Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

’ρωμα χειμώνα εν μέσω άνοιξης - Ανάλυση κακοκαιρίας 13-17/03

Collapse
X
 • Φίλτρα
 • Ώρα
 • Show
Clear All
new posts

 • ’ρωμα χειμώνα εν μέσω άνοιξης - Ανάλυση κακοκαιρίας 13-17/03

  Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του φορουμ.Oμολογουμένως έχω καιρό να γράψω κάποιο σχετικό θέμα εδώ, όμως τι να έγραφα τόσο καιρό αφού ο καιρός είχε φάει "κόλλημα" στο ίδιο μοτίβο . Σε έναν χειμώνα που σημαδεύτηκε από την απουσία χιονιού σε πρωτοκλασάτες περιοχές και όχι μόνο , σε έναν χειμώνα με μόλις μια σοβαρή( αλλά σύντομη) ψυχρή εισβολή , αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και πολλά νερά , έρχεται και το παρών καιρικό σύστημα να βάλει το κερασάκι στην τούρτα υπενθυμίζοντας μας ότι ο καιρός τελευταία παρουσιάζει πολλές εμμονές.... Παρόλα αυτά , επειδή είμαστε πολλοί από εμάς και καιρόφιλοι εκτός από χιονόφιλοι και επειδή μια κακοκαιρία μέσα στο Μάρτη πάντοτε παρουσιάζει ενδιαφέρον ( ιδιαίτερα γιατί συγκρούονται εν προκειμένω αέριες μάζες πολύ διαφορετικών χαρακτηριστικών και αυτό ίσως και αποδειχθεί αστάθμητος παράγοντας στην ένταση των φαινομένων) , σκέφτηκα να παραθέσω την παρούσα εκτίμηση.
  Μετά από έναν αρκετά ήπιο , λοιπόν, χειμώνα και ενώ ημερολογιακά αλλά και καιρικά έχουμε εισέλθει για τα καλά στην ’νοιξη , με τις θερμοκρασίες τις τελευταίες μέρες να ξεπερνούν το μεσημέρι τους 20 βαθμούς κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας και ακομα και με φαινόμενα μεσημβρινής αστάθειας που έκαναν την εμφάνιση τους στην βόρεια ηπειρωτική χώρα, νέα σημαντική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από την Τετάρτη και κυρίως από την Πέμπτη . Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι αρχικά οι βροχές και οι καταιγίδες πρώτα στη δυτική χώρα και με εξάπλωση των φαινομένων ανατολικότερα κατά τη διάρκεια της Πέμπτης , οι θυελλώδεις νοτιάδες αρχικά στα πελάγη αλλά και η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή το μεσημέρι και από τα δυτικά - βορειοδυτικά, της τάξεως των 12-14 βαθμών κελσίου. Μάλιστα , αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής πτώσης της θερμοκρασίας σε χειμερινά επίπεδα θα είναι και η κάθοδος των χιονοπτώσεων σε περιοχές της δυτικής - βορειοδυτικής αλλά και της βορειοανατολικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.


  Συνοπτική ανάλυση ατμοσφαιρικών συστημάτων

  Εκτεταμένος αυλώνας ( long wave trough ) καλύπτει την βόρεια , κεντρική και δυτική Ευρώπη , ο οποίος συνδυαζόμενος με τις υψηλές πιέσεις βόρεια των Αζόρων , πάνω από τον Β. Ατλαντικό, δίνει σημαντικό κύμα ψύχους τις τελευταίες μέρες σε αυτές τις περιοχές με αξιόλογες χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας , της Γερμανίας , της Ολλανδίας και άλλων κεντρικών χωρών . Αυτό το εκτεταμένο και αρκετά ψυχρό σύστημα χαμηλών πιέσεων γειτνιαζόμενο με τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Ιταλίας , το οποίο μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα βαθύνει πάνω από την Αδριατική Θάλασσα στα επίπεδα μετεωρολογικής βόμβας κινούμενο- ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις -αρκετά γρήγορα βορειοανατολικά προς τα Βαλκάνια. Αυτή θα είναι και η βασική αιτία για τη μεταβολή του καιρού στη χώρα μας , με το ψυχρό μέτωπο της διαταραχής - αρκετά αξιόλογων ποιοτικών χαρακτηριστικών- να μας επηρεάζει την Πέμπτη, ενώ οι πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι μπροστά από το μέτωπο θα μεταφέρουν πρόσκαιρα θερμότερες αέριες μάζες κυρίως στην ανατολική και νοτιοανατολική χώρα. Παράλληλα , η συνοδευόμενη σκαφή χαμηλών υψών θα κινηθεί ανατολικά μεταφέροντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τα δυτικά προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό του θερμού κύματος και την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή το μεσημέρι και έπειτα. Αυτή η σκαφή ενδεχομένως να δώσει και δευτερεύων επιφανειακό χαμηλό προς τα ξημερώματα του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

