Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

Χρήσιμα καιρικά links

Collapse
Καρφιτσωμένο Θέμα
X
X
 • Φίλτρα
 • Ώρα
 • Show
Clear All
new posts

 • [weathermaniac]
  started a topic Χρήσιμα καιρικά links

  Χρήσιμα καιρικά links

  Σε αυτό το θέμα προτείνω να βάλουμε όσοι ξέρουμε μερικά λινκς τα οποία ενδιαφέρουν τον κόσμο και για να μην ανακατεύεται με τον σχολιασμό Επιπλέον δεν θα χρειάζεται κάποιος να ρωτήσει κάτι στον σχολιασμό χαρτών, το οποίο έχει απαντηθεί πολλές φορές.

  Επίσης εδώ θα μπορείτε να λέτε πχ, πότε γίνεται η ανανέωση αυτών των links [πχ yr no]

  Ας πούμε ο κλασσικός υετός του ευρωπαίου

  http://www.meteopower.com/meteo/data...uropa_rrr_500_060_201812291200_balkan.png

  Αν θέλετε να αλλάξετε τρέξιμο ημερομηνία πρόγνωσης κτλ:

  Μπλε χρώμα: ώρες πρόγνωσης.
  Κίτρινο χρώμα: ημερομηνία τρεξίματος.
  Μωβ χρώμα 12αρι ή 00αρι.


  Ονομασίες μοντέλων


  gfs = Αμερικανός, τζίφος
  gfs parallel = καινούργιος Αμερικανός, παράλληλος [και ως παράλληλο σύμπαν ώρες ώρες]
  ecmwf = Ευρωπαικό/παίος,
  ukmo = Άγγλος


  gem = Καναδός
  arpege =Γάλλος


  jma =Ιάπωνας
  icon = Γερμανικό
  navgem =Ναύτης


  cma = Κινέζος
  wmc = Ρώσος
  ncmrwf =Ινδός
  cptec =Βραζιλιάνος
  και άλλα [fim, coamps, nasa geos5]  Τάξη σημασίας μοντέλων

  Με μπλε χρώμα είναι τα σημαντικά μοντέλα , τα οποία πρέπει να τα κοιτάμε οπωσδήποτε όλα. Προσοχή θέλει το παράλληλο που αν και θεωρητικά θα έχει μεγάλες δυνατότητες, προς το παρόν, δεν τα πάει καλά όσο αφορά την εύρεση διατάξεων ακόμα και στις 70 ώρες [όπως έγινε με την χθεσινή κακοκαιρία] Ανανέωση: Το παράλληλο είναι πιο σταθερο στην κακοκαιρία που θα έρθει, άρα όπως έγραψα παραπάνω θα πρέπει να το δίνουμε σημασία γιατί έτσι και αλλιώς θα γίνει το κύριο του τζίφου από 20 Μαρτίου!

  Με κόκκινο χρώμα, είναι τα δεύτερα μοντέλα, δηλαδή από ραν σε ραν κάνουν στις κοντινές ώρες γενικά μεγαλύτερες μετατοπίσεις σε σχέση με τα μεγάλα μοντέλα. Ωστόσο αρκετές φορές και κυρίως φέτος αποδείχτηκαν εξαιρετικοί οδηγοί, ειδικά το Gem που στα μεσοπρόθεσμα τα πήγε καλύτερα ακόμα και από τα μεγάλα μοντέλα. Συγκεκριμένα το τζεμ πρέπει να το δίνουμε σημασία σε αυτές τις ώρες, το arpege μέχρι τις 80 ώρες χοντρικά. Για παράδειγμα στην Σοφία, αλλά και στην χθεσινή κακοκαιρία και τα δύο μοντέλα πήγαν εξαιρετικά, καθώς δεν έδειχναν ποτέ καλή κακοκαιρία, από πλευράς ψύχους και διάταξης, στις ώρες που ανέφερα.

  Με πράσινο χρώμα είναι τα τρίτα μοντέλα τα οποία κάνουν από ανανέωση σε ανανέωση ακόμα μεγαλύτερες μετατοπίσεις στις κοντινές ώρες. Όμως ακόμα και αυτά μερικές φορές έχουν πετύχει διατάξεις καλύτερα από τα μεγάλα μοντέλα. Για παράδειγμα ο Ιάπωνας τα πήγε καλύτερα στην Σοφία από ότι ο τζίφος, ενώ ο ναύτης τα πήγε καλύτερα στα μεσοπρόθεσμα στην τελευταία κακοκαιρία 12-14/2/2019 σε σχέση με τα μεγάλα μοντέλα, πρώτο έδειξε την άνοδο του αντικυκλώνα, ενώ πέρα από τις παλινωδίες που είναι αναμενόμενες για ένα τέτοιο μοντέλο, και έτσι στις κοντινές ώρες για την προηγούμενη κακοκαιρία, και πάλι τα πήγε καλύτερα από ευρωπαίο και τζίφο.

