Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

ΣΕΙΣΜΟΙ !

Collapse
X
 • Φίλτρα
 • Ώρα
 • Show
Clear All
new posts

 • Αρχική Δημοσίευση από teo_73 Εμφάνιση μηνυμάτων
  7.6r στη νέα καληδονία στον ειρηνικό.προειδοποιηση για τσουνάμι.
  Πολύ μεγάλος σεισμός !

  Σχολιασμός


  • Ένα από τα μεγάλα λάθη σχεδιασμού στην δυναμική απόκριση των κατασκευών προς τις σεισμικές μετατοπίσεις.

   Η συνεργασία μεταξύ σκυροδέματος και χάλυβα σε μια κατασκευή από Ο.Σ. επιτυγχάνεται με τη συνάφεια. Με τον όρο συνάφεια ορίζεται η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών που παρεμποδίζουν τη σχετική ολίσθηση μεταξύ των ράβδων του οπλισμού και του σκυροδέματος που τις περιβάλλει. Οι επιμέρους μηχανισμοί της συνάφειας είναι η πρόσφυση, η τριβή και, για την περίπτωση ράβδων χάλυβα με νευρώσεις, η αντίσταση του σκυροδέματος το οποίο εγκλωβίζεται μεταξύ των νευρώσεων. Η συνδυασμένη δράση των μηχανισμών αυτών θεωρείται ισοδύναμη με την ανάπτυξη διατμητικών τάσεων στη επιφάνεια επαφής σκυροδέματος και χάλυβα. Όταν οι τάσεις αυτές φθάσουν στην οριακή τιμή τους επέρχεται καταστροφή της συνάφειας με τη μορφή διάρρηξης του σκυροδέματος κατά μήκος των ράβδων και αποκόλλησης των ράβδων χάλυβα.
   ΕΡΩΤΗΣΗ Ο μηχανισμός της συνάφειας που χρησιμοποιείται για την συνεργασία σκυροδέματος και χάλυβα για την όπλιση των τοιχωμάτων κατεβάζει ροπές στο πέλμα της βάσης πολλαπλασιάζοντας τις εντάσεις ναι ή όχι?
   ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ναι κατεβάζει. Εμπειρικά γνωρίζω τον λοστό που ξεκαλουπώνουμε και ξέρω ότι βγαίνουν εύκολα και οι μεγάλες πρόκες μέσα από τα ξύλα διότι πολλαπλασιάζεται η ένταση λόγο του μοχλοβραχίονα και του υπομοχλίου.
   Ένας μεγάλος λοστός σχηματίζεται στην συμβολή του κόμβου των στοιχείων του τοιχώματος και της πεδιλοδοκού μιας κατασκευής. Ο πεδιλοδοκός και η βάση με την οποία συνδέεται κατά τον σεισμό δέχονται αυξημένες εναλλάξ ανοδικές ή καθοδικές εντάσεις ροπής από το τοίχωμα, με αποτέλεσμα να κάμπτεται και να αστοχεί ... όπως μεγάλες ανοδικές εντάσεις δέχεται και η πρόκα την οποία εξωλκεύει μέσα από το ξύλο ο λοστός. Αυτές οι εντάσεις ροπής που κατεβάζει το τοίχωμα είναι τόσο μεγάλες που οι αντίρροπες ροπές του πεδιλοδοκού αδυνατούν να τις παραλάβουν. Αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας είναι να αστοχεί η πεδιλοδοκός και όλοι οι καθ ύψος δοκοί που συνδέονται με το τοίχωμα στα κομβικά σημεία.
   ΛΥΣΗ
   Σύνδεση της βάσης του τοιχώματος με το έδαφος. Αυτή η σύνδεση μεταβιβάζει τις εντάσεις ροπής που κατεβάζει το τοίχωμα στο έδαφος αποτρέποντας αυτές να μεταφερθούν στην πεδιλοδοκό. Απλά έγινε εκτροπή της ροπής από το τοίχωμα απευθείας μέσα στο έδαφος.
   Απλά οι πολιτικοί μηχανικοί κάνουν το λάθος να εκτρέπουν τις ροπές που κατεβάζει το τοίχωμα πάνω στην πεδιλοδοκό και στα δοκάρια με αποτέλεσμα να τα σπάνε ενώ έπρεπε να τις κατευθύνουν μέσα στο έδαφος. Αν η πάκτωση γίνει μεταξύ του δώματος και του εδάφους τότε σταματάμε πολλές άλλες καταστροφικές εντάσεις όπως είναι αυτές α) τις κάμψης του τοιχώματος, β) της κρίσιμης περιοχής, γ) της διαφοράς δυναμικού του μηχανισμού της συνάφειας που παρατηρείται στον κορμό του τοιχώματος κοντά στην βάση εκεί στην κρίσιμη περιοχή αστοχίας μεταξύ των αριστερόστροφων και δεξιόστροφων ροπών. δ) καταργεί την κρίσιμη περιοχή αστοχίας. ε) και φυσικά εκτρέπει τις εντάσεις που κατεβάζει το τοίχωμα μέσα στο έδαφος αποτρέποντας να μεταφερθούν πάνω στα οριζόντια στοιχεία του φέροντα.
   Ο έλεγχος των μετατοπίσεων που συντελούνται στον σεισμό όπως δείχνει το σχήμα είναι άμεσα συνδεδεμένος και συναρτάτε 100% με τον έλεγχο της αστοχίας των κατασκευών στον σεισμό αφού ελέγχοντας τις μετατοπίσεις τις κατασκευής ελέγχεις και την εμφάνισή των η οποία είναι η βασική αιτία της κατάρρευσης.

