Announcement

Collapse
No announcement yet.

Χειμώνας 2023 - 2024

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Τώρα βέβαια αφού έχει μιλήσει ο μέγας για εμένα μετεωρογος εγώ τι θα μπορούσα να πω....οι πιθανότητες για κάτι καλό στα Άνω των 200 είναι τεράστιες όχι σύμφωνα με Ευρωπαίο βέβαια. Εμείς οι κεντρονοτιοι θα παλέψουμε στις γερές εξάρσεις να το δούμε τουλάχιστον. Ππυ ξέρεις μπορεί και να γίνει καμία έκπληξη καθώς υπάρχουν και μερικά σεναριακια γύρω στο -8

    Comment


    • Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο της εμυ.
      Από κίτρινο σε πορτοκαλί.
      http://www.emy.gr/emy/el/warning/wea...=3&language=gr

      Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

      Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός καθώς δύο διαταραχές, η πρώτη από σήμερα Κυριακή (28-01-24) και η δεύτερη από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24) θα επηρεάσουν τη χώρα. Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τη δεύτερη διαταραχή.
      Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής - Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
      Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

      Πιο αναλυτικά:
      Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
      α) Σήμερα Κυριακή (28-01-24) από τις πρωινές ώρες, στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.
      β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης. Ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
      Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.
      γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
      δ) Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

      Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:
      α) Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
      β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

      Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την πρώτη διαταραχή σήμερα Κυριακή (28-01-24) κατά τόπους στην Εύβοια και την Κρήτη και κυρίως από τη δεύτερη διαταραχή από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

      Comment


      • πιθανη express διαταρραχη το σαββατο με ενα φρεσαρισματακι στα ορεινα. Παντως τα ακραια θερμα σεναρια εχουν μαζευτει. Το διαστημα 10-20/02 θα παιξουμε τα ρεστα μας για ται σοβαρο πεδινο
        ομοιος ομοιω αει πελαζει

        Comment


        • το βραδυ δευτερας προς τριτη ξημερωμα χανεται με τετοιους ανεμους ψηλα στο λεκανοπεδιο ,θα εχουμε αστεροσκονη , τριτη πρωι και για λιγες ωρες φαινεται να χιονιζει χαμηλα γρηγορα ομως θα το γυριζει σε βροχη κατω απο τα 300-350 και μετα το επομενο στοιχημα ειναι βραδυ τριτης οπου εκει λογω και της ωρας μπορουμε να δουμε κατι καλυτερο ακομα και σε υψομετρα των 150 μετρων. Αυτα , τελος οι χαρτες , nowcasting πλεον
          ομοιος ομοιω αει πελαζει

          Comment


          • ΚΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΕΡΜΗΣ" [1]
            13:15 - 27 Ιανουαρίου 2024
            Σε ταύτιση τα δύο μεγάλα αριθμητικά μοντέλα για την επερχόμενη κακοκαιρία - σε απόλυτη ταύτιση ότι αφορά την διάρκεια η οποία θα είναι της τάξης των 64-74 ωρών (~3 ημέρες) και με μικροδιαφορές ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
            Το GFS δίνει για ~60 ώρες θερμοκρασίες από -5.5 έως -6.5 βαθμούς Κελσίου στα 850hPa και για ~30 ώρες θερμοκρασίες από -31 έως -36 στα 500hPa.
            To ECMWF δίνει αντιστοίχως θερμοκρασίες από -5.5 έως -7 βαθμούς Κελσίου στα 850hPa και θερμοκρασίες από -30 έως -35 στα 500hPa.
            Σε απόλυτα νούμερα μιλάμε για κακοκαιρία με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές/παραθαλάσσιες περιοχές στα ανατολικά προσήνεμα [2] κυρίως λόγω της πολύ καλής υποστήριξης στα 500hPa. Σε σύγκριση με την κακοκαιρία της 26ης Ιανουαρίου 2022 είναι κατά 1.5-2.5 βαθμούς "θερμότερη".
            Για την Αθήνα, εφόσον δεν έχουμε διαφοροποίηση προς τα κάτω (θερμοκρασιακά), την Κυριακή το πρωί θα έχουμε μια πρώτη επιδείνωση λόγω ενός γρήγορου περάσματος με θερμοκρασίες -32 βαθμούς Κελσίου στα 500hPa, με χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού με υψόμετρο >500μ. Μέχρι το βράδυ/ξημερώματα Δευτέρας μικροεξάρσεις θα κατεβάζουν τις χιονοπτώσεις έως και τα 300-350μ.
            Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Δευτέρα το βράδυ/Τρίτη ξημερώματα όπου αναμένεται να εισχωρήσει η ψυχρή αέρια μάζα στα 500hPa, με χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις σε περιοχές >200μ (σημαντικές χιονοστρώσεις >300μ) και πυκνές χιονοπτώσεις έως και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Μάλιστα το διάστημα των μεσημβρινών ωρών αναμένεται περαιτέρω έξαρση συνοδεία ηλεκτρικής δραστηριότητας (χιονοκαταιγίδες) με υπαρκτό το ενδεχόμενο χιονόστρωσης ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.
            [1] Προσωπικά θα δώσω στην κακοκαιρία αυτή την ονομασία "Ερμής" εις μνήμην ενός νέου σε ηλικία ερασιτέχνη μετεωρολόγου με το όνομα αυτό, που έφυγε άδικα από την ζωή πριν από λίγο καιρό.
            [2] Ανατολικά Προσήνεμα: Θράκη (κυρίως Έβρος), προσήνεμη ανατολική Μακεδονία (κυρίως Καβάλα και Θάσος), προσήνεμη κεντρική Μακεδονίας (κυρίως νότια Πιερία, νότια Χαλκιδική και Άγιο Όρος), ανατολική και νότια Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια, βορειοανατολική και ανατολική Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες και Κρήτη.
            Για τις προγνώσεις σας: www.youweather.com
            Δημήτρης Καμπόλης
            Φυσικός, κατεύθυνσης Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας
            MSc, Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Αλλαγής
            AMS member
            YouWeather.com

