Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

Οικονομική θεματολογία

Collapse
X
 • Φίλτρα
 • Ώρα
 • Show
Clear All
new posts

 • #16
  ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ CDS
  BofΑ: Βενεζουέλα και Ελλάδα οι χώρες που είναι πιθανότερο να χρεοκοπήσουν -Ποιες συμπληρώνουν τη 10άδα [λίστα & χάρτης]

  Πηγή: BofΑ: Βενεζουέλα και Ελλάδα οι χώρες που είναι πιθανότερο να χρεοκοπήσουν -Ποιες συμπληρώνουν τη 10άδα [λίστα & χάρτης] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/255458...#ixzz42OOILzIJ

  Σχολιασμός


  • #17
   ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΗ, ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

   Πριν ένα χρόνο όταν πηγαίναμε καμαρωτοί και με ΕΛΠΙΔΑ προς το Grexit, διαβάζαμε διάφορα άρθρα υπέρ δραχμής, σε εύρος σοβαρότητας από τον περίφημο Πολ Κρούγκμαν τον νομπελίστα μέχρι τον Λαπαβίτσα. Για τους αμερικάνους οικονομολόγους σαν τον Κρούγκμαν έχω γράψει πολλές φορές. Εκπροσωπεί μια σχολή συνταξιούχων οικονομολόγων που βλέπει με επιστημονικό – ερευνητικό ενδιαφέρον, κάποια πειράματα με χρεοκοπίες, μονομερείς διαγραφές χρεών. Ιδίως εντός Ευρωζώνης. Για τους Λαπαβίτσες και Βαρουφάκηδες δεν θα ασχοληθώ άλλο τώρα.
   Το Grexit δεν μας απασχολεί προς το παρόν άμεσα, (εντός 2-3 μηνών δηλαδή), αλλά εν όψει πιθανής συζήτησης για το χρέος επανέρχονται στη δημοσιότητα κριτικές για τα κρατικά χρέη και τις πολιτικές λιτότητας.
   Είδα πρόσφατα το άρθρο κάποιου Βιλιάρδου σχετικά με τα κρατικά χρέη. Το σχολιάζω μόνο με οικονομικά σχόλια γιατί χωρίς να τον ξέρω τον άνθρωπο, καταλαβαίνω ότι είναι της Συριζαίκης σχολής προπαγάνδισης της Εδέμ του άσχετου Τσίπρα, της διαγραφής χρέους.
   Το σχολιάζω παράγραφο προς παράγραφο (Βιλιάρδος με πλάγια γραφή)

   Βιλιάρδος: "Το μεγάλο λάθος των κεντρικών τραπεζών της Δύσης επικεντρώνεται στο δογματισμό τους, σύμφωνα με τον οποίο θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, εάν τα επιτόκια είναι επαρκώς χαμηλά και η ρευστότητα μεγάλη –αγνοώντας το πρόβλημα της μαζικής υπερχρέωσης της Δύσης, το οποίο δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον περαιτέρω δανεισμό και τις επενδύσεις, άρα την ανάπτυξη.

   Πράγματι, όλες οι μεγάλες δυτικές κεντρικές τράπεζες (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, βασικά όλες οι χώρες του G10) αυτή την περίοδο πολλών τελευταίων χρόνων συμβαδίζουν στην πολιτική μηδενικών έως αρνητικών επιτοκίων. Όταν οι τράπεζες δανείζονται κυριολεκτικά τζάμπα, δωρεάν χρήμα με μηδέν επιτόκιο δηλαδή, επιτρέπουν στις τράπεζες να αντλήσουν δωρεάν ρευστότητα και να χρηματοδοτήσουν με χαμηλά επιτόκια τις επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν σε ιδιωτικές επενδύσεις. Είναι άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική.
   Επιπλέον της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων, έρχονται και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και εδώ στην ΕΕ και στις ΗΠΑ όπου οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν εύκολα κρατικά ομόλογα, δηλαδή διοχετεύουν ακόμα περισσότερο χρήμα και στα κράτη. Αυτό επιτρέπει ΚΑΙ στα κράτη να προχωρήσουν σε κρατικές επενδύσεις και δαπάνες με φθηνό δανεισμό που είναι το άλλο μεγάλο μέρος της εξίσωσης που λέγεται ΑΕΠ. Φυσικά όταν το κράτος είναι σοβαρό, με υγιή δημοσιονομικά, όταν τα ομόλογά του πωλούνται φθηνά και στις διεθνείς αγορές, όταν έχει τράπεζες και χρηματιστήριο που προσελκύουν επενδυτές μπορεί άνετα να χρηματοδοτήσει το χρέος του.

   Βιλιάρδος:
   "Με απλά λόγια, τα χαμηλά επιτόκια σε περιόδους υπερχρέωσης οδηγούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε αναδιατάξεις των χρεών –
   ποτέ σε ανάπτυξη, μέσω της σύναψης νέων δανείων.
   Επομένως, η επιτυχία της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών είναι σε μεγάλο βαθμό αμφίβολη – ένα ευχολόγιο, όπως θα το διατύπωνε πιο σωστά κανείς."

