Announcement

Collapse
No announcement yet.

Σχολιασμός χαρτών Χειμώνα 2023

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • από τρίτη ξημερώματα έως και πέμπτη πρωί, το gfs έχει ολο το νομό αττικής στο -8 με -9 (τα βόρεια και πιο χαμηλά), αλλά τι θα γίνεται από υετό δεν ξέρω. για κυριακή δευτέρα, θεωρώ ότι λόγω ραγδαιότητας από κάποια ώρα και μετά θα χιονίζει παντού. ελπίζω και στις εκπλήξεις τι να πω..... Btw ο γιάννης κασκόλ από γλυφάδα που είναι να δει τη φόλα να μας πάει γούρι?????

    Comment


    • Ioannis Xionias
      Ioannis Xionias commented
      Editing a comment
      χαχαχα εξαφανίστηκε αυτός; Τι απέγινε;

  • Γεια σας παίδες, μου είπαν ότι κάποιος έγραψε ότι δε γράφουμε πια. Δυστυχώς λόγω φορτωμένου προγράμματος γράφω μόνο στο facebook group pefteixioni.
    Βάζω μια εκτίμηση για την επερχόμενη χιονοβόμβα. Το θέμα είναι οι θερμοκρασίες την Κυριακή και να δούμε αν τα καθοδικά θα κάνουν το γνωστό θαύμα τους και μέχρι που θα έχουμε χιονοστρώσεις...

    Εκτίμηση για πολική εισβολή Barbara στα υπερβόρεια προάστεια
    Τίτλος: Έρχεται «βάρβαρος» χιονιάς στα υπερβόρεια προάστεια (και όχι μόνο).
    Πρώτη Εκτίμηση:
    Το Σάββατο και ειδικά Σάββατο βράδυ θα έχουμε ΒΔ νεφικό στριμ με άγνωστα αποτελέσματα (αφού τα βουνά της κεντρικής Ελλάδας κόβουν τα χαμηλά στρώματα). Παρόλα αυτά τα μοντέλα δίνουν πολύ υγρασία στα ψηλά στρώματα, οπότε μπορεί να βρέξει και κάποια στιγμή το βράδυ πιθανόν να το γυρίσει σε χιόνι πρώτα Ιπποκράτειο. Είναι πιθανόν με τους ΒΔ ανέμους να κατέβει λίγο πιο γρήγορα η Θ, και να έχουμε χιονοεκπλήξεις χαμηλότερα και νωρίτερα από ότι δίνουν τα μοντέλα. Από την άλλη, το ΒΔ νεφικό στριμ μπορεί να καθυστερήσει λίγο την ισχυρή «μπούκα» από τα ΒΑ (μέχρι να αναδιοργανωθεί ο καιρός στο Αιγαίο). Μετά άνοιγμα και αναμονή της μπούκας από ΒΑ...