  Για άλλη μια φορά φέτος , οι ψυχρές αέριες μάζες μας προσεγγίζουν από δυτικά , με αποτέλεσμα το θέμα " χιόνι στα πεδινά " να δυσκολεύει , ενώ τα χαμηλά του Ατλαντικού Ωκεανού δεν αφήνουν χώρο για ανάπτυξη υψηλών πιέσεων στη βορειοδυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα και αυτό το σύστημα κακοκαιρίας κινούμενο βορειοανατολικά να " τραβήξει" και μαζί του τις πιο ψυχρές αέριες μάζες και να έχουμε σταδιακά συνθήκες καλοκαιρίας και ανόδου της θερμοκρασίας από την Κυριακή.

  Παρακάτω θα παρατεθεί μια εκτίμηση της σημαντικής αυτής κακοκαιρίας ανά ημέρα. Αξίζει να δοθεί προσοχή στις περιοχές που θα τονιστούν και παρακάτω , καθώς σε αυτές τις περιοχές θα έχουμε πολύ έντονα ως και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.


  Εκτίμηση της κακοκαιρίας ανά ημέρα

  Τετάρτη : Στην ανατολική και νότια χώρα αρκετά καλός και ανοιξιάτικος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας . Στη βόρεια - βορειοδυτική χώρα αλλά και κεντρική ηπειρωτική χώρα , τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα αστάθειας τις μεσημβρινές ώρες κυρίως στις ορεινές περιοχές. Στη δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, τα παράκτια και τα εσωτερικά ορεινά τμήματα της Ηπείρου , στην Λευκάδα , την Κεφαλονιά και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Προς το βράδυ ο καιρός στα βορειοδυτικά ( Κέρκυρα και Θεσπρωτία) θα αρχίσει να παρουσιάζει περαιτέρω επιδείνωση.

  Σταδιακή ενίσχυση των νοτίων ανέμων , οι οποίοι στα πελάγη ( κυρίως στο Ιόνιο ) θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας κατά βάση στη δυτική χώρα.

  Πέμπτη : Γενίκευση των φαινομένων τα ξημερώματα στην βορειοδυτική χώρα ,μάλιστα στην Κέρκυρα και τα δυτικότερα τμήματα της Ηπείρου αναμένονται βαθμιαία μέχρι λίγο πριν το μεσημέρι έντονες καταιγίδες. Πυκνές Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά της Ηπείρου σε αρκετά μεγάλα υψόμετρα. Στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα ο άστατος καιρός θα δώσει τη θέση του σε έντονα καιρικά φαινόμενα μετά το μεσημέρι , τα οποία θα είναι εντονότερα στα υπόλοιπα Επτάνησα, τη δυτική Στερεά , την βορειοδυτική και την κεντρική Πελοπόνησσο. Χιονοπτώσεις σε όλα τα δυτικά ορεινά θα σημειώνονται τις απογευματινές και βραδινές ώρες πάνω από τα 1200-1300μ κατά μέσο όρο και αργά το βράδυ στα βόρεια τμήματα της Ηπείρου πάνω από τα 900-1000μ.

  Στην βόρεια χώρα ο καιρός θα είναι άστατος από το πρωί και θα σημειώνονται τοπικές βροχές κυρίως στα πιο δυτικά και τα πιο ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας, ενώ μέσα στην ημέρα ο καιρός θα επιδεινώνεται περισσότερο κυρίως στην δυτική και την ανατολική Μακεδονία όπου θα εκδηλώνονται και παροδικές καταιγίδες. Παροδικές βροχές αλλά και σποραδική καταιγίδα αναμένεται και στο νομό Θεσσαλονίκης κυρίως τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης. Προς το βράδυ φαινόμενα βροχής θα έχει και η Θράκη και αργά το βράδυ θα σημειωθούν και εκεί καταιγίδες , τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα έχουμε σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 1000-1100μ , ενώ στην υπόλοιπη βόρεια χώρα οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται πάνω από τα 1300-1400μ.

  Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται σχετικά καλός καιρός , ο οποίος θα είναι πιο άστατος σε περιοχές όσο πιο κοντά στην Πίνδο ( κεντρική Στερεά- δυτική και κεντρική Θεσσαλία ) και φυσικά σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι , οι οποίες μάλιστα σε τμήματα των Τρικάλων, της Καρδίτσας , της Φωκίδας και της Ευρυτανίας ίσως να είναι και ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα αντίστοιχα ορεινά τμήματα πάνω από τα 1300-1400μ. Στα ανατολικά ηπειρωτικά και την περιοχή του Αιγαίου ο καιρός θα καταστεί άστατος από το απόγευμα της Πέμπτης και αναμένονται τοπικές μπόρες κυρίως στην Βόρεια Αττική , την Εύβοια και κατόπιν τις Β. Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο. Πάντως το ενδεχόμενο καταιγίδας είναι σχετικά μικρό ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά τμήματα, αντίθετα στο Αιγαίο μεμονωμένα θα έχουμε και κάποιες καταιγίδες. Πιο οργανωμένες φαίνεται να είναι οι καταιγίδες τις βραδινές ώρες στο βορειοανατολικό Αιγαίο( Λήμνο , Θάσο , Σαμοθράκη) οι οποίες θα πλήξουν και τη Θράκη.

  Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις και θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι , φτάνοντας στα ανοιχτά του Ιονίου τα 8-9 μποφόρ και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου τα 7-8 μποφόρ ( στο Θρακικό το βράδυ ίσως και 9 ). Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στην ανατολική χώρα, σε μικρή περαιτέρω πτώση στη δυτική.

  Παρασκευή : Tα ξημερώματα στη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα η δυτική Ελλάδα θα συνεχίσει να πλήττεται κατά κύματα από βροχές και καταιγίδες και νωρίς το πρωί οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο , τη δυτική Στερεά και την δυτική - βορειοδυτική Πελοπόνησσο θα κατέβουν λίγο χαμηλότερα έως και στα 850-900μ στην Ήπειρο και τα 1000-1050μ στα υπόλοιπα τμήματα. Νωρίς το μεσημέρι τα υψόμετρα θα ανέβουν πάλι λίγο , όμως από το απόγευμα με τη σταδιακή έλευση της ψυχρής αέριας μάζας από τα δυτικά θα κατέβουν σταδιακά χαμηλότερα και αργά το βράδυ αναμένεται να χιονίσει σε τμήματα της Ηπείρου πάνω από τα 650-700μ και της υπόλοιπης δυτικής χώρας πάνω από τα 800-900μ.

  Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλύτερος και μόνο σε τμήματα της Στερεάς και της Θεσσαλίας που γειτνιάζουν με την Πίνδο, καθώς και στην κεντροδυτική Μακεδονία θα εκδηλώνονται βροχές και χιόνια στα ορεινά , τα οποία το βράδυ θα κατέβουν έως και στα 700μ περίπου στη δυτική Θεσσαλία, τα 650μ στη δυτική Μακεδονία και τα 800μ σε Ευρυτανία -Φωκίδα.

  Οι άνεμοι θα στραφούν από το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς με 2 περίπου μποφόρ μικρότερη ένταση σε σχέση με τις τιμές της Πέμπτης, και από αργά το βράδυ στη βόρεια- βορειοδυτική χώρα σε βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

  Σάββατο: Mε κακοκαιρία κατά τόπους φαίνεται λοιπόν να μπαίνει το Σαβ/ κο των Αποκριών. Όμως , λόγω της χρονικής απόστασης , η πρόγνωση θα δοθεί με επιφύλαξη και θα επανεκτιμηθεί αν καταστεί αναγκαίο. Έτσι λοιπόν , τα ξημερώματα του Σαββάτου , ο άστατος καιρός στη δυτική χώρα θα συνεχιστεί με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά τμήματα . Νωρίς το πρωί του Σαββάτου φαίνεται να έχουμε κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις έως και στα 500-550μ στο εσωτερικό της Ηπείρου, έτσι υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρη χιονόπτωση και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων. Σε δυτική Στερεά και δυτική - βορειοδυτική Πελοπόνησσο τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται νωρίς το πρωί πάνω από τα 600-650μ , στη δυτική Θεσσαλία πάνω από τα 600μ ( στη βορειοδυτική πρόσκαιρα στα 500μ ) και στην κεντρική Στερεά πάνω από τα 700-750μ κατά μέσο όρο. Μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν και τα υψόμετρα ίσως ανέβουν λίγο.