   Με απλά λόγια δηλαδή το σκεπτικό του κου Βιλιάρδου είναι λάθος. Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων είναι ένα βασικότατο εργαλείο ιδίως στην Ευρωζώνη όπου τα κράτη δεν διαθέτουν μεμονωμένα το εργαλείο της υποτίμησης για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Και όπου η νομισματική πολιτική είναι αυστηρή ως προς τον πληθωρισμό. Πολύ βασικό είναι επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν την πολιτική χαμηλών επιτοκίων σαν πανάκεια αλλά αυτή μεταβάλλεται κατά περιόδους ανάλογα με τα δεδομένα.


   Βιλιάρδος:
   "Όλο και περισσότεροι πάντως κατανοούν ότι,
   χωρίς μία μεγάλη διαγραφή χρεών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη – ενώ όσο πιο πολύ αργούν να ληφθούν ριζικές αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο πιο επώδυνες θα είναι. Πόσο μάλλον όταν θα μπορούσε να συμβεί ένα απρόσμενο οικονομικό ατύχημα, με απρόβλεπτες συνέπειες – ειδικά επειδή η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών μειώνεται συνεχώς.

   Διαγραφή χρεών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια γενικόλογη μπούρδα που δεν τη σχολιάζω. Μετά από παγκόσμιο πόλεμο, ναι ίσως να μπορούσε να γίνει διαγραφή χρεών σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαφορετικά ας μας εξηγήσει ο Βιλιάρδος πως μπορεί να γίνει.

   Βιλιάρδος:
   "Συνοψίζοντας,
   ο τελικός του παιχνιδιού θα μπορούσε να είναι η ανάληψη μεγάλου μέρους των δημοσίων χρεών από τις κεντρικές τράπεζες και το πάγωμα τους – οπότε η μαζική εκτύπωση νέων χρημάτων και ο πληθωρισμός. Εδώ οφείλει να γνωρίζει κανείς πως η αύξηση της ρευστότητας δεν είναι συνώνυμη με την εκτύπωση χρημάτων – η οποία συμβαίνει μόνο όταν παγώνουν τα χρέη."


   Επίσης τεράστρια μπούρδα. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν σαν ιερή αποστολή τη σταθερότητα του νομίσματος ώστε αυτό να διατηρεί την αξία του και να εξυπηρετεί σε ισορροπία 2 σκοπούς. Την ανάπτυξη μέσω χαμηλών επιτοκίων, την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα μέσω χαμηλής αξίας (υποτίμηση) αλλά ταυτόχρονα και την αξία του σαν επένδυση στο νόμισμα αυτό (πληθωρισμός). Αυτά μεταβάλλονται συνεχώς και ζητούμενο είναι ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ και οι ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ. Αυτό συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και στις αγορές και σκόπιμα αγνοούν «μελετητές» τύπου Βαλιάρδου.
   Φανταστείτε το θα γινόταν αν ξαφνικά οι κεντρικές τράπεζες έπαιρναν πάνω τους κρατικά χρέη που θα τα "πάγωναν" (sic) και άρχιζαν να τυπώνουν μαζικά πληθωριστικό χρήμα χωρίς αξία....


   Βιλιάρδος:
   Σε κάθε περίπτωση,
   ο πληθωρισμός είναι η μοναδική, μεγάλη ελπίδα για να μην καταρρεύσει το σημερινό σύστημα, ο καπιταλισμός, ο οποίος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ανάπτυξη – έως ότου βρεθεί ένα άλλο σύστημα που θα εξασφαλίζει την ευημερία, χωρίς να αναπτύσσεται ο πλανήτης συνεχώς, καταναλώνοντας όλους τους φυσικούς του πόρους«.


   Ο Πληθωρισμός μοναδική ελπίδα...απευθύνεται σε ηγέτες επιπέδου Δρος Τσίπρα.
   Η οικονομία είναι ένα δυναμικό σύστημα.Παράδειγμα: Όταν οι κεντρική τράπεζα μιας μεγάλης χώρας π.χ. ΗΠΑ ή ΕΚΤ δανείζει φθηνά με μηδενικά επιτόκια, οι επενδυτές αναμένουν ως προς την αξία του χρήματος ότι λόγω της αναμενόμενης αναπτυξιακής έκρηξης στη συνέχεια ίσως επέλθει πληθωρισμός. Οπότε θεωρητικά περιμένουν ότι το νόμισμα θα πέσει και η ζήτησή του υποχωρεί, άρα υποτιμάται. Αν όμως ΗΠΑ και ΕΕ έχουν συντονισμένα πολιτική χαμηλών επιτοκίων τότε παίζουν άλλα πράγματα ρόλο όπως π.χ. πως θα εξελιχθούν οι επενδύσεις, πως θα είναι η παραγωγή βασικών αγαθώς όπως το πετρέλαιο που διαπραγματεύονται σε δολάρια, πως είναι η οικονομική κατάσταση σε Κίνα και άλλες χώρες κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας κλπ κλπ . Για τους επενδυτές βασική επιλογή είναι η τοποθέτηση σε ασφαλή νομίσματα σε περιόδους κρίσεων και οι ασφαλείς επενδύσεις σε σοβαρές χώρες χωρίς ρίσκα. Για τους σπεκουλαδόρους που επίσης παίζουν ρόλο στον καπιταλισμό το ρίσκο είναι η βασική επιδίωξη κέρδους. Χίλιοι δύο παράγοντες επηρεάζουν τις αποφάσεις και κινήσεις κεντρικών τραπεζών και φυσικά των επενδυτών. Το να γράφεις σαν τον βαλιάρδο ότι ο πληθωρισμός είναι η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ να μην καταρρεύσει το σύστημα , να προτείνεις δηλαδή τη συνεχή απώλεια αξίας του χρήματος σαν τη μοναδική λύση είναι απλώς ανοησία.

