Announcement

Collapse
No announcement yet.

snow lake-effect

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• snow lake-effect

ας ριξουμε μια ματια για το φαινομενο που δημιουργηται και στο αιγαιο και δινει στα προσυνεμα απλοχερο υετο!ενα φαινομενο που παρατηρηται σε μεγαλες λιμνες !! χιονι παραγεται κατα την διαρκεια του χειμωνα, οταν το κρυο, απο την αρκτικη με τους ανεμους κινειται σε πιο ζεστο καιρο πανω απο εκτασεις λιμνων νερου,(αιγαιο σε εμας) και μεταφερει τους υδρατμους που παγωνει και μετα αποθετει στις κοντινες ακτες. >>Το ιδιο αποτελεσμα εχει πανω απο θαλλασες δηλαδη αλμυρο νερο
    ! χιονι!! αποτελεσμα >>θαλασσα, με ακομη καλυτερο αποτελεσμα!! . Το αποτελεσμα ειναι αυξημενο οταν η μαζα του αερα που διακινειται διογκονεται τοπογραφικα απο το αποτελεσμα των υψηλοτερων αυξησεων ειναι αποδοτικοτερο στις πιο κοντινες ακτες. (ευβοια-αττικη) Ανυψωτικα ρευματα μπορουν να παραγαγουν αυτο το ομορφο αποτελεσμα πανω απο λιμνες η καλυτερα θαλλασες!,οπου υπαρχει συνεχεις ανατροφοδοτηση!!!. Οι περιοχες που επληγησαν απο την λιμνη-θαλλασα-αποτελεσματος καλουνται snowbelts χιονι. Αυτο το φαινομενο παρουσιαζεται σε πολλες τοποθεσιες σε ολο τον κοσμο, αλλα ειναι περισσοτερο γνωστη στην κατοικημενες περιοχες των Μεγαλων Λιμνων της Βορειας Αμερικης.

Εαν η θερμοκρασια του αερα δεν ειναι σε αρκετα χαμηλα επιπεδα ωστε να διατηρηθει η καθιζηση lake-effect εχουμε βροχη/Προκειμενου για την λιμνη η θαλλασα να δημιουργηθει καταλληλη συγκιρυα με αποτελεσμα βροχη η χιονι, η κινηση του αερα σε ολη την λιμνη πρεπει να ειναι αισθητα πιο καθετη απο την επιφανεια του αερα (το οποιο ειναι πιθανο να ειναι κοντα η θερμοκρασια της επιφανειας των υδατων). . Συγκεκριμενα, η θερμοκρασια του αερα σε υψομετρο οπου η πιεση αερα ειναι 850 millibars (περιπου 1,5 χιλιομετρα κατακορυφη) θα πρεπει να ειναι 13 ° C χαμηλοτερη απο τη θερμοκρασια του αερα στην επιφανεια. Λιμνη-θαλλασα >>ενεργεια που εμφανιζεται οταν ο αερας στο 850 millibars ειναι πολυ ψυχροτερος απο την επιφανεια του νερου μπορει να παραγαγει thundersnow, χιονι ντους συνοδευονται απο αστραπες και βροντες (λογω της μεγαλυτερης ποσοτητας ενεργειας που διατιθεται απο την αυξημενη ασταθεια).
    αυτο ειναι η ευλογια των προσυνεμων!!

το φαινομενο σε κινηση!

[i]"
    καμερα στον ευξεινο 420m τις ημερες με ενδιαφερον μονο http://dionisos.pblogs.gr/

Λες να συμβαίνει και με τη λίμνη των Ιωαννίνων αυτό?Ας πούμε στις 14/2/2004 και στις 16/2/2008 που έπεσε τοπικά στα Γιάννενα το χιόνι?
    Όταν κατέβει ο ψόφος από τις ’λπεις και αστράψει το Ιόνιο απάκρη σ άκρη, ο κόσμος θα κρατάει την αναπνοή του!

Comment

με οσα διαβασα ναι!ειναι πολυ πιθανο αλλα οπως βλεπεις,εαν η λιμνη εχει μικρη εκταση ειναι ακομη πιο δυσκολη η συγκιρυα αλλα οχι αδυνατη!
      καμερα στον ευξεινο 420m τις ημερες με ενδιαφερον μονο http://dionisos.pblogs.gr/

Comment

Καλά το είχε πει ο Σωτήρης να κάνουμε τα σκόπια λίμνη[i] Και θα ησυχάσει το κεφάλι μας και θα μας θάβει ο βαρδάρης"

Comment

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ θεμα συνιστωσας βεβαια εισοδου του κρυου για αυτο τον λογο χιονι σε μεγαλη ποσοτητα στη θεσσαλονικη δεν βλεπεις ευκολα.μπορεις να δεις σε μικρη ποσοτητα πολλες φορες αλλα σε μεγαλη λιγες.