            Comment


            • Καλή χρονιά και καλή χιονιά φίλοι μου! Εύχομαι όμορφες και χαρούμενες χιονοστιγμές σε όλους! Ας ελπίσουμε να γίνει το 4/4, παρόλο που πέρσι η "Βαρβαρίτσα" ήταν "άδικη" με κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα στο δυτικό λεκανοπέδιο...

              Comment


              • γιατί τέτοια νέκρα ρε παίδες???? κάποτε εδώ γινόταν τέτοια εποχή χαμός (είτε υπήρχε κακοκαιρία στο άμεσο ή ΑΚΟΜΑ & στο έμμεσο μέλλον)....
                Υπομονή Και.... Επιμονή Στην Υπομονή!!!

                https://media.tenor.co/images/cd7c32...75b3fc32ce/raw

                Comment


                • panos_doctor
                  panos_doctor commented
                  Editing a comment
                  Συντοπίτη τα περισσότερα μέλη έχουν φύγει. Τσακωθήκανε

                • Xionias Attikis
                  Xionias Attikis commented
                  Editing a comment
                  Δεν το γνώριζα γιατρέ (αν & κάτι υποψιαζόμουν αλλά...). & όλα αυτά για... τον καιρό δλδ. τι να είπω. Τέσπα, καλή συνέχεια να έχουμε χιονόφιλοι & ας ελπίσουμε σε κάτι δυνατό τον φετινό χειμώνα για όλες τις περιοχές της Ελλάδος ανά χρονικά διαστήματα (αλλά γιατί όχι & σε... πανελλαδικό)

              • Μετα το πέρας της Αυγής, θέλω να σημειώσω κάποιες διαπιστώσεις μου.
                Καταρχάς ένα μπράβο στο Δημήτρη γιατί και την υετότρυπα βράδυ Δευτέρας προς Τρίτη επισήμανε (αν και μας πόνεσε πολύ αυτο), και τα υψόμετρα που έδωσε θα ήταν σωστότατα αν βέβαια είχαν επιβεβαιωθεί τα μοντέλα για τις Τ στα 850.
                Προσωπικά, το είδα να πέφτει 2 24ωρα, είδα χιονοκαταιγίδες, είδα την Πάρνηθα με μεγάλα ύψη χιονιού και μπόλικο υετό στην Αττική, Βοιωτία, Εύβοια. Αυτονόητα θα μου πείς για χειμώνα. Ελα όμως που δεν είναι πια. Μακάρι να είχαμε 6-7 κακοκαιρίες σαν αυτή κάθε χειμώνα.
                Για τα μελλούμενα? Επιστροφή στη ζοφερή πραγματικότητα. Ανοιξη για το πρώτο τουλάχιστον δεκαήμερο, φαίνονται κάποιες βροχές για μετά, και μακάρι να έρθουν, έστω και αυτές, και βλέπουμε αν μπορούμε να έχουμε κάτι για μετά τα μέσα του μήνα.
                Θα περιμένω λίγο ακόμα, πριν χαρακτηρίσω και αυτο το χειμώνα απογοητευτικό.......

                Comment


                • Ioannis Xionias
                  Ioannis Xionias commented
                  Editing a comment
                  Και βροχούλες με νοτιά και μαλακό καιρό, μια χαρά θα είναι! Για να δούμε για φέτος... Και πέρσι πάντως που ήταν ρετάλι ο χειμώνας, μετά τον Μάρτη εξισορρόπησε (τουλάχιστον στον υετό)...

