Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

Τεχνητη χιονωση στο χ/κ Σελιου!!, οσονουπω...

Collapse
X
 • Φίλτρα
 • Ώρα
 • Show
Clear All
new posts

 • #46
  Αρχική Δημοσίευση από Leeds

  Ποστάρω ενα μύνημα που έγραψα σε άλλο forum αλλά μου επισυμάνθηκε ότι ίσως να ήταν καλύτερα να το έβαζα σε αυτό το forum. Λοιπόν το μυνημά μου ήταν το εξής σχετικά με τα σχέδια για τεχνιτή χιονοπτωση στο Σέλι:

  Καλά ακούγονται όλα αυτά για το Σέλι αλλά να δούμε λίγο και τα προγράμματα και τα σχέδια που έχουν κατατεθεί και οι λόγοι που τέτοια σχέδια είναι υποέγκριση ή έχουν εγκριθεί. Το Σέλι είναι ένα ιστορικό χιονοδρομικό με εξαιρετικό χιονοδρομικό πεδίο. Αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Όμως την ίδια στιγμή φαίνεται ότι έχει χτυπηθεί άσχημα από την αλλαγή του κλίματος όπως και όλα τα χιονοδρομικά τις ευρώπης. Όμως ενώ στην Ευρώπη οι επενδύσεις και τα σχέδια γίνονται σε όλο και υψηλότερα υψόμετρα στην Ελλάδα συνεχίζουμε να επενδύουμε με τοπικά κριτήρια και με κριτήρια τοπικού μικροπολιτικού συμφέροντος. Πριν όποια επένδυση αυτού του μεγέθους πρέπει να γίνει δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση σχετικά με διάφορα ζητήματα: α. πότε θα γίνει η απόσβεση της επένδυσης, β. τι προβλέψεις υπάρχουν σχετικά με την επισκεψημότητα (πόσο θα την αυξήσει), γ. τί έχει δείξει η εμπειρία από την χρήση παρόμοια τεχνολογίας σε άλλα χιονοδρομικά της χώρας, δ. τι περιβαντολογικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γιατί τουλάχιστον στα χιονοδρομικά της Αυστρίας υπάρχουν τέτοιες συνέπειες και διαφωνίες. Ας συζητηθούν όλα αυτά δημόσια και με γνώμονα το καλό του αθλητισμού και όχι μόνο της τοπικής κοινότητας. Η εμπειρία στο εξωτερικό δείχνει ότι δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις πηγαίνουν σε όλο και υψηλότερα υψόμετρα άρα ένας εναλλακτικός σχεδιασμός θα υποστήριζε οι όποιες επενδύσεις να γίνουν στο Καιμακτσαλαν και στην Βασιλίτσα που να λειτουργήσουν σαν βασικά κέντρα στην βορεια ελλάδα. Επενδύσεις όπως στο Μέτσοβο, Ελατοχώρι και μερικώς στο Σέλι μάλλον προκαλούν και δεν βοηθούν την ανάπτυξη του αθλήματος και τις χιονοδρομίας. Το snowreport πρέπει να πάρει και εδώ θέση και αν δεν το επιθυμεί τουλάχιστον να ξεκινήσει το διάλογο για την πολιτική και το σχεδιασμό του αθλήματος στην Ελλάδα.
  Το χιονοδρομικό στο Ελατοχώρι έδωσε ζωή στο χωρίο (ανοικοδόμηση, θέσεις εργασίας κλπ). Δεν έχεις πάει εκεί και δεν το γνωρίζεις; Τα κέρδη του κράτους προέρχονται από το ΦΠΑ των κατασκευών (επιπλέον χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία για τα απαιτούμενα ένσημα) και των υπηρεσιών (που προσφέρονται εκεί). Τα κέρδη της χιονοδρομίας είναι νέοι χιονοδρόμοι από την περιοχή του νομοί Πιερίας. Καλύτερα στο βουνό παρά στα καφέ με το φραπόγαλο στο χέρι.

  Το χιονοδρομικό στα Μέτσοβο ανεβάζει τις τιμές την χειμερινή περίοδο άρα και τα κέρδη των επιχειρήσεων δηλαδή τα έσοδα του κράτους από την φορολογία τους. Προσφέρει ευκαιρίες πρώτης επαφής και ενασχόλησης με την χιονοδρομία των κάτοικων του νομού Ιωαννίνων.

  Οι επενδύσεις στο Σέλι στοχεύουν να διατηρήσουν την αξία του χιονοδρομικού (προστασία των ήδη επενδεδυμένων χρημάτων για τους νέους αναβατήρες). Ως εθνικό χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί κομμάτι της αθλητικής χιονοδρομίας στην χώρα μας.