    Ο ισχυρός χιονιάς ουσιαστικά λοιπόν ξεκινάει την Κυριακή το πρωί προς μεσημέρι με ισχυρό «μπάσιμο» από τα ΒΑ, με πιθανές χιονοκαταιγίδες και πολύ έντονα φαινόμενα. Οι πυκνές χιονοπτώσεις με υγρό χιόνι πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα (στα δέντρα) και χιονοστρώσεις (αν και είναι θερμό το έδαφος και να δούμε τι θα γίνει, ειδικά στους δρόμους). Ο ΒΔ άνεμος (έστω ΒΒΔ) στα χαμηλά στρώματα θα βοηθήσει στο να κατέβουν τα χιόνια χαμηλότερα. Αργότερα (μεσημερο-απόγευμα) θα να μπει ο ΒΒΑ-ΒΑ που θα ανεβάσει λίγο τα υψόμετρα παγοποίησης αλλά θα έχει κατέλθει και νοτιότερα η πολική μάζα.
    Μέσα στην Κυριακή (απόγευμα-βραδάκι) μπορεί να έχουμε πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων και αργά το βράδυ (προς μεσάνυχτα) -εκτός αν προλάβει να γεμίσει τα κενά το Aegean sea snow effect (βλ. παρακάτω) και μέχρι Δευτέρα πρωί πιθανός επόμενος γύρος (γενικά θα έχουμε περάσματα από ανατολικά-δυτικά και μετά επιστροφή από δυτικά-ανατολικά). Οι θερμοκρασίες το βράδυ θα έχουν πέσει οπότε θα έχουμε χιονοστρώσεις και χαμηλότερα.
    Από την Κυριακή το μεσημερο-απόγευμα οι άνεμοι στα περισσότερα στρώματα γίνονται ΒΑ και τα χαρακτηριστικά είναι αρκετά καλά για ένα διάστημα για να ενεργοποιηθεί το Aegean sea snow effect που ενισχύει σημαντικά τις χιονοπτώσεις (προς Δευτέρα θα βγει). Άρα πιθανή έξαρση, όμως σταδιακά το στριμ γυρνάει πιο Β-ή και ΒΒΔ οπότε να δούμε τι θα περάσει από Δίρφη-Ξηροβούνι (το Β είναι κακό για ανατολικά υπερβόρεια, το ΒΒΔ περνάει από ανοιχτά στο Πήλιο πάνω από βόρεια Εύβοια).
    Πιθανές χιονοστρώσεις Κυριακής:
    Χαμηλά υπερβόρεια ~350-400 μέτρα (Δροσιά-Άνοιξη, Αγ. Στέφανος-Κρυονέρι κλπ.)
    · ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
    o Ελάχιστη χινόστρωση: 10-15 εκ
    o Αναμενόμενη : 15-20 εκ
    o Μέγιστη χιονόστρωση: 20-25 εκ
    Ψηλά υπερβόρεια: 500+ (Διόνυσος-Ιπποκράτειος)
    · ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
    o Ελάχιστη χιονόστρωση: 20-25 εκατοστά
    o Αναμενόμενη χιονόστρωση: 25-30 εκατοστά
    o Μέγιστη χιονόστρωση: 30-35 εκατοστά
    Για τη Δευτέρα (ειδικά μετά το ξημέρωμα) τα τελευταία νέα είναι ότι κρατάει το νεφικό στριμ (700hpA) εντός του Αιγαίου (έστω ΒΒΔ από Πήλιο-Θερμαϊκό). Σε προηγούμενα ραν ο Αμερικάνος και Καναδός είχαν ΒΔ-Δ νεφικά στριμ που γενικά σπάει τον καιρό, και αυτός καταλήγει προς Εύβοια και νησιά Αιγαίου. Οπότε κράταμε μια επιφύλαξη για Δευτέρα πρωί (πιθανό σπάσιμο του καιρού). Κάποιες φορές όμως βγαίνει και χωριστό νεφικό στριμ στα 850hpA, όπου (στα 850 δηλαδή) παραμένει όλη τη Δευτέρα ΒΒΑ-ΒΑ από το Αιγαίο. Άρα για τη Δευτέρα υπάρχει αβεβαιότητα. Πάντως ήδη μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί μπορεί να έχουν ενισχυθεί οι χιονοστρώσεις (με 10-15 εκατοστά και παραπάνω σε Διόνυσο-Ιπποκράτειο). Και τη Δευτέρα το απόγευμα βράδυ φαίνεται ότι ξαναστρώνει το στριμ άρα μπορεί να έχουμε νέο γύρο χιονοπτώσεων και ενίσχυση των χιονοστρώσεων.
    Κάπως έτσι είναι η εικόνα που παίρνουμε από τα παγκόσμια μοντέλα (με αρκετή μετάφραση). Δεν πρόλαβα να δω περιοχικά σήμερα, χθες που είχα δει Σκύρωνα είχα τρομάξει με τα απίστευτα φαινόμενα που έδινε.
    Οι χιονοθερμοκρασίες παραμένουν για αρκετές μέρες και η πολική μάζα στροβιλίζεται με καλή υποστήριξη μέχρι και την Τρίτη, ενώ μέχρι κάπου Τετάρτη-Πέμπτη είναι πιθανόν να έχουμε φαινόμενα, αλλά αυτά είναι μακρινά και λογικά θα αλλάξουν λίγο ή περισσότερο.
    Για τα πιο χαμηλά οι θερμοκρασίες δε θα είναι καλές οπότε με τις εξάρσεις θα πέφτουν και μπορεί να πιάνει χιόνι και πιο χαμηλά (ειδικά στην αρχή με το ΒΒΔ-ΒΔ? επιφανείας) αλλά μετά μπορεί να λιώνει. Δευτέρα προς το ξημέρωμα όμως αν βγει η έξαρση τότε παίζει να κατέβει η χιονόστρωση χαμηλά.
    Χιόνια πολλά και καλά!
    Facebook group: https://www.facebook.com/groups/pefteixioni/
    Llive camera Δροσιάς στα ~400μ με θέα τους λόφους της Ρέας στους πρόποδες της Πεντέλης Αττικής: http://www.pefteixioni.com/fcamera/fcamera.html
    Live camera Δροσιάς μέ θέα Πάρνηθα (τελεφερίκ-Καζίνο και Κρυονέρι) http://www.livecameras.gr/up/drosia.php

