Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ - ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ..

Collapse
X
 • Φίλτρα
 • Ώρα
 • Show
Clear All
new posts

 • ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ - ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ..

  Στη χθεσινή μας ανάλυση αναφερθήκαμε στην επικείμενη επίσκεψη του λευκού πολιορκητή σε αρκετές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας, η οποία φαίνεται όπως όλα δείχνουν να παίρνει σάρκα και οστά. Πέραν των χιονοπτώσεων, για τις οποίες θα επιχειρήσουμε να αναφερθούμε ανα περιοχές, τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι οι έντονες βροχές και καταιγίδες στο ιόνιο , τα δυτικά παράλια, τα νησιά του αιγαιού και τη βορειοανατολική χώρα, οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στα βόρεια- βορειοδυτικά και από το βράδυ της Πέμπτης σταδιακά σε όλη τη χώρα. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από την Τετάρτη το απόγευμα έως και τις βραδινές ώρες της Παρασκευής. ( πιθανότητα παράτασης της κακοκαιρίας στο αιγαίο μέχρι το Σαββατο το πρωι) Παρακάτω δίδεται αναλυτική πρόγνωση για διάφορες περιοχές της χώρας :  ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (συμπεριλαμβανομένης και της Ήπειρου και της δυτικής Θεσσαλίας)

  ΑΥΡΙΟ : ’στατος θα ξεκινήσει ο καιρός αύριο με αυξημένες νεφώσεις οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα αρχίσουν να εκδηλώνονται παροδικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο ιόνιο και την ήπειρο και εν συνεχεία και στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά μεχρι και τη νοτιοδυτική πελοπόνησσο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα ιδίως στα θαλάσσια τμήματα. Από το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα κατεβαίνουν σταδιακά σε χαμηλά υψόμετρα στο εσωτερικό της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας , μέχρι δηλαδή και στα 200-300μ υψόμετρο. Oι άνεμοι αρχικά από νότιες -νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο ιόνιο 5-6 μποφόρ με σταδιακή στροφή από βορρά προς νότο σε βορειοανατολικούς και ενίσχυση στα επίπεδα των 7-8 και τοπικά μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα βορειοδυτικά.

  ΠΕΜΠΤΗ : Τις πρωινές ώρες συμπαγής καιρός με παροδικές βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα, σποραδικές καταιγίδες στη περιοχή του νοτίου ιονίου,πολλά χιόνια στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και της δυτικής -βορειοδυτικής Πελοπονήσσου από τα 800-1000μ και στις νότιες περιοχές της Ηπείρου από τα 500-600μ ενώ στους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων οι κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις, θα απασχολήσουν περιοχές με υψόμετρο μέχρι και 100-200μ. Συνεπώς, σοβαρή πιθανότητα για χιόνι συγκεντρώνουν και οι πρωτεύουσες των νομών ( >80%).

  Τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα στα νοτιότερα τμήματα θα παρουσιάσουν ύφεση , με εξαίρεση λίγες καταιγίδες στο νότιο ιόνιο, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις μέχρι και τα 100μ υψόμετρο θα σημειώνονται στα βορειότερα τμήματα. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα μετατεθούν ανατολικά της Πίνδου απασχολώντας πλέον με πιο ασθενή χαρακτήρα περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας , και ο καιρός στα δυτικά θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο ίονιο ισχυροί έως πολύ ισχυροί με τάση στροφής σε βορειοδυτικούς και η θερμοκρασία σε πτώση , ώστε σε πεδινές περιοχές του εσωτερικού της Ηπείρου και στη δυτική Θεσσαλία θα σημειωθεί ολικός παγετός.

  Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ο καιρός θα παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση σε όλη τη περιοχή.  ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΤΕΡΕΑ- ΕΥΒΟΙΑ- ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ
  ΑΥΡΙΟ : Aρχικά αίθριος καιρός με εξαίρεση τα δυτικά τμήματα όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις , οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν και από αργά το απόγευμα θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες (στα παραθαλάσσια) αρχικά στη πελοπόνησσο και σταδιακά στη στερεά και τη θεσσαλία. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι εντονότερα στη κεντρική στερεά και τη πελοπόνησσο , μάλιστα στους νομούς φωκίδας, ευρυτανίας καθώς και στα βορειότερα του νομού αιτωλοακαρνανίας πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη από τα 800μ και πάνω.

