Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

Υπερθέρμανση πόλων: ιδού ο ένοχος

Collapse
X
 • Φίλτρα
 • Ώρα
 • Show
Clear All
new posts

 • Υπερθέρμανση πόλων: ιδού ο ένοχος

  Με τη συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα να σημειώνει ξαφνική άνοδο και την υπερθέρμανση των πόλων της Γης να συνδέεται πλέον άμεσα με την ανθρώπινη δραστηριότητα, η επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου αποκτά ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις.
  Μια νέα μελέτη που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής επιστημονικής επιθεώρησης «Nature Geoscience» έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες για το ρόλο του ανθρώπου στην υπερθέρμανση αυτών των ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές περιοχών. Αναλύοντας τα διαθέσιμα στοιχεία από το 1900 ώς το 2008, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόνο τα μοντέλα που περιλαμβάνουν τις οφειλόμενες στον άνθρωπο εκπομπές καυσαερίων (διοξείδιο του άνθρακα, χλωροφθοράνθρακες) οδηγούν στις συνθήκες και τις θερμοκρασίες που καταγράφονται σήμερα στην πράξη. Κατέληξαν έτσι ότι «η αύξηση των θερμοκρασιών τις τελευταίες δεκαετίες στην Αρκτική και την Ανταρκτική μπορούν ν' αποδοθούν ευθέως στις ανθρώπινες δραστηριότητες».

  Προβληματίζει το μεθάνιο

  Λιγότερο σίγουροι εμφανίζονται ωστόσο οι επιστήμονες σχετικά με τα αίτια της απότομης αύξησης του μεθανίου στην ατμόσφαιρα μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Το μεθάνιο υπάρχει σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ' ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά είναι ένα αέριο που έχει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να εγκλωβίζει την ηλιακή ακτινοβολία που υπερθερμαίνει τον πλανήτη. Από την προ-βιομηχανική περίοδο ώς τις μέρες μας η ποσότητα μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχει υπερδιπλασιαστεί, αλλά την τελευταία δεκαετία παρέμενε σχεδόν σταθερή, κάνοντας τους ειδικούς να πιστέψουν ότι οι συνολικές εκπομπές μεθανίου εξισορροπούνταν από τη φυσική καταστροφή του κατά την αντίδρασή του με το υδροξύλιο της ατμόσφαιρας. Η σχετική αυτή ισορροπία διαταράχθηκε όμως στις αρχές του 2007 με την εκπομπή επιπλέον εκατομμυρίων τόνων μεθανίου, και μάλιστα σε όλες τις περιοχές του κόσμου που εξετάστηκαν. Μία απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε κάποια μείωση του υδροξυλίου στην ατμόσφαιρα, ενώ οι ερευνητές δεν μπορούν προς το παρόν να πουν εάν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη ανωμαλία ή για την αρχή μιας τάσης.

  Σε κάθε περίπτωση η καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου επείγει και πολλοί πιστεύουν ότι ο κόσμος έχει ακόμη τα κεφάλαια και την ικανότητα ν' αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές. Κατά τον Τζέιμς Κάμερον, αντιπρόεδρο του ιδρύματος Climate Change Capital με έδρα το Λονδίνο, τα κράτη δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα οικονομική κρίση ως δικαιολογία για καθυστερήσεις. Η διοχέτευση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος τους τελευταίους μήνες αποτελεί απόδειξη του πόσο μεγάλη και πόσο δυνατή μπορεί να είναι η διεθνής συνεργασία απέναντι σε μια μεγάλη κρίση. Εάν οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονταν με την ίδια αποτελεσματικότητα στην επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, υποστηρίζει ο Κάμερον, ο κόσμος θα μπορούσε ν' αντιμετωπίσει και τις δύο κρίσεις ταυτοχρόνως.

  Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι το μόνο αέριο του θερμοκηπίου που ανησυχεί τους επιστήμονες του κλίματος. Υπάρχουν κι άλλα δύο ισχυρά αέρια (που μέχρι τώρα δεν έχουν προσεχθεί όπως θα έπρεπε - το ένα προέρχεται από τα αρχαία φυτά, και το άλλο από τις σύγχρονες επίπεδες οθόνες - που είναι σε έξαρση, επίσης. Και γι αυτό οι επιστήμονες ανησυχούν για ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

  Τα αέρια αυτά είναι το μεθάνιο και το τριφθοριούχο άζωτο. Αμφότερες οι ενώσεις κάνουν μικρότερη ζημιά μέχρι στιγμής σε σύγκριση με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα, που παράγεται από την καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, τα άλλα δύο αέρια έχουν μια σημαντική άνοδο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Η αύξηση αυτή δεν έχει υπολογιστεί στις προβλέψεις που γίνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και γι αυτό φαίνεται ως μια πολύ άσχημη εξέλιξη στους παρατηρητές του κλίματος.