   Συνοψίζοντας: Ολα όσα λέει ο κος Βιλιάρδος έχουν το καθένα τη θέση τους σαν οικονομικά εργαλεία : π.χ. ο πληθωρισμός όντως χρειάζεταο, η υποτίμηση επίσης, η διαγραφή ή αναδιάρθρωση χρεών είναι και αυτή μέσα στο οικονομικό παιχνίδι, αλλά όλα η οικονομία είναι κάτι πολυπλοκότερο από αυτό που προσπαθούν να παρουσιάσουν στοχαστές τύπου Βιλιάρδου για να επηρρεάσουν αδαείς και να προπαγανδίσουν συγκεκριμένες απόψεις.
   Last edited by yakutia; 13-03-16, 10:32.

   Σχολιασμός


   • #18
    Καταρχήν ο Βιλλιάρδος δεν είναι συριζαίος απλά έτυχε ένα διάστημα η ρητορική του να μοιάζει με την Βαρουφάκεια προσέγγιση.
    Δεν είναι σε όλα του σωστός ο Βιλλιάρδος αλλά το βασικότερο νόημα που βγάζουν τα γραπτά του είναι σωστό.

    Η Πράξη αποδεικνύει οτι ακόμη και αρνητικά να είναι τα επιτόκια δανεισμού κανείς δεν σου εξασφαλίζει οτι η πλεονάζουσα αυτή ρευστότητα θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Αντιθέτως η ρευστότητα χρησιμοποιείτε ώστε ο καθένας να καλύψει τις τρύπες του και για κερδοσκοπικά παιγνίδια στις αγορές παραγώγων και εμπορευμάτων. Και δεν είναι περίεργη η συμπεριφορά αυτή καθώς το βασικό πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη (Η υπερχρέωση).

    Για να αντιμετωπιστεί η υπερχρέωση είτε θα πρέπει να γίνει ονομαστική μείωση χρέους, πολύ δύσκολο είτε μέσω του πληθωρισμού το υπάρχων χρεος να αντιπροσωπεύει μικρότερη πραγματική αξία.

    Εκεί που είναι λάθος ο Βασίλης είναι οτι ο πληθωρισμός ή η μεγάλη άνοδος των πρώτων υλών για να το βάλουμε σε πραγματιστική τροχιά, θα βάλει σε τεράστεια δοκιμασία τις κοινωνίες καθώς αυτομάτως θα σημαίνει οτι για πολλούς ανθρώπους θα γίνει δύσκολη ακόμη και η πρόσβαση στην τροφή.

    Επειδή και οι δυο λύσεις είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες , πολλές φορές είναι προτιμότερο να γίνει η επανεκκίνηση με βιαίο τρόπο.
    http://www.weatherlink.com/user/koem1977/

    Σχολιασμός


    • #19
     Αρχική Δημοσίευση από george28 Εμφάνιση μηνυμάτων
     Καταρχήν ο Βιλλιάρδος δεν είναι συριζαίος απλά έτυχε ένα διάστημα η ρητορική του να μοιάζει με την Βαρουφάκεια προσέγγιση.
     Δεν είναι σε όλα του σωστός ο Βιλλιάρδος αλλά το βασικότερο νόημα που βγάζουν τα γραπτά του είναι σωστό.

     Η Πράξη αποδεικνύει οτι ακόμη και αρνητικά να είναι τα επιτόκια δανεισμού κανείς δεν σου εξασφαλίζει οτι η πλεονάζουσα αυτή ρευστότητα θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Αντιθέτως η ρευστότητα χρησιμοποιείτε ώστε ο καθένας να καλύψει τις τρύπες του και για κερδοσκοπικά παιγνίδια στις αγορές παραγώγων και εμπορευμάτων. Και δεν είναι περίεργη η συμπεριφορά αυτή καθώς το βασικό πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη (Η υπερχρέωση).

     Για να αντιμετωπιστεί η υπερχρέωση είτε θα πρέπει να γίνει ονομαστική μείωση χρέους, πολύ δύσκολο είτε μέσω του πληθωρισμού το υπάρχων χρεος να αντιπροσωπεύει μικρότερη πραγματική αξία.