  ΠΕΜΠΤΗ : Bροχερός καιρός ιδίως στα ανατολικότερα τμήματα τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες και με συνοδεία ηλεκτρικών φαινομένων στις θαλάσσιες περιοχές , ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επικεντρώνονται κυρίως στο εσωτερικό της στερεάς , τη κεντρική και βόρεια Θεσσαλία και τη βόρεια Πελοπόνησσο . Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε ημιπεδινές περιοχές της Θεσσαλίας (>200-300μ και άνω, ενώ στο νομό λαρίσης τα χιόνια φαίνεται να κατεβαίνουν μέχρι και τα 100μ. Οριακή παραμένει η κατάσταση για χιονόστρωση μέσα στη πόλη της Λάρισας. Στο εσωτερικό της στερεάς ( φωκίδα- ευρυτανία- δυτική βοιωτία) τα χιόνια θα κατεβαίνουν πρόσκαιρα μέχρι και τα 300μ ενώ στα ανατολικά τμήματα της στερεάς και την εύβοια θα περιορίζονται από τα 500-700μ και πάνω. Παύση των φαινομένων και κάποια ανοίγματα του καιρού αναμένονται στη κεντρική και ανατολική πελοπόνησσο και την ανατολ.στερεά και εύβοια μέσα στο μεσημέρι αλλά ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου από τις νυχτερινές ώρες .

  Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ,ενώ μέσα στη Πέμπτη θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο τη Πέμπτη ιδίως στα νοτιοανατολικότερα τμήματα, ωστόσο από αργά το βράδυ θα σημειώσει σταδιακή πτώση.

  Την Παρασκευή φαίνεται πως ο καιρός θα βελτιωθεί στα εσωτερικά τμήματα των περιοχών αυτών , ωστόσο στη πελοπόνησσο (κυρίως ανατολική) , την ανατολική στερεά , την εύβοια και την ανατολική Θεσσαλία αναμένεται επιδείνωση του καιρού με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιπεδινές περιοχές της μαγνησίας και της βόρειας στερεάς (>300μ) και σε ημιορεινές της εύβοιας και της υπόλοιπης στερεάς ( 400-600μ). Στη πελοπόνησσο οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται από τα 700-800μ και πάνω , ενώ ενδέχεται να χιονίσει και μέσα στη πόλη της Τρίπολης.


  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ -ΘΡΑΚΗ- ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

  ΑΥΡΙΟ : aρχικά αίθριος καιρός , ωστόσο από νωρίς το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά θα συννεφιάσει και ο καιρός σταδιακά θα επιδεινωθεί , αρχικά στα νοτιότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια κι στην υπόλοιπη δυτική και κεντρική Μακεδονία , όπου αναμένονται κατά περιόδους έντονες βροχές, χιόνια στα ορεινά, τα οποία γρήγορα, τις βραδινές ώρες, θα κατέβουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στη δυτική μακεδονία και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πόλεις της δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να ντυθούν στα λευκά.
  Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι , από αργά το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους - βορειοδυτικούς στη δυτική και τη κεντρική μακεδονία και θα ενισχυθούν. H θερμοκρασία σε κάθετη πτώση στις δύο προαναφερθείσες περιοχές.

  ΠΕΜΠΤΗ : Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα μέχρι και τη Θράκη και θα ενταθούν ενώ παράλληλα στα πιο δυτικά τμήματα η θερμοκρασία θα σημειώνει περαιτέρω πτώση. Έτσι , αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα , χιονόνερο στις πεδινές περιοχές της κεντρικής μακεδονίας και κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά από τα 200-300μ και πάνω και μέχρι το πρωί και σε πεδινές περιοχές των νομών Κιλκίς, Πέλλης, των δυτικότερων τμημάτων του ν.Θεσσαλονίκης , των δυτικών του νομού Σερρών και σταδιακά των βορειότερων τμημάτων του νομού Πιερίας. Στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης τα χιόνια θα περιορίζονται από τα 200-300μ και πάνω, στη Χαλκιδική από τα 300-400μ και στους νομούς Καβάλας και Δράμης από τα 500-600 μ και πάνω όπως και στη Θράκη , με εξαίρεση ίσως τα βορειότερα τμήματα όπου θα χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα ( >200μ).

  Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πουμε ότι η κεντρική και ανατολική μακεδονία τη Πέμπτη αναφορικά με τις χιονοστρώσεις θα χωριστεί σε δύο τμήματα : Το δυτικό τμήμα , δηλαδή από τα δυτικά του νομού σερρών μέχρι και τα ανατολικότερα της Πέλλας στο οποίο τα χιόνια θα πολιορκήσουν ακόμα και περιοχές με μηδενικό υψόμετρο χάρη στον επιφανειακό βαρδάρη που θα κατέρχεται από τη κοιλάδα του αξιού, και το ανατολικό τμήμα, δηλαδή Σέρρες , ανατολικά νομού Θεσσσαλονίκης , Καβάλα και Δράμα όπου τα χιόνια θα περιορίζονται από τα 200μ και πάνω. Για το νομό Ημαθίας θεωρώ πρακτικά δεδομένες τις χιονοστρώσεις από τα 100μ και πάνω.

  Επίσης , θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι τα παράλια της Χαλκιδικής , της ανατολικής μακεδονίας και της Θράκης συμπεριλαμβανομένου και του βορείου αιγαίου , θα δεχτούν πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της Πέμπτης.Οι άνεμοι από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 6-7 μποφόρ στο κανάλι του Αξιού και από βορειοανατολικές εντάσεως 7-8 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο.

  Από το πρωί της Παρασκευής , με τα μέχρι στιγμή στοιχεία, αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στις βορειότερες περιοχές της μακεδονίας και σταδιακά και στις υπόλοιπες, με εξαίρεση τη Χαλκιδική, τη Πιερία και τα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής μακεδονίας όπου τα φαινόμενα θα συνεχιστούν , ενώ υπάρχει πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα πεδινά του νομού Έβρου.


  ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  ΑΥΡΙΟ : Aρχικά αίθριος καιρός , ενώ από το βράδυ αναμένεται επιδείνωση του καιρού με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στις Κυκλάδες και τη Κρήτη , οι οποίες γρήγορα θα μετατεθούν στο Ανατολικό αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι από νότιες- νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι και σταδιακά ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις ( 8-9 μποφόρ) ενώ η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

  ΠΕΜΠΤΗ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : ’στατος καιρός με αρκετά ανοίγματα του καιρού στο κεντρικό αιγαίο και τις σποράδες αλλά και κάποιους τοπικούς όμβρους, ενώ στα υπόλοιπα- ιδίως στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα - θα σημειώνονται κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το βράδυ προς την Παρασκευή αναμένεται γενίκευση των φαινομένων σε σποράδες και βόρειες Κυκλάδες , ενώ στο ανατολικό αιγαίο αυτά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις , σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους- βορειοανατολικούς με παρόμοια ένταση. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης κυρίως από την Πέμπτη το απόγευμα(>1200-1300μ) . Η κακοκαιρία στη περιοχή του Αιγαίου θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής.


  ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ

  Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : Στα λευκά αναμένεται να ντυθεί όπως όλα δείχνουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού , όπως αναφέραμε και στη χθεσινή ανάλυση. Την Τετάρτη , ο αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός θα αρχίσει από αργά το απόγευμα να "κλείνει" από τα δυτικά και θα σημειωθούν παροδικά ισχυρές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Μέσα στη νύχτα , θα επικρατήσει Βαρδάρης στα επιφανειακά στρώματα , ο οποίος θα ρίξει ταχύτατα τα υψόμετρα χιονόπτωσης, έτσι χιονοπτώσεις παροδικά ισχυρές θα αρχίσουν να σημειώνονται τις νυχτερινές ώρες στα γύρω προάστια της πόλης σε υψόμετρα άνω των 200-300μ. Μέσα στη πόλη θα σημειώνεται βροχή ή χιονόνερο, η οποία φαίνεται πως θα μετατραπεί σταδιακά σε χιόνι μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Η χιονόστρωση , το ύψος της οποίας δε μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια ( με ρίσκο , αν και σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι και παρακάτω μπορεί όμως και παραπάνω, θα έλεγα 15-20 πόντους ) , πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Τα φαινόμενα στα ανατολικότερα τμήματα του νομού θα είναι ακόμα εντονότερα , ωστόσο τα χιόνια θα περιοριστούν από τα 200-300μ και πάνω.