  Το μεθάνιο είναι το αέριο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Θεωρείται το Νο 2 των αερίων του θερμοκηπίου με βάση το ποσό της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλεί και την ποσότητα στην ατμόσφαιρα. Η συνολική επίδραση του μεθανίου για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι περίπου το 1/3 αυτής των ανθρωπογενών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

  Το μεθάνιο προέρχεται από χώρους υγειονομικής ταφής, του φυσικού αερίου, της εξόρυξης του άνθρακα, τα ζωικά απόβλητα, καθώς και από την αποσύνθεση των φυτών. Αλλά η αποσύνθεση των φυτών είναι αυτή με την οποία ανησυχούν πλέον οι επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει γιατί πριν από χιλιάδες χρόνια δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου δημιουργήθηκαν από την αποσύνθεση των φυτών στην Αρκτική. Βρίσκεται κατεψυγμένο σε υγροτόπους με μόνιμο πάγο και παγιδευμένο στον πυθμένα του ωκεανού. Καθώς η Αρκτική θερμαίνεται, η ανησυχία των επιστημόνων είναι ότι κάποτε αυτό το μεθάνιο θα απελευθερωθεί και θα επιδεινώσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Και οι επιστήμονες προσπαθούν να φανταστούν πότε θα αρχίσει αυτή η διαδικασία.

  Είναι όμως ακόμα νωρίς και τα δεδομένα δεν είναι τόσο πειστικά, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι ανησυχούν ότι αυτό που παρατηρούμε θα μπορούσε να είναι η αρχή της απελευθέρωσης του Αρκτικού μεθανίου.

  Μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια σταθερότητας, τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του μεθανίου - που μετρούνται ανά 40 λεπτά κοντά σε απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές - ξαφνικά άρχισαν να αυξάνονται το 2006. Το ποσό του μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε θεαματικά κατά περίπου 28 εκατ. τόνους το χρόνο, από τον Ιούνιο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2007. Και τώρα υπάρχουν περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

  Αν αυτό συνεχιστεί, είναι πολύ κακή είδηση", προειδοποιεί ο ατμοσφαιρικός επιστήμονας του MIT Ron Prinn, επικεφαλής της μελέτης για το μεθάνιο, που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters. "Βλέπουμε τώρα τον καπνό. Μένει να δούμε αν αυτή είναι η φωτιά και τότε πραγματικά θα ανησυχήσουμε.

  "Κάθε φορά που αυξάνει το μεθάνιο, επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή", λέει.

  Αντιθέτως, το τριφθοριούχο άζωτο είχε θεωρηθεί σαν πολύ μικρό πρόβλημα το οποίο γενικά αγνοήθηκε. Το αέριο αυτό χρησιμοποιείται ως καθαριστικό κατά την παρασκευή μιας οθόνης υγρών κρυστάλλων καθώς και για λεπτά υμένια σε ηλιακούς συλλέκτες.

  Σε προγενέστερες προσπάθειες για να καθοριστεί πόσο τριφθοριούχο άζωτο βρίσκεται στον αέρα, είχαν υποτιμηθεί οι ποσότητες του, δήλωσε ο Ray Weiss, ένας καθηγητής της Γεωχημείας και επικεφαλής της έρευνας για το τριφθοριούχο άζωτο.

  Το τριφθοριούχο άζωτο στον αέρα - μετρημένο σε μέρη ανά τρισεκατομμύριο - έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και αυξήθηκε 30 φορές από το 1978, σύμφωνα με τον Weiss. Υπολογίζεται ότι σήμερα στον αέρα υπάρχουν 5.400 τόνοι του αερίου αυτού έναντι 4.200 τόνων το 2006 (λανθασμένα υπολογίζονταν τότε σε 1.200 τόνους).

  Το αέριο αυτό συμβάλλει μόνο κατά 0,04 τοις εκατό στη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω της καύσης των ορυκτών καυσίμων.

  Όμως το τριφθοριούχο άζωτο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου, χιλιάδες φορές ισχυρότερο για την παγίδευση της θερμότητας από το διοξείδιο του άνθρακα. Το μεθάνιο είναι πάνω από 20 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα για κάθε μόριο. Το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει το σημαντικότερο αέριο, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων στον αέρα και της γρήγορης αύξησης.

