Announcement

Collapse
No announcement yet.

Χειμώνας 2023 - 2024

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Καλά νέα από Ζιακόπουλο για πιο χαμηλά υψόμετρα στην Αττική.
    http://ziakopoulos.blogspot.com/2024...g-post_26.html


    ΣΑΒΒΑΤΟ (27/1)
    Δεν προβλέπεται αξιόλογης έντασης υετός.
    Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ.
    ΚΥΡΙΑΚΗ (28/1)

    Σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο και την Κρήτη.
    Τοπικές χιονοπτώσεις, όχι μεγάλης έντασης, στα ορεινά-ημιορεινά της Εύβοιας και στα ορεινά της Αττικοβοιωτίας και της Κρήτης.
    Επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 7 μποφόρ.

    ΔΕΥΤΕΡΑ (29/1)
    Στα νησιά του Β-ΒΔ Αιγαίου, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Τοπικές χιονοπτώσεις και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της Α-ΒΑ Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
    Τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο και την Κρήτη.
    Ενίσχυση των ΒΑ ανέμων στα 8 και αργότερα στα 9 μποφόρ (Αιγαίο).
    ΤΡΙΤΗ (30/1_
    Στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α-ΒΑ Πελοπόννησο, το Β-ΒΔ Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη κακοκαιρία με βασικά χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας και τους ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 10 μποφόρ. Τοπικές καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές. Μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.
    Στην ΑΤΤΙΚΉ, το Σαββατοκύριακο δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως, τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με: (α) χιονοπτώσεις οι οποίες θα κατέβουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (από τις χιονοπτώσεις δεν εξαιρείται η Αθήνα, αλλά για χιονοστρώσεις θα μιλήσουμε σε επόμενη πρόγνωση) και (β) θυελλώδεις ανέμους εντάσεως ως τα 9 μποφόρ.

    Comment


    • Τη σύγκλιση θέλουμε λίγο πιο ανατολικά, γενικά ο αυλώνας για τα "κυβικά" του νομίζω καλά σκάει άντε να μας έρθει λίγο πιο νότια, κάτι όμως το ζορίζει και στα νότια κράσπεδά του και στα βόρεια ο αζορικός νομίζω υποχωρεί γρήγορα..αν αλλάξει η σύγκλιση λίγο ανατολικότερα, θα κάνουμε άλλη συζήτηση, ειδικά περί χιονοστρώσεων..

      Comment


      • Και για να μη ξεχνιόμαστε ακολουθεί και ο μεγάλος αδερφός...

        Comment


        • Οι άνω των 300-350 είναι κλειδωμένοι για χιονόστρωση, δεν αλλάζει η εκτίμηση μου. Χιόνι θα πέσει και χαμηλότερα , ελπίζουμε και κάτω από τα 200 δηλαδή περιοχές βορειότερα του κέντρου. Ανεμολόγιο , σύγκλιση, ένταση, θερμοκρασία στις κρίσιμες στάθμες ,στο nowcast μπορούν να δώσουν εκπλήξεις - θετικές και αρνητικές.
          ομοιος ομοιω αει πελαζει

          Comment


          • τα 12αρια ετσι κ ετσι. Στο ευρωπαικο βγαζει απο νυχτα βραδυ δευτερας μεχρι πρωι τριτης επιφανειακο μαιστρο με -5,5 στα 850 και στα 500 εως -32 ομως ειναι φειδωλο στον υετο εντος λεκανοπεδιου. Φυσικα λογω και της ωρας αν βρεθει υετος με αυτα τα δεδομενα χιονιζει εως αρκετα χαμηλα....
            ομοιος ομοιω αει πελαζει

            Comment


            • ampalaeo
              ampalaeo commented
              Editing a comment
              Η καλή υποστήριξη στα 500 έχει κάνει θετικές εκπλήξεις στο παρελθόν... Για να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε...

          • Πρόγνωση Χιονιά για το Λεκανοπέδιο των Αθηνών



            Η πρόγνωση ισχύει από το πρωί της Δευτέρας 29/1 μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 30/1.



            Πριν προχωρήσω στην πρόγνωση ενημερώνω τους αναγνώστες ότι έλαβα υπόψιν τα εξής:



            1. To κατακόρυφο θερμοκρασιακό προφίλ μέχρι τη στάθμη των 500hpa, το ανεμολογικό πεδίο μέχρι τη στάθμη των 500hpa, το κατακόρυφο προφίλ υγρασίας μέχρι τη στάθμη των 700hpa, τον δείκτη w.z.belt που δείχνει το πραγματικό σ. παγιοποίησης , το πάχος ατμόσφαιρας ανάμεσα στα 500-1000hpa, τα γεωδυναμικά ύψη, το ανάγλυφο του νομού Αττικής.



            2. Στηρίχθηκα τόσο στο Αμερικάνικο μοντέλο όσο και στα δεδομένα που έχει ελεύθερα το Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης.