  Τα ξημερώματα- νωρίς το πρωί του Σαββάτου πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ενδεχομένως να εκδηλωθούν επίσης σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας ( γενικό ελάχιστο υψόμετρο περί τα 450μ ) ωστόσο δε μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα με σιγουριά για την ένταση τους ( σε γενικές γραμμές φαίνεται να είναι ασθενούς έως μέτριας έντασης). Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προγνωστικά στοιχεία για την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη , όσον αφορά τις χιονοπτώσεις , καθώς φαίνεται ότι κατά το πρώτο μισό του 24ώρου θα υπάρχουν φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές και έτσι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις , και μάλιστα για λίγες ώρες αρκετά αξιόλογες, σε τμήματα της Δράμας , της Ξάνθης και της Ροδόπης ( στη Θράκη κυρίως στα βόρεια αυτών των νομών) πάνω από τα 300-400μ. Επίσης , αξιόλογη πιθανότητα χιονόπτωσης έχει και ο Βόρειος Έβρος.

  Στην υπόλοιπη χώρα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση δυτικών -βορειοδυτικών ανέμων και οι κρύες για την εποχή συνθήκες , ωστόσο δε φαίνεται να σημειώνονται βροχές και τα όποια φαινόμενα θα είναι στα ορεινά, αρκετά μεμονωμένα, κυρίως υπό τη μορφή χιονιού .

  Κυριακή: Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο καιρός στην αρχή της ημέρας θα είναι άστατος κυρίως μέσα στο Αιγαίο , όπου θα εκδηλώνονται τοπικές βροχούλες , καθώς και κατά μήκος της Πίνδου , όπου φαίνεται να έχουμε κάποια φαινόμενα με τη μορφή χιονιού μέχρι αρκετά χαμηλά ( θα δούμε επακριβώς πόσο χαμηλά σε επόμενο άρθρο). Σταδιακά όμως μέσα στην ημέρα ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί και η θερμοκρασία να ανέβει λίγο.

  Καθαρά Δευτέρα: Aν και μακρία, τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία συγκλίνουν στο ότι ο ταραμάς θα φαγωθεί με καλό καιρό , ενώ θα επιστρέψουν σταδιακά οι ανοιξιάτικες συνθήκες και θερμοκρασία , χωρίς όμως το θερμόμετρο να μπορεί να φτάσει στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Πάντως η μέρα φαίνεται κατάλληλη για εκδρομές και εξορμήσεις.


  Υ.Γ. Θα κρατησω μια πισινη και για τη κεντρικη Μακεδονια ( γενικά τη Μακεδονία) οσον αφορά τις χιονοπτώσεις και πόσο θα κατέβουν. Στην κοιλάδα του Αξιού και κατ επέκταση στη Σαλόνικα φαίνεται να μπαίνει Βαρδάρης και το θερμοκρασιακό προφιλ καθ ΄ύψος ειναι καλό , όμως δύσκολα θα έχει φαινόμενα( φαίνεται να επικρατούν βορειοδυτικοί καθ ύψος). Όμως ας περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη γιατί στη βόρεια χώρα όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Όχι ότι θα του θεωρούσατε αξιόλογο οι περισσότεροι Σαλονικείς του φόρουμ αν γινόταν κάτι, αλλά ας κρατήσουμε και μια πισινή..

  Να είστε όλοι καλά και Καλή Σαρακοστή.

  Γιώργος Πλ.
  Last edited by giorgospel; 13-03-13, 04:03.
  eviaweather.gr

  1983..2013??

 • #2
  Συγχαρητήρια για την ανάλυση σου. Φαίνεται λοιπόν ότι η Α. Στερεά & Ευβοια δεν θα επηρεαστούν από αυτή τη μεταβολή. Δεν πειράζει, συνηθίσαμε πλέον. Η Ατλαντική δραστηριότητα μαs έκανε kai εξακολουθεί να μαs κάνει ζημιά φέτοs. Tί γνώμη έχειs ? θα εκτονωθεί κάποια στιγμή ? ή θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση ??
  ΛΗΛΑΝΤΙΟ

  Σχολιασμός


  • #3
   καλή επιτυχία. για αν. μακεδονία και θράκη πιστεύω αν μείνει υετός θα χιονίσει και πιο χαμηλά από τα 300-400. ορεστιάδα διδυμότειχο πιστεύω θα έχουν κανονική χιονόπτωση και οι υπόλοιπες πόλεις εναλλαγή βροχής-χιονόνερου. για εδώ με το που μπει ο βαρδάρης τα φαινόμενα θα κοπούν μαχαίρι οπότε δεν έχουμε να ελπίζουμε σε κάτι

