Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

ΣΕΙΣΜΟΙ !

Collapse
X
 • Φίλτρα
 • Ώρα
 • Show
Clear All
new posts

 • ΣΕΙΣΜΟΙ !

  Αν και στην αρχή είπα να το βάλω σε κάποιο άλλο θέμα, τελικά αποφάσισα να ανοίξω ένα καινούργιο, αφού το θέμα των σεισμών είναι από μόνο του τεράστιο και με μεγάλο ενδιαφέρον.

  Αφορμή ήταν ο χθεσινός σεισμός στον Ευβοϊκό (Λάρυμνα), ο ο οποίος έγινε αισθητός γενικά στην Αττική και πολύ αισθητός εδώ που μένω, στους Αγίους Αναργύρους .

  Όταν έμενα στο Βύρωνα, εκτός από τους πολύ μεγάλους και κοντινούς σεισμούς, σπάνια αντιλαμβανόμουν κάποιον μακρινό σε αντίθεση με τους Αγίους Αναργύρους, όπου έχω αντιληφθεί σχεδόν όλους τους μεγάλους σεισμούς της Ελλάδος ,(!!!|)με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους δύο μεγάλους σεισμους της Κεφαλλονιάς , όπου ενώ έγιναν κανονικά αντιληπτοί εδώ, δεν έγιναν από τους "δικούς"μου στο Βύρωνα (κάτι το αναμενόμενο για μένα).

  Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο. βρήκα μία έρευνα, η οποία εξηγεί μάλλον την διαπίστωσή μου , την οποία και αναρτώ:

  Τα αντισεισμικά «θεμέλια» του Λεκανοπεδίου

  TA NEA 09/02/2008

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ (skrik@dolnet.gr)

  Φυσική ασπίδα προστασίας απέναντι σε μεγάλους σεισμούς αποτελούν για ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αθηνών, τα πετρώματα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σύνθεση των πετρωμάτων που έχουν σχηματιστεί στο υπέδαφος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον σεισμικό κίνδυνο που διατρέχουν τα σπίτια και τα κτίρια μιας κατοικημένης περιοχής.

  Έτσι, ορισμένες από τις περιοχές που διαθέτουν φυσική αντισεισμική προστασία είναι οι Υμηττός, Βύρωνας, Καισαριανή, Αγ. Παρασκευή, Ηλιούπολη, Ψυχικό, Φιλοθέη, Δάφνη, Πνύκα, Ακρόπολη, Πλάκα, Παγκράτι, Λυκαβηττός, Αττικό ’λσος, Παλαιά και Νέα Πεντέλη.

  Από την άλλη πλευρά, περιοχές οι οποίες είναι ευάλωτες σε μεγάλο σεισμό είναι οι Μοσχάτο, Ρέντης, ’γ. Ανάργυροι, Κόκκινος Μύλος, Μεταμόρφωση, Κάτω Κηφισιά, Μενίδι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αμφιθέα, Καλλιθέα, Βοτανικός, Κολοκυνθού, Περιστέρι, Πετρούπολη, Νίκαια.

  Το Λεκανοπέδιο δεν είχε πάντοτε τη σημερινή μορφολογία. Για παράδειγμα, πριν από περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια, οι περιοχές όπου σήμερα βρίσκονται οι Αχαρνές και το Χαλάνδρι ήταν μεγάλες λίμνες. Το Παλαιό Φάληρο, ο ’γιος Κοσμάς και η Γλυφάδα ήταν θάλασσα (βλ. σχήμα 1 στο γράφημα). Πολύ αργότερα, πριν από περίπου 800.000 χρόνια, ένα μεγάλο ρήγμα διέτρεχε τη βόρεια πλευρά του Λεκανοπεδίου από τη σημερινή Φυλή και τις Αχαρνές μέχρι το Χαλάνδρι και τις άκρες του Υμηττού.

  Ανακατατάξεις. Το ρήγμα χώριζε το Λεκανοπέδιο στα δύο και μάλιστα «ανασήκωσε» με το πέρασμα του χρόνου το νότιο τμήμα του σημερινού Νομού Αττικής, στο ύψος των Τουρκοβουνίων, δημιουργώντας ένα φυσικό εμπόδιο που απέτρεπε τη ροή υδάτων προς τον Σαρωνικό. Έτσι σχηματίστηκαν λίμνες στις περιοχές του Χαλανδρίου και των Αχαρνών. Με τον καιρό το ρήγμα αυτό έγινε ανενεργό, το φυσικό εμπόδιο έπαψε να υπάρχει και τα νερά άρχισαν να κατευθύνονται ανεμπόδιστα, όπως και σήμερα, στον Σαρωνικό. Αυτές οι γεωλογικές διεργασίες είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της υδρολογικής λεκάνης του Κηφισού, ο οποίος τροφοδοτήθηκε από το νερό των λιμνών που βρίσκονταν στις βορινές πηγές του, δημιουργώντας τη σημερινή εικόνα του Λεκανοπεδίου.

  Αυτές οι εναλλαγές στη μορφολογία μπορεί να μοιάζουν επιφανειακές, είχαν ωστόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη σύσταση αλλά και τον τρόπο δημιουργίας των πετρωμάτων που βρίσκονται στο υπέδαφος της Αττικής. Φυσικά δεν πρέπει να υποτιμώνται και οι σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και οι οποίες συνθέτουν σαθρά πετρώματα και επίφοβα στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Οι Έλληνες ειδικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Δημήτρη Παπανικολάου και διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσαν ύστερα από πολύχρονη έρευνα ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες πετρωμάτων που συνθέτουν τον λεγόμενο νεοτεκτονικό χάρτη του Λεκανοπεδίου. Τα πετρώματα αυτά, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που θα συμπεριφερθούν τα σπίτια και τα κτίρια στην περίπτωση ενός μεγάλου, «εισερχόμενου» σεισμού, ανεξαρτήτως του τρόπου κατασκευής τους. Τα ρήγματα. Και λέμε «εισερχόμενου» γιατί όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο ερευνητής του Κέντρου Έρευνας Φυσικών Καταστροφών Βenfield-UCL του University College London, δρ. Ιωάννης Παπανικολάου, «στο Λεκανοπέδιο δεν υπάρχει κανένα ρήγμα το οποίο να μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγαλύτερο από 6,0-6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αντιθέτως τέτοια ρήγματα υπάρχουν στα όρια του Λεκανοπεδίου, όπως είναι το ρήγμα στο Θριάσιο Πεδίο στα δυτικά, το ρήγμα στις Αφίδνες το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους έωςκαι 6,4 βαθμών, (οριοθετεί προς Βορράν τη λεκάνη απορροής του Κηφισού ποταμού και άρα το βόρειο όριο του Λεκανοπεδίου) και το ρήγμα του Διονύσου για το οποίο ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες, πέραν του ότι χαρακτηρίζεται από χαμηλούς ρυθμούς ολίσθησης, δηλαδή δίνει σεισμούς ανά μερικές χιλιάδες χρόνια».

  Ειδικότερα οι γεωλόγοι του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσαν ότι τα πλέον αντισεισμικά πετρώματα που βρίσκονται στο υπέδαφος του Λεκανοπεδίου εί ναι οι σχηματισμοί που ανήκουν στο λεγόμενο αλπικό υπόβαθρο και οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά βράχοι. «Τα πετρώματα αυτά αποτελούν το καλύτερο έδαφος για τη θεμελίωση ενός κτιρίου», λέει ο κ. Δ. Παπανικολάου. Πρόκειται για πετρώματα δύο κατηγοριών. Εκείνα που στο απώτατο παρελθόν βρέθηκαν σε βάθος 30 με 40 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Γης και υπέστησαν μεγάλες πιέσεις και θερμοκρασιακές μεταβολές προτούν επανέλθουν ξανά στην επιφάνεια. Αυτά χαρακτηρίζονται ως μεταμορφωμένα και αποτελούνται από μάρμαρα και σχιστόλιθους (π.χ. Υμηττός, Πεντέλη). Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από τα ιζηματογενή πετρώματα τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ σε βάθος μεγαλύτερο από 10 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Γης ( π.χ. Αιγάλεω). Μία άλλη ομάδα πετρωμάτων που συμπεριφέρεται με ικανοποιητικό τρόπο απέναντι σε ένα μεγάλο σεισμό είναι τα νεογενή πετρώματα. Πρόκειται για πλειοκαινικούς θαλάσσιους και ηπειρωτικούς σχηματισμούς και άνω μειοκαινικούς σχηματισμούς. Ουσιαστικά τα πετρώματα αυτά δημιουργήθηκαν πριν από 10 έως 2 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα. Είναι τα παλιά ιζηματογενή πετρώματα των λεκανών του Λεκανοπεδίου, που κάποτε ήταν θαλάσσια ή λιμναία.