  Εξασθένιση των φαινομένων και περιορισμός τους στα πιο ανατολικά τμήματα του νομού αναμένεται από το πρωί της Παρασκευής. Οι άνεμοι αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι και από τη νύχτα της Πέμπτης και έπειτα από βόρειες - βορειοδυτικές ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία αύριο από 3 έως 9 βαθμούς και σε σταδιακή πτώση από το βράδυ , ώστε τη Πέμπτη να κυμαίνεται μέσα στη πόλη από -1 έως 1 βαθμό κελσίου και στα ανατολικότερα από 2 έως 4. Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα κυμανθεί μέσα στη πόλη από -2 έως 2 βαθμούς και από 0 έως 4 στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα του νομού, ενώ από το βράδυ λόγω ξαστεριάς θα σημειώσει κάθετη πτώση.


  Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

  Ο καιρός αύριο θα ξεκινήσει αίθριος , ωστόσο από το απόγευμα θα συννεφιάσει σταδιακά από τα νοτιοδυτικά του νομού και το βράδυ θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή / και σποραδική καταιγίδα στις θαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανόν πρόσκαιρα να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες- νοτιοανατολικές διευθύνσεις ,στο σαρωνικό εντάσεως σταδιακά 6-7 μποφόρ και η θερμοκρασία( σε άνοδο) θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς.

  Την πέμπτη ο καιρός θα ξεκινήσει άστατος με κάποιες παροδικές βροχές μέτριας έντασης , ενώ τις μεσημβρινές ώρες θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης του καιρού. Από τη νύχτα αναμένεται νέα επιδείνωση με ισχυρές βροχές , οι οποίες την Παρασκευή θα απασχολήσουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού( με έμφαση ωστόσο στα βόρεια και ανατολικά). Οι άνεμοι την Πέμπτη αρχικά από νότιες διευθύνσεις ισχυροί, εν συνεχεία θα στραφούν σε βόρειους- βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς κελσίου.

  Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν στο νομό , εκτιμώ ότι μέσα στη μέρα της πέμπτης λίγα χιόνια θα πέσουν στη κορυφή της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα ( από 1200 και 1000-1100μ αντιστοιχα), ενώ από το βράδυ της Πέμπτης τα χιόνια θα κατέβουν χαμηλότερα ( μέχρι και τα 600-700μ στον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα και τα 800-900μ στα υπόλοιπα ορεινά).

  Την παρασκεύη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς κελσίου , ενώ στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

  Η κατάσταση σχετικά με τα υψόμετρα χιονόστρωσης στην αττική θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες μέρες καθώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης , ώστε να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα( και να το δουν το τιμημένο και τα Βίλια και ίσως και ο Διόνυσος).

  Για τυχόν αλλαγές των στοιχειών θα υπάρξουν και νέες ενημερώσεις του άρθρου. Καλά χιόνια σε όλους και ιδιαίτερα στους βόρειους !!
  eviaweather.gr

  1983..2013??

