Η γνωστη και μη εξαιρετεα τουνδρα ειναι ειδος βλαστησης γνωστο σε ολους μας. Υπαρχουν τρια ειδη ομως. Η αλπικη, η αρκτικη και η ανταρκτικη τουνδρα

Η αρκτικη και η ανταρκτικη ειναι δυο οψεις του ιδιου νομισματος. Αποτελουν την πολικη τουνδρα. Ας δουμε ομως την αλπικη τουνδρα καλυτερα.

Η αλπικη τουνδρα απανταται σε ολα τα γεωγραφικα πλατη και μηκη της γης, εφοσον το υψομετρο ειναι αρκετα μεγαλο. Στην Ελλαδα το βλεπουμε συνηθως πανω απο τα 2000 μετρα. Το εχουμε δει ολοι μας... χόρτα, βρύα και λειχήνες.

Τι σχεση εχει λοιπον η αλπικη ζωνη της Ελλαδας με την Αρκτικη? Ακριβως αυτο που εχει κοινο ο Ολυμπος π.χ. με το Σβαλμπαρντ! η πολυμηνη χιονο-παγοκαλυψη του εδαφους δεν αφηνουν υψηλη βλαστηση να αναπτυχθει, με αποτελεσμα να φυτρωνουν μονο χορτα.

Προσοχη. Αυτο δε σημαινει οτι το...γκαζον αποτελει τουνδρα! Τουνδρα ονομαζεται η προαναφερθεισα χαμηλη βλαστηση ΜΟΝΟ οταν ειναι αποτελεσμα αλπικου ή πολικου κλιματος (χαμηλες θερμοκρασιες, χιονοκαλυψη για πολλους μηνες κτλ.).

Αλπικη τουνδρα εχουμε δει ολοι μας. Καιρος ειναι σιγα σιγα οσοι απο εμας θελουμε να παμε και στην αρκτικη τουνδρα... Το ξεκινημα γινεται φετος με τα ταξιδια στο Σβαλμπαρντ.