              • Φιλε, Ioannis Xionias ,
                εσύ κρίνεις την εξισορρόπηση, από την θέση του αστού, που τον αφορά αν θα έχει νερό στους ταμιευτήρες και πόσες ώρες θα δει βροχούλα στα μέρη του.
                Εγώ όμως, λόγω, και επαγγελματικής ενασχόλησης, θέλω να υπογραμμίσω ότι : Οσες βροχές και να κάνει μετα το Μάρτη, η υετική έλλειψη, που δημιουργείται από άνυδρο φθινόπωρο και "αχιονο" χειμώνα, δεν αναπληρώνεται σε καμία περίπτωση. Ο υδροφόρος ορίζοντας δεν εμπλουτίζεται και η οιαδήποτε ποσότητα βροχής αφορά μόνο τα επιφανειακά εδαφικά στρώματα και άρα είναι δώρον άδωρον για το φυτικό κεφάλαιο.

                Comment


                • Καλησπέρα...τα 28αρια από κάτω μας δύσκολα θα αφήσουν κάτι αξιόλογο για τα προσήνεμα και γενικά για τη κεντρονότια Ελλάδα, μάλλον σφυρίξαμε λήξη...Δυστυχώς τα λέγαμε από τον Δεκέμβρη, το ελνινιο μας κατέστρεψε Πάλι καλά που ήρθε αυτή η ψυχρή εισβολή τέλη του μήνα και είδαμε τουλάχιστον ορισμένα βουνά χιονισμένα.

                  Comment


                  • Το 12αρι παντως εχει αλλη αποψη για τις 17 του μηνα...

                    Comment


                    • ANTONIS 64
                      ANTONIS 64 commented
                      Editing a comment
                      Εκεί είναι οι μέρες ενδιαφέροντος. Αν δεν κάνω λάθος, το είχες επισημάνει , κι εσύ.

                    • Alexallaround
                      Alexallaround commented
                      Editing a comment
                      Ναι ειχα πει για ενα μικρο παραθυρο μεσα Φλεβαρη μεχρι τελος, αλλα πιο πολυ πιστευα για τις 28 Γεναρη, που τελικα δν μας εκατσε για Αττικη οπως ακριβως τον θελαμε. Κρισιμα τα τρεξιματα προς το επομενο ΠΣΚ

                  • Κάθε μέρα και διαφορετικοί χάρτες. Εφέτος δεν ξέρω τι γίνεται αλλά άκρη δεν βγάζω. Εμποδισμοι, ψύχος ππυ δεν κατεβαίνει ενώ υπάρχει τι να πω....πάμε για τα ρέστα μας εκεί γύρω στις 20;;;θα δείξει και πάλι

                    Comment


                    • Alexallaround
                      Alexallaround commented
                      Editing a comment
                      ειναι τα βρωμο28ΑΡΙΑ που εχουν αραξει απο κατω μας ολο τον χειμωνα, τελευταια μας ευκαιρια για φετος εκει λιγο πριν τις 20 του μηνα. Παιζει και πολυ Τουρκια, οπως παντα αυτη τη περιοδο, θα γινει μεγαλη μαχη λεμε..!!

                  • Καλησπέρα.
                    Αν μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι, μετα τις 15, θα εξαρτηθεί από το αν στηθεί εμποδισμός σωστός εκει γύρω στις 180-200 ώρες. Ακόμα και να γίνει αυτό βέβαια δεν φτάνει από μόνο του. Αρα ότι και να λέμε, προς το παρόν είναι ιστορίες φαντασίας.
                    Αυτή τη στιγμή, νομίζω πως αυτό που αξίζει να ασχοληθούμε, είναι οι βροχές για 12-14. Ας είναι όσο μεγαλύτερης διάρκειας γίνεται και όχι βραχύβιες έντονες.
                    Υπενθυμίζω, ότι είμαι χιονόφιλος αλλά έτσι όπως βαδίζουμε, στο τέλος θα ασχολούμαστε και με αυτές. Σημεία των καιρών!!!

                    Comment


                    • Οι βροχούλες που λέγαμε, φαίνεται να εκδηλώνονται, μόνο κατα το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, ξημερώματα Δευτέρας. Βράσε ρύζι, δηλαδή.
                      Για μετά, τοπίο στην ομίχλη. Δεν αξίζει ακόμα να πούμε το οτιδήποτε. Δεν είμαι αισιόδοξος, αν και μια κατεβασιά μπορούμε να την πάρουμε, ως χειμωνιάτικη αυλαία.

                      Comment


                      • Κλαυσίγελος!!! Μουλιάσαμε πάλι στην Αττική.
                        Σε Ζάκυνθο και Εύβοια είχαμε δασικές πυρκαγιές πριν 1-2 μέρες!!!
                        Ευτυχώς όμως, ο κρατικός μηχανισμός το έχει λάβει το μήνυμα και προετοιμάζεται κατάλληλα.!!!!
                        Θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ, ξανά το καλοκαίρι....
                        Last edited by ANTONIS 64; 12/02/2024, 10:52 AM.

                        Comment

                        Working...
                        X