  Με μαύρο χρώμα είναι τα τεταρτο-και πάει λέγοντας μοντέλα. Δεν τα κοιτάμε καθώς δεν έχουν βρει ποτέ τίποτα και σε κανένα χρονικό εύρος. Οι όποιες επιτυχίες οφείλονται στο ότι λόγω της τεράστιας διασποράς των σεναρίων που βγάζουν αναγκαστικά θα βγει κάποιο από αυτά!


  Τελικά τι κοιτάμε?
  • Όπως παρατηρούμε κάθε μοντέλο έχει τι καλές του και τις κακές του μέρες. Σίγουρα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα σημαντικά μοντέλα και τόσο λιγότερη όσο κατεβαίνουμε σε τάξη μοντέλων.Ωστόσο αυτή πρέπει να είναι υπαρκτή και για τα δεύτερα-τρίτα μοντέλα, καθώς όπως είπαμε και αυτά έχουν τις επιτυχίες τους.
  • Κάθε χειμώνα [χειμώνα επειδή εδώ οι περισσότεροι είναι χιονόφιλοι] το κάθε μοντέλο έχει διαφορετικό αριθμό επιτυχιών από ότι είχε προηγούμενους χειμώνες, και φυσικά διαφορετικό αριθμό επιτυχιών σε σχέση με άλλα μοντέλα. Για να μπορέσει κάποιος λοιπόν να κρίνει τι θα γίνει σε μια επόμενη χιονοκαιρία θα πρέπει να έχει μια εικόνα της αποτελεσματικότητας ενός μοντέλου σε προηγούμενες κακοκαιρίες, οπότε με βάση αυτά θα μπορεί να βγάλει πιο ασφαλή συμπεράσματα για τα επερχόμενα. Φυσικά μέσα υπάρχει ο παράγοντας τύχη, ο οποίος δείχνει ότι μπορεί από μία μέρα και μετά ένα μοντέλο να κάνει ξαφνική στροφή στις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, οπότε τελικά να βγει λάθος συμπέρασμα για τα επερχόμενα. Πχ το ούκμο φέτος μέχρι την Σοφία τα πήγαινε πολύ καλά έως εξαιρετικά, οπότε λέει κανείς μάλλον θα βγει στην συνέχεια αυτό που δείχνει. Εκεί είχα την ατυχία να είναι ο μέγας δυτικός χιονιάς, από όπου το ουκμο τα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Για ένα διάστημα λοιπόν, του έδινα μικρότερη σημασία, και όντως δεν τα πήγαινε καθόλου καλά. Όμως από τις αρχές του Φλεβάρη επανήλθε δυναμικό και σταθερό. Οπότε η λογική λέει ότι θα πάμε σε σενάρια ούκμου, εκτός αν γίνει η στροφή τώρα και ξαναχάσει, άρα θα πάμε σε μια δυνατή έως ιστορική κακοκαιρία κεντροανατολικών.
  • Για να κρίνουμε την επιτυχία ενός μοντέλου στις διατάξεις δεν κοιτάμε ποτέ μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον χάρτη της Ευρώπης! Μάλιστα αν ο αυλώνας ξεκινάει το ταξίδι του από τον ατλαντικό όπως έγινε στην περίπτωση της Σοφίας, πρέπει να κοιτάμε ακόμα και τον χάρτη της Αμερικής όπως είχα δείξει σε ένα μακροσκελές ποστ στην σελίδα 229 του σχολιασμού χαρτών Ιανουαρίου για τα λάθη του τζίφου.


  Ensemble μοντέλων

  Επίσης έχουμε στο ecmwf στο gfs καθώς και στο gem υποσενάρια, τα οποία ονομάζονται ενσεμπλ.

  Τα gfs, gem έχουν 20 υποσενάρια +1 το κοντρόλ τα οποία δείχνουν στην ουσία μια διαφορετική τροπή στην πιθανή εξέλιξη του καιρού για το διάστημα που μπορούμε να δούμε τις ώρες. Μας χρησιμεύουν πολύ σε μια πιθανή χιονοκαιρία, πέρα από το να τα κοιτάμε για πλάκα για να δούμε όμορφα σενάρια.
  Ωστόσο φέτος απέδειξαν πως έχουν σημασία στον υετό πχ και στις κοντινές ώρες [Τηλέμαχος]

  Το ίδιο και ο ευρωπαίος, ο οποίος όμως έχει 50+1 ενσέμπλ.