   Σχολιασμός


   • Σεισμοί: Ποιες περιοχές της Ελλάδας είναι περισσότερο ευάλωτες σε καταστροφές;

    Για πρώτη φορά είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο οι πρώτοι στον κόσμο ψηφιακοί χάρτες σεισμικού κινδύνου GEM για όλες τις χώρες

    Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός GEM (Global Earthquake Model), με έδρα την Ιταλία, παρουσίασε τους πρώτους στον κόσμο online χάρτες κινδύνου από σεισμούς σε όλες τις χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

    η συνέχεια εδώ:https://www.protothema.gr/greece/art...mikis-donisis/

    Σχολιασμός


    • Μπορεί μία πολύ γερή κατασκευή με πλήρη αντισεισμικό σχεδιασμό να καταρρεύσει στα 6 Ρίχτερ και μια άλλη που δεν πληρεί τους όρους δόμησης να αντέξει τα 9 Ρίχτερ. Για τον λόγο αυτό μην ορκίζεστε γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί αστάθμητοι παράγοντες του σεισμού που τα Ρίχτερ δεν λένε τίποτα σε εμένα. Η κλίμακα Mercalli φανερώνει τις καταστροφές την οποία την αγνοούν επίτηδες στην Ελλάδα. Εύχομαι να συνεχίσουμε να είμαστε τυχεροί και να μην πέσουμε σε κάποιον σεισμό που θα συμπέσουν όλοι οι πάρα κάτω παράγοντες.
     Υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν την καταστροφή και στις ποιο σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές. Βασικά οι συντελεστές που καθορίζουν την σεισμική συμπεριφορά των κατασκευών είναι πολυάριθμοι, και εν μέρη πιθανοτικού χαρακτήρα. (Άγνωστη η διεύθυνση του σεισμού, άγνωστο το ακριβές περιεχόμενο των συχνοτήτων της σεισμικής διέγερσης, άγνωστη η διάρκειά της.) Ακόμα οι μέγιστες πιθανές επιταχύνσεις που δίδουν οι σεισμολόγοι, και καθορίζουν τον συντελεστή αντισεισμικού σχεδιασμού έχουν πιθανότητα υπέρβασης, μεγαλύτερης του 10%.
     Ο συσχετισμός των ποσοτήτων όπως είναι οι “αδρανειακές εντάσεις – δυνάμεις απόσβεσης – ελαστικές δυνάμεις- δυναμικά χαρακτηριστικά κατασκευής – αλληλεπίδραση εδάφους κατασκευής – επιβαλλόμενη κίνηση εδάφους” είναι μη γραμμικής κατεύθυνσης και δυσκολεύουν πολύ τον σωστό αντισεισμικό σχεδιασμό.
     Σκοπός του σύγχρονου αντισεισμικού κανονισμού είναι να κατασκευάσει δομές που: α) Σε συχνούς σεισμούς μεγάλης πιθανότητας να συμβούν δεν θα πάθουν τίποτα, β) Σε σεισμούς μέσης πιθανότητας να συμβούν θα πάθουν μικρές, επιδιορθώσιμες ζημιές και γ) Σε πολύ ισχυρούς σεισμούς μικρής όμως πιθανότητας να συμβούν ) δεν θα έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Άρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο «απόλυτα» στις αντισεισμικές κατασκευές. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο «ποιοτικές» κατασκευές που σημαίνει εφαρμογή τουλάχιστον των απαιτήσεων όλων των σύγχρονων κανονισμών. Η ποιότητα των κατασκευών και η ασφάλειά τους, είναι και συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης των χωρών, μεταξύ των άλλων παραγόντων. Είναι ευνόητο ότι φτωχές χώρες δεν μπορούν να συγκριθούν με χώρες όπου έχουν ακριβούς σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς.
     Άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν τις κατασκευές στον σεισμό είναι:

     α) Η απόσταση της κατασκευής από το επίκεντρο του σεισμού

     β) Αν ο σεισμός γίνει στην στεριά ή στην Θάλασσα

     γ) Αν ο σεισμός είναι επιφανειακός ή βαθύς

     δ) Αν το έδαφος μετάδοσης των σεισμικών κυμάτων μεταξύ του σεισμικού επίκεντρου και της κατασκευής είναι το κατάλληλο ή ‘όχι για την μετάδοση της σεισμικής ενέργειας η οποία φθάνει τελικά κάτω από τις βάσεις της κατασκευής.

     Γενικά οι τέσσερεις αυτοί παράγοντες είναι αυτοί που καθορίζουν το πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η σεισμική ενέργεια που θα φθάσει κάτω από την κατασκευή. Το πόσο μεγάλες καταστροφές και το πόσα πολλά θύματα θα έχουμε δεν εξαρτάται τόσο από το μέγεθος του σεισμού αλλά από τους αναφερθέντες αστάθμητους παράγοντες και από την μέγιστη τελική επιτάχυνση g ( ενέργεια ) του σεισμού που τελικά θα φθάσει κάτω από τις κατασκευές, και πολύ λιγότερο από το πόσο σύγχρονοι είναι οι κανονισμοί.

     Οπότε από τα αναφερθέντα συμπεραίνουμε τα εξής. α) Κανένας αντισεισμικός κανονισμός δεν είναι απόλυτος. β) Οι κατασκευές είναι πολύ ακριβές και δεν είναι δυνατόν οι πάντες να απολαμβάνουν την ασφάλεια που πρέπει να έχουν. Εγώ βλέπω εδώ ένα μεγάλο κενό που λέγεται … όπου φτωχός και η μοίρα του. Και βλέπω ακόμα ότι το αν πάθουμε καταστροφές από τον σεισμό ή όχι είναι και θέμα τύχης, η οποία εξαρτάται από τους αστάθμητους παράγοντες. Φυσικά είναι και θέμα σχεδιασμού, και θέμα κόστους.

     Συμπέρασμα… δεν υπάρχει απόλυτος αντισεισμικός σχεδιασμός σήμερα, και δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε απόλυτο αντισεισμικό σχεδιασμό. Οπότε υπάρχει μεγάλη ανάγκη σήμερα να εφεύρουμε έναν πιο σύγχρονο αντισεισμικό σχεδιασμό ο οποίος να ανταποκρίνεται στον απόλυτο αντισεισμικό σχεδιασμό, με μικρότερο κατασκευαστικό κόστος.
     Μέτρηση σεισμικών δυνάμεων


     Για να χαρακτηρίσουν ή να μετρήσουν την επίδραση ενός σεισμού στο έδαφος (γνωστή και ως «κίνηση εδάφους»), χρησιμοποιούνται συνήθως οι ακόλουθοι ορισμοί:

     Η επιτάχυνση είναι ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας, μετρημένος σε "g" s στα 980 cm / sec² ή 1,00 g.
     Για παράδειγμα,
     0,001 g ή 1 cm / sec 2 είναι αντιληπτή από τους ανθρώπους
     0,02 g ή 20 cm / sec 2 προκαλεί την απώλεια της ισορροπίας των ανθρώπων
     Το 0.50g είναι πολύ υψηλό, αλλά τα κτίρια μπορούν να επιβιώσουν αν η διάρκεια είναι μικρή και εάν η μάζα και η διαμόρφωση έχουν αρκετή απόσβεση
     Η ταχύτητα είναι ο ρυθμός αλλαγής θέσης, ο οποίος μετράται σε εκατοστά ανά δευτερόλεπτο.
     Η μετατόπιση είναι η απόσταση από το σημείο ανάπαυσης, μετρημένη σε εκατοστά.
     Διάρκεια είναι το χρονικό διάστημα που οι κύκλοι κλονισμού παραμένουν.
     Το μέγεθος είναι το "μέγεθος" του σεισμού, που μετράται από την κλίμακα Ρίχτερ, το οποίο κυμαίνεται από 1-10. Η κλίμακα Richter βασίζεται στο μέγιστο εύρος ορισμένων σεισμικών κυμάτων και οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι κάθε μονάδα της κλίμακας Ρίχτερ είναι 31 φορές η αύξηση της ενέργειας. Η κλίμακα μεγέθους στιγμιότυπων είναι ένα πρόσφατο μέτρο που χρησιμοποιείται συχνότερα.


     Αν θες να μέτρησης την αντοχή ενός κτιρίου δεν λες ποτέ πόσα Ρίχτερ άντεξε γιατί ο σεισμός μπορεί να έγινε πολύ μακριά οπότε το κτίριο δεν θα πάθει τίποτα. Οπότε όταν μου λες ότι έγινε ένας σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά και τα σπίτια άντεξαν αυτό δεν λέει την αλήθεια.
     Η αλήθεια για την αντοχή των κτιρίων μετριέται με άλλα κριτήρια ( όχι αυτά της έντασης των Ρίχτερ )
     Τα κριτήρια αυτά είναι
     α) το τελικό μέγεθος της επιτάχυνσης που φτάνει κάτω από την βάση του κτιρίου. Δηλαδή πόσα ( g ) είναι η επιτάχυνση μετατόπισης κάτω από την βάση του κτιρίου ... και
     β)Η διάρκεια του σεισμού.
     Εάν το επίπεδο επιτάχυνσης συνδυάζεται με την διάρκεια, προσδιορίζεται η ισχύς καταστροφής.Συνήθως, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια, τόσο λιγότερη επιτάχυνση μπορεί να αντέξει το κτίριο. Ένα κτίριο μπορεί να αντέξει πολύ μεγάλη επιτάχυνση για πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε αναλογία με τα μέτρα απόσβεσης που ενσωματώνονται στη δομή.Η ένταση είναι η ποσότητα ζημιών που προκαλεί τοπικά ο σεισμός, ο οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί από την τροποποιημένη κλίμακα Mercalli (MM) 12 επιπέδων όπου κάθε επίπεδο υποδηλώνει μια ορισμένη καταστροφή που σχετίζεται με την επιτάχυνση της γης. Η καταστροφή του σεισμού ποικίλλει ανάλογα με την απόσταση από την προέλευση (ή το επίκεντρο), τις τοπικές συνθήκες εδάφους και τον τύπο της κατασκευής.
     Το έδαφος έχει επίσης μια περίοδο που κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 1,5 δευτερόλεπτα, στο πολύ μαλακό έδαφος κυμαίνεται στα 2,0 δευτερόλεπτα. Τα μαλακά εδάφη γενικά έχουν την τάση να αυξάνουν την ανάδευση κατά 2 έως 6 φορές σε σύγκριση με το βράχο. Επίσης, η περίοδος του εδάφους που συμπίπτει με τη φυσική περίοδο του κτηρίου μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την επιτάχυνση του κτιρίου και ως εκ τούτου αποτελεί σχεδιαστικό κριτήριο.
     Το ύψος είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της βασικής περιόδου - κάθε αντικείμενο έχει τη δική του βασική περίοδο στην οποία θα δονείται. Η περίοδος είναι ανάλογη με το ύψος του κτιρίου.
     https://scontent.fath4-2.fna.fbcdn.n...7f&oe=5C6D7983     έτσι προσδιορίζεται η ισχύς καταστροφής όχι με τα Ρίχτερ.
     Ένας μακρινός σεισμός από το κτίριο εντάσεως 9 Ρίχτερ θα δώσει μία μικρή επιτάχυνση ( g ) στην βάση του κτιρίου. Ενώ ένας μικρότερος σεισμός εντάσεως 6 Ρίχτερ ο οποίος έχει επίκεντρο κάτω από το κτίριο θα δώσει πολύ μεγαλύτερη επιτάχυνση στην βάση του κτιρίου από ότι θα δώσει ο μακρινός σεισμός των 9 Ρίχτερ.
     Άλλο κριτήριο είναι η συχνότητα του κτιρίου και του σεισμού. Οι μακρινοί σεισμοί που έχουν μεγάλο πλάτος ταλάντωσης και μικρή επιτάχυνση επηρεάζουν τις υψίκορμες κατασκευές. Ενώ οι κοντινοί σεισμοί με μικρό πλάτος ταλάντωσης και μεγάλη επιτάχυνση επηρεάζουν τα χαμηλά κτίρια αφήνοντας τα υψίκορμα ανέπαφα.
     Δες σχετικό πειραματικό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=LV_U...ndex=140&t=55s