  Η επιλογή δυο χιονοδρομικών στην Βόρεια Ελλάδα (και συνολικά πέντε σε όλη την χωρά) θα οδηγήσει στην συρρίκνωση της τουριστικής χιονοδρομίας στην χώρα μας αφού ο αριθμός αυτών που θα ξεκινάνε να ασχολούνται θα είναι πάρα πολύ μικρότερος. Δύσκολα ξεκινάει ο 'Ελληνας να κάνει 2+ ώρες ταξίδι για να μάθει να κάνει σκι.

  α. Απόσβεση σε 100 χρόνια. Καμία επένδυση σε χιονοδρομικό της χώρας μας δεν μπορεί να αποσβεστεί από το ίδιο το χιονοδρομικό. Ο λόγος που γίνονται είναι για διατηρηθεί η χιονοδρομία ζωντανή στην χώρα μας και να δοθούν δυνατότητες ανάπτυξης σε περιοχές που σε άλλη περίπτωση θα ήταν έρημες-εγκαταλελειμμένες.
  β. Οι αύξηση των επισκεπτών θα είναι αρκετά μεγάλη γιατί το Σέλι με τις βατές πίστες και εύκολη πρόσβαση αποτελεί την πρώτη επιλογή σε μεγάλο ποσοστό χιονοδρόμων. Αφού στην χώρα μας η πλειοψηφία των χιονοδρόμων είναι μέσου (και κατώτερου) επιπέδου.
  γ. Το χιονοδρομικό στα Πηγάδια λειτουργεί λόγω του συστήματος τεχνητής χιονόπτωσης.
  δ. Οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις είναι ένα θέμα μεγάλων διαφωνιών και συζητήσεων.

  Σχολιασμός


  • #47
   Αρχική Δημοσίευση από AEL1964
   ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ.....ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ....ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ....
   ΡΕΖΙΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΕΔΩ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ...Η ΤΕΧΝΙΤΗ ΧΙΟΝΙΣΗ ΣΤΟ ΣΕΛΙ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ.....
   ΒΑΛΤΕ ΟΡΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΕΛΑΦΙ ...
   ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΕΣΕΝΑ??????????????!!!!!!!!!!.................ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΥΛΑΝΕ ΟΜΟΡΦΑ ΑΙΝΤΕ ΒΡΕ......
   ΠΑΟΚΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

   Σχολιασμός


   • #48
    Χαλαρώστε λίγο παιδιά! Το συγκεκριμένο forum δεν είναι για χουλιγκάνους. Οπότε AEL1964 και mimis (δεν βοηθά σε τίποτε η υπογραφή σου) προσέξτε λίγο τα λεγόμενά σας και μην προκαλείτε. Εδώ, μιλάμε για την αγάπη μας το χιόνι, και ειδικότερα για την καψούρα μας το Σέλι!
    Σέλι forever!

    Σχολιασμός


    • #49
     Ti ειναι αυτα ρε παιδια ελεος .Καλα τι να σας πω????
     Πανε οι πιστες να δωθουν στον κοσμο και εμεις τρωμε τις σαρκες μας.
     Ηρεμειστε και αφηστε σε αυτους που ξερουν να κανουν την δουλεια τους.
     Αφηστε την παπαρολογια κατα μερος και ευελπειστειτε στον καιρο ,να κανει αυτο που πρεπει και ολα τα αλλα τα ακουω βερεσε.
     40 ΤΟΝΟΙ πετρα βγηκαν φετος απο το βουνο που ηταν ολοι αυτοι που ρυχνουν μυδρους τωρα .Να σας πω εγω, στην πολυθρονα τους ...γι αυτο σε τοσο δυσκολους καιρους σωπατε.
     Παντα φιλικα και καλοπροερετα
     mountain