   Σχολιασμός


   • #4
    Αρχική Δημοσίευση από salonikatasos Εμφάνιση μηνυμάτων
    καλή επιτυχία. για αν. μακεδονία και θράκη πιστεύω αν μείνει υετός θα χιονίσει και πιο χαμηλά από τα 300-400. ορεστιάδα διδυμότειχο πιστεύω θα έχουν κανονική χιονόπτωση και οι υπόλοιπες πόλεις εναλλαγή βροχής-χιονόνερου. για εδώ με το που μπει ο βαρδάρης τα φαινόμενα θα κοπούν μαχαίρι οπότε δεν έχουμε να ελπίζουμε σε κάτι
    Και γω περιμενω στον εβρο χαμηλοτερα για αυτο ανεφερα χιονοπτωσεις στο Βορειο Εβρο φιλε μου.. ο βορειος Εβρος πεδινος ειναι ή τουλαχιστον για τα πεδινα εννοουσα εγω !
    eviaweather.gr

    1983..2013??

    Σχολιασμός


    • #5
     Γιωργο καλησπερα κ καλη επιτυχια. Με τα τελευταια δεδομενα πως βλεπεις τα φαινομενα στα ορεινα δυτικης μακεδονιας απο Παρασκευη βραδυ μεχρι Σαββατο βραδυ? Με βαση οσα ειδα, αντε να πεσουν 4-5εκ η ειμαι πολυ απαισιοδοξος?
     carpe diem - αδραξε την ημερα

     If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants

     Σχολιασμός


     • #6
      Αρχική Δημοσίευση από swter Εμφάνιση μηνυμάτων
      Γιωργο καλησπερα κ καλη επιτυχια. Με τα τελευταια δεδομενα πως βλεπεις τα φαινομενα στα ορεινα δυτικης μακεδονιας απο Παρασκευη βραδυ μεχρι Σαββατο βραδυ? Με βαση οσα ειδα, αντε να πεσουν 4-5εκ η ειμαι πολυ απαισιοδοξος?
      Οχι πανω κατω καλα εισαι.. και γω δε περιμενω πολλα .. τα φαινομενα θα ειναι πιο πολυ τοπικα..
      eviaweather.gr

      1983..2013??

      Σχολιασμός


      • #7
       Αρχική Δημοσίευση από giorgospel Εμφάνιση μηνυμάτων
       Οχι πανω κατω καλα εισαι.. και γω δε περιμενω πολλα .. τα φαινομενα θα ειναι πιο πολυ τοπικα..
       για την Αβδελλα μιλατε;;; 4-5εκ για τα 1350μ τη στιγμη που θα εχει χιονοπτωση απο το απογευμα ή κ μεσημερι κιολας της Πεμπτης;;; αν μιλατε για το Βιτσι ισως, αλλα τα Δ-ΝΔυτικα των γρεβενων τα βλεπω για 20-30εκ φρεσκου χιονιου τουλαχ....
       "Στα κορφοβούνια είναι η πηγή κάθε φυλής καθάριας''

       Σχολιασμός


       • #8
        Αρχική Δημοσίευση από ORESIVIOS Εμφάνιση μηνυμάτων
        για την Αβδελλα μιλατε;;; 4-5εκ για τα 1350μ τη στιγμη που θα εχει χιονοπτωση απο το απογευμα ή κ μεσημερι κιολας της Πεμπτης;;; αν μιλατε για το Βιτσι ισως, αλλα τα Δ-ΝΔυτικα των γρεβενων τα βλεπω για 20-30εκ φρεσκου χιονιου τουλαχ....
        Σταυρο λες ρε φιλε..?Ενταξει εγω βασικα μιλαγα για live χιονοπτωση Παρασκευη βραδυ με Σαββατο βραδυ, γιατι εκει βλεπω να κοβουν τα φαινομενα..
        carpe diem - αδραξε την ημερα