     Εκεί που είναι λάθος ο Βασίλης είναι οτι ο πληθωρισμός ή η μεγάλη άνοδος των πρώτων υλών για να το βάλουμε σε πραγματιστική τροχιά, θα βάλει σε τεράστεια δοκιμασία τις κοινωνίες καθώς αυτομάτως θα σημαίνει οτι για πολλούς ανθρώπους θα γίνει δύσκολη ακόμη και η πρόσβαση στην τροφή.

     Επειδή και οι δυο λύσεις είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες , πολλές φορές είναι προτιμότερο να γίνει η επανεκκίνηση με βιαίο τρόπο.
     Οταν ο Ντράγκι δίνει μπονους αρνητικών επιτοκίων αν οι τράπεζες δώσουν δάνεια στην οικονομία και πέναλτι αν παρκάρουν καταθέσεις στην ΕΚΤ αυτό είναι το καρα-αναπτυξιακό κίνητρο να διοχετευθούν χρήματα στην πραγματική οικονομία. είναι άλλωστε και αυτή ακριβώς η δουλειά και των ενδιαφέρον των τραπεζών. Κανείς δεν εξασφαλίζει τίποτα στην οικονομία αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι επιχείρημα. Ισχύει για οποιαδήποτε πολιτική.

     Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι αλλά η συντονισμένη κίνηση όλων των χωρών τα μειώνει. Για παράδειγμα αν μείωνε τα επιτόκια μόνο η Αμερική, τότε τα Hegdefonds θα μπορούσαν να επιτεθούν μαζικά στοιχηματίζοντας κατά του δολλαρίου. Αλλά εφ όσον την ίδια πολιτική ακολουθεί και η ΕΕ και η ιαπωνία, αυτό δεν έχει νόημα. Δεν έχει δηλ νόημα να αγοράσουν π.χ. μαζικά Ευρώ.
     επίσης ο κύκλος ανάπτυξης μέσω των χαμηλών επιτοκίων, γεννά προσδοκίες υπερτίμησης ενός νομίσματος και πληθωρισμού άρα και τάσεις τοποθέτησης στο νόμισμα αυτό.

     Το να εμφανίζεται κανείς απορριπτικός σε πολιτικές όπως η αναπτυξιακή πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και να εμφανίζεις σαν πανάκεια ένα μόνο μέγεθος τον πληθωρισμό ή / και και βίαιη διαγραφή χρεών δεν νομίζω να είναι σοβαρή. Η οικονομία είναι ένα δυναμικό σύστημα όπου η μιά νομισματική ή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να διαδέχεται την άλλη ακόμα και αυτόματα, σαν διόρθωση. επίσης λάθος του Βιλιάρδου είναι ότι απομονώνει τη νομισματική απ τη δημοσιονομική πολιτική. Και το μεγαλύτερο, ότι το παγκόσμιο καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα για να ειβιώσει χωρίς κραχ και μεγκα-κρίσεις επιζητεί την ηρεμία χωρίς βίαιες προσαρμογές. Οι αγορές ξέρετε νομίζω όλοι πως αντιδρούν στις βίαιες προσαρμογές.
     Και την καταστροφή τρώνε κατ αρχήν η πιό αδύνατοι.
     Αυτό θα έπρεπε να το ξέρουν οι διάφοροι οπαδοί της Βαρουφιάδας.

     Σχολιασμός


     • #20
      Η πραγματικότητα είναι οτι παρά την μεγάλη περίοδο των χαμηλών επιτοκίων από 2008 και μετά, το χρεος συνεχίζει να αυξάνει ενώ η ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αναιμική. Συνεπώς κανείς δεν σου εξασφαλίζει οτι πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία , αντιθέτως τα αρνητικά επιτόκια ενδεχομένως να αρχίσουν να σου καίνε χρήμα αντί να προσφέρουν.

      Γιατί εφαρμόζοντας το ίδιο πράγμα πάλι περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα;
      http://www.weatherlink.com/user/koem1977/

      Σχολιασμός


      • #21
       Αρχική Δημοσίευση από george28 Εμφάνιση μηνυμάτων
       Η πραγματικότητα είναι οτι παρά την μεγάλη περίοδο των χαμηλών επιτοκίων από 2008 και μετά, το χρεος συνεχίζει να αυξάνει ενώ η ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αναιμική. Συνεπώς κανείς δεν σου εξασφαλίζει οτι πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία , αντιθέτως τα αρνητικά επιτόκια ενδεχομένως να αρχίσουν να σου καίνε χρήμα αντί να προσφέρουν.

       Γιατί εφαρμόζοντας το ίδιο πράγμα πάλι περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα;

       Γιατί είναι η υγιέστερη προσπάθεια ανάπτυξης ιδίως όταν γίνεται συντονισμένα. Η πολιτική υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού ενισχύει τη σπέκουλα σε νομισματικό επίπεδο. Για αυτό επιμένουν οι χώρες.