  Η τρίτη κατηγορία πετρωμάτων και η λιγότερο... έμπιστη στα χτυπήματα του Εγκέλαδου είναι τα λεγόμενα πετρώματα του Τεταρτογενούς που δημιουργήθηκαν πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια μέχρι σήμερα. «Χαρακτηρίζονται από φτωχά και χαλαρά εδάφη στα πρανή των βουνών, σε λίμνες και σε παραποτάμιες εκτάσεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι ανθρωπογενείς αποθέσεις (μπαζώματα) οι οποίες αποτελούν το χειρότερο είδος εδάφους», προσθέτει ο κ. Δ. Παπανικολάου.

  από:http://www.civilengineering.gr/2008/02/blog-post.html

  Last edited by gakhun; 10-06-15, 15:56.

 • #2
  Αυτό είναι πασίγνωστο. ....
  Το σχολείο που φτιάχτηκε πρόσφατα 80μ από το σπίτι μου το είχε αναλάβει γνωστός μου εργολάβος. ....δεν μπορείτε να φανταστειτε πόσους μήνες έσπαγε βράχους για να μπορέσει να φτάσει στο σημειο να ρίξει κολώνες και σίδερα. ....και μου το ειχε πει πως η περιοχή μπορεί να αντέξει και τεράστιο σεισμο λογω του υπεδάφους. ...

  Σχολιασμός


  • #3
   κυκλοφορεί ένα πολύ καλό βιβλίο

   Οι Σεισμοί της Ελλάδας
   ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
   €53,25 €47,93 (-10,00%)
   Χρονολογία έκδοσης: 2003
   ISBN: 9604318470
   Σχήμα: 30x21
   Σελίδες: 290
   Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ
   Εκδότης: ΖΗΤΗ ΠΕΛΑΓΙΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.
   είναι αρκετά τεχνικό αλλά εκλαϊκευμένο και κατανοητό και έχει πολύ ενδιαφέρουσα ανασκόπηση όλων των μεγάλων σεισμών της Ελλάδας απ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με περισσότερα στοιχεία βέβαια για τους σεισμούς της νεώτερης ιστορίας με αναλυτικές περιγραφές, στοιχεία, φωτογραφίες κλπ. Τσουχτερή τιμή βέβαια αλλά αξίζει.

   Σχολιασμός


   • #4
    Yakutia, εγώ δεν υποστηρίζω Παπαζάχο, αλλά είμαι με την άλλη ομάδα (Βαρώτσος , Τσελέντης κτλ)

    Πέρα από την πλάκα, σίγουρα θα είναι ενδιαφέρον το βιβλίο αλλά όντως τσουχτερή η τιμή του για τέτοιες εποχές...

    Σχολιασμός


    • #5
     Τι λέτε; Έπεσε μέσα; Προσέξτε ότι δημοσιεύτηκε την 06/05/2015,δηλ. σχεδόν ένα μηνά πριν το σεισμό στο B. Ευβοικό

     6.5.2015 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB     Προειδοποίηση Βαρώτσου για ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό στην Κεντρική Ελλάδα – Τι λέει ο Χουλιάρας
     Ηλεκτρομαγνητικά κύματα και προσεισμικά σήματα που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας καταγράφηκαν από την ομάδα Βαν του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου και δημοσιεύτηκαν, κατά την πάγια τακτική της ομάδας, στο πανεπιστήμιο Cornell.
     H «περιοχή ανησυχίας» περιλαμβάνει τμήμα της Αττικής, της Χαλκίδας, της Στερεάς Ελλάδας και του Κορνθιακού, όπως σημειώνει τοwww.apokalypseis.com, ο συνεργάτης του οποίου, Μάκης Νοδάρος, μίλησε με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα.

     Όπως είπε στο www.apokalypseis.com ο Γεράσιμος Χουλιάρας « Οι ηλεκτρομαγνητικές ανωμαλίες καταγράφηκαν στις 24 Δεκεμβρίου 2014 από τον σταθμό έρευνας που έχει εγκαταστήσει η ομάδα ΒΑΝ στον σταθμό της Κερατέας . Παρακολουθούμε την ευρύτερη περιοχή με προσοχή καθώς η ομάδα ΒΑΝ μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί σε όλες σχεδόν τις αναφορές της . Η περιοχή που αναφέρεται στην νέα καταγραφή είναι μεγάλη και μέσα σε αυτή υπάρχουν σήμερα πολλά σημεία που παρουσιάζουν σημαντική σεισμικότητα. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν συμβεί κάτι που θα εκδηλωθεί. Οι αναφορές της ομάδας ΒΑΝ όταν αυτές δημοσιεύονται βασίζονται σε σοβαρά δεδομένα και αφορούν το ενδεχόμενο σεισμού με μέγεθος περίπου τα 6 Ρίχτερ . Το έργο που κάνει ο κ. Βαρώτσος και οι συνεργάτες του είναι πολύ σημαντικό και αναγνωρισμένο από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.»

     από:http://www.topontiki.gr/article/1277...lada-ti-leei-o

     Last edited by gakhun; 11-06-15, 02:29.

     Σχολιασμός


     • #6
      Σεισμός 5,3 Ρίχτερ - Τσελέντης: Δεν αποκλείεται να σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός στην περιοχή


      Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ’κης Τσελέντης, για τον σεισμό στον Βόρειο Ευβοϊκό και δεν απέκλεισε έναν ισχυρό μετασεισμό.

      Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε την πρόσφατη πρόβλεψη της «Ομάδας Βαν» για σεισμό στην ευρύτερη περιοχή, περίπου 6 Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από τον ΟΑΣΠ την ενίσχυση του φορητού δικτύου σεισμογράφων. «Εγώ αυτό όφειλα να κάνω. Ο κύριος Βαρώτσος δεν πέφτει ποτέ έξω. Ίσως λίγο ως προς το μέγεθος» σημείωσε.
      Πάντως, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος για έναν τέτοιο σεισμό γιατί οι κατασκευές μας είναι θωρακισμένες. Όπως είπε «ούτε ένας σοβάς δεν θα πέσει».
      Σήμερα, ο κ. Τσελέντης ζήτησε και πάλι να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιστημόνων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη Ιουνίου και θα βρεθεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χωρίς νυχτερινή βάρδια στην καταγραφή των σεισμών. Όπως υπογράμμισε το θέμα γίνεται σοβαρότερο, επειδή το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Εθνικό Ινστιτούτο Καταγραφής Τσουνάμι.


      ΠΗΓΗ: newsbomb
      Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/seismo...#ixzz3chl4HyQq

      Σχολιασμός


      • #7
       Αρχική Δημοσίευση από gakhun Εμφάνιση μηνυμάτων
       Yakutia, εγώ δεν υποστηρίζω Παπαζάχο, αλλά είμαι με την άλλη ομάδα (Βαρώτσος , Τσελέντης κτλ)

       Πέρα από την πλάκα, σίγουρα θα είναι ενδιαφέρον το βιβλίο αλλά όντως τσουχτερή η τιμή του για τέτοιες εποχές...
       Καλά και εγώ ακούω και το Βαρώτσο και τον Τσελέντη, όλοι είναι αξιόλογοι, οι κοντρες δε θαπρεπε να υπάρχουν ο Παπαζάχος μπαμπάς ήταν σαν τον αυταρχικό Πάπα και απέρριπτε τις καινοτομίες, ήταν όμως και είναι παρά την ηλικία καλός δάσκαλος και επιστήμονας.

       το βιβλίο του έχει πολυ καλές βασικές τεχνικές γνώσεις και για άσχετους με την επιστήμη αυτή όπως εγώ αλλά όλα τα λεφτά είναι οι περιγραφές ιστορικών σεισμών στην Ελλάδα.

       Σχολιασμός


       • #8
        Πολύ καλά έκανες Γιώργο που άνοιξες αυτό το θέμα. Πέρα από την δυνατότητα να μάθουμε παραπάνω πράγματα για αυτούς εδώ μπορούμε να αναφέρουμε αν θέλεις [εσύ το άνοιξες το θέμα, εσένα ρωτάω!] να βάζουμε τις αναφορές από σεισμούς δυνατούς που γίνονται στην Ελλάδα και όχι μόνο!
        Ο Στόχος για το καλοκαίρι είναι να μην καούμε! Και ο στόχος για τον επόμενο χειμώνα είναι και θα συνεχίζει να είναι ΕΝΑΣ!! http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&code=0&mode=0&heure=6&jour=1 8&mois=1&annee=2019&archive=1

        Σχολιασμός


        • #9
         «Χορός» Ρίχτερ στα Κύθηρα του 1903

         Ηταν πιο καταστρεπτικός από τον τωρινό σεισμό και έχει καταγραφεί ως ο πιο ισχυρός που έγινε στην Ελλάδα τους τελευταίους αιώνες