        If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants

        Σχολιασμός


        • #9
         Αρχική Δημοσίευση από swter Εμφάνιση μηνυμάτων
         Σταυρο λες ρε φιλε..?Ενταξει εγω βασικα μιλαγα για live χιονοπτωση Παρασκευη βραδυ με Σαββατο βραδυ, γιατι εκει βλεπω να κοβουν τα φαινομενα..
         Σωτηρη, εγω απο την Πεμπτη δινω πυκνες χιονοπτωσεις στα ΝΔ-Δυτικα των γρεβενων...και την Παρασκευη -Σαββατο τα μοντελα δινουν μικρες αλλα 'δυνατες'' κακοκαιριες κατα διαστηματα για τη δυτικη ελλαδα και τα ηπειρωτικα της Πινδου. Ειδικα απο Παρασκ-Σαββ, εκει πανω εχει ολικο παγετο ως φαινεται με αρκετα χαμηλες Τ, και ο,τι πεφτει θα ειναι χιονι. Σε αυτα τα υψομ. ρε παιδια, και με τη ραγδαιοτητα των χιονοπτωσεων, μπορει να βαλει 20-30 εκ σε λιγες μονο ωρες!! Κεντρο πολης ειναι εκει πανω, να χιονιζει μια μερα και να βαλει 4 εκ χιονι;;;; δλδ ελεος...
         "Στα κορφοβούνια είναι η πηγή κάθε φυλής καθάριας''

         Σχολιασμός


         • #10
          Αρχική Δημοσίευση από ΑΓΓΕΛΟΣ Εμφάνιση μηνυμάτων
          Συγχαρητήρια για την ανάλυση σου. Φαίνεται λοιπόν ότι η Α. Στερεά & Ευβοια δεν θα επηρεαστούν από αυτή τη μεταβολή. Δεν πειράζει, συνηθίσαμε πλέον. Η Ατλαντική δραστηριότητα μαs έκανε kai εξακολουθεί να μαs κάνει ζημιά φέτοs. Tί γνώμη έχειs ? θα εκτονωθεί κάποια στιγμή ? ή θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση ??
          Με την γκαντεμιά που μας δέρνει, το βλέπω να εκτονώνεται το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο και να συνεχίζει ξανά τον επόμενο χειμώνα

          Σχολιασμός


          • #11
           Αρχική Δημοσίευση από ORESIVIOS Εμφάνιση μηνυμάτων
           για την Αβδελλα μιλατε;;; 4-5εκ για τα 1350μ τη στιγμη που θα εχει χιονοπτωση απο το απογευμα ή κ μεσημερι κιολας της Πεμπτης;;; αν μιλατε για το Βιτσι ισως, αλλα τα Δ-ΝΔυτικα των γρεβενων τα βλεπω για 20-30εκ φρεσκου χιονιου τουλαχ....
           Εγω μιλαγα για χαμηλα υψομετρα για τις πολεις μεσα Φλωρινα - Πτολεμαιδα κυριως ισως και Γρεβενα.. προφανως και τα ορεινα θα τα πανε καλυτερα αλλα νωριτερα κυριως απο το διαστημα που ανεφερε ο φιλος ..
           eviaweather.gr

           1983..2013??

           Σχολιασμός


           • #12
            Ανανεωμένη πρόγνωση για το τριήμερο της Αποκριάς( Που θα έχουμε χιονοπτώσεις)

            Όπως γράφτηκε και στο αρχικό άρθρο, τα προγνωστικά στοιχεία για την εξέλιξη της κακοκαιρίας από το Σάββατο και μετά ήταν ρευστά . Με τα τελευταία στοιχεία , φαίνεται πως η ψυχρή εισβολή που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή το βράδυ θα έχει λίγο πιο έντονα χαρακτηριστικά και έτσι τα χιόνια , όπου αυτά εκδηλωθούν, θα κατέβουν λίγο χαμηλότερα από το αρχικώς αναμενόμενο, απασχολώντας μάλιστα, τοπικά, ακόμα και πεδινές περιοχές της βορειοανατολικής χώρας. Αναλυτική πρόγνωση για την αυριανή ημέρα θα βρείτε στο προηγούμενο άρθρο, οπότε πάμε να δούμε αναλυτικά πως θα κυλήσει ο καιρός το τριήμερο της Αποκριάς και που θα σημειωθούν χιονοπτώσεις :