 • #2
  Αρχική Δημοσίευση από giorgospel Εμφάνιση μηνυμάτων
  Στη χθεσινή μας ανάλυση αναφερθήκαμε στην επικείμενη επίσκεψη του λευκού πολιορκητή σε αρκετές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας, η οποία φαίνεται όπως όλα δείχνουν να παίρνει σάρκα και οστά. Πέραν των χιονοπτώσεων, για τις οποίες θα επιχειρήσουμε να αναφερθούμε ανα περιοχές, τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι οι έντονες βροχές και καταιγίδες στο ιόνιο , τα δυτικά παράλια, τα νησιά του αιγαιού και τη βορειοανατολική χώρα, οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στα βόρεια- βορειοδυτικά και από το βράδυ της Πέμπτης σταδιακά σε όλη τη χώρα. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από την Τετάρτη το απόγευμα έως και τις βραδινές ώρες της Παρασκευής. ( πιθανότητα παράτασης της κακοκαιρίας στο αιγαίο μέχρι το Σαββατο το πρωι) Παρακάτω δίδεται αναλυτική πρόγνωση για διάφορες περιοχές της χώρας :  ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (συμπεριλαμβανομένης και της Ήπειρου και της δυτικής Θεσσαλίας)

  ΑΥΡΙΟ : ’στατος θα ξεκινήσει ο καιρός αύριο με αυξημένες νεφώσεις οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα αρχίσουν να εκδηλώνονται παροδικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο ιόνιο και την ήπειρο και εν συνεχεία και στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά μεχρι και τη νοτιοδυτική πελοπόνησσο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα ιδίως στα θαλάσσια τμήματα. Από το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα κατεβαίνουν σταδιακά σε χαμηλά υψόμετρα στο εσωτερικό της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας , μέχρι δηλαδή και στα 200-300μ υψόμετρο. Oι άνεμοι αρχικά από νότιες -νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο ιόνιο 5-6 μποφόρ με σταδιακή στροφή από βορρά προς νότο σε βορειοανατολικούς και ενίσχυση στα επίπεδα των 7-8 και τοπικά μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα βορειοδυτικά.

  ΠΕΜΠΤΗ : Τις πρωινές ώρες συμπαγής καιρός με παροδικές βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα, σποραδικές καταιγίδες στη περιοχή του νοτίου ιονίου,πολλά χιόνια στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και της δυτικής -βορειοδυτικής Πελοπονήσσου από τα 800-1000μ και στις νότιες περιοχές της Ηπείρου από τα 500-600μ ενώ στους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων οι κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις, θα απασχολήσουν περιοχές με υψόμετρο μέχρι και 100-200μ. Συνεπώς, σοβαρή πιθανότητα για χιόνι συγκεντρώνουν και οι πρωτεύουσες των νομών ( >80%).

  Τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα στα νοτιότερα τμήματα θα παρουσιάσουν ύφεση , με εξαίρεση λίγες καταιγίδες στο νότιο ιόνιο, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις μέχρι και τα 100μ υψόμετρο θα σημειώνονται στα βορειότερα τμήματα. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα μετατεθούν ανατολικά της Πίνδου απασχολώντας πλέον με πιο ασθενή χαρακτήρα περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας , και ο καιρός στα δυτικά θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο ίονιο ισχυροί έως πολύ ισχυροί με τάση στροφής σε βορειοδυτικούς και η θερμοκρασία σε πτώση , ώστε σε πεδινές περιοχές του εσωτερικού της Ηπείρου και στη δυτική Θεσσαλία θα σημειωθεί ολικός παγετός.

  Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ο καιρός θα παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση σε όλη τη περιοχή.  ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΤΕΡΕΑ- ΕΥΒΟΙΑ- ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ
  ΑΥΡΙΟ : Aρχικά αίθριος καιρός με εξαίρεση τα δυτικά τμήματα όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις , οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν και από αργά το απόγευμα θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες (στα παραθαλάσσια) αρχικά στη πελοπόνησσο και σταδιακά στη στερεά και τη θεσσαλία. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι εντονότερα στη κεντρική στερεά και τη πελοπόνησσο , μάλιστα στους νομούς φωκίδας, ευρυτανίας καθώς και στα βορειότερα του νομού αιτωλοακαρνανίας πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη από τα 800μ και πάνω.