       Σχολιασμός


       • #22
        Ας ελπίσουμε να είναι αποτελεσματικά πλην όμως η ιστορία έχει δείξει το αντίθετο. Σπάνια τέτοιες ανισορροπίες λύνονται ειρηνικά.
        http://www.weatherlink.com/user/koem1977/

        Σχολιασμός


        • #23
         ΔΝΤ και δανειστές
         ’λλος μύθος που συντηρείται είναι αυτός των παγκόσμιων συνωμοσιών όπου το ΔΝΤ εισβάλλει σαν ζόμπι στη χρεωμένη χώρα και επιβάλλει εκβιαστικά στα κράτη έναντι δανείων δυσβάσταχτη λιτότητα και ύφεση έτσι ώστε να την καταστήσει υποχείριο των πολυεθνικών, να αυξήσει το χρέος της κλπ.
         Κατ αρχήν το ΔΝΤ δεν έρχεται μόνο του πουθενά. Αν θέλεις να χρεοκοπήσεις λεβέντικα με μονομερείς διαγραφές χρεών σαν την Αργεντινή, στάσεις πληρωμών πιστωτών και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα κανείς δε σε εμποδίζει. Αν το κάνεις βέβαια, μόλις απομονωθείς απ τον κόσμο με κανέναν απολύτως να μη σε δανείζει (για προφανείς λόγους), θα πας μόνος σου πάλι στο ΔΝΤ από τρισχειρότερη θέση.
         Όταν καταντήσεις σαν την Ελλάδα και μπεις σε πρόγραμμα δανειστών θα πρέπει να ξέρεις ότι έχεις ένα μόνο δρόμο. Να εκτελέσεις τα συμφωνημένα όπως κάνει οποιοδήποτε που δανείζεται. Π.χ. ένας πολίτης από μια τράπεζα. Ξέρετε κανέναν που να πηγαίνει στα μέσα ενός στεγαστικού δανείου και να λέει στην τράπεζα ότι η οικογένειά μου μου έδωσε νωπή εντολή να μου διαγράψετε το μισό δάνειο και να επαναπδιαπραγματευτώ τους όρους του υπόλοιπου με τους δικούς μου όρους;
         Ο Τσίπρας άργησε να μάθει πως λειτουργεί το σύστημα και αυτό κόστισε στη χώρα χαλαρά 90 δις επιπλέον. Και κλειστές τράπεζες δηλαδή κλειστή οικονομία για μερικά χρόνια.
         Το ΔΝΤ και οι δανειστές σε δανείζουν προφανώς με ανταλλάγματα. Αυτά είναι στόχοι και μέτρα. Δεν πιάνεις τους στόχους θέλεις επιπλέον μέτρα. Καθυστερείς να πιάσεις τους στόχους και να πάρεις τα μέτρα που συμφώνησες γιατί θες να αποφύγεις το πολιτικό κόστος; Πρέπει να πάρεις επιπλέον μέτρα.
         Η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων ιδίως μεταρυθμιστικών, ιδιωτικοποιήσεων και μείωσης του κράτους είναι άκρως υφεσιακή συμπεριφορά, την έκανε και ο Σαμαράς απ το καλοκαίρι του 2014, την έκανε και ο Τσίπρας (το μόνο που έκανε επί 5 μήνες) ιδίως όταν συνδυάζεται (επί Βαρουφιάδας) με ολοκληρωτική στάση πληρωμών του δημοσίου προς ιδιώτες. Μάλιστα ο Τσίπρας όχι μόνο έκανε και κάνει μέχρι και σήμερα πλήρη στάση πληρωμών, αλλά σκουπίζει και όλα τα ταμειακά διαθέσιμα από παντού κάνοντας την ύφεση ακόμα μεγαλύτερη.
         Δε θέλεις να μη δυσαρεστήσεις την πολιτική σου πελατεία και το κόμμα στο ελάχιστο δυνατόν, όπως είναι το μοναδικό που έχει στο μυαλό του ο Τσίπρας αποφεύγεις να πάρεις μεταρυθμιστικά και αναπτυξιακά μέτρα και απλώς αυξάνεις όπου μπορείς αγρίως τη φορολογία. Και επειδή ούτε βέβαια και ο Τσίπρας έχει κατορθώσει κάτι στην πολυδιαφημισμένη πάταξη φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου κλπ κλπ ή τη φορολόγηση των πραγματικά πλουσίων, έχει ορμήσει στα μεσαία εισοδήματα τα οποία καταφορολογεί όπως τα ακίνητα, τους ΕΕ, τους συνταξιούχους, αλλά και τις επιχειρήσεις κατεβάζοντας συνέχεια τα αφορολόγητα και αυξάνοντας συντελεστές. Το αποτέλεσμα επίσης άκρως υφεσιακό για την κατανάλωση, την αγορά ακινήτων, την είσπραξη φόρων, την εξυπηρέτηση δανείων, τις επενδύσεις επιχειρήσεων, την ανεργία κλπ.
         Επιπλέον η άγρια φορολογία φέρνει την αντίδραση με αύξηση της φοροδιαφυγής. Επίσης υφεσιακή κατάσταση. Αν το κράτος αυξάνει φόρους χωρίς να τους εισπράττει από πού θα προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις, πως θα εξυπηρετήσει της δαπάνες του.