            Σάββατο: Η ψυχρή εισβολή θα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη , με την ψυχρή μάζα να μπαίνει από τα δυτικά – βορειοδυτικά και τις χιονοπτώσεις στη δυτική χώρα να κατεβαίνουν σε ημιορεινά τμήματα. Πιο συγκεκριμένα , τα ξημερώματα – πρωινές ώρες του Σαββάτου σε Ήπειρο , δυτική Θεσσαλία,δυτική & κεντρική Στερεά, δυτική , κεντρική και βόρεια- βορειοδυτική Πελοπόνησσο θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε τμήματα της Ηπείρου και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο άνω των 350-400μ , της Αιτωλοακαρνανίας άνω των 450-500μ, της δυτικής Φωκίδας άνω των 550-600μ ,της Ευρυτανίας άνω των 500μ και της δυτικής και βορειοδυτικής Πελοπονήσσου άνω των 650-700μ. Πρόσκαιρη χιονόπτωση αναμένεται και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και ενδεχομένως και στην Καλαμπάκα, όπως επίσης και μέσα στα Καλάβρυτα. ( Στα τελευταία αναμένονται αρκετά αξιόλογες χιονοπτώσεις). Τοπικές χιονοπτώσεις θα έχει επίσης και ο νομός Αρκαδίας έως και στα 700-750μ , έτσι και η πόλη της Τρίπολης πρόσκαιρα πιθανόν να δεχτεί κάποια χιονόπτωση. Τα φαινόμενα όσο βαδίζουμε προς το απόγευμα θα βαίνουν εξασθενούμενα στη δυτική χώρα και θα περιορίζονται στα ορεινά και αργά το βράδυ φαίνεται να σταματούν . Πάντως, το βράδυ του Σαββάτου πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ίσως σημειωθούν και λίγο χαμηλότερα στη δυτική Θεσσαλία ( 200-250μ) το εσωτερικό της Στερεάς ( 300-350μ ) και τη βδ Πελοπόνησσο (450-500μ).

            Όσον αφορά στη βόρεια χώρα, ο καιρός θα είναι αρκετά κρύος και άστατος το πρώτο μισό της ημέρας , κυρίως στα δυτικά και τα πιο ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας. Τοπικές, ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις προβλέπονται νωρίς το πρωί για τμήματα κυρίως των νομών Καστοριάς και Γρεβενών έως και στο ελάχιστο τους υψόμετρο ( δηλαδή και μέσα στις πόλεις ενδεχομένως). Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προγνωστικά στοιχεία για την ανατολική Μακεδονία, και τη Θράκη δευτερευόντως, όπου φαίνεται μια υποτροπή του καιρού κατά το πρώτο μισό του Σαββάτου , με χιονοπτώσεις παροδικά αξιόλογες σε τμήματα των νομών Δράμης και Καβάλας πάνω από τα 100-200μ υψόμετρο( σημαντική πιθανότητα χιονόπτωσης μέσα στην πόλη της Δράμας) καθώς και με πιο ασθενή φαινόμενα χιονιού στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης πάνω από τα 200-300μ( χιονόνερο στα πεδινά – παραθαλάσσια). Επιπλέον , τοπικές χιονοπτώσεις φαίνεται να εκδηλώνονται στον Βόρειο Έβρο ( ~100μ υψόμετρο). Ασθενείς χιονοπτώσεις πρέπει να περιμένουμε και στα ανατολικά τμήματα της Χαλκιδικής και του νομού Θεσσαλονίκης πάνω από τα 200-250 περίπου μέτρα υψόμετρο.

            Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος και θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως μετά το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά- κυρίως στο εσωτερικό της Φθοιώτιδας και της Βοιωτίας- και την Εύβοια ( 500-600μ και πάνω). Παρόμοιο μοτίβο και στην νοτιοανατολική Θεσσαλία. ’στατο καιρό με μπόρες πρέπει να περιμένουμε και στην περιοχή του Αιγαίου, χωρίς να είναι κάτι πολύ αξιόλογο.
            Οι άνεμοι θα στραφούν σχεδόν σε όλη τη χώρα σε βόρειους- βορειοδυτικούς που τοπικά θα ενισχυθούν. Έτσι , στα πελάγη θα πνέουν σε γενικές γραμμές στα 6-7 μποφόρ και τοπικά κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο στα 8. Πολύ ισχυρός έως θυελλώδης και παγερός Βαρδάρης αναμένεται στην κοιλάδα του Αξιού και τον Θερμαικό κόλπο, ο οποίος θα ρίξει κατακόρυφα τη θερμοκρασία και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Γενικότερα , το Σάββατο θα επικρατήσουν πολύ κρύες συνθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και θα είναι μια καθαρά χειμωνιάτικη μέρα.