  ΠΕΜΠΤΗ : Bροχερός καιρός ιδίως στα ανατολικότερα τμήματα τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες και με συνοδεία ηλεκτρικών φαινομένων στις θαλάσσιες περιοχές , ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επικεντρώνονται κυρίως στο εσωτερικό της στερεάς , τη κεντρική και βόρεια Θεσσαλία και τη βόρεια Πελοπόνησσο . Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε ημιπεδινές περιοχές της Θεσσαλίας (>200-300μ και άνω, ενώ στο νομό λαρίσης τα χιόνια φαίνεται να κατεβαίνουν μέχρι και τα 100μ. Οριακή παραμένει η κατάσταση για χιονόστρωση μέσα στη πόλη της Λάρισας. Στο εσωτερικό της στερεάς ( φωκίδα- ευρυτανία- δυτική βοιωτία) τα χιόνια θα κατεβαίνουν πρόσκαιρα μέχρι και τα 300μ ενώ στα ανατολικά τμήματα της στερεάς και την εύβοια θα περιορίζονται από τα 500-700μ και πάνω. Παύση των φαινομένων και κάποια ανοίγματα του καιρού αναμένονται στη κεντρική και ανατολική πελοπόνησσο και την ανατολ.στερεά και εύβοια μέσα στο μεσημέρι αλλά ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου από τις νυχτερινές ώρες .

  Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ,ενώ μέσα στη Πέμπτη θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο τη Πέμπτη ιδίως στα νοτιοανατολικότερα τμήματα, ωστόσο από αργά το βράδυ θα σημειώσει σταδιακή πτώση.

  Την Παρασκευή φαίνεται πως ο καιρός θα βελτιωθεί στα εσωτερικά τμήματα των περιοχών αυτών , ωστόσο στη πελοπόνησσο (κυρίως ανατολική) , την ανατολική στερεά , την εύβοια και την ανατολική Θεσσαλία αναμένεται επιδείνωση του καιρού με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιπεδινές περιοχές της μαγνησίας και της βόρειας στερεάς (>300μ) και σε ημιορεινές της εύβοιας και της υπόλοιπης στερεάς ( 400-600μ). Στη πελοπόνησσο οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται από τα 700-800μ και πάνω , ενώ ενδέχεται να χιονίσει και μέσα στη πόλη της Τρίπολης.


  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ -ΘΡΑΚΗ- ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

  ΑΥΡΙΟ : aρχικά αίθριος καιρός , ωστόσο από νωρίς το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά θα συννεφιάσει και ο καιρός σταδιακά θα επιδεινωθεί , αρχικά στα νοτιότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια κι στην υπόλοιπη δυτική και κεντρική Μακεδονία , όπου αναμένονται κατά περιόδους έντονες βροχές, χιόνια στα ορεινά, τα οποία γρήγορα, τις βραδινές ώρες, θα κατέβουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στη δυτική μακεδονία και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πόλεις της δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να ντυθούν στα λευκά.
  Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι , από αργά το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους - βορειοδυτικούς στη δυτική και τη κεντρική μακεδονία και θα ενισχυθούν. H θερμοκρασία σε κάθετη πτώση στις δύο προαναφερθείσες περιοχές.

  ΠΕΜΠΤΗ : Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα μέχρι και τη Θράκη και θα ενταθούν ενώ παράλληλα στα πιο δυτικά τμήματα η θερμοκρασία θα σημειώνει περαιτέρω πτώση. Έτσι , αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα , χιονόνερο στις πεδινές περιοχές της κεντρικής μακεδονίας και κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά από τα 200-300μ και πάνω και μέχρι το πρωί και σε πεδινές περιοχές των νομών Κιλκίς, Πέλλης, των δυτικότερων τμημάτων του ν.Θεσσαλονίκης , των δυτικών του νομού Σερρών και σταδιακά των βορειότερων τμημάτων του νομού Πιερίας. Στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης τα χιόνια θα περιορίζονται από τα 200-300μ και πάνω, στη Χαλκιδική από τα 300-400μ και στους νομούς Καβάλας και Δράμης από τα 500-600 μ και πάνω όπως και στη Θράκη , με εξαίρεση ίσως τα βορειότερα τμήματα όπου θα χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα ( >200μ).

  Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πουμε ότι η κεντρική και ανατολική μακεδονία τη Πέμπτη αναφορικά με τις χιονοστρώσεις θα χωριστεί σε δύο τμήματα : Το δυτικό τμήμα , δηλαδή από τα δυτικά του νομού σερρών μέχρι και τα ανατολικότερα της Πέλλας στο οποίο τα χιόνια θα πολιορκήσουν ακόμα και περιοχές με μηδενικό υψόμετρο χάρη στον επιφανειακό βαρδάρη που θα κατέρχεται από τη κοιλάδα του αξιού, και το ανατολικό τμήμα, δηλαδή Σέρρες , ανατολικά νομού Θεσσσαλονίκης , Καβάλα και Δράμα όπου τα χιόνια θα περιορίζονται από τα 200μ και πάνω. Για το νομό Ημαθίας θεωρώ πρακτικά δεδομένες τις χιονοστρώσεις από τα 100μ και πάνω.

  Επίσης , θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι τα παράλια της Χαλκιδικής , της ανατολικής μακεδονίας και της Θράκης συμπεριλαμβανομένου και του βορείου αιγαίου , θα δεχτούν πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της Πέμπτης.Οι άνεμοι από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 6-7 μποφόρ στο κανάλι του Αξιού και από βορειοανατολικές εντάσεως 7-8 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο.

  Από το πρωί της Παρασκευής , με τα μέχρι στιγμή στοιχεία, αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στις βορειότερες περιοχές της μακεδονίας και σταδιακά και στις υπόλοιπες, με εξαίρεση τη Χαλκιδική, τη Πιερία και τα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής μακεδονίας όπου τα φαινόμενα θα συνεχιστούν , ενώ υπάρχει πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα πεδινά του νομού Έβρου.


  ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  ΑΥΡΙΟ : Aρχικά αίθριος καιρός , ενώ από το βράδυ αναμένεται επιδείνωση του καιρού με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στις Κυκλάδες και τη Κρήτη , οι οποίες γρήγορα θα μετατεθούν στο Ανατολικό αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι από νότιες- νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι και σταδιακά ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις ( 8-9 μποφόρ) ενώ η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

  ΠΕΜΠΤΗ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : ’στατος καιρός με αρκετά ανοίγματα του καιρού στο κεντρικό αιγαίο και τις σποράδες αλλά και κάποιους τοπικούς όμβρους, ενώ στα υπόλοιπα- ιδίως στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα - θα σημειώνονται κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το βράδυ προς την Παρασκευή αναμένεται γενίκευση των φαινομένων σε σποράδες και βόρειες Κυκλάδες , ενώ στο ανατολικό αιγαίο αυτά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις , σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους- βορειοανατολικούς με παρόμοια ένταση. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης κυρίως από την Πέμπτη το απόγευμα(>1200-1300μ) . Η κακοκαιρία στη περιοχή του Αιγαίου θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής.


  ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ

  Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : Στα λευκά αναμένεται να ντυθεί όπως όλα δείχνουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού , όπως αναφέραμε και στη χθεσινή ανάλυση. Την Τετάρτη , ο αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός θα αρχίσει από αργά το απόγευμα να "κλείνει" από τα δυτικά και θα σημειωθούν παροδικά ισχυρές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Μέσα στη νύχτα , θα επικρατήσει Βαρδάρης στα επιφανειακά στρώματα , ο οποίος θα ρίξει ταχύτατα τα υψόμετρα χιονόπτωσης, έτσι χιονοπτώσεις παροδικά ισχυρές θα αρχίσουν να σημειώνονται τις νυχτερινές ώρες στα γύρω προάστια της πόλης σε υψόμετρα άνω των 200-300μ. Μέσα στη πόλη θα σημειώνεται βροχή ή χιονόνερο, η οποία φαίνεται πως θα μετατραπεί σταδιακά σε χιόνι μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Η χιονόστρωση , το ύψος της οποίας δε μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια ( με ρίσκο , αν και σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι και παρακάτω μπορεί όμως και παραπάνω, θα έλεγα 15-20 πόντους ) , πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Τα φαινόμενα στα ανατολικότερα τμήματα του νομού θα είναι ακόμα εντονότερα , ωστόσο τα χιόνια θα περιοριστούν από τα 200-300μ και πάνω.