  Ο μέσος όρος είναι ο μέσος όλων των σεναρίων, ο οποίος ναι μεν μπορεί να δείχνει καλός, αλλά έχει την παγίδα, ότι στα σενάρια που τον αποτελούν, να είναι αχταρμάς, οπότε στην πραγματικότητα να μην δείχνει κάτι πραγματικά καλό. Στον μέσο όρο δίνουμε αξία περισσότερη αν τα υποσενάρια δεν έχουν τραγικές διαφορές μεταξύ τους.


  Ανανεώσεις μοντέλων

  Gfs

  Ο τζίφος ανανεώνει το ξημέρωμα και απόγευμα 5.30-7 παρά χοντρικά. Τα ενσέμπλς αρχίζουν 7 παρά και τελειώνουν 8 παρά. Έχουν παρατηρηθεί διαφορποποιήσεις στα ενσέμπλς, παλιότερα χρειαζόντουσαν μία ώρα+, ενώ τώρα πολλές φορές μέχρι τις 7.35 έχουν ανανεωθεί πλήρως.
  Αντίστοιχα το μεσημέρι και την νύχτα έχουμε 11.30-1 περίπου. Τα ενσέμπλς και πάλι μια ώρα μετά
  χοντρικά. Ίσχύει ο κανόνας που είπα πριν Πλέον το παράλληλο δεν ανανεώνεται με τον ρυθμό που ανανέωνε, δεν κολλάει σε συγκεκριμένες ώρες, απλά ανανεώνεται αρκετά πιο αργά σε ταχύτητα, συνήθως θέλει πχ μέχρι τις 192 ώρες τον διπλάσιο χρόνο από ότι το κύριο του τζίφου. Αυτό αναμένεται να αλλάξει φυσικά όσο πλησιάζει η ημερομηνία αντικατάστασης του με το κύριο..

  Ukmo

  Το ούκμο ξεκινάει την ανανέωση όταν ο τζίφος έχει φτάσει στις 70-80 ώρες [6 παρά 10 δηλαδή ξημέρωμα απόγευμα]. Όμως ανανεώνουν πρώτα οι 96, μετά 120, μετά 144, μετά 72, μετά 24, 48. Ανανεώνει μόνο 2 φρές την ημέρα, με 00ζ και 12ζ.

  Gem

  Το gem αλλάζει και αυτό συχνά πυκνά την ταχύτητα ανανέωσης του, οπότε δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να πω, μόνο ότι έχει 00αρι και 12αρι, και τα ενσεμπλ του αρχίζουν μετά από καμία ώρα.
  [αλλά αυτό αλλάζει επίσης συνεχώς]

  Ecmwf

  O ευρωπαίος πρωί και βράδυ ανανεώνει από τις 8.02. μέχρι 8.03 έχουν εμφανιστεί οι 48 ώρες. Μέχρι 8.07 οι 72 ώρες. Από εκεί και πέρα κάθε 7 περίπου λεπτά ανανεώνεται και ένα 24ωρο, μέχρι να τελειώσει στις 8.55, 8.56. Ο μέσος όρος ξεκινάει να ανανεώνεται 45-50 λεπτά περίπου μετά το τέλος του τρεξίματος και μέσα σε 3 λεπτά θα έχει ανανεώσει πλήρως.

  Arpege

  Αρκετά παράξενο πρόγραμμα ανανέωσης, στο 00αρι και 12αρι ξεκινάει να ανανεώνεται 5.30 το πρωί χοντρικά και μέσα σε 15 λεπτά το πολύ έχει ανανεώσει πλήρως, ενώ στο 6αρι του και στο 18αρι του ξεκινά την ανανέωση σχεδόν μια ώρα αργότερα από ότι το κύριο του τζίφου. Επίσης σε κάθε τρέξιμο φτάνει διαφορετικό τέλος ανανέωσης δηλαδή δεν φτάνει πάντα μέχρι τις 114 ώρες. Συγκεκριμένα:
  00αρι: Μέχρι τις 102 ώρες.
  06αρι: Μέχρι τις 72 ώρες.
  12αρι:Μέχρι τις 114 ώρες.
  18αρι: Μέχρι τις 60 ώρες.