            3. Επίσης θεώρησα ότι τα μοντέλα κατά κανόνα ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ τη δυναμική που έχουν σε real time τέτοιου είδους χιονιάδες και μάλιστα κυρίως τον υετό. Υπάρχει δε μεγάλη πιθανότητα για μεγάλης έντασης και διάρκειας Lake effect από βράδυ Δευτέρας έως μεσημέρι Τρίτης όπως φαίνεται και στο κάθετο προφίλ της τροπόσφαιρας στο Wetter Freie Atmos.



            Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και χωρίς να μπαίνω σε πολλές λεπτομέρειες και μακρηγορώ εκτιμώ ότι η Δευτέρα θα έχει δύο φάσεις. Η πρώτη νωρίς με χαρακτηριστικά ψυχρού μετώπου και σχετικά σύντομη λήξη το πρωί όπου λόγω του Β- ΒΔ ρεύματος (συμφωνία και στα δύο μοντέλα) νιφάδες θα κάνουν την εμφάνισή τους από τα 200μ περίπου (± 50μ). Εδώ να πω ότι στο υπόλοιπο του νομού Αττικής είτε Βόρειας είτε Ανατολικής (Ανατολικά του Υμηττού) τα υψόμετρα αυτά (νιφαδόπτωσης) λόγω του Β-ΒΑ ρεύματος θα είναι περίπου στα 300-350μ. Στη Δυτική Αττική στα 100μ (± 50μ).



            Η δεύτερη από αργά απόγευμα έως τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης η οποία θα είναι και η σοβαρότερη και εδώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ισχυρό Lake effect. Οι επιφανειακοί άνεμοι στο λεκανοπέδιο θα είναι γενικά Βόρειοι (στον Ευρωπαίο πιο ΒΔ, στον Αμερικάνο πιο ΒΑ) και το πραγματικό επίπεδο παγοποίησης θα κυμαίνεται από 200-300μ. Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι περιοχές άνω των 200-250μ θα έχουν μερική χιονόστρωση ενώ στην έξαρση του φαινομένου νιφάδες θα πέσουν ως και τα 100-150μ εντός του αστικού ιστού.
            Οξυγόνο μου το κρύο έμπνευσή μου η συννεφιά χιόνι τ' όνειρό μου!...Παναγιώτης

            Comment


            • Βλεποντας τα περιοχικα και τον πρωινο παιο φαινεται το εξης βραδυ δευτερας προς τριτη. Καταρχας η -36 στα 500 αγγιζει την βορειοανατολικη αττικη και στα 850 ειμαστε στο -6,5. Θα εχουμε βορειοδυτικο δυτικη αττικη , βορειοανατολικο ανατολικη και λεκανοπεδιο βορεια συνιστωσα μαλιστα αυτη η διαταξη ανεμων ισχυει και για λεκανοπεδιο ειδικοτερα απο δυση προς ανατολας. Αν επαληθευτει αυτο η χιονοπτωση θα κατεβει χαμηλα στο κεντρικο λεκανοπεδιο. Τα 300-350 κλειδωμενα για χιονοστρωσεις , δεν το αλλαζω αυτο, παρακατω εχουν καλες πιθανοτητες οπως π.χ κηφισια , και οσον αφορα την περιοχη μου στο ΟΑΚΑ , πιστευω θα το δω να πεφτει εστω και λιγο αλλα για να πιασει και κατι θελει τυχη.
              ομοιος ομοιω αει πελαζει

              Comment


              • Χαίρετε κύριοι και κυρίες.
                Η ΕΜΥ πολύ αισιόδοξη για Δευτέρα-Τρίτη, τουλάχιστον για τα ψηλά του νομού. Ο Αμερικάνος όμως δίνει ψίχουλα υετικά.
                Οχι τίποτα άλλο , αγόρασα φτυάρια, όπως μου είπε ο Δημήτρης. Με το άβαταρ του Γλυφαδιώτη-Φόλα βέβαια, η πρόβλεψη του

                Comment


                • Καλησπέρα, έβγαλε ο Δημήτρης Καμπόλης πρόγνωση στο ΦΒ, είναι αρκετά αναλυτικός και περιεκτικός, τσεκάρετέ το αξίζει!

                  Comment


                  • ampalaeo
                    ampalaeo commented
                    Editing a comment
                    Μπορείς να βάλεις και εδώ την πρόγνωση του;

                • O kabman ειναι παντα αισιοδοξος υπερ του δεοντος , οχι σε επιπεδο ραδιοχαλαζι , αλλα τα τεντωνει τα πραγματα.α Αυτο ομως δεν αναιρει οτι ειναι καλος προγνωστης
                  ομοιος ομοιω αει πελαζει

                  Comment


                  • ANTONIS 64
                    ANTONIS 64 commented
                    Editing a comment
                    Ακριβώς!!!