  Εξασθένιση των φαινομένων και περιορισμός τους στα πιο ανατολικά τμήματα του νομού αναμένεται από το πρωί της Παρασκευής. Οι άνεμοι αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι και από τη νύχτα της Πέμπτης και έπειτα από βόρειες - βορειοδυτικές ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία αύριο από 3 έως 9 βαθμούς και σε σταδιακή πτώση από το βράδυ , ώστε τη Πέμπτη να κυμαίνεται μέσα στη πόλη από -1 έως 1 βαθμό κελσίου και στα ανατολικότερα από 2 έως 4. Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα κυμανθεί μέσα στη πόλη από -2 έως 2 βαθμούς και από 0 έως 4 στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα του νομού, ενώ από το βράδυ λόγω ξαστεριάς θα σημειώσει κάθετη πτώση.


  Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

  Ο καιρός αύριο θα ξεκινήσει αίθριος , ωστόσο από το απόγευμα θα συννεφιάσει σταδιακά από τα νοτιοδυτικά του νομού και το βράδυ θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή / και σποραδική καταιγίδα στις θαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανόν πρόσκαιρα να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες- νοτιοανατολικές διευθύνσεις ,στο σαρωνικό εντάσεως σταδιακά 6-7 μποφόρ και η θερμοκρασία( σε άνοδο) θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς.

  Την πέμπτη ο καιρός θα ξεκινήσει άστατος με κάποιες παροδικές βροχές μέτριας έντασης , ενώ τις μεσημβρινές ώρες θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης του καιρού. Από τη νύχτα αναμένεται νέα επιδείνωση με ισχυρές βροχές , οι οποίες την Παρασκευή θα απασχολήσουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού( με έμφαση ωστόσο στα βόρεια και ανατολικά). Οι άνεμοι την Πέμπτη αρχικά από νότιες διευθύνσεις ισχυροί, εν συνεχεία θα στραφούν σε βόρειους- βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς κελσίου.

  Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν στο νομό , εκτιμώ ότι μέσα στη μέρα της πέμπτης λίγα χιόνια θα πέσουν στη κορυφή της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα ( από 1200 και 1000-1100μ αντιστοιχα), ενώ από το βράδυ της Πέμπτης τα χιόνια θα κατέβουν χαμηλότερα ( μέχρι και τα 600-700μ στον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα και τα 800-900μ στα υπόλοιπα ορεινά).

  Την παρασκεύη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς κελσίου , ενώ στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

  Η κατάσταση σχετικά με τα υψόμετρα χιονόστρωσης στην αττική θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες μέρες καθώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης , ώστε να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα( και να το δουν το τιμημένο και τα Βίλια και ίσως και ο Διόνυσος).

  Για τυχόν αλλαγές των στοιχειών θα υπάρξουν και νέες ενημερώσεις του άρθρου. Καλά χιόνια σε όλους και ιδιαίτερα στους βόρειους !!
  Εξαιρετικός.Μόνο αυτό έχω να πω.
  18/02/08 - 10/1/17
  9ετία, Στα τσακίδια και να μην ξανάρθεις


  -2/2/1882-

  sigpic

  Σχολιασμός


  • #3
   ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΛΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΠΗΣΗΜΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ( ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΦΡΟ 66 ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙΡΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΟΠΩΣ Ο Ν.ΚΙΛΚΙΣ ,ΠΕΛΛΑΣ ,Δ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΔΑΡΗ ΠΟΥ ΕΔΩ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΝΕΦΟΔΙΑΛΥΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΥΕΤΟΥ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ.ΑΝ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΑ 100 ΚΑΙ 150 ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΝΑ.
   Last edited by steeve69; 21-12-11, 10:21.
   ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ,ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ.....

   Σχολιασμός


   • #4
    πολυ καλη αναλυση....

    Σχολιασμός

    Working...
    X