  Icon

  Ανανεώνει 4 φορές την ημέρα , η ανανέωση ξεκινάει 45 λεπτά πριν το κύριο του τζίφου. Στα 00αρια και στα 12αρια φτάνει έως τις 180 ώρες, στα 6αρια και στα 18αρια φτάνει έως τις 120 ώρες. Σχετικά γρήγορη η ανανέωση, με το σύνδρομο της κυκλοφορίας σε πόλη με αυτοκίνητο χαχα. Δηλαδή για λίγο θα κολλήσει σε κάποιες ώρες πρόγνωσης [πολλά φανάρια σε πόλη] και έπειτα θα δεις να έχει προχωρήσει 20 ώρες μπροστά σε 1 λεπτό [Έλληνες οδηγοί που επιταχύνουν μέσα στην πόλη μετά από φανάρια χαχα]

  Jma

  Δεν έχω παρατηρήσει ακριβώς πόσο κάνει, αλλά αργεί αρκετά, και θέλει και αυτό περίπου μια ώρα μετά την έναρξη ανανέωσης του τζίφου για να ανανεώσει και αυτό. Σε κάθε τρεξιμο 00αρι,6αρι, 18αρι φτάνει μέχρι τις 84 ώρες, στο 12αρι όμως φτάνει εν τέλει μέχρι τις 264. Απλά κολλάει στις 84, και κάπου στις 9 μετά το τέλος του ευρωπαίου φτάνει μέχρι τις 192. Εν τέλει το υπόλοιπο 12αρι ανανεώνεται πλήρως όταν τρέχει το 18αρι του τζίφου. [Εντωμεταξύ έχει και μέσο όσο στα 12αρια χαχα]

  Navgem

  Ανανεώνει 2 ώρες μετά την ανανέωση του τζίφου, με γρήγορους ρυθμούς [20-30 λεπτά θα έχει ανανεώσει πλήρως] Ανανεώνει και αυτό 4 φορές την ημέρα μέχρι τις 180 ώρες


  Links

  Από το Meteociel που κοιτάω εγώ τα links για όλα τα μοντέλα πλην των μοντέλων με μαύρα γράμματα:


  gfs:http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php

  gfs parallel:http://www.meteociel.fr/modeles/gfse...de=0&runpara=1

  gefs [gfs ensembles]:http://www.meteociel.fr/modeles/gefs_cartes.php

  ecmwf:http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php

  ukmo:http://www.meteociel.fr/modeles/ukmo...h=6&carte=1021

  gem:http://www.meteociel.fr/modeles/geme_cartes.php

  gem ensembles:http://www.meteociel.fr/modeles/cmc_cartes.php

  arpege:http://www.meteociel.fr/modeles/arpegee_cartes.php

  icon:http://www.meteociel.fr/modeles/icone_cartes.php

  jma:http://www.meteociel.fr/modeles/jma.php

  Last edited by [weathermaniac]; 20-02-19, 00:31.

 • Dimpas
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από [weathermaniac
  ;n2635515]

  Δεν είμαι αρκετά καλός στην κατηγορία αυτή. Το έχω μελετήσει περισσότερο στις καταιγίδες. έχω κάποιες γνώσιες κυρίως στην μορφή των νεφών βάση δορυφορικής, έχω αποθηκευμένες και πολλές δορυφορικές.

  Υπάρχει ένα θέμα που έχει φτιάξει ο ΓΙΑΝΝΗΣ που λέγεται Αττικές συμβουλές nowcasting αν θυμάμαι καλά. Νομίζω πρέπει να το επαναφέρει γιατί εκεί έχει πολλά χρήσιμα πράγματα για τους χιονιάδες ανατολικών προσήνεμων στο nowcast
  θα το ψάξω!σ ευχαριστώ πολυ!

  Leave a comment:


 • [weathermaniac]
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από Dimpas Εμφάνιση μηνυμάτων
  weathermaniac μήπως μπορείς να κάνεις κάτι αντίστοιχο για το nowcasting..?εκτός αν υπάρχει κάτι κι εγώ δεν το βλέπω(1-2 TIPS για το τι να παρακολουθουμε)
  Δεν είμαι αρκετά καλός στην κατηγορία αυτή. Το έχω μελετήσει περισσότερο στις καταιγίδες. έχω κάποιες γνώσιες κυρίως στην μορφή των νεφών βάση δορυφορικής, έχω αποθηκευμένες και πολλές δορυφορικές.

