Announcement

Collapse
No announcement yet.

Όλυμπος: Στράγγος - Καταφύγιο Σπ. Αγαπητού

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Όλυμπος: Στράγγος - Καταφύγιο Σπ. Αγαπητού

Την Κυριακή αποφασίσαμε να κάνουμε μια διαδρομή στον Όλυμπο που δεν είναι πολύ γνωστή και δεν σε ανεβάζει σε μεγάλο υψόμετρο. Ξεκινήσαμε 4:30 το πρωί από Θεσσαλονίκη και στις 6:15 φτάσαμε στην θέση διασταύρωση, προς έκπληξη μου είχε ζέστη όσο και στην πόλη σχεδόν!!(με κοντομάνικο μπλουζάκι ξεκινήσαμε!) Περπατήσαμε μέχρι τον στράγγο και εκεί αφήσαμε το κεντρικό μονοπάτι. Ανηφορίσαμε στα αριστερά μας για ανάθεμα και βρύση αποστολίδη. Συναντήσαμε γρήγορα το πρώτο σταυροδρόμι και πήραμε το μονοπάτι στα αριστερά μας. Πάνω από την βρύση αποστολίδη ξεκινάει το μονοπάτι που διασχίζει το βουνό και καταλήγει στο μονοπάτι πριόνια-ζολώτας λίγο πριν το καταφύγιο. Η κλήση του είναι ήπια με εναλλαγές ανόδου-καθόδου μέσα σε πυκνό δάσος και το μήκος του περίπου 5 χλμ. Από τις ποιο όμορφες διαδρομές που έχω κάνει στο βουνό, σε μερικά σημεία το μονοπάτι χάνεται μέσα σε λιβάδια από ψηλά χόρτα και πεσμένα από χιονοστιβάδες δέντρα αλλά με λίγη προσοχή το ξαναβρίσκεις. Ιδανικό μέρος για παρατήρηση αγριολούλουδων και βοτάνων και αν είσαι τυχερός και άγριων ζώων, εμείς είδαμε πολλά ίχνη από ζώα και κόπρανα αλλά τίποτα παραπάνω. Με χαλαρό ρυθμό και πολλές στάσεις φτάσαμε στα πριόνια στις 15:00.

[i]

"

Οπως και στα περισσοτερα βουνα, οι χαμηλες υψομετρικα διαδρομες εχουν και το περισσοτερο ενδιαφερον αναφορικα με τη χλωριδα και την πανιδα... Οσο ανεβαινεις, το τοπιο αλλαζει, περνας την υποαλπικη ζωνη και τελικα ανεβαινεις στην αλπικη περιοχη που στα ψηλοτερα σημεια θυμιζει σεληνιακο τοπιο... αγονη γη, πετρα και ξεραιλα.

Ομως απο καιρικης αποψης το μεγαλυτερο ενδιαφερον (και στον Ολυμπο) ειναι πανω απο τα 2500 μετρα οπου οι εναλλαγες ειναι πιο εντονες και σημειωνονται και τα περισσοτερα φαινομενα.

Comment

Originally posted by MountExplorer
      ... Οσο ανεβαινεις, το τοπιο αλλαζει, περνας την υποαλπικη ζωνη και τελικα ανεβαινεις στην αλπικη περιοχη που στα ψηλοτερα σημεια θυμιζει σεληνιακο τοπιο... αγονη γη, πετρα και ξεραιλα.
      Eχει όμως Γιώργο (mount) και η Αλπική ζώνη την ομορφιά της. Εχει την αγριάδα της και εμένα τουλάχιστον, μου φέρνει μια γαλήνη και μια άισθηση μοναδική, οτί έιμαι εκεί εγω και κανένας άλλος.
      ΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Web cam, live καιρός στο Αιγιο
      http://www.e-achaia.gr

Comment

Ωραία πράγματα Σταύρο! Δηλαδή αυτά τα Ρόμπολα έπεσαν απο χιονοστιβάδα? Εντυπωσιακό!

[i]"
        Κλειστόν

Comment

Kώστα από χιονοστιβάδα έχουν πέσει όλα τα δέντρα. Είναι στην ρεματιά γκαβός που ξεκινάει από την ανατολική πλευρά του οροπεδίου των μουσών και από τον λαιμό για να καταλήξει στον ενιπέα λίγα μέτρα πριν από την ταβέρνα στα πριόνια. Όταν στάθηκα στο κέντρο της ρεματιάς και είδα το πλάτος της έκτασης με τα πεσμένα δέντρα και από που ήρθε όλο αυτό το χιόνι πραγματικά τρόμαξα και μόνο στην ιδέα...