         Τέλος η αφασιακή και αλλοπρόσαλλη ιδεοληπτική πολιτική της Σιριζαίικης δήθεν Αριστεράς έχει καταφέρει με την eldorado gold, τα κλάματα για τις ιδιωτικοποιήσεις να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι ο Σύριζα απλώς ανέχεται τις ιδιωτικές επενδύσεις όταν του επιβληθούν αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος με αυτές. Έχει καταφέρει δηλαδή να κάνει βούκινο ότι πρέπει κανείς να είναι τρελός να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα με κυβέρνηση Σύριζα. Για αυτό άλλωστε φεύγουν απ την Ελλάδα χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, θεσμικοί επενδυτές έχουν προ πολλού εγκαταλείψει το χρηματιστήριο. Όλα αυτά μαζί με τις κλειστές τράπεζες επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ύφεση.
         Ποιο ΔΝΤ επιβάλλει λοιπόν ύφεση και λιτότητα ώστε να χειροτερέψει ο λόγος Χρέους / ΑΕΠ και να μην είναι βιώσιμο;
         Το ΔΝΤ και οι δανειστές πρότειναν βεβαίως σκληρά μέτρα που αν ο Τσίπρας (όταν κατάλαβε επιτέλους τι σημαίνει δανειακή σύμβαση με κράτη και με το ΔΝΤ) έστω το καλοκαίρι τα έπαιρνε και άρχιζε να τα εκτελεί μαζί με ένα αναπτυξιακό ελληνικό πακέτο (όχι λεφτά, αλλά μεταρυθμίσεις) όπως μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, εξόφληση οφειλών δημοσίου προς ιδιώτες, μείωση του κράτους, ασφαλιστική μεταρύθμιση και ναι, φορολόγηση αγροτών ώστε σταδιακά να φτάσει σε νορμάλ επίπεδα (δεν είναι δυνατόν να δηλώνουν εισοδήματα 5000 Ευρώ με Navara 3.0 TD), θα βλέπαμε ήδη τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης που σημαίνει μείωση της ανεργίας και αύξηση εσόδων του κράτους. Και σταδιακά και αυξήσεις ελάχιστου μισθού.
         Δυστυχώς ΔΕΝ έκανε τίποτα, ΔΕΝ έμαθε τίποτα εκτός του ότι θα φύγει με ελικόπτερο αν η χώρα πάει στη δραχμή και συνεχίζει το ίδιο υφεσιακό βιολί. Διαπραγμάτευση για να μη θιγούν οι ΔΥ, οι νυν συνταξιούχοι, οι αγρότες, όσοι τέλος πάντως απέμειναν σαν πελατεία και φυσικά το κόμμα.
         Το ΑΕΠ είναι μια απλή εξίσωση ΑΕΠ = C (κατανάλωση) + G (δημόσιες δαπάνες) + Ι (επενδύσεις) + ΕΧ (εξαγωγές).
         Όταν θέλεις να αυξηθεί, κοιτάς να αυξάνονται όλες οι παράμετροι ξέροντας βέβαια ότι ισχύουν οι κανόνες της οικονομίας. Όταν θέλεις π.χ. να αυξήσεις του κατώτατους μισθούς για να αυξηθεί η κατανάλωση και οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές (η προεκλογική καραμέλα του Δρος πολιτικής οικονομίας Τσίπρα), αυτός ο ιδιώτης που πληρώνει τον μισθό θα πρέπει να είναι σε θέση να το κάνει αλλιώς κλείνει και ο εργαζόμενος μένει άνεργος. Ομοίως το κράτος για να αυξήσει μισθούς, πρέπει να έχει έσοδα και όχι να αυξάνει μισθούς με επιπλέον δανεικά.
         Με δυό λόγια. Όταν έχεις χρεοκοπήσει και είσαι μέσα στα σκ@τά για να δανειστείς και να σωθείς πρέπει να τηρήσεις κανόνες. Της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τα προγράμματα αυτά σου αφήνουν δυνατότητες – όχι πολλές- αλλά αρκετές για να πετύχεις γρήγορα να ξαναμπείς στην ανάπτυξη. Και όταν μπεις για τα καλά στην ανάπτυξη τότε ρυθμίζεις, τότε ΠΡΕΠΕΙ να πας να ρυθμίσεις και το χρέος σου γιατί ΜΟΝΟ τότε θα πετύχεις καλύτερους όρους αναδιάρθρωσης. Αν δεν τα θέλεις όλα αυτά, πας με τις θεωρίες ¨παγκόσμιου μινώταυρου» του Βαρουφάκη, χρεοκοπείς λεβέντικα και τον αφήνεις να πειραματίζεται με τα παράλληλα νομίσματα, τα εικονικά τραπεζικά συστήματα κλπ. Προηγουμένως πρέπει όμως να έχεις εξασφαλίσει και το ελικόπτερο.
         Η Κύπρος είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του how to do the job. Περάσανε στα γρήγορα όλα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα και κράτησαν σαν κόρη οφθαλμού τη χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων στο πρωτοφανές για την Ευρώπη 12% καθώς και αυτή των φυσικών προσώπων. Έτσι απέφυγαν την ύφεση και κράτησαν τη χώρα τους σε τροχιά ανάπτυξης.
         Κανένα ΔΝΤ δεν την εκβίασε να ανεβάσει τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 30% για να την κάνει υποχείριο των πολυεθνικών.
         Όλα αυτά τα περί συνωμοσιών του ΔΝΤ για να ρίχνει τις χώρες στα νύχια των πολυεθνικών των αμερικάνων, κλπ είναι μίγματα Βαρουφάκιων θεωριών με τη γνωστή νεοελληνική κουτοπονηριά που θεωρεί ότι το σύμπαν επιβουλεύεται την καλύτερη χώρα του κόσμου και τους σοφότερους κατοίκους της.