    Comment


    • Ευχαριστούμε για τον κόπο σου, να μας ενημερώσεις με λεπτομέρειες. Καλη Χρονιά να έχεις και Υγεία!!!
      Χάρηκα πολύ με την επανεμφάνιση σου στο forum.

      Comment


      • ευχαριστουμε τον φωτη. το πρωι ο παναγιωτης ανεφερε πως παρολη τη στροφη των ανεμων σε βακο , το wet bulb zero level μειωνεται στα 100 μετρα! και στο 12αρι ιδια εικονα και αυτο που συμβαινει κατα την αποψη μου ειναι η πολλη καλη εικονα των στοιχειων υποστηριξης (-7 στα 850 , -35 στα 500 , freezing level 500m )
        Click image for larger version

Name:	23020518_2_0412 (1).gif
Views:	1041
Size:	27.7 KB
ID:	6938Click image for larger version

Name:	23020521_0412.gif
Views:	1022
Size:	27.8 KB
ID:	6939Click image for larger version

Name:	23020518_2_0412 (2).gif
Views:	1019
Size:	38.2 KB
ID:	6940Click image for larger version

Name:	23020518_2_0412.gif
Views:	1024
Size:	28.0 KB
ID:	6941Click image for larger version

Name:	23020521_2_0412.gif
Views:	1023
Size:	28.5 KB
ID:	6942
        ομοιος ομοιω αει πελαζει

        Comment


        • Παιδιά η προσωπική μου άποψη είναι ότι για εντός του λεκανοπεδίου δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε χιονοστρωση. Εφοσον ξεκινάει με ΒΔ επιφάνειας η Κυριακή το λεκανοπέδιο θα έχει σπασμένο καιρό. Καταρχάς μέχρι το μεσημεράκι δεν θα έχουμε Τ χιονοπτώσεων εντός του λεκανοπεδίου. Από το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ θα πάμε με εξάρσεις και υφέσεις και με ανοίγματα του καιρού. Δεν έχει καμία σχέση αυτή η κακοκαιρία με την Μήδεια πέρυσι που επι 12 ώρες χιονίζει ασταμάτητα. Ίσως χιονοστρωση να δουν οριακή στις ώρες έξαρσης οι περιοχές του λεκανοπεδίου πέριξ του υμηττου, αλλά και αυτό χλωμό το κόβω. Μην σας απασχολεί το αν θα ρίξει χιόνι με αυτές τις Τ. Ότι πέφτει μετά τις 4 το απόγευμα εντός λεκανοπεδίου θα είναι χιόνι
          "Θαφκε το γαρδίκ γρηγορ θαφκε"

          Comment


          • ANTONIS 64
            ANTONIS 64 commented
            Editing a comment
            Καλησπέρα. Η ανάλυση σου αφορά μόνο την Κυριακή?

        • Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστούμε Φώτη για την ανάλυση-εκτίμηση σου. Πάμε θετικά παιδιά, σχεδόν όλα φαίνονται ιδανικά στους χάρτες για κάτι καλό!
          Μην μπαίνουμε προς το παρόν σε θεωρητικές συγκρίσεις με Μήδεια και Ελπίδα.
          xioni gia panta

          Comment


          • Καλησπέρα

            Η γνώμη μου είναι ότι στη πρώτη μεγάλη μπούκα οπότε γίνει αυτή (εκεί γύρω στο μεσημέρι δείχνουν όλα τα στοιχεία) χιόνι θα πέσει μέχρι τουλάχιστον τα 100μ εντός του λεκανοπεδίου. Εκείνες τις ώρες μερική χιονόστρωση θα έχουμε από τα 150-200μ περίπου που όμως λόγω των σχετικά υψηλών Τ και με τη παύση των φαινομένων θα υποχωρήσει.

