απλα καποιες δεν εχουν δηλητηριο ισχυρο για να ενοχλει τον ανθρωπο.
                            Παντως εγω πετυχα και Αμμουλιανη, και εμαθα κ Κρητη υπηρχαν κοπαδια ολοκληρα.

Comment

εκτος απο την γνωστη τσουχτρα:
                              Aurelia Aurita

Γνωστή και ως «γυαλί», η μέδουσα αυτή είναι η πιο διαδεδομένη σε όλες τις θάλασσες. Η «ομπρέλα» της είναι σχετικά επίπεδη και είναι διάφανη με μια ελαφρώς λευκή απόχρωση και τέσσερις χαρακτηριστικούς κύκλους στο εξωτερικό της τμήμα. Το τσίμπημά της δεν είναι ενοχλητικό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Cotylorhiza Tuberculata

Πολύ μεγάλη σε μέγεθος και με καφεκίτρινο χρώμα, η μέδουσα αυτή λέγεται και «τηγανητό αβγό» εξαιτίας του σχήματός της. Εκτός από «αβγό μάτι», μπορεί επίσης να σας θυμίσει ένα μπουκέτο λουλούδια. Είναι διαδεδομένη στο Αιγαίο και η διάμετρός της μπορεί να φθάσει τα 40 εκατοστά. Το τσίμπημά της δεν είναι επικίνδυνο.

Rhizostoma Pulmo

Γνωστή και ως μεγάλη γαλάζια μέδουσα η Rhizostoma pulmo είναι μεγάλη σε μέγεθος και η «ομπρέλα» της έχει γαλαζωπό χρώμα με μοβ αποχρώσεις ή μια μοβ ταινία στο εξωτερικό της μέρος. Το τσίμπημά της δεν είναι ενοχλητικό.

απο το ΒΗΜΑ

Comment

Working...
                              X