         YΓ το ΔΝΤ προφανώς δεν αποτελείται από Αγίους αλλά από πολύ ωμούς τεχνοκράτες. Το ότι ασχολήθηκαν με την Ελλάδα ήταν λάθος που χρεώνεται στη Γερμανία όταν το 2009 δίσταζε να δώσει μόνη της λύση, για πολιτικούς λόγους. Και ούτε οι ίδιοι νομίζω ήθελαν κατ αρχή να ανακατευτούν. Το ΔΝΤ ασχολείται βασικά με χώρες του τρίτου κόσμου, όπου ισχύουν πλην εξαιρέσεων άλλες χαμηλότερες τάξεις μεγέθους χρέους και υπάρχουν επιπλέον εργαλεία όπως η υποτίμηση νομίσματος. Και τα πακέτα τους καταλήγουν συνήθως σε σημαντικές διαγραφές χρεών.
         Με εμάς η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική και πρωτόγνωρη ακόμα και για τους δανειστές. Τέτοια τεράστια, δυσανάλογα με τη χώρα πακέτα διάσωσης δεν έχουν δοθεί ποτέ μέχρι τώρα. Οπότε λογικά και τα λάθη και οι κόντρες μεταξύ δανειστών.
         Αυτό που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει είναι και ότι οι δανειστές κάπου λογοδοτούν για τα λεφτά που διαχειρίζονται. Ειδικά οι χώρες, λογοδοτούν στους πολίτες τους που δίνουν και αυτοί νωπές λαϊκές εντολές.

         Σχολιασμός


         • #24
          Πολύ ωραίο το θέμα. Ωραίες οι αναλύσεις. Πολύ αναλυτικός κ. Yakutia μας.
          Last edited by gakhun; 14-03-16, 19:14.

          Σχολιασμός


          • #25
           «Το PSI κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία». Σοβαρά;

           To PSI κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία! Αυτή είναι η μόνιμη επωδός Τσιπροκαμμένων και λοιπών σχετικά με την επίπτωση που είχε το PSI στα ταμεία.

           Αλήθεια;

           Στο site του Υπουργείου Οικονομικών/χρονολογικές σειρές Κεντρική Κυβέρνηση μπορεί κάποιος να βρει εύκολα τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ταμεία (Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης – ΟΚΑ).

           Επιχορήγηση στα ταμεία είναι η κρατική κάλυψη του gap του εκάστοτε ταμείου ανάμεσα στις εισφορές που εισπράττει και στις συντάξεις που δίνει. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε το gap ανάμεσα σε εισφορές και συντάξεις (στοιχεία για τους ΟΚΑ στο αντίστοιχο σημείο Χρονολογικές σειρές ΟΚΑ - ποσά σε δισ €)           Για να επιχορηγεί το κράτος τα ταμεία θα πρέπει να περισσεύουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή να τα δανείζεται. Αλλιώς επιχορήγηση δεν μπορεί να υφίσταται, τα ταμεία χρεοκοπούν και συντάξεις δεν καταβάλλονται.

           η συνέχεια:http://imperatorlex.blogspot.gr/2016/03/psi_2.html

           Σχολιασμός


           • #26
            O Γιάνης, η ύφεση και ο αποπληθωρισμός            Έχω αναφερθεί και παλαιότερα σε ουρανομήκεις ανοησίες και ανυπέρβλητες μπούρδες που έχει εκφέρει ο "διαπρεπής" οικονομολόγος ( ; ) Γιάνης.

            Αυτές τις ημέρες, λες και δεν ακούμε τις απίστευτες ανοησίες απο την πλέον ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, πετάχτηκε για να σχολιάσει τις ανακοινώσεις επιστροφής της Κύπρου σε ανάπτυξη.


            Φυσικά η θέση του είναι ότι το ΑΕΠ "εμφανίζεται θετικό" επειδή ο πληθωρισμός είναι αρνητικός.
            Εδώ τα τουίτς του:
            Τα παραπάνω tweets να διαβαστούν με προσοχή. Κίνδυνος μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης.

