Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

Αναφορες & παρατηρησεις ορεινων σταθμων 2014

Collapse
X
 • Φίλτρα
 • Ώρα
 • Show
Clear All
new posts

 • PARNASSIOS
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από Vox_Balenae Εμφάνιση μηνυμάτων
  Το πιο πιθανό είναι ότι το χιόνι είχε απλά μικρότερο πάχος εκεί λόγω ανέμων και έτσι έλιωσε γρηγορότερα. Είναι ένα πολύ κοινό θέαμα στα βουνά. Από μια τέτοια εικόνα δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα για ανοδικά ρεύματα (τα οποία μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν, απλά δεν ξέρουμε για την ώρα).
  μια χαρα τα λες....και αυτοι οι ανεμοι απο που φαινεται να ερχονται?????????????

  Leave a comment:


 • Morpheas
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από Vox_Balenae Εμφάνιση μηνυμάτων
  Αυτό μάλιστα. Αν υπάρχει πράγματι επί τόπου μαρτυρία για το φαινόμενο, τότε το δέχομαι. Αν και η εξήγηση μιας τόσο ισχυρής τοπικότητας δε μου φαίνεται προφανής.
  Εκτός απ' τη δική μου μαρτυρία, υπάρχουν και μαρτυρίες και από άλλους που έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο μέρος παραπάνω φορές.

  Προπάντων δε, υπάρχει η μαρυρία του Μιχάλη Στύλλα του καταφυγιάρχη, που έχει νομίζω την πιο βαρύνουσα σημασία από ολών μας τις γνώμες..

  Leave a comment:


 • Morpheas
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από Vox_Balenae Εμφάνιση μηνυμάτων
  Δεν είδα τις προηγούμενες εικόνες. Αλλά και να τις έβλεπα δε θα εμπιστευόμουν αυτό που θα μου έδειχναν. Τέτοιες εικόνες είναι συχνά απατηλές, ακόμα και όταν είσαι εκεί και παρατηρείς με το μάτι, χωρίς όμως να μετράς. Το έχω δει πολλάκις σε βουνά, δηλαδή να σε ξεγελάει το μάτι σε μια εκτίμηση.

  Επίσης, τι είδους ρεύματα είναι αυτά που στοχεύουν με τέτοια ακρίβεια ένα σημείο, σαν να βγαίνουν από ένα σωλήνα εξαερισμού; Δε βλέπω πώς μπορεί να γίνει αυτό σε ελεύθερη ατμόσφαιρα.

  Επαναλαμβάνω, δεν αποκλείεται τα ρεύματα που αναφέρεις να υπάρχουν, απλά θεωρώ σχεδόν αδύνατο να τεκμηριωθεί η παρουσία τους από τέτοιες φωτογραφίες.
  Η κάμερα κοιτάει δυτικά και ο σταθμός βρίσκεται στα νότια και έτσι δημιουργείται η παραπάνω εντύπωση περί "ακρίβειας σημείου".
  Εάν δεις τη μορφολογία απ τη νότια μερία ίσως σου λύσει αυτή την "εντύπωση".

  Leave a comment:


 • terry
  replied
  Παιδιά για να τελειώνει επιτέλους αυτή η ιστορία ανοδικά ρεύματα υπάρχουν και το λένε και άτομα απο εδώ μέσα(ονόματα δεν θα πώ) που όχι απλά έχουν πάει μία και δύο φορές αλλά έχουν μέινει και στο καταφύγιο και έχουν συζητήσει και το θέμα με τον Καταφυγιά για το πως εκείνο το σημείο βγάζει τόση ζέστη.Επίσης δεν θα μπορούσε με τέτοια χαράδρα η οποία καταλήγει σχεδόν στο Λιτόχωρο να μείνει ανεπηρέαστη η περιοχή και κλιματικά/μικροκλιματικά έστω. Απο εκεί και πέρα αυτό που κάνει εντύπωση είναι για το αν τσιμπάει ο σταθμός και αν αυτός αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ίσως στο ανεμιστηράκι του διότι και με ανοδικά ρεύματα κάνει τρομερά πιο υψηλές απο τα άλλα πιο χαμηλά σημεία σε οποιοδήποτε βουνό και μάλιστα όχι μία ή δύο φορές αλλά επαννελημένα . Πράγμα που με επίσης το φαινόμενο ίσως των ανοδικών ρευμάτων χαμηλή υγρασία σημείο δρόσου τρελή άνοδο της θερμοκρασίας δεν το βλέπουμε σε κλειστές συνθήκες ή τα βράδια,. Εκεί μας έχει παραξενέψει όλους. Πάντως οι καταγραφές του 22 η του 20 ή του 17 είναι υψηλές και αυτό που κυνηγάμε να μάθουμε είναι αν ήταν 19 η 17 ή 14 αντίστοιχα,που σίγουρα είναι υψηλες και δεν γίνανε έτσι απλά παρά μόνο με την ιδιοτροπία της συγκεκριμένης περιοχής. Τώρα όσον αφορά τα μπαλώματα στην χιονοκάλυψη δεν μπορώ να εκφέρω άποψη καθώς αυτό πρεπει να το αντικιρισεις live σε 3 η 4 μέρες που θα κοιμάσαι και θα ξυπνάς στο καταφύγιο. όσον αφορά τηις δυνατότητες του σταθμού αν αυτός είναι άρτιος δυστυχώς ή ευτυχώς οι καταγραφές είναι εν μέρη(αν εξαιρέσεις την όποια επιρροή του τοίχου) σωστές.

  Πάντως είναι μια υπέροχη βραδιά για όλα τα βουνά μας και δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιου είδους συζητήσεις παρά μόνο να παρατηρούμε πως ένας ορεινός ΄γκος με τις εκάστοτε συνθήκες μπορεί να πάει περίπατο τα επίπεδα παγοποίησης του υετό και άλλα πολλά.

  Μ ε 2,6 ελάχιστη ο Παρνασσός στα 2100 μ
  2,3 το Καιμακτσαλάν
  και -0,5 Ο Όλυμπος στα 2700 μ

  Ποιος να το περίμενε σήμερα για τέτοιου είδους δυναμική!Και έχει και συνέχεια απόψε ..

  Εν κατακλείδι το κάθε μέρος/ορεινός όγκος λίγο πολύ έχει να μας δείξει κάτι και πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε και έχουμε σχεδόν live συνθήκες σε μέρη που πριν λίγα χρ΄νια δεν θα το φανταζόμασταν ούτε καν..Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ και είμαστε εδώ να βρεθούμε προ ευχάριστων εκπλήξεων .

  Leave a comment:


 • Κωστας.
  replied
  Nαι τα θερμα ανοδικα ρευματα που σαν τα προβατακια στη φατνη ζεσταιναν το Χριστο αυτα πανε και ζεσταινουν το σταθμο.

  ΕΛΕΟΣ!!

  Leave a comment:

Working...
X