     Σχολιασμός


     • #50
      Καταρχήν να περι τοπικής ανάπτυξης και δημιουργίας χιονοδρομικών. Σίγουρα κανένα χιονοδρομικό στην Ευρώπη δεν είναι κερδοφόρο αφού τα δάνεια για την δημιούργια υποδομών είναι τεράστια και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης πολύ μεγάλο. ’ρα γίνοναι επενδύσεις για την ισχυροποίηση των ήδη υπαρχουσόν επενδύσεων, για την ανάπτυξη των χιονοδρομικών αλλά και τον τοπικών κοινωνιών. Όμώς οι επενδύσεις τα τελευταία χρόνια γίνονται σε όλο και υψηλότερα υψόμετρα λόγω της αλλαγής κλίματος κάτι που θέλουν και οι τράπεζες και οι επενδυτικοί οίκοι που δανείζουν τα λεφτά. Οι επενδύσεις γίνονται με γνώμονα και την βιωσιμότητα του έργου και της ανάπτυξης και βέβαια βάσει μελετών. Σίγουρα το τοπικό στοιχείο και στο εξωτερικό παίζει ρόλο αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου. Αυτά ειναι βάσει μελετών. Στην Ελλάδα η ανάπτυξη των χιονοδρομικών έγινε χωρίς σχεδιασμό και χωρίς μελέτες βιωσιμότητας. Εγινε με υπερκοστολογήσεις της κατασκευής των ξενοδοχείων και των ξενώνων από τους ντόπιους. Ας μας πούνε αυτοί που υποστηρίζουν αυτά τα μοντέλα ανάπτυξης πως βγαίνουν (εαν βγαίνουν) οι μονάδες οι τουριστικές στα διάφορα χιονοδρομικά μάλιστα με διάφορα έξαλλα όπως πισίνες, υδρομασάζ, σάουνες κλπ. Όλα αυτά ειναι καλά αλλά δεν μπορεί η επιχείρηση να βγει με 12 ΣΚ, ούτε να αποσβέσει την σοβαρή επένδυση. Μόνο με υπερκοστολογήσεις και με επιχορηγήσεις. Αλλά γιατί να πληρώνει ο κόσμος την διασκέδαση και το άθλημα μιάς μικρής μειοψηφίας (εγώ συμπεριλαμβάνομαι σε αυτή); Χρειάζεται σχεδιασμός και αποφάσεις όχι με γνώμονα το μικροπολιτικο συμφέρον. Το Μέτσοβο έχει χιονοδρομικά που δεν λειτουργούν σχεδόν ποτέ μέσα σε μία λογική που για χρόνια επέβαλε να περνά ο Εθνικός δρόμος από τα 1600μ επειδή ήταν το χωριό του Αβέρωφ. Αυτή η λογική ισχύει σε όλους του πολιτικούς χώρους.

      Τέλος πάντων εάν βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη σε δύο ή τρία χιονοδρομικά κέντρα στην Βόρεια Ελλάδα έτσι πρέπει να γίνει. Μάλιστα εγώ έχω και την προκλητική πρόταση του κλεισίματος χιονοδρομικών και την μεταφορά των υποδομών σε διπλανά χιονοδρομικά ώστε να σιγουρευτεί η σωστή ανάπτυξη της τουριστικής και αθλητικής χιονοδρομίας. Εδώ έχουμε την τρελή πρόταση να γίνει χιονοδρομικό στον Κίσσαβο πάνω από την Λάρισα. Εγώ από την Λάρισα είμαι αλλά όχι και να υποστηρίξω ένα χιονοδρομίκό σε βουνό που η ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμη και με το Πήλιο σε 1Η και 20λεπτά. Τοπικισμοί έχουν καταστρέψει τον σχεδιασμό και την λειτουργία των χιονοδρομικων. Βλέπε τις δυνατότητες της Βασιλιτσα και πόσο άσχημα λειτουργεί. Δεν είμαι ειδικός αλλά ας δωθεί δημόσια η μελέτη που υποστηρίζει την εγκατάσταση τεχνιτής χιονόπτωσης στο Σέλι. Να δούμε τους όρους, τις προυποθέσεις και τις προβλέψεις.

      Σχολιασμός


      • #51
       Παντως η τεχνητη χιονωση λειτουργει και ειναι βιωσιμη στα 3-5 πηγαδια..στο ιδιο υψομετρο με το Σελι... και χωρις τις υποδομες και ενα ολοκληρο χωριο στην πλατη του.

       Σχολιασμός


       • #52
        [i]"

        Σχολιασμός


        • #53
         paidia pisteuw oti tzampa to piran......dn 3erw ti ftaei alla sxedon kamia allh fora dn evalan to kanoni na leitourgeisei ektos apo thn dokimastikh......ante mia fora mono!!!! [i] "

         Σχολιασμός


         • #54
          όσο έχει θερμοκρασίες πάνω από μηδέν το κανόνι δεν μπορεί να λειτουργήσει. τα κανόνια είναι μόνο για αρσούμπασσι. για πιο κάτω θέλει άλλες φάσεις που να μπορεί να παραχ8εί χιόνι και σε θετικούς βαθμούς.

          Σχολιασμός


          • #55
           swstos alla pio pollis kosmos nomizw oti paei stis paidikes kai gia ayto to evalan ekei [i] "

           Σχολιασμός


           • #56
            Ρε παλίκαρια....
            Τζάμπα συζητάτε. Πρέπει να είναι τρέλος καποιος για να επενδυσει στην Ελλάδα στον τομέα της χιονοδρομίας. Ποιος καταπιάστηκε με το χιόνι και δεν μπήκε μέσα"? Για κάντε μια έρευνα για το Πηγάδι πόσο κόστισε όλο το κόλπο της τεχνικής χιονόπτωσης κι αν θα γίνει ποτέ απόσβεση? Πόσο μάλλον στο καυμένο το Σελάκι (το αγαπημένο μας) που έχουμε να κανουμε σκι με διάρκεια καμιά 20ετία. Τέλος. Ξεχάστε το. Το σκι στην Ελλάδα είναι και θα είναι αυτό που ξέρουμε εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Να παρακαλάμε μόνο να χιονίζει για να γεμίζουμε που και που τις άδειες μας μπαταρίες.
            "

            Σχολιασμός

            Working...
            X