  Και το πιο τραγικό είναι ότι το τριφθοριούχο άζωτο - που έχει διάρκεια ζωής 740 χρόνια στον αέρα - προτιμήθηκε ως μια πιο φιλική για το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τους υπερφθοριωμένους υδρογονάνθρακες. Επειδή μόνο το 2% του παραγόμενου τριφθοριούχου αζώτου διαφεύγει στην ατμόσφαιρα, το πρόβλημα μέχρι τώρα είχε θεωρηθεί αμελητέο, αντίληψη που τώρα όμως έρχεται να ανατραπεί από τις νέες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα και παράλληλα δημιουργεί περιβαλλοντική πίεση στη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

  Η πρόσφατη αύξηση του μεθανίου συμπίπτει με κάποια ανεπίσημα στοιχεία για παραπάνω μεθάνιο στα ρηχά μέρη του Αρκτικού Ωκεανού. Σε μια επιστημονική έρευνα κατά τα τέλη του καλοκαιριού τα επίπεδα του μεθανίου, που βρέθηκαν στην θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας, ήταν έως και 10.000 φορές μεγαλύτερα από το κανονικό.

  "
  waiting for snow

 • #2
  Μπραβο Μαριε για τα παντα ενδιαφεροντα και ενημερωτικα Post
  sigpic

  ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!!!!!!

  Σχολιασμός


  • #3
   Το μεθάνιο επηρεάζει στο ελάχιστο την υποτιθέμενη θέρμανση σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και τα υπόλοιπα αέρια που προέρχονται από τις καύσεις..Αυτό καράτσεκαρισμένο 100%..
   www.northmeteo.gr Μη αυτοματοποιημένες προγνώσεις για περιοχές της Ελλάδας

   Σχολιασμός


   • #4
    Αρχική Δημοσίευση από steeve88
    Το μεθάνιο επηρεάζει στο ελάχιστο την υποτιθέμενη θέρμανση σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και τα υπόλοιπα αέρια που προέρχονται από τις καύσεις..Αυτό καράτσεκαρισμένο 100%..
    To methanio einai ligotero shmantiko apo to CO2 alla se kamia periptwsh ashmanto. Aporw apo pou prokyptei ayth h sigouria (typou 100%)...
    Αποστόλης

    Σχολιασμός


    • #5
     Αρχική Δημοσίευση από steeve88
     Το μεθάνιο επηρεάζει στο ελάχιστο την υποτιθέμενη θέρμανση σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και τα υπόλοιπα αέρια που προέρχονται από τις καύσεις..Αυτό καράτσεκαρισμένο 100%..
     Εαν κοιταχει κανεις τα επισημα στοιχεια του National Inventory Submissions 2007 http://unfccc.int/national_reports/annex_i_ghg_inventories/national_inventories_submissions/items/3929.php), σαφως και το co2 υπερτερει
     Ομως ο φοβος που πηγαζει, ειναι για την τεραστια δεξαμενη ch4 που βρισκεται στην Σιβηρια (και αλλου, ομως κυριως εκει)
     Εξαλλου μην ξεχναμε οτι ολα στην ζωη λειτουργουν προσθετικα καποια στιγμη ερχεται και η σταγονα που ξεχιλιζει το ποτηρι
     waiting for snow

     Σχολιασμός


     • #6
      Αρχική Δημοσίευση από Lynx25
      Αρχική Δημοσίευση από steeve88
      Το μεθάνιο επηρεάζει στο ελάχιστο την υποτιθέμενη θέρμανση σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και τα υπόλοιπα αέρια που προέρχονται από τις καύσεις..Αυτό καράτσεκαρισμένο 100%..
      To methanio einai ligotero shmantiko apo to CO2 alla se kamia periptwsh ashmanto. Aporw apo pou prokyptei ayth h sigouria (typou 100%)...
      Η σιγουριά πηγάζει από το γεγονός ότι μας το είπαν στο μάθημα...
      www.northmeteo.gr Μη αυτοματοποιημένες προγνώσεις για περιοχές της Ελλάδας

      Σχολιασμός


      • #7
       An aytos pou to eipe sto mathima eipe ka8olou" h "elaxista" h "100%" tote den edwse th swsth eikona.. Kaneis de mborei na pei me apolyth sigouria pragmata gia ta opoia h episthmonikh koinothta psaxnei akoma na brei apanthseis.. Ta exw didax8ei ki egw ayta ta ma8hmata.."
       Αποστόλης

       Σχολιασμός

       Working...
       X