Comment

Τα είχα δει κι εγώ τα δέντρα dr, αλλά δεν κατάλαβα από που ξεκίνησε η χιονοστιβάδα.... Μήπως είναι από παλιά πυρκαϊά;
            Λεωσθένης

Μετεωρολογικός Σταθμός Δροσιάς Αττικής: www.pefteixioni.com
            Καιρικό Ιστολόγιο: www.meteodrosia.blogspot.gr

Comment

Τότε οι κορμόι θα ήταν καμμένοι, όχι πεσμένοι!
              Κλειστόν

Comment

Στην πρωτη φωτογραφια τα μισοκαμμενα ρομπολα ειναι κεραυνοβολημενα και οχι απο πυρκαια.Ειναι μια πολυ ομορφη διαδρομη μεσου υψομετρου και παρατημενη θα ελεγα...Για αυτο το λογο δεν ειναι και σε πολλα σημεια βατη οπως οι αλλες ορειβατικες διαδρομες.Δεν συγκρινεται ομως με τιποτα σε ομορφια.Επισης ειναι και μια πανεμορφη διαδρομη χειμερινη αν και αρκετα επικινδυνη μετα τα μεσα φεβρουαριου για χιονοστοιβαδες σε εκτεθειμενα μερη οπως αναθεμα στο υψος της σπηλιας του απολλωνα στο περασμα του γκαβου και λιγο πριν τον γομαροσταλο.Ευγε καρντασι για τις υπεροχες φωτογραφιες.
                10 χρονια μελος στο φορουμ.:spy:

Comment

Συντομα βλεπω να επισκεπτομαστε ξανα τον Ολυμπο...

Comment

αυτη την εποχη μπορεις να πας για περπατημα ολυμπο;
                    οχι κορυφη κλπ
                    το πολυ ως το καταφυγιο αγαπητου
                    ξερετε;

Snow is on my D.N.A.-ζητειται δουλεια στις Δολομιτικες Αλπεις

Comment

Για περπάτημα όλες τις εποχές μπορείς να πας[i] Καταφύγια ανοιχτά από τα μέσα μαίου και μετά θα βρεις όμως ανοιχτά. Προτείνω να κάνεις την διαδρομή από διασταύρωση μέχρι πετρόστρουγγα. Και χιόνι να έχει μέχρι εκεί δεν θα συναντήσεις δυσκολία να το περάσεις ούτε θα χρειαστείς ειδικό εξοπλισμό.
                      "

Comment

Originally posted by drbalm
                        Για περπάτημα όλες τις εποχές μπορείς να πας[i] Καταφύγια ανοιχτά από τα μέσα μαίου και μετά θα βρεις όμως ανοιχτά. Προτείνω να κάνεις την διαδρομή από διασταύρωση μέχρι πετρόστρουγγα. Και χιόνι να έχει μέχρι εκεί δεν θα συναντήσεις δυσκολία να το περάσεις ούτε θα χρειαστείς ειδικό εξοπλισμό.
                        ΤΗΑΝΧ αλλα επειδη ειμαι αρχαριος ποια ακριβως ειναι αυτη η διαδρομη;
                        εγω σκεφτομουν πριονια-αγαπητος"

Comment

Originally posted by TURMS
                          Originally posted by drbalm
                          ΤΗΑΝΧ αλλα επειδη ειμαι αρχαριος ποια ακριβως ειναι αυτη η διαδρομη;
                          εγω σκεφτομουν πριονια-αγαπητος
                          kai egw symfwno me to diastaurwsh petrostrougga, pio aplh kai pio wraia. 3ekinaei 3-4 xiliometra prin apo ta prionia kai anebainei pros ta de3ia. Den lew perissotera giati xreiazesai, 'h xarth, 'h kapoion pou na 3erei thn diadromh. Gia to prionia-agaphtos kalytera oxi giati mporei na exei akoma xionia kai exei megales lo3es kliseis, isws ginontai kai xionostibades.
                          "

Comment

α σοβαρα;;
                            καλα που μου το ειπες...

Comment

αν παρω πεζοπορικο χαρτη θα βρω ακρη για το που ξεκιναει η διαδρομη που προτεινετε;;;;

Comment

Working...
                              X