         ΓΡΑΦΕΙ Ο Τ. ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΣ
         katsimar@pegasus.grΜετά το σεισμό, που ταρακούνησε την Eλλάδα την περασμένη Kυριακή, όλοι έμαθαν και μερικοί θυμήθηκαν ότι μια άλλη τρομερότερη σεισμική δόνηση είχε σημειωθεί στα Kύθηρα πριν από έναν περίπου αιώνα. Στα χρονικά εκείνος ο σεισμός του 1903, έχει καταγραφεί ως ο ισχυρότερος τους τελευταίους αιώνες στον ελλαδικό χώρο.
         Στη χώρα δεν είχε αρχίσει ακόμη να λειτουργεί σεισμογράφος -ο πρώτος εγκαταστάθηκε το 1911- και οι σεισμολόγοι υπολογίζουν, με τα μέσα που διαθέτουν πλέον, ότι πρέπει να είχε ισχύ 7,9-8 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ. Eίχε σημειωθεί στις 29 Iουλίου με το παλιό ημερολόγιο (11 Aυγούστου με το νέο που καθιερώθηκε το 1923). Προήλθε από την ίδια περιοχή, όπως αυτός της περασμένης εβδομάδας, και έγινε αισθητός στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο και φυσικά σ' ολόκληρη την τότε Eλλάδα. Aπό τις δαλματικές ακτές στο Iόνιο και την απέναντι ακτή του ιταλικού Oτράντο, όπου σημειώθηκαν και μικρές ζημιές, έως τη Bόρεια Aφρική και τα μικρασιατικά παράλια.
         Hταν πιο καταστρεπτικός από τον τωρινό, προκάλεσε πολύ μεγαλύτερες ζημιές στα Kύθηρα και ειδικά στα Mητάτα. Στο χωριό καταπλακώθηκαν τέσσερα παιδιά, ενώ κοιμούνταν (ο σεισμός έγινε στις 6.33 το πρωί κι ευτυχώς οι περισσότεροι βρίσκονταν στα χωράφια τους λόγω της εποχής). Tότε πολλά κτίρια έπαθαν μεγαλύτερες ή μικρότερες καταστροφές σ' άλλα κυθηραϊκά χωριά και συνοικισμούς (Bιαράδικα, Kαψάλι, Aυλέμονας, Mυλοπόταμος, Ποταμός Kαραβάς κ.ά.) και ρωγμές 200 μέτρων σχηματίστηκαν στο έδαφος.
         Oι ζημιές δεν περιορίστηκαν τότε στα Kύθηρα, αλλά επεκτάθηκαν στη γειτονική Λακωνία, την Kόρινθο, τη Σαντορίνη...
         Σύμφωνα με τις περιγραφές της εποχής, πριν από την κύρια δόνηση, που κράτησε 8 δευτερόλεπτα, «ακούστηκε υπόκωφος κρότος σαν βολές πυροβόλων όπλων».
         Εστιακό βάθος
         Oι εκτιμήσεις των σεισμολόγων που βασίζονται στις περιγραφές αυτές και τα σεισμολογικά δεδομένα των ημερών εκείνων μιλούν για σεισμό «με σημαντικό εστιακό βάθος» που «είχε εστία επάνω στο ρήγμα, που χωρίζει τη λιθοσφαιρική πλάκα της Aφρικής από εκείνην της Eυρώπης και της Aσίας». Δηλαδή, στο «ελληνικό τόξο» πάνω στο οποίο σχεδόν «κάθονται» τα Kύθηρα.
         Mετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πυκνοί μετασεισμοί επί μία εβδομάδα, ενώ οι σύγχρονοι ιστορικοί της σεισμολογίας επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος μετασεισμός, αν κι όχι ιδιαίτερα ισχυρός, καταγράφηκε στις 11 (24) Oκτωβρίου, που κατατρόμαξε τους 12-13.000 τότε κατοίκους του νησιού.
         Oι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στα Mητάτα και αποδίδονται στην ακαταλληλότητα των κατασκευών και στο αμμώδες έδαφος όπου είχε κτιστεί το χωριό το οποίο αναφέρεται από το 12ο κιόλας αιώνα - πρόκειται μάλλον για το παλιότερο χωριό των Kυθήρων.
         Στο «μάτι» του Εγκέλαδου
         H μυθολογία, η προϊστορία και η ιστορία των Kυθήρων, του νησιού που η αρχαϊκή παράδοση τοποθετεί τη γέννηση της Aφροδίτης είναι συνυφασμένη με γεωλογικά φαινόμενα, ρήγματα και σεισμούς. Σπουδαία κέντρα της στην αρχαιότητα, όπως το περίφημο λιμάνι της Σκάνδειας, που εξαφανίστηκαν και τα ερείπιά τους ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί, ίσως να είναι «θύματα» των σεισμών, που γίνονται επώδυνα αισθητά στα 294 τετραγωνικά χιλιόμετρα του νησιού. Eκεί, άλλωστε, έχει σημειωθεί και ο μεγαλύτερος γνωστός σεισμός στον ελλαδικό χώρο το 375 ή 365, όταν το αραιοκατοικημένο, αν όχι ερημωμένο, νησί αποτελούσε έδαφος της Pωμαϊκής Aυτοκρατορίας . Hταν της τάξης των 8,3 Ρίχτερ (!) και έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι από το τσουνάμι που προκλήθηκε κατακλύστηκαν δέκα πόλεις της Kρήτης... Πάντως πενήντα περίπου χρόνια πριν από το σεισμό του 1798 τα ενετοκρατούμενα τότε Kύθηρα γνώρισαν έναν ακόμη ισχυρότατο σεισμό. Σημειώθηκε στις 27 Mαϊου 1750 και η έντασή του εκτιμάται σήμερα από τους ειδικούς ότι ήταν 7 Ρίχτερ. Oι χρονογράφοι της εποχής μιλούν για εκτεταμένες καταστροφές στο νησί, αλλά και για 2.000 (!) νεκρούς. Aν ο αριθμός αυτός είναι πραγματικός, πρέπει να φανταστούμε ότι το νησί θα μετατράπηκε σε σωρούς ερειπίων, αφού είναι ζήτημα αν ο πληθυσμός του ξεπερνούσε τότε τους 5.000 κατοίκους. O σεισμός συγκλόνισε
         Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1798
         Λεπτομερειακή έκθεση από τα «Κυθηραϊκά Χρονικά»

         Πάλι έναν περίπου αιώνα πριν από τον σεισμό του 1903 τα Kύθηρα είχαν συγκλονιστεί ξανά. O σεισμός έγινε το καλοκαίρι του 1798 και υπολογίζεται ότι είχε ένταση 6,7 της Kλίμακας Pίχτερ. Tο νησί την εποχή εκείνη περνούσε τη φάση της Γαλλοκρατίας (οι Γάλλοι έχουν διαδεχθεί τους Eνετούς από τον Aύγουστο του 1797) και ο πληθυσμός ήταν περίπου 6.000 κάτοικοι. Στις τοπικές πηγές για τα χρόνια εκείνα δεν γίνεται αναφορά για ανθρώπινα θύματα, αλλά μόνο για υλικές ζημιές και κατολισθήσεις βράχων σε περιοχές του νησιού.
         Aρκετές πληροφορίες για τον σεισμό του 1798 προέρχονται από τα «Kυθηραϊκά Xρονικά», που έγραψε ο Γρηγόριος Λογοθέτης. Στο έργο αυτό ιστορούνται γεγονότα, που συνέβησαν στο νησί τα χρόνια 1780-1817 . O χρονογράφος ήταν την περίοδο αυτή παπάς στον Aγιο Xαράλαμπο του Mυλοποτάμου και οι περιγραφές του αποτελούν σημαντική πηγή για την ιστορία των Kυθήρων την περίοδο εκείνη. Tο χρονικό του είδε το φως ολόκληρο για πρώτη φορά το 1923. Eκεί καταγράφεται και ο σεισμός του 1798. Oι περισσότερες πληροφορίες του, όπως είναι φυσικό, σχετίζονται με ζημιές σε εκκλησίες.
         «Εσχίσθη η γης»
         Γράφει ο χρονογράφος:
         «- Iουνίου 1. Eκαμε πέντε σεισμούς δυνατούς. Oμοίως και εις τας 2 (Iουνίου) έκαμεν άλλους τρεις. Oμοίως εις κάθε δύο ημέρας εγινόντησα δυο σεισμοί την ημέραν.