            Από κει κ μετά στο 2ο κύμα γύρω στο βράδυ αργά της Κυριακής περιμένω ένταση φαινομένων κ χιονόστρωση από τα 100-150 κ πάνω ενώ στα 50-100μ μερική χιονόστρωση. Παραθαλάσσια θα χιονίσει κ θα στρώσει τις εύκολες επιφάνειες.

            Για μετά θα τα πούμε αύριο.
            Οξυγόνο μου το κρύο έμπνευσή μου η συννεφιά χιόνι τ' όνειρό μου!...Παναγιώτης

            Comment


            • pzour_14
              pzour_14 commented
              Editing a comment
              Νομίζω και εγω ότι κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα για αύριο Κυριακή. Θεωρώ όλες οι περιοχές τις Αττικής ίσως εκτός τους πολύ πολύ νοτιους Σούνιο κτλ θα δουν έστω και λίγο στρωμένο χιόνι στις εύκολες επιφάνειες εννοειτε προς το βράδυ της Κυριακή ξημερώματα Δευτέρας.

          • Επομενως ο φιλος μας kiklonas εντοπιζει το προβλημα στους λεκανοπεδινους στη ραγδαιοτητα κυριως δηλαδη on off περαν του θερμοκρασιακου το οποιο εχει αναδειχθει απο τα απογευματινα της πεμπτης. Το στοιχημα για εμας απο μαρουσι και κατω ειναι τη νυχτα κυριακης προς δευτερα. Αν εκει βρουμε ενα 3-4ωρο εξαρσης θα στρωθουμε αλλα θα το σηκωσει σταδιακα μεσα στη δευτερα , θα σπασει ο καιρος , για να υποτροπιασει ξανα δευτερα προς τριτη βραδυ αλλα για αυτο με βαση τα τωρινα η συγκλιση φαινεται να ευνοει βοιωτια δυτικη αττικη
            ομοιος ομοιω αει πελαζει

            Comment


            • χαμος απο strikes βορειοανατολικο αιγαιο. το τερας ξεχυνεται σαν εμετος στην επιθεση
              ομοιος ομοιω αει πελαζει

              Comment


              • Ioannis Xionias
                Ioannis Xionias commented
                Editing a comment
                Και πόσο μ' αρέσουν τα ξεράσματα που έρχονται από τη θάλασσα! χαχα

            • Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΗΤΟ! ΝΙΩΘΩ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ, ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ!
              ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

              Comment


              • Ητανε δικαιο...
                Click image for larger version

Name:	MV5BMDQ1YzY1MzAtNGY2Ni00MjYyLThjN2MtN2ViNjJjNWZjNTk1XkEyXkFqcGdeQXVyNDE5MTU2MDE@.jpg
Views:	769
Size:	274.1 KB
ID:	7005

                Comment


              • Πάντως δείχνει καλά χιόνια για Αθήνα το βράδυ στο διάστημα 4:00 πμ μέχρι το πρωί
                xioni gia panta

                Comment


                • αν πιστεψουμε το 12αρι του τζιφου , με τη ζωνη συγκλισης να μεταφερεται ανατολικα , με τη στροφη των ανεμων σε βδ και με τ στα 850 - 8 , αυριο πρωι οι περισσοτεροι ξυπναμε στα λευκα
                  ομοιος ομοιω αει πελαζει

                  Comment


                  • Παύση φαινομένων και άνοδο στους +0.5

                    Comment


                    • Εγω θέλω να πω κάτι εμπειρικό το οποίο στο παρελθόν έριξε και μένα έξω σε πολλές περιπτώσεις. Η Αττική και κυρίως το λεκανοπέδιο αν έχει ΒΔ έστω και σε ένα στρώμα της ατμόσφαιρας ουδέποτε κάνει ιστορικούς χιονιάδες. Η Αττική θέλει καθαρό ΒΑ σε όλα τα ύψη ούτε καν Β. Αυτό το λέω γιατί αν βλέπετε ΒΔ μην περιμένετε έντονα φαινόμενα εντός λεκανοπεδίου
                      "Θαφκε το γαρδίκ γρηγορ θαφκε"

                      Comment

                      Working...
                      X