Comment

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε περιοχές της Μαύρης θάλασσας και της Κασπίας.

Originally posted by ΓΙΑΝΝΗΣ
            ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ θεμα συνιστωσας βεβαια εισοδου του κρυου για αυτο τον λογο χιονι σε μεγαλη ποσοτητα στη θεσσαλονικη δεν βλεπεις ευκολα.μπορεις να δεις σε μικρη ποσοτητα πολλες φορες αλλα σε μεγαλη λιγες.
            Ενώ στην ΑΘήνα πολλές [i]

Πάντως Γιάννη το Αιγαίο ασκεί και εδώ κάποια επιρροή άσχετα άν αυτό δε φαίνεται τώρα. Και συγκεκριμένα το ανατολικό ρεύμα κάνει πολύ καλή δουλειά στην Θεσσαλονίκη με ένα χαμηλό στο Ιόνιο κινούμενο στο Κεντρικό Αιγαίο, ή ένα χαμηλό που απλά δημιουργείται στο τελευταίο. Κυρίως δίνει άμεσα παράταση χιονοπτώσεων, αλλά όχι ξεσπάσματα τύπου προσηνέμων, συνεχέις χιονοπτώσεις.

Βέβαια εγώ σημασία δίνω στα χαμηλά που δημιουργούνται και την κίνησή τους. Ύστερα το ανατολικό ρεύμα που θα μεταφέρει την υγρασία είναι δεδομένο.Edited by: snowearth "
            Κλειστόν

Comment

κωστα ενα μεγαλο χιονι εχει να θυματε η θεσσαλονικη το 1988-1989 και τοτε εκλπληξη ηταν!!!ειχε να γινει δεκαετιες!αυτα εγραφαν οι τοπικες εφημεριδες τοτε.
              και βεβαια δεν ηταν 1 μετρο οπως διαβασα εδω!
              απο τοτε περασαν και αλλα 20 χρονια σχεδον!ε καποτε θα ξαναγινει!
              εγω ποτε δεν εμενα αθηνα εμενα παντα απο νεα ερυθραια και πανω και μεσα σε 25 χρονια που θυμαμε πολυ καλα εχω δει πολλα τετοια χιονια!!και καλα να ειμαστε θα ξαναδουμε!!!
              στην θεσσαλονικη θυμαμε παρα πολλα μικρα χιονια και αρκετα μετρια και ολα αυτα πριν το 2002 αλλα μονο 1 μεγαλο οπως ολοι.στο κεντρο της αθηνας θυμαμε μεγαλυτερα χιονια στην δεκαετια του 80 αρκετα οχι 1..τον αξεχαστο χειμωνα 91-92 που γελασα με την ψυχη μου σημερα που καποιος εγραψε οτι απλα το εστρωσε!!!και βεβαια τι να πει κανενας για το 2002/2004/2008 για το κεντρο παντα.
              το κλιμα αλλαζει για ολους.
              ολα οσα λεω τα εχω ζησει δεν τα εχω διαβασει ουτε εχω ακουσει αφηγησεις στο τζακι,,,,
              εχω φωτογραφιες απο ν.ερυθραια απο το 1979 δικες μου και απο το 1950 απο τους δικους μου.και βεβαια τα χιονια του 50/60 δεν συγκρινονται ,,τοτε ηταν δασος η κηφισια και η ερυθραια.

Comment

ΤΟ 1 μέτρο δε το διάβασες μόνο εδώ και ο Ζιακόπουλος το είπε τέσπα.

Επίσης άν περιμένω να ενημερωθώ εφημερίδες αναλυτικά για το πότε έκανε ξανά 88 σωθήκαμε! ΄Οπως είπα ανάλογα χιόνια με το 88 είχαν συμβεί το 57 και το 68. Πάμπολλες δεκαετίες δλδ! Βέβαια απο παλιές εφημερίδες έχω βρεί στοιχεία παλιών χιονιάδων, άλλο αυτό γιατί τα έψαξα μόνος μου.