  Υπάρχει ένα θέμα που έχει φτιάξει ο ΓΙΑΝΝΗΣ που λέγεται Αττικές συμβουλές nowcasting αν θυμάμαι καλά. Νομίζω πρέπει να το επαναφέρει γιατί εκεί έχει πολλά χρήσιμα πράγματα για τους χιονιάδες ανατολικών προσήνεμων στο nowcast

  Leave a comment:


 • Dimpas
  replied
  weathermaniac μήπως μπορείς να κάνεις κάτι αντίστοιχο για το nowcasting..?εκτός αν υπάρχει κάτι κι εγώ δεν το βλέπω(1-2 TIPS για το τι να παρακολουθουμε)

  Leave a comment:


 • [weathermaniac]
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από Demasiado14

  Μιχάλη το πήρες το πτυχίο;
  Όλα κομπλέ;
  Κατά πάσα πιθανότητα ναι! περιμένω αύριο τον βαθμό, αλλά μου είπε όπως κοίταξε τα θέματα, λογικά περνάω! Έχω αγωνία, αλλά σε ένα μάθημα το οποίο είναι τελείως άσχετο με την μετεωρολογία [με κυκλώματα είναι...] το 5 μου αρκεί. Αύριο το πρωί θα μάθω καθώς θα τον πάρω τηλέφωνο στο γραφείο να μου πει τον βαθμό στα σίγουρα για αυτό δεν πανηγυρίζω ακόμα!

  Leave a comment:


 • tommy8
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από [weathermaniac
  ;n2632988]

  όχι βρε, απλά να βάζεις τις παραμέτρους πρόγνωσης που σου είπα. ώρες πρόγνωσης τρέξιμο.. με βάση αυτά στο πρώτο πόστ μου
  οκ δικε μου ευχαριστω

  Leave a comment:


 • [weathermaniac]
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από tommy8 Εμφάνιση μηνυμάτων

  wethermaniac το meteopower θελει login ? δν μπορω να δω απο εκει υετο ευρωπαικου εγω το βλεπω απο weather.us
  όχι βρε, απλά να βάζεις τις παραμέτρους πρόγνωσης που σου είπα. ώρες πρόγνωσης τρέξιμο.. με βάση αυτά στο πρώτο πόστ μου

  Leave a comment:


 • tommy8
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από [weathermaniac
  ;n2596680]

  http://www.meteopower.com/meteo/data...000_balkan.png

  Και ακολουθείς τα βήματα που είπα!
  wethermaniac το meteopower θελει login ? δν μπορω να δω απο εκει υετο ευρωπαικου εγω το βλεπω απο weather.us

  Leave a comment:


 • oropedio lasithi
  replied
  Καλημέρα. Σε ευχαριστώ πολύ.

  Leave a comment:


 • vasilis-evia
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από oropedio lasithi Εμφάνιση μηνυμάτων
  Μήπως μπορεί κανένας να πει πού θα βλέπουμε τώρα τα ensebles Του ευρωπαϊκού, αφού το meteoguru είναι off γι αυτά ,για αρκετές μέρες.
  Ευχαριστώ
  https://meteologix.com/es/forecast/2.../temperatur850

  Leave a comment:


 • oropedio lasithi
  replied
  Μήπως μπορεί κανένας να πει πού θα βλέπουμε τώρα τα ensebles Του ευρωπαϊκού, αφού το meteoguru είναι off γι αυτά ,για αρκετές μέρες.
  Ευχαριστώ

  Leave a comment:


 • Xionolatrhs
  replied
  Ευγε Μιχαλη...

  Leave a comment:


 • [weathermaniac]
  replied
  Παίδες έκανα την αλλαγή που μου ζητήθηκε, μάλιστα στο τέλος αφαίρεσα και ελάχιστα πράγματα επειδή το μήνυμα παρά ήταν μεγάλο. ότι χρήσιμο θέλετε για τα μοντέλα βρίσκεται στο πρώτο μηνυμά μου, και ο υετός του ευρωπαικού μαζί.

  Leave a comment:


 • Michael1
  replied
  μπραβο συνονοματε:d:d

  Leave a comment:


 • Snow Leopard
  replied
  Αρχική Δημοσίευση από [weathermaniac
  ;n2628706]Ok παιδιά Μπορώ να το σβήσω, και να το αντιγράψω πάνω, επειδή, όμως θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, για να είναι 100% ευανάγνωστο, θα το κάνω μια μέρα που θα είμαι πιο ελεύθερος από το διάβασμα
  Ναι βρε συ - κανένα πρόβλημα. Αυτό έλειπε... Καλή μελέτη!

  Leave a comment:

Working...
X