     Last edited by seismic; 16-12-18, 16:30.

     Σχολιασμός


     • Ρωσία: Σεισμός 7,3 Ρίχτερ βαθμών στην Καμτσάτκα – Προειδοποίηση για τσουνάμι

      Ο σεισμός εκδηλώθηκε στη ρωσική άπω ανατολή – Προειδοποίηση για τσουνάμι σε ακτές σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων

      https://www.protothema.gr/world/arti...-gia-tsounami/

      Σχολιασμός


      • Τσουνάμι στην Ινδονησία: Εικόνες ολέθρου με 222 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους

       Φόβοι ότι θα μεγαλώσει η λίστα των θυμάτων - Πώς το ηφαίστειο Κρακατόα προκάλεσε το φονικό κύμα- Εικόνα από την έκρηξη του ηφαιστείου - Θύματα και σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης Sunda Strait

       https://www.protothema.gr/world/arti...-agnooumenous/

       Σχολιασμός


       • https://www.youtube.com/watch?v=Yff_zHnuoT8

        MultiView Volcano | VolcanoYT
        Last edited by gakhun; 24-12-18, 03:20.

        Σχολιασμός


        • https://www.youtube.com/watch?v=s9QV0DHJjGc
         live stream: Etna Erupting. Sakurajima Volcano. Krakatau Volcano Eruption 22 December video


         Σχολιασμός


         • Πριν λίγο έσκασε και η Αίτνα.
          11/01/2017

          Σχολιασμός


          • Εντυπωσιακό βίντεο: Η έκρηξη της Αίτνας τραβηγμένη από υψόμετρο 2.900μ.

           Τις εικόνες κατέγραψε Έλληνας ορειβάτης

           https://www.protothema.gr/world/arti...sometro-2900m/

           Σχολιασμός


           • Τσελέντης: Ο κύκλος της σεισμικής δραστηριότητας στη δυτική Ελλάδα δεν έχει κλείσει

            Ο κύκλος της σεισμικής δραστηριότητας στη δυτική Ελλάδα δεν έχει κλείσει προειδοποιεί με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ακης Τσελέντης

            https://www.in.gr/2019/02/05/greece/...-exei-kleisei/

            Σχολιασμός


            • Γι ακόμη μια φορά ο Τσελεντης περιμένει πάνω από 6ριχτερ κπου στην δυτικη Ελλάδα τους επόμενους 2 μηνες. Το βαν είπε δεν ασχολείται με κάτω από 6ριχτερ!!...έχω βαρεθεί τις. Προφητειες
             καμερα στον ευξεινο 420m τις ημερες με ενδιαφερον μονο http://dionisos.pblogs.gr/

             Σχολιασμός

             Working...
             X