         -Iουνίου 18, ημέρα Παρασκευή. Eις το μέσον της ημέρας έγινεν σεισμός μέγας και φοβερός, οπού άλλην φοράν όμοιος δεν έγινεν, ως οπού επέταξεν τον σταυρόν από το καμπαναριόν του Aγίου Xαραλάμπους (στο Mυλοπόταμο) και το νερόν του Kαμαρίου από την βρύσιν έβγαινε πολύ θολόν ως να ήτο με πηλόν, οπού ήτον θαύμα να το θεωρή τις. Oμοίως εις το χωρίον του Aγίου Σώζοντος εις το Kαθαράκι εσχίσθη η γης, οπού ήτον πέτρα. Aκόμη το καμπαναριόν του Aγίου Nικολάου του Ποτήρη άνοιξαν και οι τρεις κολόνες και το τοιχόκαστρον άνοιξεν εις τρεις τόπους, ακόμη εις τα Mητάτα εχάλασε μερικούς πύργους του Προφαντζή Στάη και άλλα σπίτια εις άλλο μέρος της νήσου. Eις τον Aυλέμονα εις την Mερτία λεγόμενον έπεσεν ένα μέρος βράχου μέσα εις την θάλασσαν. Kαι εις την Xώραν εις το Bούργον εις τον ναόν του Σωτήρος από το σπεντόνι (καμάρα ) της Eκκλησίας έπεσε το μεσιακό πωρί (δοκάρι από πωρόλιθο) με ένα καντήλι και το επίλοιπον (υπόλοιπο) έμεινεν εις τον τόπον του. Kαι το Bήμα της Aγίας Aννης άνοιξεν από την μίαν μερέαν έως την άλλην. Oμοίως και εις της Kυράς το χωρίον (άλλη ονομασία του Ποταμού) δύο Eκκλησίες ανοίξανε και ο Aγιος Xαράλαμπος (στον Ποταμό) η Eκκλησία άνοιξεν. Aκούσαμεν ότι εις την Kρήτην εις το Hράκλειον ήτο μια χώρα, η οποία εβούλησε (γκρέμισε) με τον ίδιο σεισμόν.
         -Iουλίου 8. Eκαμε έναν σεισμό και την νύκτα ξημερώνοντας η ενάτη (9 Iουλίου) έκαμε τέσσερους και άλλον την ημέραν...»

         http://www.ethnos.gr/article.asp?cat...=2&pubid=24812
         Last edited by yakutia; 11-06-15, 22:34.

         Σχολιασμός


         • #10
          yakutia, ωραίο το άρθρο. Δεν είχα διαβάσει για αυτό το σεισμό.

          Πάντως σύμφωνα με μία λίστα που βρήκα, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος

          Έρευνα!

          Οι μεγαλύτεροι και πιο καταστροφικοί σεισμοί της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!

          Η Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Ιαπωνία, Νέες Εβρίδες, Περού, νησιά Σολομώντα και Χιλή.

          Οι περιοχές οι οποίες έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς είναι το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία -παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ευρισκόμενη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, συνθλίβεται από τις δύο τεκτονικές πλάκες και παρουσιάζει σεισμική διέγερση- δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε σχέση με αντίστοιχης κλίμακας σεισμούς σε άλλες χώρες.

          Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ο σεισμός μεγέθους 7.2R που έγινε στις 12 Αυγούστου 1953 στη Κεφαλονιά. Η χρονιά αυτή έφερε μεγάλα σεισμικά πλήγματα στο Ιόνιο πέλαγος. Στις 7 Αυγούστου έγινε η πρώτη δόνηση αισθητή σε Κεφαλληνία και Ιθάκη. Στις 10 Αυγούστου γίνεται επιπλέον αισθητός ο σεισμός και στη Ζάκυνθο. Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν. Στις 12 Αυγούστου στις 09:29 έγινε ένας σεισμός και μετά λίγη ώρα στις 11:20 άλλος ένας. Αυτοί οι δύο κατέστρεψαν εξολοκλήρου το Αργοστόλι και το Ληξούρι. Ο απολογισμός ήταν 476 νεκροί, 2.412 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές. "Σε σύνολο 33.000 σπιτιών που υπήρχαν τότε στα νησιά αυτά, υπήρξαν 27.659 καταρρεύσεις, σοβαρές υλικές ζημιές σε 2.780 σπίτια και ελαφρές σε 2.394 σπίτια". Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο βιβλίο "Οι σεισμοί της Ελλάδας" των κ. Βασίλη και Κατερίνα Παπαζάχου.


          Εικ.1 Η ολοσχερώς κατεστραμμένη εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης στη Ζάκυνθο από το φοβερό σεισμό της Κεφαλονίας το 1953

          Με βάση την εκδήλωση του φαινομένου κατά χρονολογική σειρά οι ισχυρότεροι σεισμοί ήταν αυτός στον ’γιο Ευστράτιο μεγέθους 7,1 Ρίχτερ (19-2-1968) με 20 νεκρούς και την κατάρρευση 175 κτιρίων, ο σεισμός στο χωριό Στίβο Θεσσαλονίκης 6,5 Ρίχτερ (20-6-1978) με 45 νεκρούς και 9.480 κτίρια της ευρύτερης περιοχής με σοβαρές βλάβες, ο σεισμός στον Αλμυρό του Βόλου 6,5 Ρίχτερ (9-7-1980), χωρίς νεκρούς αλλά με 5.333 κτίρια κατεστραμμένα σε Μαγνησία, Φθιώτιδα και Θεσσαλία. Έναν χρόνο μετά έχουμε το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες (24-2-1981) με 20 νεκρούς, 500 τραυματίες και 22.554 κτίρια με μεγάλες ζημιές στις περιοχές της Κορινθίας, Βοιωτίας, Αττικής, Φωκίδας και Εύβοιας. Στις 13-6-1986 εκδηλώνεται ο πολύκροτος σεισμός της Καλαμάτας (6 Ρίχτερ) με 20 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, χιλιάδες αστέγους και πάνω από 9.000 κτίρια να έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Μόλις το 28% των κτιρίων της Καλαμάτας έμεινε ανέπαφο.


          Εικ. 2 Τα συντρίμια της οικοδομής που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου στη Θεσσαλονίκη από το μεγάλο σεισμό 6.5R το 1978

          Εικοσιέξι νεκρούς και μεγάλες ζημιές άφησε και ο σεισμός στο Αίγιο (6,1 Ρίχτερ) στις 15-6-1995 ενώ ο σεισμός με τους περισσότερους τραυματίες τα τελευταία χρόνια (1.600) ήταν αυτός της Πάρνηθας στις 7-9-1999. Ο απολογισμός του σεισμού αυτού (μεγέθους 5.9R) που συγκλόνισε την πρωτεύουσα ήταν 143 νεκροί, εκτεταμένες ζημιές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 85 άτομα απεγκλωβίστηκαν ζωντανά από τα συντρίμμια.


          Μπορεί ο σεισμός στην Κεφαλλονιά να ήταν ο πιο τραγικός, αλλά σε επίπεδο ρίχτερ, ο μοναδικός σεισμός που έχει φτάσει τα 8 και έχει καταχωρυθεί ως τον πιο δυνατό σεισμό στη σύγχρονη Ελλάδα, είναι αυτός της Ρόδου, το 1926. Ο σεισμός κατέστρεψε εντελώς τον Αρχάγγελο της Ρόδου ενώ πολύ ισχυρός ήταν στο Ηράκλειο στη Μικρά Ασία, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάϊρο ενώ έγινε αισθητός στην Ανατολική Ιταλία, Σκόπια, Κωνσταντινούπολη, Κύπρο κ.α. Συνολικά κατέρρευσαν 3.200 σπίτια ενώ 550 έπαθαν ανεπανόρθωτες βλάβες. Ενώ το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου έπαθε σημαντικές ζημιές. Οι τραυματίες δεν υπολογίζονται και οι νεκροί ήταν περίπου μια ντουζίνα.

          Ακόμα ένας ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη Χαλκιδική το 1932, όπου οι τραυματίες άγγιξαν το μέγεθος των 669 ατόμων, ενώ οι νεκροί ξεπέρεσαν τους 160. Οι δύο μετασεισμοί που ακολούθησαν μετά τον κύριο των 7 ρίχτερ, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Στρατωνίου και της Ιερισσού, ενώ συνολικά 4.106 σπίτια κατέρρευσαν και άλλα 3.218 υπέστησαν σοβαρότατες βλάβες. Μεγάλη καταστροφή και στο ’γιον Όρος στο οποίο μόνο 2 μονές άντεξαν.

          Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τους ισχυρότερους σεισμούς της Ελλάδας όπως τους καταγράφει το earthquakes.gr
          1. 26/6/1926, Ρόδος, Αρχάγγελος, 8 Ρίχτερ
          2. 11/8/1903, Κύθηρα, Μιτάτα, 7.9 Ρίχτερ
          3. 8/11/1905, Χαλκιδική, Αθως, 7.5 Ρίχτερ
          4. 9/7/1956, Αμοργός, Ποταμός, 7.5 Ρίχτερ
          5. 30/8/1926, Σπάρτη, 7.2 Ρίχτερ
          6. 30/8/1926, Πελοπόνησος, Σπάρτη, 7.2 Ρίχτερ
          7. 12/8/1953, Κεφαλλονιά, Αργοστόλι, 7.2 Ρίχτερ
          8. 25/4/1957, Ρόδος, Ρόδος, 7.2 Ρίχτερ
          9. 19/2/1968, Αγιος Ευστράτιος, 7.1 Ρίχτερ
          10. 26/9/1932, Χαλκιδική, Ιερισσός, 7 Ρίχτερ
          11. 25/2/1935, Λασίθι, Ανόγια, 7 Ρίχτερ
          12. 6/10/1947, Μεσσηνία, Πυλία, 7 Ρίχτερ
          13. 30/4/1954, Καρδίτσα, Σοφάδες, 7 Ρίχτερ
          14. 18/2/1910, Κρήτη, Χανιά, 6.9 Ρίχτερ
          15. 11/8/1904, Σάμος, Σάμος, 6.8 Ρίχτερ
          16. 24/1/1912, Κεφαλλονιά, Ασπρογέρακας, 6.8 Ρίχτερ
          17. 31/3/1965, Αιτωλία, Αγρίνιο, 6.8 Ρίχτερ
          18. 13/8/1992, Κρήτη, Ζάκρο, 6.8 Ρίχτερ
          19. 7/8/1915, Ιθάκη, Ιθάκη, 6.7 Ρίχτερ
          20. 23/8/1949, Χίος, Καρδάμυλα, 6.7 Ρίχτερ
          21. 24/2/1981, Αλκιονίδες, Περαχώρα, 6.7 Ρίχτερ
          22. 24/2/1981, Αλκιονίδες, Περαχώρα, 6.7 Ρίχτερ
          23. 5/7/1902, Θεσσαλονίκη, Ασσυρος, 6.6 Ρίχτερ
          24. 20/6/1978, Θεσσαλονίκη, Στίβος, 6.5 Ρίχτερ
          25. 1/5/1967, Ιωάννινα-Αρτα, 6.4 Ρίχτερ
          26. 22/4/1928, Κόρινθος, Κόρινθος, 6.3 Ρίχτερ
          27. 5/2/1966, Λίμνη Κρεμαστών, Πετράλωνα, 6.2 Ρίχτερ
          28. 15/6/1995, Αίγιο, Αίγιο, 6.1 Ρίχτερ
          29. 7/9/1999, Αθήνα, Πάρνηθα, 6.1 Ρίχτερ
          30. 17/10/1914, Βοιωτία, Θήβα, 6 Ρίχτερ
          31. 17/5/1930, Κόρινθος, Σαρικό, 6 Ρίχτερ
          32. 20/7/1938, Αττική, Ωρωπός, 6 Ρίχτερ
          33. 13/9/1986, Καλαμάτα, Καλαμάτα, 6 Ρίχτερ          Η Ελλάδα όμως έχει μια μεγάλη ιστορία στους σεισμούς. Για την ιστορία, ας αναφέρουμε σειχμούς της αρχαιότητας, όπως καταγράφησαν από ιστορικούς μερικά χρόνια μετά Χριστόν.

          1. «Mεγάλος σεισμός έγινε τη νύχτα της 21ης Iουλίου σ’ όλη τη Γη», αναφέρει ο ιστορικός Θεοφάνης για τον μεγαλύτερο σεισμό της Mεσογείου, μεγέθους 8,2 Pίχτερ που έγινε το 365 μ.X. στο ρήγμα της Eλαφονήσου.

          2. «Στην Aλεξάνδρεια, το θαλάσσιο κύμα σήκωσε τόσο ψηλά τα πλοία που ήταν προσορμισμένα στο λιμάνι, ώστε έφτασαν στις ψηλές οικοδομές και τα τείχη και έπεσαν μέσα στις αυλές και στα δωμάτια. Kατόπιν υπαναχώρησε η θάλασσα και έμειναν στην ξηρά. Oι κάτοικοι έτρεξαν για να κάνουν πλιάτσικο, να αρπάξουν τα φορτία των πλοίων, αλλά το θαλάσσιο κύμα επανήλθε και τους έπνιξε όλους. Aλλοι ναυτικοί διηγούνται ότι την ημέρα εκείνη και ενώ βρίσκονταν στο μέσο της Aδριατικής, ξαφνικά κάθισε το πλοίο στον πυθμένα της θάλασσας και ύστερα από κάμποση ώρα επανήλθε το νερό και έτσι επέπλευσαν».

          3. O Kεδρηνός προσθέτει ότι το κύμα υποχώρησε στο λιμάνι της Aλεξάνδρειας και τα πλοία έμειναν στην ξηρά. «Eτρεξε τότε περίεργο πλήθος να δει το παράδοξο θέαμα, αλλά το κύμα επανήλθε και καταποντίστηκαν πέντε χιλιάδες άνθρωποι. Σε Kρήτη, Aχαΐα, Bοιωτία, Hπειρο και Σικελία πολλά μέρη χάθηκαν επειδή η θάλασσα ανέβηκε και τα πλημμύρισε. Πλοία εκσφενδονίστηκαν πάνω στα βουνά μέχρι και εκατό στάδια».

          4. Eνας άλλος ιστορικός, ο Xιώτης, αναφέρει ότι «οι κορυφές του Tαϋγέτου ράγισαν, ο ναός του Δία στην Oλυμπία γκρεμίστηκε, το ίδιο και κτίρια, τείχη, οχυρώματα και στήλες», ενώ, επικαλούμενος τον παλαιότερο ιστορικό Γίββωνα, γράφει ότι «σείστηκε το μεγαλύτερο μέρος του ρωμαϊκού κόσμου και τα μεγάλα κύματα κατέπνιξαν τους κατοίκους στα παράλια της Δαλματίας, της Eλλάδας και της Aιγύπτου».

          5. Στις 7 Oκτωβρίου του 1650, ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 Pίχτερ, στη Σαντορίνη, για τον οποίο υπάρχουν μαρτυρίες των ιστορικών Perry, Mallet, Siemberg, Aντωνόπουλου και Bέη.«Oι δονήσεις άρχισαν το 1649 και συνοδεύονταν από πρωτοφανή άνοδο της θερμοκρασίας. Στις 14 Σεπτεμβρίου άρχισαν νέες δονήσεις μέχρι το τέλος του μηνός και κορυφώθηκαν μεταξύ 27 και 29 Σεπτεμβρίου, οπότε έγινε και η πιο βίαιη», αναφέρεται.

          «Συνοδεύονταν από υπόγεια ηφαιστειακή έκρηξη με μεγάλη ποσότητα σποδού που μόλις έφτανε στην επιφάνεια του νερού. Σχηματίστηκε νησίδα με κρατήρα από όπου εκσφενδονίζονταν πελώριοι πυρακτωμένοι λίθοι, άφθονο πυροκλαστικό υλικό και κυρίως ηφαιστειακή σποδός. H ηφαιστειακή τέφρα μεταφέρθηκε μέχρι τη Mικρά Aσία όπου κάλυψε τα φύλλα των δένδρων με ένα λεπτό στρώμα. Aπό τα δηλητηριώδη αέρια πέθαναν σαράντα χωρικοί και πολλά ζώα και πτηνά.
          Aρκετά κατοικίδια ζώα έχασαν το φως τους για 8–9 μέρες. Eνα πλοίο που παρέπλεε το ακρωτήρι Kολούμπο ακινητοποιήθηκε από την ελαφρόπετρα που έπλεε και το εννεαμελές πλήρωμά του βρήκε τραγικό θάνατο. Tο θαλάσσιο κύμα που δημιουργήθηκε έφτασε τα 30 μέτρα στη δυτική ακτή της Πάτμου. Στη Σίκινο, η θάλασσα υποχώρησε 180 μέτρα. Στη Σαντορίνη, καταστράφηκαν σπίτια και σε περισσότερα από 200 κατέρρευσαν οι θολωτές στέγες. H δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Kωνσταντινούπολη.
          Στις 6 Oκτωβρίου η έκρηξη άρχισε να ελαττώνεται. Στις 4 Nοεμβρίου παρατηρήθηκε νέα έξοδος καπνού, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου έρχισε η αποκατάσταση της ησυχίας. Eγινε κατάδυση της ηφαιστειογενούς νησίδας και στη θέση της παρέμεινε από τότε ο ύφαλος σε βάθος 18 μέτρων που ονομάστηκε Kολούμπος».
          - See more at: http://www.athenstimeout.gr/blog-ath....bQoPbavw.dpuf


          Απο: athenstimeout

          Σχολιασμός


          • #11
           Αρχική Δημοσίευση από [weathermaniac] Εμφάνιση μηνυμάτων
           Πολύ καλά έκανες Γιώργο που άνοιξες αυτό το θέμα. Πέρα από την δυνατότητα να μάθουμε παραπάνω πράγματα για αυτούς εδώ μπορούμε να αναφέρουμε αν θέλεις [εσύ το άνοιξες το θέμα, εσένα ρωτάω!] να βάζουμε τις αναφορές από σεισμούς δυνατούς που γίνονται στην Ελλάδα και όχι μόνο!
           Μα γιατί να με πειράζει να βάζουμε τις αναφορές ... εννοείται.Τι σημαίνει δικό μου θέμα;Θα βόλευε να τις έχουμε συγκεντρωμένες. Ήθελα να το γράψω κιόλας. Έτσι και αλλιώς τους σεισμούς, δεν πρόκειται να τους γλυτώσουμε ποτέ σε αυτό το τόπο...
           (δες το Video από 1.46 έως 1.51 )
           https://www.youtube.com/watch?v=BbArras7kgw
           Last edited by gakhun; 12-06-15, 01:48.