            Ορίστε γιατί...

            η συνέχεια εδώ:http://imperatorlex.blogspot.gr/2016/03/o.html#more

            Οι κύριοι οικονομολόγοι του forum,τι λένε για αυτό;

            Last edited by gakhun; 19-03-16, 16:48.

            Σχολιασμός


            • #27
             Γιατί κε gakhun τα κάνετε αυτά. Και συνήθως μπαίνω στο φορουμ νωρίς το πρωϊ, κόντεψα να φτύσω τον καφέ που διάβασα το παραπάνω

             Πράγματι υπάρχει δείκτης αποπληθωρισμού του ΑΕΠ (GDP Deflator) που δείχνει πόσο επιδρά στο ΑΕΠ η αύξηση ή μείωση τιμών στις επενδύσεις, στις κρατικές δαπάνες και αγορές, στην κατανάλωση κλπ. Παίρνεις δηλαδή ένα έτος βάσης, π.χ. 2013 διαιρείς το deflator index 2013 / 2014 πολλαπλάσιαζεις το ΑΕΠ 2014 με τον δείκτη και βρίσκεις το ΑΕΠ 2014 σε τιμές 2013.

             Για την Κύπρο, έχουμε δηλαδή ΑΕΠ 2014: 23,23 δισ €, deflator index 2013/2014 = 119.68 /116.55 = 1.0268
             άρα ΑΕΠ 2014 = 23.85 δις € σε τιμές 2013.

             Για το 2015 -2016 δεν έχω τα στοιχεία του ΑΕΠ και βαριέμαι τώρα να τα ψάξω.

             Ετσι υπολογίζεται ο πληθωρισμός στο ΑΕΠ. Ο clever & "simple" Βαρουφάκιος υπολογισμός να ....διαιρείς τη μεταβολή του ΑΕΠ δια του ..πληθωρισμού είναι για τις διαλέξεις του Δρος πολιτικής οικονομίας Τσίπρα στο τούρκικο πανεπιστήμιο.             Σχολιασμός


             • #28
              Eίμαι 100% σίγουρος ότι ο Τσίπρας θα ήταν ικανός και να το πιστέψει αυτό περί πληθωρισμού και ΑΕΠ, και να το πετάξει και σε κανένα φορουμ όπως στο παγκόσμιο οικονομικό φορουμ στο Νταβός πέρσι, που έλεγε ότι "όταν μιλάμε για ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στο μισθολογικό κόστος αλλά να υπολογίζουμε και την αύξηση της παραγωγικότητας".

              Οπου άρχισαν όλοι να κυττάνε ο ένας τον άλλον και κουφάθηκαν. Γιατί όπως έχω ξαναγράψει και πρωτοετής φοιτητής να μην πω απόφοιτος Λυκείου ξέρει ότι όταν μιλάμε για μισθολογικό κόστος μιλάμε πάντα για λόγο κόστους ως προς την παραγωγικότητα. Αλλιώς Γερμανία, Ελβετία και Σκανδιναυικές χώρες που πληρώνουν τους υψηλότερους μισθούς στον κόσμο θα είχαν φαλιρήσει....Είχαμε γίνει ρόμπα τότε. Διάφορα μεγάλα οικονομικά site και ξένα πρακτορείς είχαν βάλει φοβερά ειρωνικά σχόλια για τον άσχετο Τσίπρα που αγνοεί θεμελιώδεις οικονομικες αρχές....

              αλλά γιατί μιλάμε τώρα...Εδώ βγήκε ο Τσίπρας, πρωθυπουργός χώρας πέρσι τον Ιούλιο και δήλωσε δημόσια ότι οι κλειστές τράπεζες δεν μας αφορούν, γιατί οι ψηφοφόροι του Συριζα δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες....

              Μιλάμε ότι άνθρωποι για τα πανηγύρια συνεχίζουν να κυβερνούν τη χώρα γιατί απευθύνονται σε μιά κοινωνία που είναι ταυτισμένη μαζί τους: Αμόρφωσιά, εγωϊσμός, θράσος, κουτοπονηριά και πολιτική αλητεία.

              Σχολιασμός


              • #29
               εδώ και οι προβλέψεις της Κυπριακής οικονομίας για το 2016. Πραγματική αύξηση ΑΕΠ 1.9% στην Κύπρον.
               Αύξηση ΑΕΠ ακόμα και σε σταθερές τιμές 2005.
               Και ακόμα μείωση του σοβαρότερου δείκτη για τον πληθωρισμό, των τιμών καταναλωτή: -1.6% το 2015, +0.6% το 2016. Δηλαδή ανάπτυξη. Και μέιωση της ανεργίας.

               Τα bull shit economics του Βαρουφάκη πιάνουν μόνο στον Δρα Τσίπρα.
               (και στα χορευτικά συγκροτήματα του Συντάγματος)

               Σχολιασμός


               • #30

                Σχολιασμός

                Working...
                X