                • επομενο διαστημα ενδιαφεροντος 10-20/02 και εκει πραγματικα μπορει να βγει κατι καλο. Απο πεμπτη και μετα κλεινει ο κυκλος ενος χειμερινου 20ημερου σχεδον. Καποιος να ανοιξει θεμα αναφορων ,αλλα ακομα δε βλεπω να εχει δοθει ονομα στο συστημα που θα μας επηρρεασει
                  ομοιος ομοιω αει πελαζει

                  Comment


                  • Ο κος Ζιακόπουλος, μετά την πρώτη του πρώιμη εκτίμηση, δεν πόσταρε κάτι. Υποθέτω ότι κάποιες μεταβλητές δεν έχουν κλειδώσει ακόμα γι αυτόν, και περιμένει μέχρι να κάνει την τελική του πρόβλεψη. Αυτό ίσως μας βγεί σε καλό, ίσως και όχι.

                    Comment


                    • DIMITRISPAP
                      DIMITRISPAP commented
                      Editing a comment
                      καλα δεν ειναι και ο θεος. βγαζει πολλες κακιες ο ζιακο για νεους μετεωρολογους. τον θυμαμαι να καταγγελει στο blog του κομματικα κριτηρια στην συνταξιοδοτηση του απο την εμυ και το θεμα ειναι το εξης. Αυτη τη στιγμη ειναι σε καποια υπηρεσια του υπουργειου κλιματικης κρισης , η κορη του μπηκε στην ερτ αναμεσα σε πολλες αλλες υποψηφιοτητες , τωρα ειναι ολα καλα και αξιοκρατικα?

                  • Θεός, σίγουρα δεν είναι. Απλά ανέφερα τη σιωπή του, μετά το πρώτο του ποστ, η οποία μου κάνει εντύπωση. Στα υπόλοιπα που αναφέρεις συμφωνώ, αλλά δεν μειώνουν , κατά τη γνώμη μου, την επιστημονική του επάρκεια.

                    Comment


                    • Δεύτερη αξιολόγηση της έντασης - επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων του επόμενου τετραημέρου

                      https://ziakopoulos.blogspot.com/202...g-post_27.html

                      Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα αναφερόμενα στην πρώτη αξιολόγηση της κακοκαιρίας. Με βάση όμως τα νεότερα στοιχεία, αξίζει τον κόπο να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:
                      Α) Την Τρίτη ενεργοποιείται πλήρως ο μηχανισμός χιονοπτώσεων υπό την επίδραση του Αιγαίου. Αυτό κυρίως γιατί: (α) η διαφορά των 23 βαθμών μεταξύ της θερμοκρασίας των νερών του Β. Αιγαίου και του αέρα στα 1.500 μέτρα θα οδηγήσει σε συνθήκες έντονης αστάθειας (εκδήλωση χιονοκαταιγίδων) και (β) η διάτμιση του ανέμου από τα 1.500 ως τα 3.000 μέτρα είναι μικρή και ως προς την ένταση και ως προς τη διεύθυνσή του. Μπορεί να πει κάποιος ότι το δεύτερο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και ως τα 5.500 μέτρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στα 5.500 μέτρα, ο στροβιλισμός και η κατανομή της υγρασίας στην περιοχή θα ενισχύσουν ακόμα πιο πολύ τον προαναφερθέντα μηχανισμό.



                      Β) Τα προφίλ της θερμοκρασίας και της υγρασίας πάνω από την Αττική σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της συγκεκριμένης περιοχής, το πεδίο των ανέμων και την ύπαρξη της θερμικής νησίδας δεν ευνοούν τις χιονοπτώσεις στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές και τα χαμηλότερα σημεία της Αθήνας. Όμως δεν αποκλείονται χιονοπτώσεις στα υψηλότερα σημεία της Πρωτεύουσας. Αναφορικά με τις χιονοστρώσεις, τα κρίσιμα υψόμετρα είναι τα 200 με 250 μέτρα. Επισημαίνεται ότι στα βορειότερα και υψηλότερα των προαστίων θα χιονίσει αρκετά.
                      Γ) Οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στα υψηλότερα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας καθώς και στο οδικό δίκτυο της ΝΑ Θεσσαλίας, των Β. Σποράδων, της Α. Στερεάς και της Εύβοιας, όπου το χιόνι θα φθάσει σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου και θα είναι πολύ. Στις προαναφερθείσες περιοχές την Τρίτη και την Τετάρτη προβλήματα είναι πιθανό να προκαλέσουν και οι θυελλώδεις άνεμοι.
                      Δ) Την Τρίτη και την Τετάρτη έντονη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, τοπικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις (ορεινά) και θυελλώδεις ανέμους θα επικρατήσει στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

                      Comment


                      • pzour_14
                        pzour_14 commented
                        Editing a comment
                        Εσύ πάντως φίλε μου δεν πιστεύω να έχεις αγχωθεί;; το 20ποντο το έχεις

                    • Το χρειαζόμασταν αυτο!!! Μας κοψοχόλιασε ο Ευρωπαίος

                      Comment

                      Working...
                      X