           Σχολιασμός


           • #12
            Ένα πολύ καλό βίντεο , το οποίο αξίζει να δεις.


            Santorini The Doomsday Volcano - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης (Greek subs)

            Σχολιασμός


            • #13
             Κυκλοφορεί μία θεωρία για την προστασία από τους σεισμούς , με την ονομασία "το τρίγωνο της ζωής" , η οποία έχει κατακριθεί και μάλλον ορθώς , από διάφορους οργανισμούς .

             Μια εναλλακτική άποψη για προστασία κατά το σεισμό

             Η θεωρία του «Τριγώνου της Ζωής» και η κριτική που έχει δεχθεί             Η πιο γνωστή μέθοδος για να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, προτείνει μεταξύ άλλων τη μετακίνησή μας κάτω από κάποιο γραφείο ή κάσα πόρτας όπου και θα πρέπει να παραμείνουμε μέχρι να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα.
             Μια λιγότερο γνωστή και αμφιλεγόμενη θεωρία, είναι αυτή του λεγόμενου «Τριγώνου της Ζωής» (Triangle of Life), που αναπτύχθηκε από τον Doug Copp.
             Η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η θεωρία είναι αυτή των λεγόμενων «τριγώνων» τα οποία δημιουργούνται κατά την κατάρρευση κτιρίων. Σύμφωνα με τον Doug Copp αυτά σχηματίζονται δίπλα σε αντικείμενα ή έπιπλα καθώς τα ερείπια πέφτουν πάνω τους. Ως «τρίγωνο» ο Copp χαρακτηρίζει την περιοχή που θα μείνει ανέπαφη δίπλα στα αντικείμενα αυτά, καθώς εκεί θα δημιουργηθεί ένα κενό.


             Με βάση τη συλλογιστική αυτή, ο Doug Copp προχώρησε στην καταγραφή και διάδοση 10 βασικών συμβουλών για την προστασία κατά τους σεισμούς. Ορισμένες από τις οδηγίες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα προτείνονται από τους πιο γνωστούς οργανισμούς που ασχολούνται με τη μελέτη και προστασία από τους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.).
             Οι «δεκάλογος» του Doug Copp για την προστασία από τους σεισμούς είναι ο εξής:
             1. Όλοι όσοι «βουτούν και κρύβονται» κατά την κατάρρευση των κτιρίων, συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που κρύβονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία και αυτοκίνητα, επίσης συνθλίβονται.
             2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά, συχνά, ενστικτωδώς, διπλώνονται σε εμβρυακή στάση. Θα πρέπει να κάνετε το ίδιο κατά τη διάρκεια σεισμών. Είναι το φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Σταθείτε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα μεγάλο, ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει κενό δίπλα του.

             3. Τα ξύλινα κτίρια είναι οι ασφαλέστερες κατασκευές που θα μπορούσαμε να βρεθούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο έχει ελαστικότητα και ταλαντώνεται από τη δύναμη του σεισμού. Εάν καταρρεύσει, μεγάλα «κενά» σημεία θα δημιουργηθούν.
             4. Εάν κοιμάστε την ώρα του σεισμού, μετακινηθείτε δίπλα από το κρεβάτι καθώς εκεί θα δημιουργηθεί το κενό (το «Τρίγωνο της Ζωής»).

             5. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βγείτε έξω από κάποιο παράθυρο ή πόρτα την ώρα του σεισμού, ξαπλώστε κάτω και πάρτε την εμβρυακή στάση δίπλα σε κάποιο καναπέ ή μια μεγάλη καρέκλα.
             6. Όλοι όσοι στέκονται κάτω από την κάσα μιας πόρτας την ώρα του σεισμού, κατά την κατάρρευση του κτιρίου σκοτώνονται. Εάν κάθεστε κάτω από την πόρτα και η κάσα πέσει είτε προς τα μπρος, είτε προς τα πίσω, θα συνθλιβείτε από την οροφή.
             7. Ποτέ μην πάτε στις σκάλες καθώς η ταλάντωση τους διαφέρει από αυτή του υπόλοιπου κτιρίου, ενώ συγκρούονται μεταξύ τους μέχρι την κατάρρευσή τους. Έτσι εάν κάποιος βρίσκεται εκεί, θα βρει το θάνατο από τα σκαλιά που διαλύονται. Ακόμη και αν τελικά το κτίριο δεν καταρρεύσει, μην πλησιάσετε τις σκάλες καθώς πιθανότατα θα έχουν πάθει βλάβες. Μπορεί να καταρρεύσουν έπειτα από το σεισμό, εξαιτίας της συγκέντρωσης του πλήθους που θα προσπαθεί να βγει από το κτίριο.

             8. Εάν είστε στο εσωτερικό του κτιρίου, μετακινηθείτε προς τους πιο εξωτερικούς τοίχους αυτού. Το ιδανικό είναι να βρεθείτε έξω και από αυτούς. Είναι καλύτερα να βρίσκεστε όσο το δυνατό στο πιο εξωτερικό σημείο του κτιρίου παρά στο κέντρο του. Όσο πιο «βαθιά» στο εσωτερικό του κτιρίου βρίσκεστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο δρόμος διαφυγής να είναι μπλοκαρισμένος.
             9. Όσοι βρίσκονται μέσα σε όχημα την ώρα του σεισμού, υπάρχει η πιθανότητα ανισόπεδο τμήμα (δρόμος που βρίσκεται πιο πάνω) να καταρρεύσει και να τους καταπλακώσει. Στο μεγάλο σεισμό του Σαν Φρανσίσκο φάνηκε ύστερα, ότι κενά («Τρίγωνα της Ζωής») ύψους 1 μέτρου είχαν δημιουργηθεί δίπλα στα καταπλακωμένα αυτοκίνητα, εκτός από αυτά που οι κολώνες είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.

             10. Το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά μπορούν να βρεθούν γύρω από όγκους χαρτιού.
             Αυτές είναι οι προτροπές που δίνονται από τον Doug Copp και διαδίδονται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
             Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι σφοδρή κριτική έχουν ασκηθεί στις απόψεις και προτροπές του Copp από οργανισμούς όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (United States Geological Survey) και άλλους.
             Μια από τις βασικές διαφωνίες είναι ότι οι συμβουλές του Copp προϋποθέτουν την πλήρη κατάρρευση του κτιρίου, κάτι που δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί, ειδικά σε σύγχρονα κτίρια. Επίσης, τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού δεν είναι σοφό να κάτσει κάποιος δίπλα σε ένα όχημα (9η συμβουλή), καθώς το όχημα πιθανόν να μετακινηθεί από το σεισμό και να υπάρξει τραυματισμός.
             Η βασική συμβουλή που δίνεται από τους περισσότερους οργανισμούς καθώς και από τον Ο.Α.Σ.Π., συμπυκνώνεται στη φράση «Σκύβω, Καλύπτομαι, Κρατιέμαι» (Drop, Cover, και Hold On).

             Διαβάστε ορισμένες από τις συμβουλές που δίνει ο Ο.Α.Σ.Π. για την προστασία κατά τη διάρκεια του σεισμού:
             Αν βρεθείτε έξω από κτίριο, μείνετε έξω. Αν βρεθείτε μέσα, μείνετε μέσα. Σε περίπτωση σεισμού, πολλοί τραυματισμοί γίνονται την ώρα που μπαίνουμε στα κτίρια ή βγαίνουμε από αυτά.
             Αν βρεθείτε μέσα:
             -Σταθείτε μακριά από έπιπλα ή αντικείμενα που μπορεί να πέσουν.
             -Μπείτε κάτω από ένα γερό ξύλινο τραπέζι, γραφείο, θρανίο και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του επίπλου.
             -Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κατάλληλα έπιπλα καθίστε στο μέσον του δωματίου, λυγίστε τα γόνατα μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι σας.
             -Σταθείτε κάτω από την κάσα εσωτερικής πόρτας ΜΟΝΟ σε κτίρια με φέρουσα τοιχοποιία (από πέτρα τούβλο ή πλίνθους).
             -Μείνετε μακριά από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, πόρτες, κ.λ.π.)
             -Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
             -Μη τρέχετε προς την έξοδο.
             -Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το ασανσέρ. Κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε.

             Αν βρεθείτε έξω:
             -Μείνετε μακριά από κτίρια και στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια.
             -Απομακρυνθείτε από τους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων.
             -Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια. Μείνετε σε ελεύθερους χώρους.
             -Απομακρυνθείτε από τις ακτές. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος.
             -Αν κυκλοφορείτε με αυτοκίνητο σταθμεύστε στο πιο κοντινό ασφαλές σημείο χωρίς να εμποδίζετε την κυκλοφορία μακριά από αερογέφυρες, φωτεινούς σηματοδότες και ηλεκτροφόρα καλώδια.

             Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

             από:http://www.newsbeast.gr/greece/arthr...kata-to-seismo
             Last edited by gakhun; 13-06-15, 01:37.

             Σχολιασμός


             • #14
              Από την σελίδα του Ο.Α.Σ.Π, του έπίσημου δγλαδή φορέα σχετικά με το "τρίγωνο της ζωής"

              Συχνές ερωτήσεις

              1. Ισχύει η οδηγία κάλυψης κάτω από ένα τραπέζι σε περίπτωση σεισμού, ή έχει αντικατασταθεί από το "τρίγωνο ζωής";
              Η βασική οδηγία αυτοπροστασίας εάν κατά τη διάρκεια του σεισμού βρίσκεστε μέσα σε κτίριο είναι:

              • Μείνετε στο χώρο που είστε και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

              • Σκύψτε, καλυφθείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κρατήστε με το χέρια σας το πόδι του.
              Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψτε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα κ.ά.) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

              Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό φτάνει σε διάφορους παραλήπτες το ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο: "Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Ξεχάστε όσα ξέρατε!", στο οποίο προτείνονται κάποια μέτρα προστασίας την ώρα του σεισμού που σχετίζονται με την υιοθέτηση του "τριγώνου ζωής". Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά προστασίας αφενός ΔΕΝ αποτελούν νέα επίσημη οδηγία, δηλαδή ΔΕΝ έχουν υιοθετηθεί από τη Διεθνή Κοινότητα και αφετέρου η FEMA (Federal Emergency Management Agency), ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και άλλοι φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει, προτείνοντας ως καταλληλότερη οδηγία προστασίας την ώρα του σεισμού το: σκύψε, καλύψου και κρατήσου από το πόδι του επίπλου (drop, cover and hold on).

              ’λλωστε έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί γίνονται λόγω των προαναφερόμενων επικινδυνοτήτων όταν οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε κτίρια προσπαθούν να μετακινηθούν ή προσπαθούν να φύγουν από αυτό την ώρα του σεισμού. Για το λόγο αυτό συνιστάται η άμεση επιλογή μιας ασφαλούς θέσης μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε, όπως π.χ. η κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, η οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινή σε σχέση με την αρχική μας θέση και η οποία θα μας προφυλάξει από τις επικινδυνότητες.

              Οι προαναφερόμενες οδηγίες που αφορούν στην αυτοπροστασία των πολιτών από τις επικινδυνότητες που υπάρχουν μέσα στο κτίριο και κατά συνέπεια στη μείωση των τραυματισμών τους σε περίπτωση σεισμού, είναι αυτές που ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ από τον Ο.Α.Σ.Π. αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα. Η κάλυψη κάτω από ένα τραπέζι, γραφείο ή θρανίο προστατεύει τον καθένα από εμάς την ώρα της δόνησης από τα διάφορα αντικείμενα, συσκευές και έπιπλα που ανατρέπονται ή σπάζουν, π.χ. θραύσματα των τζαμιών, σοβάδες κ.ά.

              Επειδή ο σεισμός είναι ένα «ευαίσθητο» θέμα που ενδιαφέρει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα στην προσέγγιση του θέματος της αυτοπροστασίας ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στον κάθε πολίτη σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού.
              Ο Ο.Α.Σ.Π., ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας της χώρας μας για θέματα αντισεισμικής πολιτικής, όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, προτείνει ως καταλληλότερη οδηγία την κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, γραφείο ή θρανίο (κρατώντας με το χέρι το πόδι του επίπλου) την ώρα του σεισμού.

              από:
              http://www.oasp.gr/node/1906
              Last edited by gakhun; 13-06-15, 01:34.

              Σχολιασμός


              • #15
               Τα άγνωστα ηφαίστεια της Ελλάδας

               Η ηφαιστειακή τέφρα που για ημέρες ολόκληρες έκρυβε τον ήλιο στην Ισλανδία φέρνει ξανά στο φως της δημοσιότητας τα δεκάδες ηφαίστεια που υπάρχουν διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

               Η πρόσφατη έκρηξη στην Ισλανδία που προκάλεσε μπλακάουτ στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Ευρώπης για σχεδόν μία εβδομάδα ήρθε να σπάσει εκατόν ενενήντα χρόνια σιωπής του ηφαιστειακού γίγαντα, αλλά και να γνωστοποιήσει στο κοινό αυτό που οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά: ότι μπορεί τα ηφαίστεια της χώρας μας να κοιμούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ωστόσο ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξυπνήσουν...

               Οπως σημειώνουν οι Ελληνες ηφαιστειολόγοι στην «Espresso της Κυριακής», «τα ηφαίστεια δίνουν στοιχεία για τη δράση τους με πρόδρομα φαινόμενα μόλις έναν μήνα πριν από την πλήρη δραστηριότητά τους. Ετσι, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το αν και το πότε θα βγουν από τη χειμερία νάρκη τους. Απλώς, τα παρακολουθούμε».

               Και δεν είναι ούτε ένα ούτε, δύο αλλά τριάντα εννέα τα ηφαίστεια που υπάρχουν στην Ελλάδα. Από αυτά τα πέντε θεωρούνται ιδιαίτερα δραστήρια και γι’ αυτό έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τα ηφαίστεια της Μήλου, των Μεθάνων, της Νισύρου, του Σουσακίου και φυσικά της Σαντορίνης, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη καλδέρα στον κόσμο με ύψος 300 μέτρων και διάμετρο 11 χιλιομέτρων. Ολα βρίσκονται κατανεμημένα κατά μήκος μιας ζώνης μήκους 450 χιλιομέτρων, η οποία ξεκινά από τον Ισθμό της Κορίνθου και καταλήγει στη Νίσυρο. Η επικινδυνότητα των ηφαιστείων θεωρείται ουσιαστικά μηδενική, με εξαίρεση τη Μήλο, τα Μέθανα, τη Νίσυρο και τη Σαντορίνη, όπου ο κίνδυνος δεν είναι ανύπαρκτος, καθώς παρουσιάζουν σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα.


               ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

               Η έκρηξη του ηφφαιστείου της Σαντορίνης περί το 1650 π.Χ. θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οπως είναι γνωστό, η έκρηξη αυτή κατέστρεψε βίαια τον μινωικό πολιτισμό, ενώ νεότερες έρευνες έδειξαν ότι το τσουνάμι που προκάλεσε έφτασε μέχρι τις ακτές του σημερινού Ισραήλ, όπου εναπόθεσε στρώμα φερτών υλών με πάχος μεγαλύτερο των 40 εκατοστών. Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές εκτιμήσεις, η έκρηξη εκτόξευσε στον αέρα 61 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος και πέτρας, απελευθερώνοντας παράλληλα 100 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας! Εξίσου ενδεικτικό για το μέγεθος της έκρηξης είναι το γεγονός ότι στάχτη από τη Σαντορίνη εντοπίστηκε στη μακρινή Γροιλανδία, όπως μας πληροφορεί ο αναπληρωτής καθηγητής Ηφαιστειολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Κώστας Κυριακόπουλος.

               Εκτοτε, στη Σαντορίνη δεν έχει σημειωθεί κάποια νέα έκρηξη αλλά η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη. Μάλιστα, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Φυτίκας και η ομάδα του παρακολουθούν το ηφαίστειο σε 24ωρη βάση και συλλέγουν στοιχεία από τον ειδικό σταθμό που έχουν εγκαταστήσει στην «καρδιά» του. Οπως λέει ο ίδιος, «η έκρηξη του ηφαιστείου έχει περίοδο επανάληψης 18 χιλιάδες χρόνια, απ’ ό,τι γνωρίζουμε τουλάχιστον. Εχουν περάσει μόλις 3.500, οπότε για πολλά ακόμη χρόνια δεν πρέπει να ανησυχούμε».


               ΝΙΣΥΡΟΣ
               Σύμφωνα με τον κ. Φυτίκα, το ηφαίστειο της Νισύρου είναι αρκετά νεότερο από αυτό της Σαντορίνης αλλά εξίσου σημαντικό. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα δημιούργησαν παρατηρητήριο, στο οποίο έχουν εγκαταστήσει και δύο σταθμούς που δίνουν καθημερινά στοιχεία για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

               Το ηφαίστειο αναδύθηκε από τη θάλασσα πριν από 150 χιλιάδες χρόνια, οικοδομώντας έναν χερσαίο κώνο. Τα επόμενα χρόνια, είχε αρκετά έντονη δραστηριότητα, ενώ η ηφαιστειακή τέφρα κάλυπτε χιλιάδες χιλιόμετρα. Τελευταία φορά που έκανε αισθητή την παρουσία του ήταν το 1873, οπότε και σχηματίστηκε ένας κρατήρας βάθους 7 μέτρων, ενώ το 1933 απλώς «έβηξε» τρομάζοντας τους κατοίκους.