            Κυριακή: Στη δυτική και τη βορειοδυτική χώρα γενικά βελτιωμένος καιρός με τοπικές νεφώσεις και τσουχτερό κρύο. Παγετός νωρίς το πρωί στις αντίστοιχες ημιορεινές κυρίως περιοχές. Παρόμοιος καιρός και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα , ωστόσο στην βορειοανατολική χώρα και την περιοχή του Αιγαίου , καθώς και στην ανατολική Εύβοια οι νεφώσεις θα είναι περισσότερες και θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές , πρόσκαιρα έως και μέτριας έντασης, καθώς και ασθενείς χιονοπτώσεις σε τμήματα της ανατολικής Χαλκιδικής και της Καβάλας σχεδόν έως και σε μηδενικό υψόμετρο(~100μ). Σημαντική πιθανότητα χιονοπτώσεων νωρίς το πρωί υπάρχει επίσης για τα ανατολικά τμήματα της Εύβοιας σε υψόμετρο περίπου στα 450μ. Από το μεσημέρι και έπειτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και πιθανότατα θα σταματήσουν.
            Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις και στο βορειοανατολικό Αιγαίο από βόρειες στα 5-6 μποφόρ στα ανοιχτά, και η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση τις πρωινές ώρες .


            Καθαρά Δευτέρα: Όπως έχει ειπωθεί ήδη , αναμένεται βελτιωμένος καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ασθενείς γενικά ανέμους και άνοδο της θερμοκρασίας. Ενδεικτικά , πρέπει να περιμένουμε θερμοκρασίες που μέσα στην ημέρα θα φτάσουν τους 14-16 βαθμούς κελσίου στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και τους 11-13 βαθμούς στα βόρεια. Ως εκ τούτου , η μέρα θα είναι κατάλληλη για εκδρομές .
            eviaweather.gr

            1983..2013??

            Σχολιασμός


            • #13
             Ενδιαφέρουσα η πρόβλεψη και αναλυτικότατη!             Αρχική Δημοσίευση από giorgospel Εμφάνιση μηνυμάτων
             Ανανεωμένη πρόγνωση για το τριήμερο της Αποκριάς( Που θα έχουμε χιονοπτώσεις)

             Μόνο μία άσχετη παρατήρηση στο παραπάνω και συγκεκριμένα στο (Που θα έχουμε χιονοπτώσεις): Όταν χρησιμοποιούμε το "πού" ( και το "πώς") ως τοπικό επίρρημα (προφανώς σε ερώτηση) π.χ. πού θα πας; προκειμένου να προσδιορίσουμε έναν τόπο ή ως τροπικό επίρρημα, π.χ. αραιά και πού, δείχνοντας τρόπο δηλαδή, τότε τονίζονται.

             Αντίθετα (και πολύ γενικά) δεν τονίζεται όταν χρησιμοποιείται ως αντωνυμία π.χ. αυτός που θα έρθει είναι γνωστός μου, ή ως σύνδεσμος, εισάγοντας δευτερεύουσες προτάσεις όπως π.χ. ήρθε η ώρα που πρέπει να φύγουμε.

             Σχολιασμός


             • #14
              Αρχική Δημοσίευση από storm Εμφάνιση μηνυμάτων
              Ενδιαφέρουσα η πρόβλεψη και αναλυτικότατη!
              Μόνο μία άσχετη παρατήρηση στο παραπάνω και συγκεκριμένα στο (Που θα έχουμε χιονοπτώσεις): Όταν χρησιμοποιούμε το "πού" ( και το "πώς") ως τοπικό επίρρημα (προφανώς σε ερώτηση) π.χ. πού θα πας; προκειμένου να προσδιορίσουμε έναν τόπο ή ως τροπικό επίρρημα, π.χ. αραιά και πού, δείχνοντας τρόπο δηλαδή, τότε τονίζονται.

              Αντίθετα (και πολύ γενικά) δεν τονίζεται όταν χρησιμοποιείται ως αντωνυμία π.χ. αυτός που θα έρθει είναι γνωστός μου, ή ως σύνδεσμος, εισάγοντας δευτερεύουσες προτάσεις όπως π.χ. ήρθε η ώρα που πρέπει να φύγουμε.
              Το ξερω αλλα το κανω απο βιασυνη το λαθος.. φιλολογος εισαι?
              eviaweather.gr

              1983..2013??

              Σχολιασμός


              • #15
               θα μποβουσες να δωσεις εκτιμηση για πιθανοτητα χιονοπτωσεων στην νοτια πιερια?
               Θεσσαλονικη μου.....ποτε δεν ειναι αργα!!

               Σχολιασμός

               Working...
               X