Απο την άλλη ακόμα κι'εγώ θυμάμαι 3 μεγάλα χιόνια απο το 95 έως τώρα, όχι μέτρια. Έχεις δίκιο πάντως σ'αυτό που λές για τα μικρά χιόνια, άλλωστε φαίνεται και στις φώτο, αυτη πχ απο το 2006 στο κέντρο:

[i]

Ανάλογα παραδέιγματα υπάρχουν και απο το 2004, 2005.Edited by: snowearth "
                Κλειστόν

Comment

το 2006 δε ξερω τι εκανε στο κεντρο αλα εδω εριξε λιγο λιγοτερο απο το φετεινο!ηταν πολυ καλο.
                  φωτογραφιες απο το 1988 εχω και ενα μετρο εχει μονο εκει που το γκρειντερ τα στιβαζε.
                  μιλαω για κεντρο,στο πανοραμα ισως να ειχε δε ξερω.
                  το λες και μονος σου το 1968 θυμασε(να σου εχουν πει βεβαια)μεγαλο χιονι στην θεσσαλονικη και μετα το 88!δηλαδη απο το 1968 μεχρι το 2007 ,,39 χρονια 1 μεγαλο χιονι!ε αυτο ειπα και εγω!

Comment

Ε Γιάννη κάπως έτσι πάει 1957-1968-1988 το 57 είναι σαν το 88 το 68 μια κλίκα παραπάνω και πολύ πολύ ακραίο και τρομακτικό. Βέβαια όλα αυτά όσον αφορά ακραίους χιονιάδες, όχι απλά μεγάλους τύπου 2001.

Το Πανόραμα είναι σε άλλο κόσμο, εκεί πάνω απο τα 200 μέτρα μιλάμε με άλλα δεδομένα. Πόσο μάλλον για το Ωραιόκαστρο!

ΤΟ 2006 είναι όπως το είπες. Μικρός χιονιάς ο οποίος αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο για την Θεσσαλονίκη, εδώ στο κέντρο τουλάχιστον.
                    Κλειστόν

Comment

καμμια φορα ειναι προτιμοτεροι συχνοι χιονιαδες μετριοι παρα 1 μεγαλος...
                      αλλα απ την αλλη ειναι εντυπωσιακοι και οι μεγαλοι..
                      τελικα εαν φετος ριξει και ενα τον μαρτιο θα ξεχασω τις 24 μερες ξεφτιλας του ιανουαριου

Comment

Τελικά αυτό που είχε συμβεί το 2002 που όλοι έλεγαν βελτίωση του καιρού και χιόνιζε ασταμάτητα για 3+ ημέρες έχει κάποια σχέση με το Snow lake-effect? Αυτό ήταν ή κάτι άλλο?? (Δημιουργία μετωπικών επιφανειών)??
                        Over and out.

Comment

Originally posted by drbalm
                          Καλά το είχε πει ο Σωτήρης να κάνουμε τα σκόπια λίμνη[i] Και θα ησυχάσει το κεφάλι μας και θα μας θάβει ο βαρδάρης

Eμ κάτι ήξερα και το λεγα..να δεις τότε θάψιμο..η ίδια περιοχή που τώρα έχει υετική τρύπα σε βαρδάρη ξερό..."
                          Μετεωρολογικός Σταθμός Μακροχωρίου:
                          http://penteli.meteo.gr/stations/veroia/
                          Κάμερες Μακροχωρίου:
                          http://penteli.meteo.gr/stations/veroia/makrohori.jpg
                          http://www.stravon.gr/makrochori/

Comment

Originally posted by zink_titanum
                            Τελικά αυτό που είχε συμβεί το 2002 που όλοι έλεγαν βελτίωση του καιρού και χιόνιζε ασταμάτητα για 3+ ημέρες έχει κάποια σχέση με το Snow lake-effect? Αυτό ήταν ή κάτι άλλο?? (Δημιουργία μετωπικών επιφανειών)??
                            το 2002 ασφαλως και ειναι κατι τετοιο αλλα αυτο που τοτε δεν μπορουσαν να προβλεψουν ηταν η εμονη και ο στροβιλισμος του χαμηλου επι 4 ημερες!κατι δηλαδη που επεκτεινε το φαινομενο αφου ανατροφοδοτουσε διαρκως το αιγαιο με ψυχρες-πολικες αεριες μαζες

Comment

ενα πραγμα δεν καταλαβαινω. αφου ο κολυδας οπως και αλλοι μετεωρολογοι γνωριζαν ανεκαθεν για το lake effect γιατι δεν το υπολογιζαν ποτε στις χιονοκαιριες-βομβες??

Comment

Working...
                              X