               Ωστόσο, τον Ιούνιο του 1996 άρχισε να καταγράφεται στο νησί μια ασυνήθιστη μικροσεισμική δραστηριότητα, η οποία για σχεδόν ενάμιση χρόνο αναστάτωνε τους κατοίκους, κυρίως στο χωριό Μανδράκι. Οι επιστήμονες είχαν θορυβηθεί, καθώς εκτιμούσαν ότι το ηφαίστειο ξυπνούσε. Ξαφνικά όμως, η γη σταμάτησε να τρέμει και έκτοτε η περιοχή ηρέμησε...

               Στη Νίσυρο υπάρχουν πέντε κρατήρες, εκ των οποίων μεγαλύτερος, ο «Στέφανος», όπως τον έχουν ονομάσει οι επιστήμονες, έχει διάμετρο 260 μέτρων και βάθος 30 μέτρων. «Πρόκειται για ένα κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο και θεωρείται το δεύτερο σε σπουδαιότητα από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας» σημειώνει ο καθηγητής.


               ΣΟΥΣΑΚΙ

               Μόλις 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, βρίσκεται το ηφαίστειο του Σουσακίου. Οπως μας εξηγεί ο καθηγητής Κώστας Κυριακόπουλος, «είναι ένα ιδιαίτερο ηφαίστειο, καθώς δεν έχει καλδέρα αλλά δεκάδες στόμια (τρύπες), από τα οποία βγαίνουν ατμίδες, που είναι γνωστές και ως μοφέττες. Από τα σπηλαιώματα στο κέντρο του ηφαιστείου αναδύονται αέριες φάσεις με θερμοκρασία που αγγίζει τους 42 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες επιδρούν και αλλοιώνουν τα περιβάλλοντα πετρώματα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται διάφορα ένυδρα δευτερογενή υλικά». Συνεχίζοντας μας λέει: «Στη συγκεκριμένη περιοχή πραγματοποιούμε μετρήσεις αερίων που στοχεύουν στον προσδιορισμό των ηφαιστειολογικών χαρακτηριστικών του ηφαιστείου στον χρόνο και τον χώρο. Πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν την ύπαρξη μεθανίου και υδρόθειου σε πολύ μικρές ποσότητες και διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό που φθάνει το 95%».

               Η γένεσή του χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων. Συγκεκριμένα, έχει προσδιοριστεί με γεωχρονολογήσεις σε πετρώματα ότι το ηφαίστειο δραστηριοποιήθηκε πριν από 2,7 εκατομμύρια χρόνια. Μπορεί να μη συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Ελλάδας, αλλά το γεγονός ότι «κοιμάται ανήσυχα» συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.


               ΜΕΘΑΝΑ

               Η χερσόνησος των Μεθάνων θεωρείται εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα παλαιότερης ηφαιστειακής δραστηριότητας και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη τριάντα περίπου ηφαιστειακών κέντρων. Οπως επισημαίνει ο κ. Κυριακόπουλος, «η ηφαιστειότητα της περιοχής ξεκίνησε πριν από 900.000 χρόνια, ενώ η τελευταία έκρηξη πραγματοποιήθηκε από τον κρατήρα που βρίσκεται δίπλα στo Καμένο Βουνό και σύμφωνα με τις αναφορές του Στράβωνα ανάγεται στο 250 π.Χ. Η λάβα που εκχύθηκε τότε έφτασε μέχρι τη θάλασσα, προεκτείνοντας τη στεριά στο συγκεκριμένο σημείο για μερικά μέτρα. Ο βασικός αυτός κρατήρας έχει 100 μέτρα διάμετρο και 25 μέτρα βάθος». Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στο ηφαίστειο των Μεθάνων παρατηρούνται μεταηφαιστειακά φαινόμενα, κυρίως με τη μορφή ατμίδων και θερμών πηγών.


               ΜΗΛΟΣ

               «Η ηφαιστειότητα της Μήλου χαρακτηρίζεται από πέντε ηφαιστειακές ενότητες. Η νεότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα εκδηλώθηκε στα ηφαιστειακά κέντρα της Φυριπλάκας και της Τραχήλας» αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος. Οπως επισημαίνει, «μεγάλο μέρος του νησιού καλύπτεται από ηφαιστειακά προϊόντα, όπως λάβες, τόφφους, κίσσηρη και λασπορροές». Χαρακτηριστικό δείγμα του ηφαιστειακού παρελθόντος του νησιού αποτελεί το Σαρακίνικο. «Καλύπτεται από μεγάλες ποσότητες τόφφων και άλλων ιζηματογενών σχηματισμών, ενώ το τοπίο μοιάζει σεληνιακό με περίεργους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς και παντελή έλλειψη βλάστησης» αναφέρει ο καθηγητής. Αλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι οι κίτρινες αποχρώσεις των πετρωμάτων στο Παλιοχώρι και στα Θειορυχεία, που προκαλούνται από την ύπαρξη θείου.

               Ωστόσο, μικρότερα σε μέγεθος και σημασία ηφαίστεια βρίσκονται στη Σκύρο, τη Χίο, τη Θήβα, στον Εβρο, στην Εδεσσα, την Κίμωλο, την Αίγινα, καθώς και στη Βόρεια Εύβοια.


               Προβλέψιμη η έκρηξη
               «Η έκρηξη ενός ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ευρύτερη εκρηξιγενή ζώνη, ωστόσο στατιστικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί ή πλημμύρες, μπορούν να επιφέρουν περισσότερους θανάτους και ακόμα πιο καταστροφικές συνέπειες» αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος καθησυχάζοντας για τους «περιορισμένους», όπως υπογραμμίζει, κινδύνους που κρύβουν τα ηφαίστεια του ελλαδικού χώρου. Οπως λέει, «η έκρηξη ενός ηφαιστείου ανήκει στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών που είναι δυνατόν να προβλεφθούν, καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα, οι μεταβολές στο τοπογραφικό ανάγλυφο και οι αλλαγές στη θερμοκρασία και τη χημική σύσταση των αερίων και των θερμών πηγών συγκαταλέγονται στα πρόδρομα σημάδια μιας επερχόμενης έκρηξης».

               Για τους λόγους αυτούς οι επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά τα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. «Τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και της Νισύρου παρακολουθούνται με τη χρήση σταθμών καταγραφής αερίων, σεισμογράφων και GPS (Global Positioning System), ενώ στα ηφαίστεια του Σουσακίου και των Μεθάνων πραγματοποιούνται συχνές in situ μετρήσεις των αέριων φάσεων. Η συνεχής μελέτη των δεδομένων μπορεί να δώσει σαφή συμπεράσματα για την ηφαιστειότητα της εκάστοτε περιοχής» προσθέτει ο καθηγητής.


               Η επιβλητική Αίτνα

               Μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει ενεργά ηφαίστεια, ωστόσο το πλέον δραστήριο ηφαίστειο της Ευρώπης βρίσκεται στην Ιταλία. Ο λόγος για την επιβλητική Αίτνα, η οποία με ύψος 3.350 μέτρων δεσπόζει στις ανατολικές ακτές της Σικελίας. Στις 26 Οκτωβρίου του 2002 η Αίτνα εξερράγη δημιουργώντας «μια τεράστια στήλη από ηφαιστειακή τέφρα που έφτασε σε ύψος τα 6 χιλιόμετρα» μας ενημερώνει ο καθηγητής Κώστας Κυριακόπουλος. Με τη βοήθεια των ανέμων, η τέφρα έφτασε μέχρι την Κεφαλλονιά, που βρίσκεται σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο.

               Ο Ελληνας καθηγητής και ο Ιταλός συνάδελφός του Πιερφρανσέσκο Ντελίνο μελέτησαν το φαινόμενο και κατέληξαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα: διαπίστωσαν δηλαδή ότι η έκρηξη δεν οφειλόταν σ’ αυτό καθαυτό το μάγμα αλλά στην αντίδρασή του με εξωτερικής προέλευσης νερό. «Αυτό το εύρημα προσθέτει ένα νέο σενάριο στην κατά τα άλλα ήπια δραστηριότητα της Αίτνας» ανέφεραν στην εργασία τους οι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι, «αν μια μεγαλύτερη ποσότητα νερού ήταν διαθέσιμη σε μια μελλοντική δραστηριοποίηση του ηφαιστείου, όπως για παράδειγμα το συγκεντρωμένο χιόνι στην κορυφή του ηφαιστείου κατά τους χειμερινούς μήνες, θα μπορούσε ενδεχομένως να πυροδοτήσει πιο ενεργητικές και επιζήμιες φρεατομαγματικές εκρήξεις». Εκτός από συνέπειες στο περιβάλλον και στους κατοίκους παρακείμενων πόλεων, η ηφαιστειακή τέφρα θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες» σημείωναν οι δύο επιστήμονες οκτώ χρόνια πριν.

               http://www.madata.gr/diafora/science/59995.html

               Σχολιασμός

               Working...
               X